Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Rozliczenie przychodów uzyskanych w AppStore

• Please log in to reply
200 replies to this topic

#201 dawiddr

dawiddr
  • 1 posts

Posted Yesterday, 21:00

Witam Szanownych Użytkowników :)

Niestety muszę zasiać trochę ziarno niepewność w kwestii rozliczeń z fiskusem. Jako osoba nie prowadząca działalności gospodarczej przychód z App Store rozliczałem w ramach praw autorskich. Ze względu na rosnące kwoty i ich regularność postanowiliśmy wraz z moim doradcą podatkowym wystąpić o interpretację indywidualną. W interpretacji KAS potwierdziła, że w mojej sytuacji przychód z App Store powinienem zaliczyć do przychodu z działalności gospodarczej.

Nie byłoby to samo w sobie wielkim problemem, ale w interpretacji poprosiliśmy również o potwierdzenie, że moim przychodem będzie kwota otrzymana od Apple po potrąceniu prowizji (czyli developer proceeds). I tutaj pojawiła się niespodzianka – KAS nie zgodziła się z tym stanowiskiem i uznała, że przychodem jest "wynagrodzenie z tytułu odpłatnego udostępnienia aplikacji bez pomniejszenia o koszty prowizji pobieranej przez Apple". Prowizja stanowi natomiast koszt uzyskania przychodu.

Logicznie rzecz biorąc, ma to nawet sens, gdyby nie fakt, że Apple nigdzie nie podaje wartości samej prowizji. W raportach finansowych są kwoty Customer Price i Partner Share, ale wartość otrzymana po ich odjęciu to prowizja + podatek. Próbowałem obliczyć wysokość samej prowizji wyliczając najpierw cenę netto z Customer Price (na podstawie wysokości podatku VAT w poszczególnych krajach), a następnie licząc 15% prowizji (Small Business Program) od tej kwoty, ale niestety wychodzą rozbieżność.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w księgowaniu przychodu w taki sposób?

Zainteresowanym mogę udostępnić do wzlądu moją interpretację indywidualną.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users