Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Rozliczenie przychod贸w uzyskanych w AppStore

• Please log in to reply
199 replies to this topic

#176 babeczka

babeczka
  • 21 posts

Posted 28 March 2013 - 07:51

Witam. Chcia艂 bym si臋 dowiedzie膰 czy wysy艂aj膮c aplikacje do apple musz臋 mie膰 ju偶 za艂o偶on膮 dzia艂alno艣膰 gosp.? Czy mog臋 to zrobi膰 w ci膮gu trwania procesu weryfikacji aplikacji itd.

#177 jacflay

jacflay
  • 129 posts

Posted 09 May 2013 - 07:20

W kt贸rym dok艂adnie miejscu w iTunes Connect wrzuca si臋 faktury dla Apple. Robicie to po ka偶dej wp艂acie?

#178 Danielox

Danielox
  • 131 posts

Posted 16 May 2013 - 08:35

Witam.
Chcia艂 bym si臋 dowiedzie膰 czy wysy艂aj膮c aplikacje do apple musz臋 mie膰 ju偶 za艂o偶on膮 dzia艂alno艣膰 gosp.? Czy mog臋 to zrobi膰 w ci膮gu trwania procesu weryfikacji aplikacji itd.

Nie trzeba mie膰 dzia艂alno艣ci gospodarczej. Mo偶esz wyst臋powa膰 jako osoba fizyczna.

#179 psionides

psionides
  • 7 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 20 June 2013 - 15:31

Hej,

mam pytanko. Z tego co widz臋 dominuje wersja "dostaj膮c przelewy regularnie raczej musisz to rozlicza膰 na DG, bo inaczej urz膮d pr臋dzej czy p贸藕niej si臋 przyczepi".

Jak to si臋 ma do wersji, kt贸r膮 wyczyta艂em na kilku r贸偶nych stronach, 偶e dochody ze sprzeda偶y licencji na samodzielnie napisane oprogramowanie *nie mo偶na* rozlicza膰 jako DG, tylko jako przychody z praw autorskich, nawet je艣li ma si臋聽DG? Czy w przypadku sprzeda偶y aplikacji przez Apple to dzia艂a jako艣 inaczej?

Przyk艂ady:

[url=http://www.grupy.banzaj.pl/Sprzedaz,przez,internet,rowniez,poza,UE,VAT,25,234130,2011_02.html]Sprzeda偶 przez internet, r贸wnie偶 poza UE - VAT[/url]

oprogramowanie sprzedawane b臋dzie drog膮 elektroniczn膮. Kupuj膮cy otrzyma program bez no艣nika + licencj臋 na korzystanie. - ....to nie jest przych贸d z DG, tylko z praw maj膮tkowych, IMHO oczywi艣cie.

przychody z MPA do program贸w wytworzonych samodzielnie *nie s膮* przychodem z DG w rozumieniu PDOF. S膮 za to Twoim przychodem osobistym. Co w konsekwencji mo偶e mie膰 wp艂yw na KUP w Twojej DG. No i stawia pod znakiem zapytania sens rejestrowania DG je艣li osi膮gasz przychody *wy艂膮cznie* z MPA od samodzielnie wytworzonego software.

[url=http://prawo.rp.pl/artykul/719367.html]Udzielenie licencji - na jakich zasadach zap艂aci膰 PIT | rp.pl[/url]

Przedsi臋biorca udzielaj膮cy zgody na korzystanie z wytworzonego przez siebie programu komputerowego uzyskuje przych贸d z dzia艂alno艣ci gospodarczej czy z praw maj膮tkowych? Wed艂ug Izby Skarbowej w Poznaniu (interpretacja z 3 czerwca 2011, ILPB1/415-275/11-2/AGr) z tego drugiego 藕r贸d艂a.

Sprawa rozpatrywana przez izb臋 dotyczy艂a podatnika prowadz膮cego jednoosobow膮 dzia艂alno艣膰 gospodarcz膮. Jej przedmiotem jest tworzenie oprogramowania komputerowego i jego sprzeda偶. Dzia艂alno艣膰 prowadzona jest w spos贸b zorganizowany i ci膮g艂y. Form膮 sprzeda偶y jest udzielanie licencji na wytworzone oprogramowanie. Podatnik wystawia faktury, w kt贸rych wskazany jest m.in. okres, na jaki udziela licencji.

艢wiadczone us艂ugi przedsi臋biorca opodatkowywa艂 rycza艂tem od przychod贸w ewidencjonowanych, stosuj膮c 5,5-proc. stawk臋. Izba to zakwestionowa艂a, stwierdzaj膮c, 偶e dzia艂alno艣膰, w ramach kt贸rej podatnik osi膮ga przychody z udzielanych licencji, nie mo偶e by膰 uznana za dzia艂alno艣膰 gospodarcz膮 w rozumieniu art. 5a pkt 6 ustawy o podatku dochodowym od os贸b fizycznych (PIT).

Nale偶y j膮 traktowa膰 jako przychody z praw maj膮tkowych w rozumieniu art. 18. Zatem do tego rodzaju przychod贸w nie b臋d膮 mia艂y zastosowania przepisy ustawy o podatku zrycza艂towanym, lecz przepisy ustawy o PIT.

#180 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 20 June 2013 - 16:18

Odpowiada艂em ju偶 na to pytanie. Masz na nie odpowied藕 ledwie kilka post贸w wy偶ej.

#181 psionides

psionides
  • 7 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 20 June 2013 - 16:28

No dobrze, ale z tego co zrozumia艂em, w podlinkowanym w膮tku komentowana by艂a sytuacja "sprzeda偶y oprogramowania" rozumiana jako sprzeda偶 u偶ytkownikom licencji na korzystanie z niego, na zasadzie: ty dajesz mi 50 z艂, ja daj臋 ci .exe i pozwalam z niego korzysta膰. Czy w tym przypadku to dzia艂a inaczej dlatego, 偶e developer sprzedaj膮cy przez AppStore nie ma bezpo艣rednio kontaktu z klientem ko艅cowym, a tylko z Apple jako po艣rednikiem?

#182 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 20 June 2013 - 17:57

Tak, wynika to z charakteru umowy z Apple. Gdyby艣 przekazywa艂 Apple autorskie prawa maj膮tkowe to wtedy m贸g艂by艣 skorzysta膰 z 50% koszt贸w. W naszym przypadku nie zachodzi taka mo偶liwo艣膰. Tez臋 t膮 opieram to na swoim do艣wiadczeniu, uzyskanych wcze艣niej interpretacjach podobnej umowy, oraz w艂asnych pyta艅 (nie w postaci interpretacji wi膮偶膮cej) zadanych w US.

#183 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • Sk膮dSzczecin, PL

Posted 20 June 2013 - 20:40

Cze艣膰, nie wiem czy uzyskali艣cie odpowiedzi odno艣nie rozliczania si臋聽bez DG, ale ja dzwoni艂em do Krajowej Infomracji Podatkowej czy jak oni si臋 tam nazywaj膮 bo US nie m贸g艂 mi pom贸c bo nie wiedzia艂 jak zreszt膮 KIP te偶 nie wiedzia艂 jak ja mam si臋 rozlicza膰 z przychod贸w. Ostatecznie po konsultacjach z doradc膮 podatkowym po prostu wrzuci艂em wszystko w pole Inne i wtedy koszty uzyskania 50%, pit 37.

#184 poslinski.net

poslinski.net
  • 39 posts
  • Sk膮dBielsko-Bia艂a, PL

Posted 28 July 2013 - 15:39

Widzia艂em, 偶e temat by艂 ju偶 4 strony wcze艣niej poruszany, ale czy jest konieczne wystawianie Apple FVAT 0%, czy nie mo偶na jako nie-VAT'owiec wystawi膰 im rachunek? Sprawdza艂 to kto艣 mo偶e? Moi klienci i tak nie maj膮 z czego odlicza膰 VAT (za granic膮), i dla mnie przej艣cie na VAT na chwil臋 obecn膮 niepotrzebnie by komplikowa艂o proces. Z g贸ry dzi臋ki za info

#185 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 28 July 2013 - 17:12

ZTCW to odpowied藕 jest taka jak ca艂e nasze prawo, niezbyt oczywista: tak, mo偶esz wystawi膰 rachunek, ale: 1. Musisz posiada膰 numer VAT UE (zgodnie z ustaw膮 VAT jest on nadawany r贸wnie偶 podmiotom nie b臋d膮cymi p艂atnikami VAT). 2. Sk艂ada膰 okresowe raporty VAT EU (deklaracje VAT UE).

#186 sigreg

sigreg
  • 90 posts
  • Sk膮dZabrze

Posted 30 January 2014 - 20:34

Witam, Mam pytanko dotyczace "pilnego" rozliczenia sie z wplywu z iTunes. Od niedawna prowadze dzialalnosc gospodarcza zarejestrowana w Polsce ale bez numeru VAT EU, mam jedynie zwykly nip (moj wlasny jako ze to dzialalnosc jednoosobowa). Niedawno opublikowalem w iTune aplikacj臋 z ktorej co prawda spodziewalem sie wplywu, ale po dluzszym okresie, przez co sadzilem ze mam czas na wystapienie o numer VAT EU. A tu niespodzianka, widze na koncie dzisiejszy przelew z iTunes, czyli podobnie jak zima drogowcow, tak iTunes zaskoczylo mnie;) I teraz pytanie, jakie kroki powinienem teraz podjac zeby ten przychod rozliczyc ? Zasadniczo podejrzewam ze fakture powinienem wystawic na Apple, do konca tego miesiaca, czyli niestety do jutra, problem w tym ze nia mam numeru VAT EU. No i nie wiem..

#187 brx

brx
  • 3 posts

Posted 31 January 2014 - 11:34

Witam wszystkich, Od艣wie偶臋 mo偶e temat w nieco innym kontek艣cie. Czy kto艣 z forumowicz贸w korzysta z biura rachunkowego w Warszawie? I rozlicza tam Appstore? Je艣li tak to bardzo prosz臋 o dane na priv. Z g贸ry dzi臋kuj臋.

#188 fins

fins
  • 22 posts

Posted 16 March 2014 - 13:59

Co do rozlicze艅 indywidualnych, to wygl膮da na to, 偶e ile os贸b, tyle interpretacji. Nie wiem, jaki spos贸b jest poprawny jednak zainteresowanym proponuj臋 zapozna膰 si臋 m.in. z interpretacjami:
"Opodatkowanie dochodu z tytu艂u udost臋pnienia w艂asnych aplikacji mobilnych przez internet i powierzchni reklamowej w mobilnej aplikacji dla podmiotu zagranicznego"
oraz
"Do jakiego 藕r贸d艂a przychodu nale偶y zakwalifikowa膰 艣rodki pieni臋偶ne uzyskane od podmiotu zagranicznego w zwi膮zku z udost臋pnianiem, za po艣rednictwem sklepu internetowego tego podmiotu, w艂asnych (podatnika) aplikacji mobilnych, gier na urz膮dzenia mobilne typu smarthone oraz z tytu艂u udzielania licencji na u偶ywanie oprogramowania?"
linki:
Opodatkowanie dochodu z tytu艂u udost臋pnienia w艂asnych aplikacji mobilnych przez internet i | Interpretacje podatkowe
Do jakiego 藕r贸d艂a przychodu nale偶y zakwalifikowa膰 艣rodki pieni臋偶ne uzyskane od podmiotu | Interpretacje podatkowe

#189 Tigro

Tigro
  • 70 posts

Posted 07 May 2014 - 20:02

A jak wygl膮da sprawa rozliczania darmowych aplikacji z reklamami (osoba fizyczna, bez DG)? Czy sytuacja jest troch臋 prostsza i bardziej jednoznaczna ni偶 w przypadku rozliczania dochod贸w z p艂atnych aplikacji (gdzie chyba wci膮偶 panuje dezinformacja mi臋dzy dwoma dominuj膮cymi pomys艂ami na rozliczenie)?

#190 tomasz

tomasz

• 10988 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Posted 06 June 2014 - 14:07

A jak wygl膮da sprawa rozliczania darmowych aplikacji z reklamami (osoba fizyczna, bez DG)? Czy sytuacja jest troch臋 prostsza i bardziej jednoznaczna ni偶 w przypadku rozliczania dochod贸w z p艂atnych aplikacji (gdzie chyba wci膮偶 panuje dezinformacja mi臋dzy dwoma dominuj膮cymi pomys艂ami na rozliczenie)?

Je艣li masz reklamy od Google to chyba tak samo si臋 rozliczasz jak w艂a艣ciciele stron internetowych.

#191 johnsnow

johnsnow
  • 1 posts

Posted 11 November 2014 - 21:49

A jak post臋powa膰 z pieni臋dzmi, kt贸re zarobi艂em w roku w kt贸rym nie przekroczyly one wymaganego progu albo nie dope艂ni艂em wszystkich formalno艣ci, aby mog艂e one mi zosta膰 przelane. Czy pownienem si臋 z nich rozliczy膰 (odprowadzi膰 podatek dochodowy od os贸b fizycznych -brak dzia艂alno艣ci gospodarczej). Sprawa dotyczy zarobk贸w za sprzda偶 aplikacji w App Storze oraz reklam z Admoba. W moim przypadku pr贸g zosta艂 przekroczony ale nie zosta艂y dope艂nione formalno艣ci i zastanawiam si臋 czy nie lepiej rozliczy膰 si臋 z tego dopiero w przysz艂ym roku gdy dostane ju偶 stosowne przelewy??

#192 blanker

blanker
  • 5 posts

Posted 15 December 2014 - 10:46

Witam,

Dosta艂em ostatnio faktur臋 od Apple. Przelew przyszed艂 z Luksemburga, czy na taki sam adres mam teraz wystawi膰 faktur臋 dla Apple?

Pozdrawiam,

blaanker

#193 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 15 December 2014 - 18:27

Adres do faktur jest podany w iTC, nie pami臋tam czy jest on taki sam jak w przelewie.

• blanker likes this

Moje programy:
iOS => Project Planner | Project Planner HD | Sub Edit HD | Snooker Scoreboard Pro | Expedition Planner | Subtitles Player
OSX => Project Planner OSX | Project Planner Viewer | Sub Edit | Mapper | Site Monitor

tvOS => Subtitles Player

Nie udzielam porad poprzez Prywatn膮 Wiadomo艣膰. To uderza w charakter i sens istnienia forum, kt贸re daje ka偶demu prawo do zadania pyta艅 i poznania odpowiedzi na nie..

#194 blanker

blanker
  • 5 posts

Posted 30 December 2014 - 15:40

Adres do faktur jest podany w iTC, nie pami臋tam czy jest on taki sam jak w przelewie.

Dzieki, uda艂o si臋 znale藕膰 :-)

#195 Magneto

Magneto
  • 10 posts

Posted 26 January 2015 - 13:04

Witam wszystkich,

Prosz臋 o informacj臋 czy co艣 si臋 zmieni艂o w sprawach rozlicze艅 z Apple dla deweloper贸w ? Czy jako osoba fizyczna bez DG mo偶na si臋 swobodnie rozlicza膰 czy lepiej zak艂ada膰 DG ?

iPhone 6s

#196 Thalion

Thalion
  • 1 posts

Posted 07 February 2015 - 12:30

Witam,

W jaki spos贸b wystawiacie faktury dla Apple?

Czy dopiero w momencie wystawienia Financial Report od Apple za poprzedni miesi膮c?

Je艣li tak to w jakiej walucie? Czy np. w PLN, kt贸re podane jest z zastrze偶eniem, 偶e kwota mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od kursu?

#197 Max82

Max82
  • 1 posts

Posted 28 July 2015 - 15:07

Witam, panie i panowie mam pytanie, przy rejestracji w itunes connect i wype艂nianiu rubryk miejsca kraju gdzie b臋dzie si臋 rozlicza艂o, jest pole na samym dole "title:" , tu偶 pod polem imie i nazwisko. Co w tym title nale偶y wpisa膰, bo nie mam poj臋cia. Dla u艂atwienia sprawy dodam, 偶e Jest to ostatnie okno jakie pojawia si臋 w celu wybrania kraju rozliczenia i w贸wczas nale偶y klikn膮膰 ju偶 tylko submit. Ale nie wiem co w tym " title" trzeba wpisa膰 bo nie 偶adnej podpowiedzi.

#198 enedil

enedil
  • 108 posts
  • Sk膮dPorfia, Chile

Posted 28 July 2015 - 18:24

Witam, panie i panowie mam pytanie, przy rejestracji w itunes connect i wype艂nianiu rubryk miejsca kraju gdzie b臋dzie si臋 rozlicza艂o, jest pole na samym dole "title:" , tu偶 pod polem imie i nazwisko. Co w tym title nale偶y wpisa膰, bo nie mam poj臋cia. Dla u艂atwienia sprawy dodam, 偶e Jest to ostatnie okno jakie pojawia si臋 w celu wybrania kraju rozliczenia i w贸wczas nale偶y klikn膮膰 ju偶 tylko submit. Ale nie wiem co w tym " title" trzeba wpisa膰 bo nie 偶adnej podpowiedzi.

Magister? Doktor? Zalenie kim jeste艣.

#199 duchu

duchu
  • 62 posts

Posted 02 March 2017 - 08:47

Czy kto艣 ostatnio wype艂nia艂 TAX INFO w iTunes Connect ? 

Mam problem z po prawnym wype艂niemiem drugiej cz臋艣ci formularza. Kto艣 mo偶e mi podpowiedzie膰 jak to poprawnie zrobi膰? 

Podgl膮d formularza tutaj http://imgur.com/HciU8LX

#200 masterin

masterin
  • 1 posts

Posted 24 April 2018 - 11:55

Ja to tu tylko zostawi臋 dla nowych: https://www.podatki.biz/artykuly/przychod-z-licencji-kwalifikacja-zrodla-przychodow_14_30107.htm

TL;DR

22 grudnia 2015 Dyrektor Izby Skarbowej w 艁odzi dzia艂aj膮cy w imieniu Ministra Finans贸w stwierdzi艂 w interpretacji indywidualnej, i偶 przychody z aplikacji mobilnych mog膮 by膰 uznane za przychody z "Praw autorskich i innych praw". Autor zapytania bardzo szczeg贸艂owo wyt艂umaczy艂, 偶e prawa autorskie nie s膮 przenoszone, jedynie udzielana jest licencja. Opisa艂 model biznesowy typowej aplikacji z AppStore.

Co za tym idzie (dla osoby fizycznej):

1. Nie trzeba zak艂ada膰 dzia艂alno艣ci gospodarczej

2. Nie trzeba odprowadza膰 zaliczek

3. Zsumowane przychody bezpo艣rednio od Apple (przeliczone z euro po 艣rednim kursie NBP z dnia poprzedzaj膮cego dzie艅 ka偶dej z wyp艂at) wpisujemy do rubryki 52 w rocznym PIT-37.

P.S Z rozliczeniem 50% koszt贸w uzyskania przychodu bym wci膮偶 nie kombinowa艂, powody zosta艂y ju偶 przedstawione w poprzednich postach... Dla wyj膮tkowo przezornych zawsze istnieje opcja poproszenia o tak膮-sam膮(miejmy nadziej臋) indywidualn膮 interpretacj臋 z waszego lokalnego urz臋du skarbowego... ;-)

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users