Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki dysk SSD do MBP i gdzie kupić?

• This topic is locked This topic is locked
173 replies to this topic

#126 Czaju

Czaju
  • 42 posts

Posted 06 February 2011 - 12:25

A czy jakiś producent dysków SSD rozwiązał już ten problem?

#127 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 06 February 2011 - 15:10

A czy jakiś producent dysków SSD rozwiązał już ten problem?

Tzn? Tylko dyski na SandForce maja ten problem - Intele uzywaja innego chipsetu i problemu nie maja (chyba - nie sledzilem forum Intela a jako ze malo osob uzywa hibernacji na Makach to trudno powiedziec). Dyski wszystkich producentow ktorzy uzywaja SandForce maja ten problem a jako ze firmware dostarcza SandForce jeszcz zaden z nich go nie rozwiazal. Dylemat jest taki ze SandForce to aktualnie najlepszy (szczegolnie dla makow bo nie potrzebuje TRIM ktorego OS X nie obsluguje) kontroler SSD jednak jako ze jest to mloda konstrukcja przejawia kilka problemow z czego najpowazniejszym jest ten z hibernacja ;)

A zapomnialem dodac ze 2 wersje firmware wczesniej dyski nie mialy tego problemu wiec to kwestia czegos co zmienili niedawno. Innymi slowy naprawienie tego nie wpoinno sprawic im problemu.

#128 ZirakZim

ZirakZim
  • 47 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 February 2011 - 17:15

To jeszcze miałbym pytanko do użytkowników SSD. Jak z obciążeniem procesora powiedzmy przy C2D 2,4GHz?? Bo jak mi się wydaje szybkie transfery danych i krótkie czasy dostępu mają swój koszt czy się mylę??

#129 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 07 February 2011 - 18:42

To jeszcze miałbym pytanko do użytkowników SSD. Jak z obciążeniem procesora powiedzmy przy C2D 2,4GHz?? Bo jak mi się wydaje szybkie transfery danych i krótkie czasy dostępu mają swój koszt czy się mylę??

Nie do konca z 2 powodow ;)

1. DMA pozwala na przesylanie danych pomiedzy pamiecia, dyskami itp bez udzialu CPU.
2. Na dzien dzisiejszy dyski to jeden z najwolniejszych elementow PC a procesory maja wystarczajaca moc obliczeniowa zeby sobie poradzic z najszybszymi ssd ;)

#130 szymek2327

szymek2327
  • 20 posts

Posted 15 February 2011 - 12:43

Witam, Podepne sie pod wątek bo w podobnej materii. Przymierzam się do zakupu OCZ Vertexa 2 tylko już są zapowiedzi Vertex 3 o 2 razy wiekszym przemiale (pisza tam o innej magistrali SATA 3 czy 6). Juz dawno jestem w tyle z technikami. Czy nowe Vertexy będą pasowały do MBP17 3.06 8GB i będą śmigać na maksimum swoich możliwości? Jak nie to skłaniam sie do zakupu Vertex 2. Dziekuję za pomoc.

#131 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 15 February 2011 - 14:25

Witam,
Podepne sie pod wątek bo w podobnej materii.
Przymierzam się do zakupu OCZ Vertexa 2 tylko już są zapowiedzi Vertex 3 o 2 razy wiekszym przemiale (pisza tam o innej magistrali SATA 3 czy 6). Juz dawno jestem w tyle z technikami. Czy nowe Vertexy będą pasowały do MBP17 3.06 8GB i będą śmigać na maksimum swoich możliwości? Jak nie to skłaniam sie do zakupu Vertex 2.
Dziekuję za pomoc.

Dysk ograniczany bedzie przez SATA2 w towim laptopie - bedzie szybszy od Vertexa 2 w zadaniach jak zapis po 4kb bo ma wiecej IOPS jednak nie bedzie to roznica warta wyzszej ceny.

#132 hudy123

hudy123
  • 85 posts

Posted 15 February 2011 - 15:41

Wie moze ktos z was jakie dyski ssd sa firmowo montowane w MBP?

#133 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 15 February 2011 - 18:19

Wie moze ktos z was jakie dyski ssd sa firmowo montowane w MBP?

Toshiba

#134 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 15 February 2011 - 19:18

A dokładniej HG2, czyli +/– trzyletnia technologia na kościach 43 nm.

The 2010 Macbook Pro's use Toshiba's HG2 SSD Drives - Page 2 - MacRumors Forums
Hardmac.com : Le "Macbidouille" in English - Apple 512 GB SSD is a Toshiba H2

#135 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 16 February 2011 - 02:11

Wlasie zauwazylem ze wczoraj wyszedl update firmware dla dyskow na SandForce w wersji 1.29 ponoc zawiera wiele poprawek ale nie ma jeszcze oficjalnej listy zmian. Jako ze ja nie zamierzam backupowac a nastepnie updatowac dysku dopoki nie mam pewnosci ze firmware zawiera poprawke na problemy z hibernacja to nie moge potwierdzic ze wszystko naprawia ale pomyslalem ze niektorzy chcieli by wiedziec ze najprawdopodobniej czas sie szykowac na akrobacje z dyskiem ;)

#136 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 16 February 2011 - 20:29

@up: świat nie kończy się na Vertexach i SF (na szczęście). Robisz się monotematyczny ;)

#137 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 16 February 2011 - 21:02

@up: świat nie kończy się na Vertexach i SF (na szczęście). Robisz się monotematyczny ;)

EEEE ze niby czemu monotmeatyczny? :D Vertexy maja problem z hibernacja wiec o nim pisze jako ze to temat o SSD. Gdyby bylo o czym innym pisac to bym napisal :P

#138 hudy123

hudy123
  • 85 posts

Posted 17 February 2011 - 11:20

mimo, że te SSD z MBP są na dość starej technologii, to muszą nie być takie złe, skoro Apple je montuje. Myślicie, że lepiej kupić z firmowo zamontowanym, czy na ebay'u z Intelem?

#139 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 17 February 2011 - 13:07

To, że to Apple tam montuje to kiepski wskaźnik jakości. Myślę że lepiej kupić intela albo ocz.

#140 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 17 February 2011 - 13:35

macieks72 zaskoczyłes mnie. To było odwazne z Twojej strony napisac to, co wielu tutaj uwaza za obraze majestatu " To, ze to Apple tam montuje to kiepski wskaznik jakości". Ale zgadzam sie, nie tylko w kwestii dysków SSD. Sam dzis mam zamiar zakupic MBP 17" z i5 lub i7. I problemem jest dysk, a raczej fakt, ze najlepiej byłoby zakupic własnie SSD, ale do moich celów raczej go zajade. Ciezki temat tym bardziej, ze OS X nie do konca wspiera poprawnie SSD, czego dowodem jest to,ze w M Pro w RAID 0 2xSSD po kilku tygodniach zaczeły zwalniac i to tragicznie.

#141 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 17 February 2011 - 15:40

mimo, że te SSD z MBP są na dość starej technologii, to muszą nie być takie złe, skoro Apple je montuje.

Oby nie tak samo "dobre" jak napędy optyczne, matryce w iMakach, karty graficzne z serii GF8xxx itp, itd ;)

#142 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 17 February 2011 - 16:02

Siedzą toshiby bo pewnie Apple od nich dostało najlepszą cenę(czyt. najniższą), należy tych SSD unikać, szkoda kasy imho.

#143 Olivia

Olivia
  • 716 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2011 - 11:16

Jak myślicie, jaki dysk wybrać do MacBooka Pro C2D 2,16? Wystarczy mi 60GB. Zastanawiam się nad Vertexem 2 i jakimś Intelem..

#144 zavader

zavader
  • 298 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 March 2011 - 11:48

Hej, przekopałem się przez te 15 stron, a ponieważ szykuję się do wymiany dysku w komputerze mamy mam dwa pytania: 1) Intel X25 nie obsługuje TRIM - ale dobrze wspiera hibernację 2) Vertex 2 - obsługuje TRIM przez swój własny Firmware (dzięki kontrolerowi SandForce), ale nie hibernuje Cena nie ma dla mnie znaczenia, chodzi mi o bezproblemowe działanie. Komputer głównie wykorzystywany do pracy biurowej, teksty, zdjęcia, internet i muza. Żadnych gier czy bajerów :)

#145 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 25 March 2011 - 14:43

Hej,
przekopałem się przez te 15 stron, a ponieważ szykuję się do wymiany dysku w komputerze mamy mam dwa pytania:

1) Intel X25 nie obsługuje TRIM - ale dobrze wspiera hibernację
2) Vertex 2 - obsługuje TRIM przez swój własny Firmware (dzięki kontrolerowi SandForce), ale nie hibernuje

Cena nie ma dla mnie znaczenia, chodzi mi o bezproblemowe działanie. Komputer głównie wykorzystywany do pracy biurowej, teksty, zdjęcia, internet i muza. Żadnych gier czy bajerów :)

Pare dni temu dal dyskow Vertex 2 wyszedl firmware 1.32 - dyski hibernuja teraz bez problemu.

#146 xcgrzegorz

xcgrzegorz
  • 29 posts

Posted 25 March 2011 - 15:05

NOWY DYSK SSD SAMSUNG 256GB TRIM 3GPS WAWA FVAT (1527300412) - Aukcje internetowe Allegro

dobra cena, gwarancja, faktura .... i widziałem wypowiedzi na forum osób, które go testowany
ponoć działa doskonale

#147 en0x

en0x
  • 52 posts
  • SkądBoston/USA

Posted 25 March 2011 - 15:09

Gdzie ci [pisze ze intel x25 nie obsluguje trima? Obsluguje jak najbardziej tylko osx nie umie go uzyc bo osx to kupa ;P

Hej,
przekopałem się przez te 15 stron, a ponieważ szykuję się do wymiany dysku w komputerze mamy mam dwa pytania:

1) Intel X25 nie obsługuje TRIM - ale dobrze wspiera hibernację
2) Vertex 2 - obsługuje TRIM przez swój własny Firmware (dzięki kontrolerowi SandForce), ale nie hibernuje

Cena nie ma dla mnie znaczenia, chodzi mi o bezproblemowe działanie. Komputer głównie wykorzystywany do pracy biurowej, teksty, zdjęcia, internet i muza. Żadnych gier czy bajerów :)

#148 zavader

zavader
  • 298 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 March 2011 - 16:39

Pare dni temu dal dyskow Vertex 2 wyszedl firmware 1.32 - dyski hibernuja teraz bez problemu.

Czyli rozumiem, że powinno działać bez problemu. Nie chcę kupować a potem mieć setek problemów, szczególnie że to komputer mamy, która raczej sama sobie FirmWare później nie dogra ;]

A jak z poziomu Mac OS X podniesć firmware? jest potrzebna maszyna z Win ?

#149 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 25 March 2011 - 16:46

Momencik, nie ma czegoś takiego jak 'TRIM przez własny firmware'. Firmware może obsługiwać 'garbage colection' - czyli upychanie pojedynczych sektorów w nowe pełne bloki - tak aby jak najwięcej pełnych bloków było pustych. Ale TRIM-u nie da zrobić bez informacji ze systemu plików, a o tym dysk nie ma pojęcia - nie wie że dany sektor logicznie przestał być używany, to wie tylko filesystem. Aby 'działał' trim musi go obsługiwać zarówno dysk jak i system plików.

#150 zavader

zavader
  • 298 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 March 2011 - 16:52

To może zapytam inaczej: - Kupuję Vertex 2 - Podnoszę Frimware na domowym komputerze z Win 7 - wrzucam czysty dysk do MBP 15" - instaluję system - nie mam problemów z hibernacją / sleep'em ? - nie muszę się martwić o "garbage collection" i inne pierdy spowalniające działanie dysków SSD ? Po prostu Vertexy 2 120 GB są w rozsądnej cenie a staruszek 15" mojej mum już potrzebuje jakiegoś apgrejdu :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users