Tylko żeby ktoś Ci nie wcisnął starego modelu mówiąc, że to prawie to samo. Te "prawie" robi wielką różnice. Stare modele są czarne a G2 srebrne z czarną obwódką, tak wizualnie. Na tabliczce znamionowej w Model powinno być napisane xxxxx80G2xxx.
BTW to będziesz wpinał pod sprzętowy raid czy soft?
wiem wiem tylko srebrny

raid bedzie softwarowy no chyba ze ktos mi udowodni pokaze ze jest sens wydawac 2 K na asama karte raidowa:)
---- Dodano 03-01-2010 o godzinie 14:12 ----
Zapowiada się ciekawie. Będę czekał niecierpliwie na relację.
Co do montażu w kieszeniach: OCZ Ramka montaĹźowa 3,5" => 2,5" - nie wiem czy pasuje do szyn w MP lub Icy Dock - to pasuje na pewno.
Druga kwestia to transfery. 4x Intel G2 w R0 to teoretycznie max 280 MB/s write i 1000 MB/s read.
Kontroler SATA w MP wyciąga max 660 MB/s - czyli nie obsłuży max read nawet 3xSSD, a co dopiero 4 szt. Czyli ten 4-ty będzie tylko dodatkowymi 80 GB za +/- 1000 zł. Żeby móc cieszyć się wykorzystaniem przyrostu RAIDowego przy takim setupie, potrzebujesz Hardware RAID i to na dobrym kontrolerze - z własnym RAMem i procesorem.
Nie wiem czy znasz ten wątek: Mac Pro Upgraded - 3xSSD's in RAID0 - Mac Forums, prócz tego jest tam kilka tematów o RAIDach na SSD (głównie właśnie na Intelach G1 i G2).
W tym linku znajdziesz porównanie softowego RAIDu na 3x G1 i hardwarowego na 4x G1 (na kontrolerze Areca). Zwróć uwagę na stosunek read/write przy Soft i Hardware.
Generalnie to dość droga zabawa i jak inwestujesz 4k w SSD to polecam dobry research
Tak tylko mi glownie zalezy w szczegolnosci na zapisie. Jeszcze myslalem o takiej opcji ze 3 beda w raid a czwarty solo na system. Ale jeszcze zerkne na karte radi do MP
---- Dodano 03-01-2010 o godzinie 14:22 ----
A orientujesz sie moze gdzi emozna w Polsce kupic ten kontroler ARC-1210 ?