Możesz powiedzieć skąd ta suma 5 tyś zł? Bo nie rozumiem dlaczego akurat taka granica wartości oprogramowania ma stanowić granicę dla odliczeń (nie widzę w przepisach uzasadnienia)Oprogramowanie mogę odliczyć jeżeli jego wartość nie przekręcza 5 tysięcy złotych a więc zakup oprogramowania w Polsce mi się nie kalkuluje

Cała prawda na temat "legalności" pruduktów Adobe kupionych w USA itp
Napisano 21 grudnia 2009 - 22:16
Napisano 22 grudnia 2009 - 00:57
Nie jestes wlascicielem Archicada. Nie znam zadnego przypadku oprogramowania, ktorego bys byl wlascicielem, jezeli SAM go nie napisales, zlecilesnapisanie i/lub zakupiles prawa do niego.Archicada kupujac kupujesz archicada. A nie "instalowanie archicada na jedno stanowisko", "2 mozliwe aktywacje" itp bullshit. Czy Graphisoft (producent archicada) ma nierowno pod sufitem? Czy traci jakas kase? Wrecz przeciwnie, zrobili bardzo dobry produkt ze swietna koncepcja klucza, wiec mozesz sobie zainstalowac nawet na 10000komputerow i uzywac ktorego chcesz akurat. W biurach arch dziala to tak (a w pl z reguly uzywa sie autocada itp a archicada czasami:) ze kto potrzebuje bierze klucz (tzw wibuKey, na pendrive) i uzywa. I sprawa prosto rozwiazana.
Nie rozumiem polityki Adobe. Tzn rozumiem ze sa monopolistycznymi swi...mi wiec klient to dla nich g... ktore ma placic i spier...lac, ale to sie kiedys skonczy, ludzie sie w koncu wkurza, konkurencyjne programy rozwina...
Uzywanie klucza sprzetowego czasem jest wygodne, czasem nie. Problem jest jak Ci klucz padnie, a Ty musisz miec zlecenie skonczone na jutro, a nowy klucz przeslany expresem bedzie pojutrze. Juz ja przerabialem dobrodziejstwa kluczy sprzetowych.
Najwiekszym jest to, ze jezeli licencja pozwala to mozesz zainstalowac kopie w domu, zabierac klucz ze soba i trzepac projekty po godzinach. Ale to zaleta dla pracodawcy, nie pracownika.
Napisano 22 grudnia 2009 - 08:41
Problem jest jak Ci klucz padnie, a Ty musisz miec zlecenie skonczone na jutro
rozwiązanie tego problemu jest w wypadku ArchiCADa banalnie proste i zajmuje kilka minut (akurat czas na kawę) - wchodzisz na www.myarchicad.com, rejestrujesz 30-to dniowy w pełni funkcjonalny trial, instalujesz i pracujesz dalej. Po dostaniu działającego klucza zapisujesz projekt w wersji komercyjnej i to wszystko.
Napisano 22 grudnia 2009 - 09:25

Napisano 22 grudnia 2009 - 10:02

Napisano 22 grudnia 2009 - 11:03
Napisano 22 grudnia 2009 - 15:44
Możesz powiedzieć skąd ta suma 5 tyś zł? Bo nie rozumiem dlaczego akurat taka granica wartości oprogramowania ma stanowić granicę dla odliczeń (nie widzę w przepisach uzasadnienia)
tak mnie poinformował radca podatkowy i to nie jeden a paru. Jednak jeżeli ktoś ma inne dane bądź teorie na ten temat to proszę pisać
Napisano 22 grudnia 2009 - 16:06
Odliczenie wydatków na nowe technologie - Ulgi i odliczenia - PITy - Wieszjak.pl
wg mnie program to taki sam koszt jak komputer no ale nie mi oceniac Polskie prawo.
Napisano 22 grudnia 2009 - 19:57

Napisano 22 grudnia 2009 - 21:50
Niestety program to tzw. wartości niematerialne i prawne i nie możesz go jednorazowo "wpuścić w koszty" chyba, że jego cena nie przekroczy 3500 zł (dla vatowców netto). To samo jest z autami. Powyżej tej kwoty trzeba amortyzować
Jedynym wyjściem jest zapytanie o interpretację swojego US. Swoją drogą np. introligator może bez problemu wliczyć jednorazowo w koszty prasę za 10000 zł (każda mała firma płatnik vat może wliczać w koszty jednorazowo wszystko co sumarycznie nie przekracza 50000 euro netto rocznie), a osoba dla której "maszyną" jest oprogramowanie (grafik, architekt itp.) NIE. Żyjemy w dziwnym kraju
Auto to calkiem inna rzecz...
i tutaj wlasnie w przypadku auta jest jakies 4 letnie rozliczenie ale program moim zdaniem to co innego.
Troche dziwne bo mi ksiegowa kolo 8K rozliczyla jednorazowo...
A propo magicznej liczby 3500 zl to juz przeszlosc z tego co pamietam dlatego miedzy innymi Maca Pro za 15 K ja rozliczylem jednorazowo bo wlasnie wczesniej trzeba by go ciac na te 3500 zl.
Napisano 22 grudnia 2009 - 22:10
Napisano 24 grudnia 2009 - 14:51
Napisano 25 grudnia 2009 - 11:26
Napisano 08 stycznia 2010 - 00:55
Napisano 03 lutego 2010 - 14:43
Napisano 04 lutego 2010 - 12:08

Napisano 04 lutego 2010 - 12:14
Praktycznie , kończymy prace w biurze , wracamy do domu i korzystamy z tego samego softu i licencji LEGALNIE."
To jak to jest, może krewny odpowie? Legalnie czy nie jest korzystać z pakietu w domku przy jednostanowiskowej licencji? Licencja na to zezwala?
Napisano 04 lutego 2010 - 12:24
To jak to jest, może krewny odpowie? Legalnie czy nie jest korzystać z pakietu w domku przy jednostanowiskowej licencji? Licencja na to zezwala?
Thozo , więc tak . Jeżeli masz w domu program Adobe (licencja jednostanowiskowa) to możesz z niej korzystać legalnie na jednym komputerze. Licencja zezwala na instalacje na drugim komputerze , ale według licencji nie możesz korzystać z tego oprogramowania w tym samym czasie na obu komputerach . Tak jak pisałem wcześniej , kończysz prace na jednym kompie i zaczynasz prace na drugim.
Nieoficjalnie powiem ci że Adobe nie ma możliwości technicznej żeby to sprawdzić, nie widzą u siebie w systemie czy używasz aktualnie tylko jeden komputer czy dwóch na raz .
Więc jeśli jesteś w domu , wykorzystujesz soft prywatnie i nie masz kontroli , to nikt ci nie udowodni czy używasz dwóch jednocześnie komputerów .
p.s. Wujaszek nie pracuje dla Adobe Polska (na szczęście

Napisano 04 lutego 2010 - 12:33
Napisano 04 lutego 2010 - 13:04
Praktycznie , kończymy prace w biurze , wracamy do domu i korzystamy z tego samego softu i licencji LEGALNIE."
To jak to jest, może krewny odpowie? Legalnie czy nie jest korzystać z pakietu w domku przy jednostanowiskowej licencji? Licencja na to zezwala?[/QUOTE]
Z tego co ja sie orientuje legalnie mozna tylko na drugim komputerze dajen firmy ale tylko i wylacznie jesli to jest tzw sprzet przenosny czyli laptop - mozna doczytac w licencji.
Napisano 04 lutego 2010 - 13:48
Z tego co ja sie orientuje legalnie można tylko na drugim komputerze danej firmy ale tylko i wylacznie jesli to jest tzw sprzęt przenośny czyli laptop - można doczytać w licencji.
Hektor licencja nie mówi o tym że MUSI być to sprzęt przenośny-laptop .
Tyle umowa:
"2.4 Korzystanie z oprogramowania na komputerze przenośnym lub domowym.
Z zastrzeżeniem ważnych ograniczeń określonych w Artykule 2.5, główny Użytkownik Komputera z Oprogramowaniem zainstalowanym zgodnie z postanowieniami Artykułu 2.1. ("główny Użytkownik") może zainstalować dodatkowy egzemplarz Oprogramowania do swojego wyłącznego użytku na Komputerze przenośnym lub na Komputerze w swoim domu pod warunkiem, że Oprogramowanie zainstalowane na Komputerze przenośnym lub domowym nie będzie wykorzystywane w tym samym czasie, co Oprogramowanie zainstalowane na Komputerze głównym. Użytkownik może zostać poproszony o skontaktowanie się z Adobe w celu sporządzenia drugiej kopii."
Możesz także poczytać ze stronki FAQ - Punkt3 "Can I use my software on two computers? "
"If you own, or are the primary user of, a single-user or volume license Adobe product that is installed on a computer at work, you can also install and use the software on one secondary computer of the same platform at home or on a portable computer. However, you may not run the software simultaneously on both the primary and secondary computers."
link do stonki : [url=http://kb2.adobe.com/cps/195/tn_19592.html]End User Licensing Agreement FAQ[/url]
pozdrawiam
Napisano 08 lutego 2010 - 19:42
cześć

też rozważam kupno adobe w USA, czy ktoś mógłby polecić jakiś sklep internetowy?
byłam na slikdeals i znalazłam taką ofertę:
[url=http://www.futursoftsolutions.com/catalog/product_info.php?cPath=28_62&products_id=257]Futursoft Solutions[/url]
ten sklep wysyła paczki wszędzie na świecie.
nie wiem tylko, czy zaufać, bo cena nicałe $800 wydaje się podejrzana...
Napisano 09 lutego 2010 - 13:33
też rozważam kupno adobe w USA........
nie wiem tylko, czy zaufać, bo cena nicałe $800 wydaje się podejrzana...
Za tą cenę raczej nie kupisz pełnej wersji Production Premium CS4 , co najwyżej jest to wersja UPGRADE .
Ceny nowych pełnych wersji Production Premium CS4 w stanach wahają się w granicach 1500-1700 $.
Napisano 09 lutego 2010 - 21:15
w innym temacie znalazłam wypowiedź:
"Jestem właśnie po kontroli Komendy Policji mającej na celu ustalenie legalności oprogramowania znajdującego się na komputerach w firmie, której pracuję. Firma miała przeprowadzony audyt, tak więc nie było mowy o nielegalnym oprogramowaniu na żadnej z maszyn.
Jedyną niewiadomą był pakiet Adobe CS3 sprowadzony z USA i miałem okazję przekonać się, jak wygląda sprawa zagranicznej licencji w praktyce. Jedyne o co poprosił pan-policjant, to o oryginalny nośnik i dowód zakupu pakietu. Nic poza tym. Stwierdził, że wszystko gra i zapytał, ile kosztował ten pakiet. Usłyszał cenę (783$ za Web Premium plus opłaty celne) i zaczął rozmowę z kolegamy, jak to tanio można było kupić w Stanach rzeczy dla dziecka, elektronike etc."
link: [url]http://www.myapple.pl/grafika/54240-adobe-z-usa.html[/url]
korzystałam z wyszukiwarki slikdeals.net i tam ceny w kilku sklepach są właśnie w okolicach $700-coś albo od $1200 do niecałe $1500.
Ze sklepem Futursoft wymieniłam kilka maili i dowiedziałam się, że nie dostarczają pudełka z płytami i license agreement, tylko "DVD case" - co rozumiem jako płyty w cienkim pudełku, jak filmy DVD, a może wręcz nawet w kartonowych kopertach? cytat:
"it comes in a DVD case shrink wrapped no manuals but in the case, you have a dvd with content manual (it replaces the traditional manuals)"
" there's no box or papers! What you get is a DVD case with all it's DVD's and in the back bottom left you have your serial #, which you activate directly with adobe once you have installed the DVD's"
Ponadto zaoferowali, że wpiszą na fakturze niższą cenę, żebym zapłaciła mniejszy VAT i podatek celny... to już w ogóle mnie do nich zniechęciło ;P
Za to inny sklep - [url=http://www.royaldiscount.com/category/CS4_Production_Premium/98]CS4 Production Premium - RoyalDiscount.com[/url]
ma sporo dobrych recenzji (na slikdeals) a w mailach wykazuje się profesjonalnym podejściem, ale jeszcze nie jestem przekonana...
Napisano 16 marca 2010 - 16:00
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych