Mo偶esz powiedzie膰 sk膮d ta suma 5 ty艣 z艂? Bo nie rozumiem dlaczego akurat taka granica warto艣ci oprogramowania ma stanowi膰 granic臋 dla odlicze艅 (nie widz臋 w przepisach uzasadnienia)Oprogramowanie mog臋 odliczy膰 je偶eli jego warto艣膰 nie przekr臋cza 5 tysi臋cy z艂otych a wi臋c zakup oprogramowania w Polsce mi si臋 nie kalkuluje

Ca艂a prawda na temat "legalno艣ci" prudukt贸w Adobe kupionych w USA itp
Napisano 21 grudnia 2009 - 22:16
Napisano 22 grudnia 2009 - 00:57
Nie jestes wlascicielem Archicada. Nie znam zadnego przypadku oprogramowania, ktorego bys byl wlascicielem, jezeli SAM go nie napisales, zlecilesnapisanie i/lub zakupiles prawa do niego.Archicada kupujac kupujesz archicada. A nie "instalowanie archicada na jedno stanowisko", "2 mozliwe aktywacje" itp bullshit. Czy Graphisoft (producent archicada) ma nierowno pod sufitem? Czy traci jakas kase? Wrecz przeciwnie, zrobili bardzo dobry produkt ze swietna koncepcja klucza, wiec mozesz sobie zainstalowac nawet na 10000komputerow i uzywac ktorego chcesz akurat. W biurach arch dziala to tak (a w pl z reguly uzywa sie autocada itp a archicada czasami:) ze kto potrzebuje bierze klucz (tzw wibuKey, na pendrive) i uzywa. I sprawa prosto rozwiazana.
Nie rozumiem polityki Adobe. Tzn rozumiem ze sa monopolistycznymi swi...mi wiec klient to dla nich g... ktore ma placic i spier...lac, ale to sie kiedys skonczy, ludzie sie w koncu wkurza, konkurencyjne programy rozwina...
Uzywanie klucza sprzetowego czasem jest wygodne, czasem nie. Problem jest jak Ci klucz padnie, a Ty musisz miec zlecenie skonczone na jutro, a nowy klucz przeslany expresem bedzie pojutrze. Juz ja przerabialem dobrodziejstwa kluczy sprzetowych.
Najwiekszym jest to, ze jezeli licencja pozwala to mozesz zainstalowac kopie w domu, zabierac klucz ze soba i trzepac projekty po godzinach. Ale to zaleta dla pracodawcy, nie pracownika.
Napisano 22 grudnia 2009 - 08:41
Problem jest jak Ci klucz padnie, a Ty musisz miec zlecenie skonczone na jutro
rozwi膮zanie tego problemu jest w wypadku ArchiCADa banalnie proste i zajmuje kilka minut (akurat czas na kaw臋) - wchodzisz na www.myarchicad.com, rejestrujesz 30-to dniowy w pe艂ni funkcjonalny trial, instalujesz i pracujesz dalej. Po dostaniu dzia艂aj膮cego klucza zapisujesz projekt w wersji komercyjnej i to wszystko.
Napisano 22 grudnia 2009 - 09:25

Napisano 22 grudnia 2009 - 10:02

Napisano 22 grudnia 2009 - 11:03
Napisano 22 grudnia 2009 - 15:44
Mo偶esz powiedzie膰 sk膮d ta suma 5 ty艣 z艂? Bo nie rozumiem dlaczego akurat taka granica warto艣ci oprogramowania ma stanowi膰 granic臋 dla odlicze艅 (nie widz臋 w przepisach uzasadnienia)
tak mnie poinformowa艂 radca podatkowy i to nie jeden a paru. Jednak je偶eli kto艣 ma inne dane b膮d藕 teorie na ten temat to prosz臋 pisa膰
Napisano 22 grudnia 2009 - 16:06
Odliczenie wydatk贸w na nowe technologie - Ulgi i odliczenia - PITy - Wieszjak.pl
wg mnie program to taki sam koszt jak komputer no ale nie mi oceniac Polskie prawo.
Napisano 22 grudnia 2009 - 19:57

Napisano 22 grudnia 2009 - 21:50
Niestety program to tzw. warto艣ci niematerialne i prawne i nie mo偶esz go jednorazowo "wpu艣ci膰 w koszty" chyba, 偶e jego cena nie przekroczy 3500 z艂 (dla vatowc贸w netto). To samo jest z autami. Powy偶ej tej kwoty trzeba amortyzowa膰
Jedynym wyj艣ciem jest zapytanie o interpretacj臋 swojego US. Swoj膮 drog膮 np. introligator mo偶e bez problemu wliczy膰 jednorazowo w koszty pras臋 za 10000 z艂 (ka偶da ma艂a firma p艂atnik vat mo偶e wlicza膰 w koszty jednorazowo wszystko co sumarycznie nie przekracza 50000 euro netto rocznie), a osoba dla kt贸rej "maszyn膮" jest oprogramowanie (grafik, architekt itp.) NIE. 呕yjemy w dziwnym kraju
Auto to calkiem inna rzecz...
i tutaj wlasnie w przypadku auta jest jakies 4 letnie rozliczenie ale program moim zdaniem to co innego.
Troche dziwne bo mi ksiegowa kolo 8K rozliczyla jednorazowo...
A propo magicznej liczby 3500 zl to juz przeszlosc z tego co pamietam dlatego miedzy innymi Maca Pro za 15 K ja rozliczylem jednorazowo bo wlasnie wczesniej trzeba by go ciac na te 3500 zl.
Napisano 22 grudnia 2009 - 22:10
Napisano 24 grudnia 2009 - 14:51
Napisano 25 grudnia 2009 - 11:26
Napisano 08 stycznia 2010 - 00:55
Napisano 03 lutego 2010 - 14:43
Napisano 04 lutego 2010 - 12:08

Napisano 04 lutego 2010 - 12:14
Praktycznie , ko艅czymy prace w biurze , wracamy do domu i korzystamy z tego samego softu i licencji LEGALNIE."
To jak to jest, mo偶e krewny odpowie? Legalnie czy nie jest korzysta膰 z pakietu w domku przy jednostanowiskowej licencji? Licencja na to zezwala?
Napisano 04 lutego 2010 - 12:24
To jak to jest, mo偶e krewny odpowie? Legalnie czy nie jest korzysta膰 z pakietu w domku przy jednostanowiskowej licencji? Licencja na to zezwala?
Thozo , wi臋c tak . Je偶eli masz w domu program Adobe (licencja jednostanowiskowa) to mo偶esz z niej korzysta膰 legalnie na jednym komputerze. Licencja zezwala na instalacje na drugim komputerze , ale wed艂ug licencji nie mo偶esz korzysta膰 z tego oprogramowania w tym samym czasie na obu komputerach . Tak jak pisa艂em wcze艣niej , ko艅czysz prace na jednym kompie i zaczynasz prace na drugim.
Nieoficjalnie powiem ci 偶e Adobe nie ma mo偶liwo艣ci technicznej 偶eby to sprawdzi膰, nie widz膮 u siebie w systemie czy u偶ywasz aktualnie tylko jeden komputer czy dw贸ch na raz .
Wi臋c je艣li jeste艣 w domu , wykorzystujesz soft prywatnie i nie masz kontroli , to nikt ci nie udowodni czy u偶ywasz dw贸ch jednocze艣nie komputer贸w .
p.s. Wujaszek nie pracuje dla Adobe Polska (na szcz臋艣cie

Napisano 04 lutego 2010 - 12:33
Napisano 04 lutego 2010 - 13:04
Praktycznie , ko艅czymy prace w biurze , wracamy do domu i korzystamy z tego samego softu i licencji LEGALNIE."
To jak to jest, mo偶e krewny odpowie? Legalnie czy nie jest korzysta膰 z pakietu w domku przy jednostanowiskowej licencji? Licencja na to zezwala?[/QUOTE]
Z tego co ja sie orientuje legalnie mozna tylko na drugim komputerze dajen firmy ale tylko i wylacznie jesli to jest tzw sprzet przenosny czyli laptop - mozna doczytac w licencji.
Napisano 04 lutego 2010 - 13:48
Z tego co ja sie orientuje legalnie mo偶na tylko na drugim komputerze danej firmy ale tylko i wylacznie jesli to jest tzw sprz臋t przeno艣ny czyli laptop - mo偶na doczyta膰 w licencji.
Hektor licencja nie m贸wi o tym 偶e MUSI by膰 to sprz臋t przeno艣ny-laptop .
Tyle umowa:
"2.4 Korzystanie z oprogramowania na komputerze przeno艣nym lub domowym.
Z zastrze偶eniem wa偶nych ogranicze艅 okre艣lonych w Artykule 2.5, g艂贸wny U偶ytkownik Komputera z Oprogramowaniem zainstalowanym zgodnie z postanowieniami Artyku艂u 2.1. ("g艂贸wny U偶ytkownik") mo偶e zainstalowa膰 dodatkowy egzemplarz Oprogramowania do swojego wy艂膮cznego u偶ytku na Komputerze przeno艣nym lub na Komputerze w swoim domu pod warunkiem, 偶e Oprogramowanie zainstalowane na Komputerze przeno艣nym lub domowym nie b臋dzie wykorzystywane w tym samym czasie, co Oprogramowanie zainstalowane na Komputerze g艂贸wnym. U偶ytkownik mo偶e zosta膰 poproszony o skontaktowanie si臋 z Adobe w celu sporz膮dzenia drugiej kopii."
Mo偶esz tak偶e poczyta膰 ze stronki FAQ - Punkt3 "Can I use my software on two computers? "
"If you own, or are the primary user of, a single-user or volume license Adobe product that is installed on a computer at work, you can also install and use the software on one secondary computer of the same platform at home or on a portable computer. However, you may not run the software simultaneously on both the primary and secondary computers."
link do stonki : [url=http://kb2.adobe.com/cps/195/tn_19592.html]End User Licensing Agreement FAQ[/url]
pozdrawiam
Napisano 08 lutego 2010 - 19:42
cze艣膰

te偶 rozwa偶am kupno adobe w USA, czy kto艣 m贸g艂by poleci膰 jaki艣 sklep internetowy?
by艂am na slikdeals i znalaz艂am tak膮 ofert臋:
[url=http://www.futursoftsolutions.com/catalog/product_info.php?cPath=28_62&products_id=257]Futursoft Solutions[/url]
ten sklep wysy艂a paczki wsz臋dzie na 艣wiecie.
nie wiem tylko, czy zaufa膰, bo cena nica艂e $800 wydaje si臋 podejrzana...
Napisano 09 lutego 2010 - 13:33
te偶 rozwa偶am kupno adobe w USA........
nie wiem tylko, czy zaufa膰, bo cena nica艂e $800 wydaje si臋 podejrzana...
Za t膮 cen臋 raczej nie kupisz pe艂nej wersji Production Premium CS4 , co najwy偶ej jest to wersja UPGRADE .
Ceny nowych pe艂nych wersji Production Premium CS4 w stanach wahaj膮 si臋 w granicach 1500-1700 $.
Napisano 09 lutego 2010 - 21:15
w innym temacie znalaz艂am wypowied藕:
"Jestem w艂a艣nie po kontroli Komendy Policji maj膮cej na celu ustalenie legalno艣ci oprogramowania znajduj膮cego si臋 na komputerach w firmie, kt贸rej pracuj臋. Firma mia艂a przeprowadzony audyt, tak wi臋c nie by艂o mowy o nielegalnym oprogramowaniu na 偶adnej z maszyn.
Jedyn膮 niewiadom膮 by艂 pakiet Adobe CS3 sprowadzony z USA i mia艂em okazj臋 przekona膰 si臋, jak wygl膮da sprawa zagranicznej licencji w praktyce. Jedyne o co poprosi艂 pan-policjant, to o oryginalny no艣nik i dow贸d zakupu pakietu. Nic poza tym. Stwierdzi艂, 偶e wszystko gra i zapyta艂, ile kosztowa艂 ten pakiet. Us艂ysza艂 cen臋 (783$ za Web Premium plus op艂aty celne) i zacz膮艂 rozmow臋 z kolegamy, jak to tanio mo偶na by艂o kupi膰 w Stanach rzeczy dla dziecka, elektronike etc."
link: [url]http://www.myapple.pl/grafika/54240-adobe-z-usa.html[/url]
korzysta艂am z wyszukiwarki slikdeals.net i tam ceny w kilku sklepach s膮 w艂a艣nie w okolicach $700-co艣 albo od $1200 do nieca艂e $1500.
Ze sklepem Futursoft wymieni艂am kilka maili i dowiedzia艂am si臋, 偶e nie dostarczaj膮 pude艂ka z p艂ytami i license agreement, tylko "DVD case" - co rozumiem jako p艂yty w cienkim pude艂ku, jak filmy DVD, a mo偶e wr臋cz nawet w kartonowych kopertach? cytat:
"it comes in a DVD case shrink wrapped no manuals but in the case, you have a dvd with content manual (it replaces the traditional manuals)"
" there's no box or papers! What you get is a DVD case with all it's DVD's and in the back bottom left you have your serial #, which you activate directly with adobe once you have installed the DVD's"
Ponadto zaoferowali, 偶e wpisz膮 na fakturze ni偶sz膮 cen臋, 偶ebym zap艂aci艂a mniejszy VAT i podatek celny... to ju偶 w og贸le mnie do nich zniech臋ci艂o ;P
Za to inny sklep - [url=http://www.royaldiscount.com/category/CS4_Production_Premium/98]CS4 Production Premium - RoyalDiscount.com[/url]
ma sporo dobrych recenzji (na slikdeals) a w mailach wykazuje si臋 profesjonalnym podej艣ciem, ale jeszcze nie jestem przekonana...
Napisano 16 marca 2010 - 16:00
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych