Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Ca艂a prawda na temat "legalno艣ci" prudukt贸w Adobe kupionych w USA itp

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
78 odpowiedzi w tym temacie

#51 wojtkow

wojtkow

• 6聽767 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 21 grudnia 2009 - 22:16

Oprogramowanie mog臋 odliczy膰 je偶eli jego warto艣膰 nie przekr臋cza 5 tysi臋cy z艂otych a wi臋c zakup oprogramowania w Polsce mi si臋 nie kalkuluje

Mo偶esz powiedzie膰 sk膮d ta suma 5 ty艣 z艂? Bo nie rozumiem dlaczego akurat taka granica warto艣ci oprogramowania ma stanowi膰 granic臋 dla odlicze艅 (nie widz臋 w przepisach uzasadnienia)

#52 maxijazz

maxijazz
  • 303 post贸w

Napisano 22 grudnia 2009 - 00:57

Archicada kupujac kupujesz archicada. A nie "instalowanie archicada na jedno stanowisko", "2 mozliwe aktywacje" itp bullshit. Czy Graphisoft (producent archicada) ma nierowno pod sufitem? Czy traci jakas kase? Wrecz przeciwnie, zrobili bardzo dobry produkt ze swietna koncepcja klucza, wiec mozesz sobie zainstalowac nawet na 10000komputerow i uzywac ktorego chcesz akurat. W biurach arch dziala to tak (a w pl z reguly uzywa sie autocada itp a archicada czasami:) ze kto potrzebuje bierze klucz (tzw wibuKey, na pendrive) i uzywa. I sprawa prosto rozwiazana.
Nie rozumiem polityki Adobe. Tzn rozumiem ze sa monopolistycznymi swi...mi wiec klient to dla nich g... ktore ma placic i spier...lac, ale to sie kiedys skonczy, ludzie sie w koncu wkurza, konkurencyjne programy rozwina...

Nie jestes wlascicielem Archicada. Nie znam zadnego przypadku oprogramowania, ktorego bys byl wlascicielem, jezeli SAM go nie napisales, zlecilesnapisanie i/lub zakupiles prawa do niego.
Uzywanie klucza sprzetowego czasem jest wygodne, czasem nie. Problem jest jak Ci klucz padnie, a Ty musisz miec zlecenie skonczone na jutro, a nowy klucz przeslany expresem bedzie pojutrze. Juz ja przerabialem dobrodziejstwa kluczy sprzetowych.
Najwiekszym jest to, ze jezeli licencja pozwala to mozesz zainstalowac kopie w domu, zabierac klucz ze soba i trzepac projekty po godzinach. Ale to zaleta dla pracodawcy, nie pracownika.

#53 cooper69

cooper69
  • 1聽036 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 22 grudnia 2009 - 08:41

Problem jest jak Ci klucz padnie, a Ty musisz miec zlecenie skonczone na jutro

rozwi膮zanie tego problemu jest w wypadku ArchiCADa banalnie proste i zajmuje kilka minut (akurat czas na kaw臋) - wchodzisz na www.myarchicad.com, rejestrujesz 30-to dniowy w pe艂ni funkcjonalny trial, instalujesz i pracujesz dalej. Po dostaniu dzia艂aj膮cego klucza zapisujesz projekt w wersji komercyjnej i to wszystko.

#54 vendisse

vendisse
  • 1聽190 post贸w

Napisano 22 grudnia 2009 - 09:25

haha, cooper, dokladnie! Nabywajac Archicada nabywasz jego kopie na wlasnosc, co umozliwia ci np odsprzedanie. Dodajmy ze licencja jest dozywotnia. O darmowych wersjach EDU juz nie wspomne. Ile za Edu bierze Adobe?:)))

#55 dundrub

dundrub
  • 842 post贸w
  • Sk膮ddolny slask

Napisano 22 grudnia 2009 - 10:02

Ale fajnie.. Opr贸cz MAC vs PC mamy teraz Adobe vs Archicad :D Flejm rulez :D

#56 cooper69

cooper69
  • 1聽036 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 22 grudnia 2009 - 11:03

nie mam zamiaru uczestniczy膰 w 呕ADNYCH FLEJMACH

#57 webpremium

webpremium
  • 8 post贸w

Napisano 22 grudnia 2009 - 15:44

Mo偶esz powiedzie膰 sk膮d ta suma 5 ty艣 z艂? Bo nie rozumiem dlaczego akurat taka granica warto艣ci oprogramowania ma stanowi膰 granic臋 dla odlicze艅 (nie widz臋 w przepisach uzasadnienia)

tak mnie poinformowa艂 radca podatkowy i to nie jeden a paru. Jednak je偶eli kto艣 ma inne dane b膮d藕 teorie na ten temat to prosz臋 pisa膰

#58 Hektor

Hektor
  • 1聽570 post贸w
  • Sk膮dPolska

Napisano 22 grudnia 2009 - 16:06

poczytajcie:
Odliczenie wydatk贸w na nowe technologie - Ulgi i odliczenia - PITy - Wieszjak.pl

wg mnie program to taki sam koszt jak komputer no ale nie mi oceniac Polskie prawo.

#59 cooper69

cooper69
  • 1聽036 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 22 grudnia 2009 - 19:57

Niestety program to tzw. warto艣ci niematerialne i prawne i nie mo偶esz go jednorazowo "wpu艣ci膰 w koszty" chyba, 偶e jego cena nie przekroczy 3500 z艂 (dla vatowc贸w netto). To samo jest z autami. Powy偶ej tej kwoty trzeba amortyzowa膰 :( Jedynym wyj艣ciem jest zapytanie o interpretacj臋 swojego US. Swoj膮 drog膮 np. introligator mo偶e bez problemu wliczy膰 jednorazowo w koszty pras臋 za 10000 z艂 (ka偶da ma艂a firma p艂atnik vat mo偶e wlicza膰 w koszty jednorazowo wszystko co sumarycznie nie przekracza 50000 euro netto rocznie), a osoba dla kt贸rej "maszyn膮" jest oprogramowanie (grafik, architekt itp.) NIE. 呕yjemy w dziwnym kraju :(

#60 Hektor

Hektor
  • 1聽570 post贸w
  • Sk膮dPolska

Napisano 22 grudnia 2009 - 21:50

Niestety program to tzw. warto艣ci niematerialne i prawne i nie mo偶esz go jednorazowo "wpu艣ci膰 w koszty" chyba, 偶e jego cena nie przekroczy 3500 z艂 (dla vatowc贸w netto). To samo jest z autami. Powy偶ej tej kwoty trzeba amortyzowa膰 :( Jedynym wyj艣ciem jest zapytanie o interpretacj臋 swojego US. Swoj膮 drog膮 np. introligator mo偶e bez problemu wliczy膰 jednorazowo w koszty pras臋 za 10000 z艂 (ka偶da ma艂a firma p艂atnik vat mo偶e wlicza膰 w koszty jednorazowo wszystko co sumarycznie nie przekracza 50000 euro netto rocznie), a osoba dla kt贸rej "maszyn膮" jest oprogramowanie (grafik, architekt itp.) NIE. 呕yjemy w dziwnym kraju :(

Auto to calkiem inna rzecz...
i tutaj wlasnie w przypadku auta jest jakies 4 letnie rozliczenie ale program moim zdaniem to co innego.
Troche dziwne bo mi ksiegowa kolo 8K rozliczyla jednorazowo...
A propo magicznej liczby 3500 zl to juz przeszlosc z tego co pamietam dlatego miedzy innymi Maca Pro za 15 K ja rozliczylem jednorazowo bo wlasnie wczesniej trzeba by go ciac na te 3500 zl.

#61 webpremium

webpremium
  • 8 post贸w

Napisano 22 grudnia 2009 - 22:10

A WI臉C teraz wida膰 dlaczego warto kupi膰 taniej. Niestety Polska rzeczywisto艣膰 i prawo US jest chore ale ludzie lepsze to ni偶 偶ycie w Somalii

#62 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 grudnia 2009 - 14:51

ja troch臋 od艣wie偶臋 temat, bo musz臋 napisa膰, 偶e autor widzi we mnie przeciwnika, a ja tak, jak niekt贸rzy p贸藕niej, napisa艂em tylko, 偶e cena nie tylko w PL jest 艣mieszna, jest abstrakcyjna w ca艂ej europie. Kto艣 pyta艂 jak w US kupi膰 Adobe na firm臋... a po co?? jak odliczysz vat i dochodowy to i tak zap艂acisz wi臋cej ni偶 kupno na osob臋 prywatn膮 w US. Gorzej jak musisz zewidencjonowa膰 wydane 艣rodki, ale najlepiej jest kupi膰 sobie pakiet, na paragon:)

#63 wojtkow

wojtkow

• 6聽767 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 25 grudnia 2009 - 11:26

Nie jest prawd膮 偶e z automatu trzeba amortyzowa膰 wydatki powy偶ej 3500 netto. Tzw MiSy (czyli mali i 艣redni przedsi臋biorcy) s膮 od pewnego czasu zwolnieni z obowi膮zku amortyzacji wydatk贸w nie przekraczaj膮cych warto艣ci 艂膮cznej 100 000 EUR w roku podatkowym 2009 (w 2010 jest podobnie). Warunkiem zaliczenia do ma艂ych przedsi臋biorc贸w jest obr贸t nie przekraczajacy 1 200 000 EUR w roku podatkowym 2009. @Webpremium - sprawd藕 swoje 藕r贸d艂a, najlepiej w US bo mam wra偶enie 偶e te 藕r贸d艂a ma艂o wiedz膮 (no chyba 偶e nie 艂apiesz si臋 do ma艂ych podatnik贸w).

#64 neuvio

neuvio
  • 1 post贸w

Napisano 08 stycznia 2010 - 00:55

Moje boje - Adobe Jaki艣 czas temu w Adobe store kupi艂em sobie PSE 8.0, kt贸re ma generalnie problemy z dzia艂aniem na Maku. Zatelefonowa艂em do polskiego supportu i powiedziano mi, 偶e nie przys艂uguje mi pomoc Adobe bo kupi艂em towar nie od polskiego dystrybutora. Niemniej prawdziwym pracownikom Adobe (za oceanem) sprawa poprawno艣ci dzia艂ania softu bardziej le偶a艂a na sercu i pomogli mi uruchomi膰 oprogramowanie. Nikt przy tym nie pyta艂 si臋 w jakim kraju 偶yj臋 czy jestem bia艂y czy czarny homo czy hetero i nie orientowa艂 si臋 wzgl臋dem tego czy b臋dzie mi si臋 nale偶e膰 pomoc czy nie (pytano tylko o numerki). Dowiadywa艂em si臋 tak偶e o dezaktywacj臋 zainstalowanego software'u - nie ma problemu z dezaktywacj膮 nawet gdy komp padnie, nie wiem sk膮d te informacje u autora postu. Upgrade software'u jest jak najbardziej mo偶liwy (np FlexBuilder 2 do 3). To z czego jako mieszka艅cy Europy jeste艣my wy艂膮czeni to niekt贸re obni偶ki cen.

#65 Adobe

Adobe
  • 5 post贸w
  • Sk膮dDolno艣l膮skie

Napisano 03 lutego 2010 - 14:43

Witam wszystkich , postanowi艂em troch臋 od艣wie偶y膰 temat i fakty . Jak czyta艂em niekt贸re w膮tki to od razu poprawi艂o mi nastr贸j. Panowie i Panie wi臋c tak. Nie wiem dlaczego niekt贸rzy tutaj na forum traktuj膮 Polsk臋 jako艣 inaczej ni偶 inne kraje i sk膮d te informacje. Kupuj膮c Soft firmy Adobe oboj臋tnie w jakim kraju Europy stajemy si臋 legalnym w艂a艣cicielem tego oprogramowania jak r贸wnie偶 w ca艂ej Europie dostaniemy do niego wsparcie . Kto艣 tu napisa艂 po co mi wsparcie .... Nie chodzi o bzdurne darmowe aktualizacje ,ale jak ju偶 wspomniano o aktywacje licencji oraz wsparcie techniczne je偶eli nie poradzimy sobie za jakim艣 problemem, a jeste艣my leniwi aby szuka膰 rozwi膮za艅 w necie. Do wsparcia nale偶y r贸wnie偶 aktywacja. Ka偶de , powtarzam ka偶de oprogramowanie czy to aktualne CS4 czy poprzednie wersje , je偶eli kupimy licencje normaln膮 jednostanowiskow膮 otrzymamy produkt z dwoma aktywacjami. To znaczy ze mo偶emy zainstalowa膰 je na dw贸ch r贸偶nych stanowiskach i z nich korzysta膰 , jedynie co licencja nie zezwala , ale jest technicznie mo偶liwe to korzystanie z programu na dw贸ch komputerach w tym samym czasie. Praktycznie , ko艅czymy prace w biurze , wracamy do domu i korzystamy z tego samego softu i licencji LEGALNIE. Maj膮c firm臋 zwykle kupuj臋 si臋 oprogramowanie w wersji wielostanowiskowej , wi臋c wykupujemy dany program na ilo艣膰 stanowisk a nie liczb臋 aktywacji. Nie ma w og贸le procesu aktywacji przy wersjach wielostanowiskowych , dodatkowo mo偶na dokupi膰 sam膮 licencje na dalsze stanowiska i p艂acimy duuu偶o mniej za sam膮 licencj臋 . W zwyk艂ych wersjach jednostanowiskowych po ka偶dej zmianie komputera czy niekt贸rych podzespo艂贸w czy nawet reinstalacji Os jeste艣my zmuszeni dezaktywowa膰 licencje aby mo偶na j膮 by艂o ponownie aktywowa膰 . Je偶eli padnie system i nie jeste艣my w stanie tego zrobi膰 , dzwonimy do wsparcia (adobe support),aby odblokowa膰 , przeprowadzi膰 aktywacje telefoniczn膮 . I teraz tak . Dla tych kt贸rzy si臋 nie znaj膮 albo jeszcze tego nie wiedz膮 . Na ka偶dym oryginalnym opakowaniu (Box-ie) program贸w Adobe znajduj臋 si臋 informacja o produkcie, wersji i o kontynencie dla kt贸rego przeznaczono dany produkt . O co kaman z tymi wersjami kupionymi w Ameryce. Trzeba tutaj wspomnie膰 偶e produkty Adobe dzielimy na r贸偶ne j臋zyki i ich pochodzenie . Samego angielskiego mamy z 3-4 wersje . Kupuj膮c legalny produkt w Europie w wersji angielskiej dostaniemy np Adobe Photoshop CS4 ENG ; IE . IE oznacza International English i s膮 to produkty sprzedawane na Europe . Ten sam Photoshop w wersji UE - Universal English tak偶e b臋dzie po angielsku ale wersje UE s膮 Legalnie sprzedawane wy艂膮cznie na terenie Stan贸w Zjednoczonych . Czy kupuj膮c wersje UE w Europie , sprzedaj膮cy nie zdoby艂 jej legalnie oraz sprzeda偶 takiej wersji jest r贸wnie偶 nielegalna . Nie jest powiedziane 偶e musimy kupi膰 produkty Adobe wy艂膮cznie w kraju w kt贸rym mieszkamy , wa偶na jest wersja produktu, czy przewidziana jest na Europ臋 , Azj臋 , Ameryk臋 itd . Mo偶emy naby膰 program Adobe w Ameryce , ale trzeba uwa偶a膰 na wersj臋 j臋zykow膮 . Co do wsparcia , w Polsce mamy wsparcie darmowe, w Stanach trzeba wykupi膰 pakiet . W ca艂ej Europie , nie tylko w Polsce tak jest, 偶e nie ma wsparcia dla wersji produkt贸w Universal English. Nawet kupuj膮c w Adobe Store , przez stronk臋 zawsze po wyborze kraju trafiamy na odpowiedni sklep , dla nas Eastern Europe i zawsze dostaniemy je艣li zam贸wimy wersje angielsk膮 - International English . Minusem sklepu internetowego Adobe jest to 偶e nie ma polskich wersji j臋zykowych program贸w.

#66 Adobe

Adobe
  • 5 post贸w
  • Sk膮dDolno艣l膮skie

Napisano 04 lutego 2010 - 12:08

Poprawi艂em :P Sorki za ort. ale pisa艂em w podr贸偶y bez s艂ownika i nie wy艂apa艂em wszystkich b艂臋d贸w. Tak to jest jak si臋 pisze raz po niemiecku ,a raz po angielsku , miesza mi si臋 strasznie :P Ale tak jak napisa艂em tak jest, akurat wujaszek robi w Adobe , wi臋c st膮d te informacje . Je偶eli macie jakie艣 pytania , postaram si臋 na wszystkie odpowiedzie膰 , te oficjalne i te nieoficjalne .....

#67 thozo

thozo
  • 1聽956 post贸w

Napisano 04 lutego 2010 - 12:14

[QUOTE=thozo;1162884]"Ka偶de , powtarzam ka偶de oprogramowanie czy to aktualne CS4 czy poprzednie wersje , je偶eli kupimy licencje normaln膮 jednostanowiskow膮 otrzymamy produkt z dwoma aktywacjami. To znaczy ze mozemy zainstalowa膰 je na dw贸ch r贸偶nych stanowiskach i z nich korzysta膰 , jedynie co licencja nie zezwala , ale jest technicznie mo偶liwe to korzystanie z programu na dw贸ch komputerch w tym samym czasie.
Praktycznie , ko艅czymy prace w biurze , wracamy do domu i korzystamy z tego samego softu i licencji LEGALNIE."

To jak to jest, mo偶e krewny odpowie? Legalnie czy nie jest korzysta膰 z pakietu w domku przy jednostanowiskowej licencji? Licencja na to zezwala?

#68 Adobe

Adobe
  • 5 post贸w
  • Sk膮dDolno艣l膮skie

Napisano 04 lutego 2010 - 12:24

To jak to jest, mo偶e krewny odpowie? Legalnie czy nie jest korzysta膰 z pakietu w domku przy jednostanowiskowej licencji? Licencja na to zezwala?

Thozo , wi臋c tak . Je偶eli masz w domu program Adobe (licencja jednostanowiskowa) to mo偶esz z niej korzysta膰 legalnie na jednym komputerze. Licencja zezwala na instalacje na drugim komputerze , ale wed艂ug licencji nie mo偶esz korzysta膰 z tego oprogramowania w tym samym czasie na obu komputerach . Tak jak pisa艂em wcze艣niej , ko艅czysz prace na jednym kompie i zaczynasz prace na drugim.
Nieoficjalnie powiem ci 偶e Adobe nie ma mo偶liwo艣ci technicznej 偶eby to sprawdzi膰, nie widz膮 u siebie w systemie czy u偶ywasz aktualnie tylko jeden komputer czy dw贸ch na raz .
Wi臋c je艣li jeste艣 w domu , wykorzystujesz soft prywatnie i nie masz kontroli , to nikt ci nie udowodni czy u偶ywasz dw贸ch jednocze艣nie komputer贸w .

p.s. Wujaszek nie pracuje dla Adobe Polska (na szcz臋艣cie :P )

#69 thozo

thozo
  • 1聽956 post贸w

Napisano 04 lutego 2010 - 12:33

LOL Jak nie ma kontroli to mog臋 sobie 艣ci膮gn膮膰 z torrent贸w. BTW jedynym programem Adobe jakiego kiedy艣 u偶ywa艂em to Acrobat na windzie. Poci膮gn膮艂em za j臋zyk i tyle. EOT z mojej strony. Pozdrawiam

#70 Hektor

Hektor
  • 1聽570 post贸w
  • Sk膮dPolska

Napisano 04 lutego 2010 - 13:04

[QUOTE=thozo;1162997][QUOTE=thozo;1162884]"Ka偶de , powtarzam ka偶de oprogramowanie czy to aktualne CS4 czy poprzednie wersje , je偶eli kupimy licencje normaln膮 jednostanowiskow膮 otrzymamy produkt z dwoma aktywacjami. To znaczy ze mozemy zainstalowa膰 je na dw贸ch r贸偶nych stanowiskach i z nich korzysta膰 , jedynie co licencja nie zezwala , ale jest technicznie mo偶liwe to korzystanie z programu na dw贸ch komputerch w tym samym czasie.
Praktycznie , ko艅czymy prace w biurze , wracamy do domu i korzystamy z tego samego softu i licencji LEGALNIE."

To jak to jest, mo偶e krewny odpowie? Legalnie czy nie jest korzysta膰 z pakietu w domku przy jednostanowiskowej licencji? Licencja na to zezwala?[/QUOTE]

Z tego co ja sie orientuje legalnie mozna tylko na drugim komputerze dajen firmy ale tylko i wylacznie jesli to jest tzw sprzet przenosny czyli laptop - mozna doczytac w licencji.

#71 Adobe

Adobe
  • 5 post贸w
  • Sk膮dDolno艣l膮skie

Napisano 04 lutego 2010 - 13:48

Z tego co ja sie orientuje legalnie mo偶na tylko na drugim komputerze danej firmy ale tylko i wylacznie jesli to jest tzw sprz臋t przeno艣ny czyli laptop - mo偶na doczyta膰 w licencji.

Hektor licencja nie m贸wi o tym 偶e MUSI by膰 to sprz臋t przeno艣ny-laptop .

Tyle umowa:
"2.4 Korzystanie z oprogramowania na komputerze przeno艣nym lub domowym.
Z zastrze偶eniem wa偶nych ogranicze艅 okre艣lonych w Artykule 2.5, g艂贸wny U偶ytkownik Komputera z Oprogramowaniem zainstalowanym zgodnie z postanowieniami Artyku艂u 2.1. ("g艂贸wny U偶ytkownik") mo偶e zainstalowa膰 dodatkowy egzemplarz Oprogramowania do swojego wy艂膮cznego u偶ytku na Komputerze przeno艣nym lub na Komputerze w swoim domu pod warunkiem, 偶e Oprogramowanie zainstalowane na Komputerze przeno艣nym lub domowym nie b臋dzie wykorzystywane w tym samym czasie, co Oprogramowanie zainstalowane na Komputerze g艂贸wnym. U偶ytkownik mo偶e zosta膰 poproszony o skontaktowanie si臋 z Adobe w celu sporz膮dzenia drugiej kopii."

Mo偶esz tak偶e poczyta膰 ze stronki FAQ - Punkt3 "Can I use my software on two computers? "

"If you own, or are the primary user of, a single-user or volume license Adobe product that is installed on a computer at work, you can also install and use the software on one secondary computer of the same platform at home or on a portable computer. However, you may not run the software simultaneously on both the primary and secondary computers."

link do stonki : [url=http://kb2.adobe.com/cps/195/tn_19592.html]End User Licensing Agreement FAQ[/url]

pozdrawiam

#72 naat

naat
  • 2 post贸w

Napisano 08 lutego 2010 - 19:42

sklep w USA

cze艣膰 :)

te偶 rozwa偶am kupno adobe w USA, czy kto艣 m贸g艂by poleci膰 jaki艣 sklep internetowy?
by艂am na slikdeals i znalaz艂am tak膮 ofert臋:
[url=http://www.futursoftsolutions.com/catalog/product_info.php?cPath=28_62&products_id=257]Futursoft Solutions[/url]
ten sklep wysy艂a paczki wsz臋dzie na 艣wiecie.
nie wiem tylko, czy zaufa膰, bo cena nica艂e $800 wydaje si臋 podejrzana...

#73 Adobe

Adobe
  • 5 post贸w
  • Sk膮dDolno艣l膮skie

Napisano 09 lutego 2010 - 13:33

te偶 rozwa偶am kupno adobe w USA........
nie wiem tylko, czy zaufa膰, bo cena nica艂e $800 wydaje si臋 podejrzana...

Za t膮 cen臋 raczej nie kupisz pe艂nej wersji Production Premium CS4 , co najwy偶ej jest to wersja UPGRADE .
Ceny nowych pe艂nych wersji Production Premium CS4 w stanach wahaj膮 si臋 w granicach 1500-1700 $.

#74 naat

naat
  • 2 post贸w

Napisano 09 lutego 2010 - 21:15

na stronie sklepu jest napisane, 偶e to full version

w innym temacie znalaz艂am wypowied藕:
"Jestem w艂a艣nie po kontroli Komendy Policji maj膮cej na celu ustalenie legalno艣ci oprogramowania znajduj膮cego si臋 na komputerach w firmie, kt贸rej pracuj臋. Firma mia艂a przeprowadzony audyt, tak wi臋c nie by艂o mowy o nielegalnym oprogramowaniu na 偶adnej z maszyn.

Jedyn膮 niewiadom膮 by艂 pakiet Adobe CS3 sprowadzony z USA i mia艂em okazj臋 przekona膰 si臋, jak wygl膮da sprawa zagranicznej licencji w praktyce. Jedyne o co poprosi艂 pan-policjant, to o oryginalny no艣nik i dow贸d zakupu pakietu. Nic poza tym. Stwierdzi艂, 偶e wszystko gra i zapyta艂, ile kosztowa艂 ten pakiet. Us艂ysza艂 cen臋 (783$ za Web Premium plus op艂aty celne) i zacz膮艂 rozmow臋 z kolegamy, jak to tanio mo偶na by艂o kupi膰 w Stanach rzeczy dla dziecka, elektronike etc."
link: [url]http://www.myapple.pl/grafika/54240-adobe-z-usa.html[/url]

korzysta艂am z wyszukiwarki slikdeals.net i tam ceny w kilku sklepach s膮 w艂a艣nie w okolicach $700-co艣 albo od $1200 do nieca艂e $1500.

Ze sklepem Futursoft wymieni艂am kilka maili i dowiedzia艂am si臋, 偶e nie dostarczaj膮 pude艂ka z p艂ytami i license agreement, tylko "DVD case" - co rozumiem jako p艂yty w cienkim pude艂ku, jak filmy DVD, a mo偶e wr臋cz nawet w kartonowych kopertach? cytat:
"it comes in a DVD case shrink wrapped no manuals but in the case, you have a dvd with content manual (it replaces the traditional manuals)"
" there's no box or papers! What you get is a DVD case with all it's DVD's and in the back bottom left you have your serial #, which you activate directly with adobe once you have installed the DVD's"

Ponadto zaoferowali, 偶e wpisz膮 na fakturze ni偶sz膮 cen臋, 偶ebym zap艂aci艂a mniejszy VAT i podatek celny... to ju偶 w og贸le mnie do nich zniech臋ci艂o ;P

Za to inny sklep - [url=http://www.royaldiscount.com/category/CS4_Production_Premium/98]CS4 Production Premium - RoyalDiscount.com[/url]
ma sporo dobrych recenzji (na slikdeals) a w mailach wykazuje si臋 profesjonalnym podej艣ciem, ale jeszcze nie jestem przekonana...

#75 sale uu

sale uu
  • 106 post贸w

Napisano 16 marca 2010 - 16:00

Wlasnie zastanawialem sie nad kupieniem CS4 na allegro. W komentarzach znalazlem kogos, kto kupi艂 ju偶 CS'a od sprzedawcy, u kt贸rego zamierzam kupi膰 i wys艂a艂em do niego maila z pro艣b膮 o informacje czy mia艂 jakie艣 problemy z tym programem itp. Ten cz艂wiek kontaktowa艂 si臋 z oddzia艂em Adobe w Polsce w celu sprawdzenia legalno艣ci program贸w. Dosta艂 pisemny raport analizy produktu, w kt贸rym stwierdzono: Sprzedany produkt jest wersj膮 edukacyjn膮 OEM przeznaczon膮 na rynek Malezyjski. Sprzeda偶 trgo produktu by艂a naruszeniem praw autorskich Adobe Systems. Nast臋pnie cz艂owiek skontaktowa艂 si臋 z Adobe USA. Konsultant z infolinii Adobe USA, stwierdzi艂, 偶e jest to OEM, ale komercyjny, oraz orzek艂, 偶e produkt ten mo偶e by膰 w przysz艂o艣ci upgrade'owany. Na chwil臋 obecn膮 jestem sk艂onny kupi膰 tego CS'a na allegro ale w wersji BOX i z mo偶liwo艣ci膮 sprawdzenia numeru seryjnego przed sfinalizowaniem zakupu.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych