Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nagłośnienie pokoju

• Please log in to reply
46 replies to this topic

#26 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 04 February 2010 - 21:15

Ale wszystko zostało powiedziane - NAD 3020 to porządny wzmacniacz i o ile nie nagłaśniasz jakichś masowych imprez to spokojnie wystarczy. Nie wiem co ma wspólnego Yamaha z Wharfedale'ami (o ile wiem to dwie różne firmy). Ja polecam Diamondy - świetnie współpracują z NADem (przynajmniej moje 9.1). Teraz jest już wersja 10 ale o niej niestety niewiele wiem. Polecam zajrzeć na stronę AudioREVIEW.com - Home Audio and Home Theater resource

#27 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 February 2010 - 21:37

Eeee sam nie wiem co robi tam Yamaha :-) . Jeszcze pytanie o te F3 jak się mają do M2/2,5. I z zupełnie innej półki. Kef Cresta 3 -http://www.allegro.pl/item903789317_kef_cresta_3.html ? Wie ktoś coś o nich ?

#28 jacektoja

jacektoja
  • 150 posts

Posted 06 February 2010 - 01:24

według mnie kupowanie kolumn 1-2 drożnych nie ma sensu
zdecydowanie najlepsze są*3 drożne np. tego typy (daję*dla przykładu)
zestaw kolumn podłogowych VK7820 (898122363) - Aukcje internetowe Allegro

tego typu kolumny mają*najlepszą*jakość*dźwięku :)

#29 mpConroe

mpConroe
  • 288 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 February 2010 - 01:43

Nie chcę prowokować do kłótni, ale jeśli zamierzasz trzymać te kolumny w bloku, to licz się z częstym wzywaniem policji :P . Nic tak bardziej nie wkurza, jak chcesz sobie posiedzieć w zaciszu domowym, a [biip] sąsiad z góry nadaje ze swojego buczącego sprzętu...

#30 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 06 February 2010 - 08:33

zestaw kolumn podłogowych VK7820 (898122363) - Aukcje internetowe Allegro

Albo żartujesz albo niewiele wiesz o nagłośnieniu.

#31 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 06 February 2010 - 10:00

nie lepiej zainteresować się Bose Acoustimass 5 ?

#32 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 February 2010 - 10:54

Nie chcę prowokować do kłótni, ale jeśli zamierzasz trzymać te kolumny w bloku, to licz się z częstym wzywaniem policji :P . Nic tak bardziej nie wkurza, jak chcesz sobie posiedzieć w zaciszu domowym, a [biip] sąsiad z góry nadaje ze swojego buczącego sprzętu...

Ten problem mnie nie dotyczy ...
Bose nie chce bo uważam, że nie warto. Za tą cenę mogę mieć o wiele lepszy sprzęt. Poza tym to głośniki przeznaczone do gier, filmów a nie tego szukam.
Jeśli chodzi o kolumny 3 drożne też się średnio zgadzam i nie rozumiem argumentu, że kupowanie 2 drożnych nie ma sensu. Do niedużego pokoju myślę, że można spokojnie wybrać 2 drożne.

Wybieram spośród - Tannoy M2/M3, Wharefedale no i te Kefy Cresta 3. Czytając wszędzie opinie o Nadzie 3020 uznałem go za najlepsze rozwiązanie, mimo że jest potwornie brzydki :grin: Najchętnie kupiłbym te Tannoy, ale tak jak wspomniałem wolałbym nowy sprzęt(nie mówię tu o wzmacniaczu) a co do nowej serii słyszałem nie pochlebne opinie .

#33 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 06 February 2010 - 11:08

Ja bym kupil Alesis M1 Active 520 nie potrzebujesz osobnego wzmacniacza i masz czysto grajace monitory ktore sie dobrze sprawuja i sa wytrzymalsze od normalnych produktow przeznaczonych do domowego uzytku

#34 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 06 February 2010 - 17:55

Wybieram spośród - Tannoy M2/M3, Wharefedale no i te Kefy Cresta 3. Czytając wszędzie opinie o Nadzie 3020 uznałem go za najlepsze rozwiązanie, mimo że jest potwornie brzydki :grin: Najchętnie kupiłbym te Tannoy, ale tak jak wspomniałem wolałbym nowy sprzęt(nie mówię tu o wzmacniaczu) a co do nowej serii słyszałem nie pochlebne opinie .

Ten, do którego link się pojawił w tym wątku jest piękny w porównaniu z moim z pierwszej serii -
Dołączona grafika,
Próbowałem w międzyczasie innych ładniejszych, nowszych ale i tak najlepszy dźwięk ma NAD.

#35 Foucault

Foucault
  • 197 posts

Posted 06 February 2010 - 20:30

zestaw kolumn pod�ogowych VK7820 (898122363) - Aukcje internetowe Allegro

Ja rozumiem. że posty wysyłane o 1:24 niekoniecznie muszą mieć sens, ale ten to już kpina..
I nie waż mi się brać Voice Kraft'ów chyba że jeździsz Golfem III. którego bagażnik wypełnia subwoofer kupiony na allegro za 75 zł.

Moim zdaniem najlepszym wyborem z Twojej listy są Tannoy'e. Do rozważenia Mission M33i lub M34i, w wariancie ekstremalnym M35i ale to do większego pomieszczenia. Uwaga - bass reflex jest z tyłu co będzie problemem jeśli nie możesz ich odstawić od ściany,
Jest jeszcze Tonsil.. nie pamiętam modelu.. to nie było Maestro, grało tak że wymiatało wszytsko w półce cenowej do 3 000 - jak sobie przypomnę dam znać.

Oraz po raz kolejny musze się zgodzić z Jenotem (co robi się tak nudne że następnym razem pokłócę się z Tobą dla samej zasady). Ten NAD jest doskonały. Jeśli masz czas żeby na niego zapolować to będzie zdecydowanie dobra inwestycja.

#36 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 February 2010 - 20:43

Heh co do Voice Kraft zgadzam się po całości :-) Kupie albo tannoy(m2 albo m3)y albo te kefy. Nie będzie problemu z podłączeniem do nada kilku źródeł ? Gramofon, komp + ewentualnie CD player ?

#37 Foucault

Foucault
  • 197 posts

Posted 06 February 2010 - 20:54

Z podłączeniem kilku źródeł na pewno nie będzie problemu, nie wiem natomiast czy ma on preamp gramofonowy.. niech się fachowiec wypowie. Jeśli nie to po prostu dokup. Ja mam Monacor - mistrzostwo świata to nie jest ale nie narzekam - zero zniekształceń a o to przede wszystkim chodzi.

A co do fachowca to znalazłem powód do kłótni - mój jest chiński, ale mniej podrapany :)
Rzucam też rękawice koledze jacektoja - nie ma siedemnastu pokręteł i trzydziestu przycisków.. lipa, nie?
Dołączona grafika

#38 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 06 February 2010 - 21:00

Czytam sobie ten watek i podobne i widze, ze pomysl kupowania winyli i plyt zamiast empetrojek sie na mnie niedlugo zemsci, wychodzi na to ze ze dwa klocki pójdą w sprzęt, przy zalozeniu ze odpuszcze sobie 5.1 i pojde w CD + gramofon + przedwzmacniacz + amplituner + dwie kolumny.

#39 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 06 February 2010 - 21:01

Oj ma preamp gramofonowy, ma - i to jeden z najlepszych. Produkowany był w czasach gdy nie było CD ;) jednak oczywiście można podłączyć kilka źródeł - jest wejście AUX, Tuner i magnetofon. Do nich można podłączyć CD, komputer czy co tam jeszcze chcesz. Foucault: to tylko fotka z netu - mój wygląda jeszcze gorzej - górna pokrywa jest już lekko "dotknięta" rdzą, z przodu zniknął mi jeden przycisk (znany problem wyskakujących przycisków w tym modelu) i jest w rogu jeszcze odłupany kawałek plastiku (bo przód nie jest metalowy bynajmniej).

#40 Xzandafer

Xzandafer
  • 47 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 February 2010 - 21:01

ademiu, za pieniądze które chcesz przeznaczyć nie szukałbym niczego poza Tannoy M1, M2 lub M3 -- nie znajdziesz lepszego dźwięku za tą cenę. Nie kupuj natomiast następcy tych głośników (seria Mercury -- można ją poznać po biało-czarnym głośniku), bo grają bardzo przeciętnie.

Jeśli szukasz miękkiego, basowego brzmienia to polecam do tego wzmacniacz Cambridge Audio, np. ten:

Cambridge Audio A5 silver (905423305) - Aukcje internetowe Allegro

Wśród tanich wzmacniaczy & CD player'ów Cambridge Audio jest sporo lepszy od konkurencji.

#41 Foucault

Foucault
  • 197 posts

Posted 06 February 2010 - 21:13

Przypomniałem sobie Tonsile - model Siesta.. szybki research nie jest dobry - znalazłem tylko w jednym sklepie w cenie 780 zł za sztukę.. Nadal jednak upieram się że warto ich posłuchać. @feuerfest - się nie zastanawiaj - do muzyki rezygnuj z 5.1 na rzecz stereo. Jeśli jeszcze masz możliwość mądrego ustawienia to różnica w odbiorze masakruje.. @Jenot - no dobra.. ale ja swojego zakurzę jeszcze bardziej :) @Xzandafer - jak dla mnie Cambridge nie jest miękkie lecz bardzo suche i selektywne.. Kwestia kolumn oczywiście ale sam wzmacniacz moim zdaniem do ciepłych nie należy.

#42 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 February 2010 - 21:19

A wie ktoś coś o tych kefach ?

#43 Xzandafer

Xzandafer
  • 47 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 February 2010 - 21:27

Xzandafer - jak dla mnie Cambridge nie jest miękkie lecz bardzo suche i selektywne.. Kwestia kolumn oczywiście ale sam wzmacniacz moim zdaniem do ciepłych nie należy.

Dlatego uważam, że kupować audio powinno się tylko po wcześniejszym odsłuchaniu sprzętu, bo każdemu pasuje co innego :).

#44 Foucault

Foucault
  • 197 posts

Posted 06 February 2010 - 21:42

Crest 3 to te z jedwabną kopułką? Jeśli tak, to mogę powiedzieć że są bardzo solidnie wykonane, a resztę oceny zachwiał mi spożyty podczas osłuchiwania alkohol.. Są specyficzne, dużo zależy od ustawienia, bass reflex nerwowo reaguje na zmiany odległości od ściany. I min. dlatego to co napisał wyżej Xzandafer to najprawdziwsza prawda.. W ramach walki ze sklerozą - NAD 3020 ma przezajebi... wydajny preamp! I jeśli go weźmiesz to będziesz miał na lata. Chociaż lampa to jednak lampa.. (tak, prowokuję : ) )

#45 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 February 2010 - 21:45

Dobra koniec :-) dzięki wszystkim za pomoc. Jenot szczególnie ty mi pomogłeś :-) Kupię albo M2 albo M3 + Nada ... Mam nadzieję, że będę zadowolony.

#46 Foucault

Foucault
  • 197 posts

Posted 06 February 2010 - 22:30

No i to bardzo dobry zestaw jest.. Daj znać jak poszło i jak wrażenia..

#47 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 07 February 2010 - 08:53

W ramach walki ze sklerozą - NAD 3020 ma przezajebi... wydajny preamp! I jeśli go weźmiesz to będziesz miał na lata.
Chociaż lampa to jednak lampa.. (tak, prowokuję : ) )

No z tym "na lata" to bym nie przesadzał. To leciwe wzmaki są i ja w swoim musiałem (a dokładniej znajomy elektronik) wymienić wszystkie elektrolity. Co do lamp - może w przyszłości. Wstyd się przyznać ale nie słyszałem jeszcze hi-endowego wzmacniacza lampowego.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users