Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nagłośnienie pokoju

• Please log in to reply
46 replies to this topic

#1 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 December 2009 - 22:29

Witam, chciałbym kupić jakiś zestaw kolumn, głośników które nagłośniły by nieduży pokój. Podłączone były by do komputera, CD-player'a i gramofonu. Jakie rozwiązanie mi polecicie ? Najchętniej kupiłbym 2 kolumny niewiem jeszcze jakiej mocy, które grały by jak najczystszy dźwięk - na tym mi bardzo zależy.Do tego jakiś w miarę porządny wzmacniacz. Budżet 500-800 zł ale tańsze rozwiązania też mile widziane ... Z góry dzięki ...

#2 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 11 December 2009 - 11:19

Rozumiem, że resztę zestawu masz: CD-Player, gramofon? Jeśli powierzchnia pokoju nie przekracza ok. 15m2 to wystarczą Ci kolumny podstawkowe np. Wharfedale Diamond 9.1 czy 10.1 (10.1 z tego co widzę to lekko wizualnie podrasowana wersja 9.1). Do tego jakiś używany wzmacniacz: Cambridge Audio A5, Denon PMA-920, PMA-560, Marantz PM-35, NAD 3020, Luxman L-430, Pioneer A-400 (nie 400X). Pamiętaj, że dobry dźwięk na wyjściu to całość toru sygnału od źródła do głośników i jeden badziewny element na drodze tego sygnału zepsuje cały efekt.

#3 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 December 2009 - 19:38

Gramofon w najbliższym czasie zamierzam kupić. Bedzie to coś z Reloopa albo technicsa(do słuchania głównie starych winyli). Oglądałem trochę allegro i znalazłem kilka aukcji, które wydają mi się ciekawe . Jak to się ma do wharefedale i jak ogólnie oceniacie ?
T+A Stratos P 30 . Monitory # (834724429) - Aukcje internetowe Allegro
TANNOY MERCURY M2 (848344683) - Aukcje internetowe Allegro
KOLUMNY > ESS TEMPEST LAB SERIES 3 < (840007849) - Aukcje internetowe Allegro

#4 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 11 December 2009 - 20:48

T+A i ESS to jakieś stare rzęchy z papierowymi głośnikami - omijaj z daleka. Może kiedy były nowe to brzmiały dobrze ale te czasy minęły kilka dekad temu ;) Tannoy M2 są niezłe ale mają bass reflex z tyłu i żeby przyzwoicie brzmiały powinny stać przynajmniej 0.7m-1m od ściany. Wharfedale mają tą zaletę, że mogą stać przy samej ścianie co przy małym pokoju jest zaletą. Możesz oczywiście zatkać wylot walcem z gąbki ale wtedy stracisz na czystości basu.

#5 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 December 2009 - 20:54

No tak, ale czy te Wharfedale Diamond 10.1 Trans Audio WrocĹ�aw (847877857) - Aukcje internetowe Allegro Wharefedale, dadzą mi czysty przestrzenny dźwięk ? No bo wydaję mi się, że sama wielkość jest no dość ograniczająca. Sory za takie pytania, ale jeśli chodzi o tego typu nagłośnienie nie mam w ogóle doświadczenia ...
A może jakieś alternatywy, jeśli w grę wchodziła by większa powierzchnia(nie wiele większa)

#6 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 11 December 2009 - 21:31

Kolumny B&W 601 super monitory, DM601 DM 601 (834872947) - Aukcje internetowe Allegro
KEF IQ30 GwPL Fvat Rach SALON FUSIC LUBIN (840499178) - Aukcje internetowe Allegro
DALI LEKTOR 2 Czarne ~~~~~~~~ WARSZAWA SALON (841806755) - Aukcje internetowe Allegro
wharfedale diamond 9.2 orzech od ręki (846795483) - Aukcje internetowe Allegro

Gdy ja kupowałem to miałem do wyboru Wafle 9.1, 9.2 i Dali Concept 2. Sprzedawca miał wszystkie modele i zasugerował, żebym wziął 9.1 bo będą najlepiej brzmiały - mimo, że były najtańsze i na nich najmniej zarobił. Ich brzmienie mi odpowiada - z NADem 3020 (najstarszy model z okolic 1980 roku - stary ale jary) lub Denonem PMA-920. Źródła to CD Technicsa SL-P555 (18-bitowe przetworniki, nie żaden MASH), gramofon Bernard :) z wkładką MF-104 (na razie bo planuję zmienić na jakiegoś ortofona - tylko wkłądkę) i wymienionym kablem (bo w oryginale był DIN), AppleTV i komputer. Pomieszczenie 17m2 (na dodatek częściowo otwarte), kolumny stoją przy ścianie.

#7 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 11 December 2009 - 21:49

Jenot, ten KEF, który zalinkowałeś to naprawdę wysoka klasa, więc i cena głośnika jest za sztukę ;)

Można się rozejrzeć jeszcze za jakąś używaną Yamahą Pianocraft, najwyższymi modelami, np. E-810 (choć każde są niezłe prócz - paradoksalnie - tych z wbudowaną stacją dokującą do iPodów. Nie mówię tu o MCR-840, jeszcze nie miałem okazji go słuchać). Albo dozbierać na nówkę.

IDEALNA YAMAHA PIANOCRAFT E810 (847855101) - Aukcje internetowe Allegro

Poczytaj opinie o tym sprzęcie. Są conajmniej zachęcające :) No i jest to gotowy zestaw. Do szczęścia będzie brakować tylko gramofonu i osobnej stacji dokującej do iPoda (sygnał leci przez złącze docka, więc w połączeniu z Apple Lossless mamy całkiem wygodne rozwiązanie).

#8 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 December 2009 - 21:53

Też mam jeszcze Bernarda w domu :-) Chyba się zdecyduję na te "wafle" . Ale z racji, że jednak chcę coś jeszcze kupić jako alternatywe do Bernarda :-) to myślałem o czymś takim Nowy Gramofon Dj Tech Vinyl 5 dla DJ w 24h F.VAT (840647321) - Aukcje internetowe Allegro lub Gramofon RELOOP RP-300 HiFi SREBRNY, FV,GWAR.*RTV* (850462567) - Aukcje internetowe Allegro
Co ty na to ?

#9 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 11 December 2009 - 21:56

Ha, Koyot faktycznie... Wydawało mi się, że te najmniejsze kefy były tańsze. Pianocrafta słyszałem - znajomy sobie sprawił, ma naprawdę piękne brzmienie. Adiemu musiałby albo zrezygnować z gramofonu albo zakupić przedwzmacniacz gramofonowy.

---- Dodano 11-12-2009 o godzinie 21:59 ----
Nie bierz dj-owskich gramofonów jeśli chcesz słuchać muzyki - tam nacisk nie jest położony na jakość dźwięku tylko na efekty.

#10 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 December 2009 - 22:03

Ale przecież ten reloop to najprostszy gramofon jaki może być i do tego z napędem paskowym ...

#11 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 12 December 2009 - 09:07

Reloop OK ale ten DJ-Tech to wygląda jak ozdoba choinkowa ;)

#12 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 December 2009 - 09:17

No fakt, dzięki bardzo za pomoc ...

---- Dodano 12-12-2009 o godzinie 11:05 ----
Chyba zdecyduję się na tannoy'e M2 albo 2,5. Zastanawiam się tylko jaki wzmak by się do tego nadal. Cena najlepiej jak najniższa ale, żeby dawał radę. Może być używka.

#13 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 12 December 2009 - 12:36

(841470761) - Aukcje internetowe Allegro
Polecam to - nie sugeruj się mocą. Ja mam jeszcze starszą i gorzej wyglądającą wersję ale jeśli chcesz mieć bardzo dobrą jakość za niewielkie pieniądze to NAD 3020 Cię nie zawiedzie.

#14 Foucault

Foucault
  • 197 posts

Posted 12 December 2009 - 20:23

Ten NAD to bardzo dobry sprzęt. Mocą nie przejmuj się w ogóle, sam mam wzmacniacz 2 x 10W :) (ale to lampa) i w zestawieniu z Missionami M33i doskonale daje sobie radę z pokojem 20 m2. Co do gramofonu to zastanów się nad opcją kupna taniego, dobrego, używanego i ew. zainwestowania we wkładkę.

#15 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 December 2009 - 17:01

A co powiecie o tych kolumnach ?
Kolumny podłogowe JBL TLX-5000 (844311437) - Aukcje internetowe Allegro
POTĘŝNE KOLUMNY BOSE ML 5 bcm!!! (845783418) - Aukcje internetowe Allegro
___TONSIL FENIX ___NOWE___SUPER PREZENT NA ŚWIETA (836639585) - Aukcje internetowe Allegro

#16 arczje

arczje
  • 36 posts
  • Skądz Pniewa

Posted 13 December 2009 - 17:23

ja Ci polece coś technicsa. Mam pokój 30m^2 do tego głośniki technics sb cs75 i sprawuje się wyśmienicie. może troche za małe żeby jakiś balet robić w pokoju, ale do słuchania, nawet głosniejszego nadają się doskonale.

#17 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 13 December 2009 - 19:54

adiemu: Z tych które podałeś najbardziej obiecujące są.... Tonsile. Technics to nie jest firma która specjalizuje się w produkcji kolumn. Wyprodukowali kilka dobrych modeli odtwarzaczy CD i gramofonów. To już wolałbym Tonsile.

#18 Foucault

Foucault
  • 197 posts

Posted 13 December 2009 - 20:23

Wiesz co.. najsensowniej byłoby gdybyś przeszedł się choćby do MM ze swoją płytą i posłuchał kilku kolumn. Wiem, że rada mało praktyczna ale faktem jest że na moich kolumnach techno się słuchać nie da, a na tych "do techno" kiepsko wypadnie jazz na przykład. Nad Tonsilem naprawdę warto się zastanowić - przesłuchiwałem rok temu model Siesta i w grupie kolumn do 3 000 zł serio nie miały konkurencji.

#19 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 14 December 2009 - 03:38

Reloop nie jest wlasnie ok nawet model 6000 co kiedys byl niby ok :)

Wez sobie stantona ST 150

Nie patrz ze Technics to technics Stanton tengo przebija pod kazdym wzgledem a najbardziej pod wzgledem konstrukcji silnika.

:: Stanton :: DJ equipment, gear, cartridges, mixers, turntables, needles, headphones, cd players

Tanszy jest od Technicsa do tego wkladke jakas z Ortofona

---- Dodano 14-12-2009 o godzinie 05:41 ----

Wiesz co.. najsensowniej byłoby gdybyś przeszedł się choćby do MM ze swoją płytą i posłuchał kilku kolumn. Wiem, że rada mało praktyczna ale faktem jest że na moich kolumnach techno się słuchać nie da, a na tych "do techno" kiepsko wypadnie jazz na przykład.

Nad Tonsilem naprawdę warto się zastanowić - przesłuchiwałem rok temu model Siesta i w grupie kolumn do 3 000 zł serio nie miały konkurencji.

A odkad producenci pisza ze na danej kolumnie da sie sluchac tylko dany rodzaj muzyki?

Nic bardziej mylnego...

Tonsil... Spoko ale nigdy bym nie kupil JBL lepszy za podobne pieniadze w dodatku wytrzymalsze sa na obciazenia

#20 Foucault

Foucault
  • 197 posts

Posted 14 December 2009 - 13:49

Wez sobie stantona ST 150

Nie patrz ze Technics to technics Stanton tengo przebija pod kazdym wzgledem a najbardziej pod wzgledem konstrukcji silnika.

To jest sprzęt DJ'ski i kupowanie go do słuchania muzyki nie ma sensu

A odkad producenci pisza ze na danej kolumnie da sie sluchac tylko dany rodzaj muzyki?

Nic bardziej mylnego...

- weź dwa różne zestawy kolumn o identycznych parametrach
- podłącz zestaw pierwszy pod źródło i odsłuchaj płytę
- podłącz zestaw drugi pod to samo źródło i odsłuchaj tę samą płytę
- podziel się wrażeniami

Tonsil... Spoko ale nigdy bym nie kupil JBL lepszy za podobne pieniadze w dodatku wytrzymalsze sa na obciazenia

W mojej subiektywnej opinii większość kolum JBL mocno podkreśla bas kosztem środka pasma. Zestawienie JBL + CambridgeAudio dało bardzo selektywny, suchy dźwięk.
Tonsile (Siesta) są dużo bardziej neutralne.

O "obciążeniach" się nie wypowiadam - kwiatki wolę stawiać na parapecie :)

#21 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 December 2009 - 21:16

Bardzo dziękuję za pomoc ale jeszcze jedno pytanie się znalazło. Otóż jak wspomniałem, mam 2 stare gramofony unitry. Jeden to Bernard gs434 a drugi "stereo hifi g 8010". I tu moje pytanie,czy warto zainwestować w ten sprzęt. Ludzie mówią, że to sprzęt świetnej jakości i mimo upływu lat nie traci wartości. Najchętniej to dałbym to do jakiego serwisu czy czegoś podobnego, żeby wszystko tam poprawili " jak trza" niestety nie znalazłem nic takiego na terenie mojego miasta, wiec chyba jestem zdany na siebie. Co w takim gramofonie można wymienić, żeby grało to jak najlepiej i czy w ogóle się oplaca ? I który z powyższych lepszy ... Dużo tego ale będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

#22 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 14 December 2009 - 21:34

No ja znam tylko Bernarda. Jeśli był*intensywnie eksploatowany to warto wymienić wkładkę, pasek napędowy, na pewno interconnect bo ten sznurek, który jest fabrycznie wyłapuje przydźwięk sieciowy z całego mieszkania. ;) Mnie czeka jeszcze wymiana potencjometru regulacji obrotów bo już się nieco wyrobił.

#23 Foucault

Foucault
  • 197 posts

Posted 15 December 2009 - 00:10

Jenot napisał chyba wszystko. O tego bernarda naprawde warto zadbać. Wkładka (za cholerę nie pamiętam jaka tam jest - MF10x?), ew. pasek (jeśli się ślizga to na początek spróbuj czyszczenia), interconnect, luzy talerza i to właściwie wszystko. A co w temacie wzmacniacza? A raczej przedwzmacniacza? Wiekiem sprzętu się nie przejmuj - u mnie gra Dual A.D. 1976 i nie zamieniłbym go na innego

#24 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 February 2010 - 17:56

Wracam do tematu bo jestem bliski zakupu sprzętu, jednak mam jeszcze kilka dylematów. Myślę o Nadzie 3020 + Tannoy M2/ F1, Yamaha Wharfedale. Kupiłbym M2 jednak nie można dostać ich nowych a wolałbym takowe jednak nie jest to jakąś wielką przeszkodą. Ale myśląc o nowych myślałem o F1, jednak naczytałem się dużo kiepskich opiń i mam wątpliwości. No dochodzi też Yamaha o której za dużo nie wiem ale to też podobno niezły sprzęt. Co sądzicie ? Co wybrać ? Może jednak warto szukać coś w podobnej cenie(ok 700 zl) ale mocniejszego ? Czy ten Nad jest w porządku ? Z góry dzięki ...

#25 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 February 2010 - 21:03

Może jednak jest ktoś w stanie pomóc ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users