Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kupno Macbook Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
99 odpowiedzi w tym temacie

#1 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 19:15

Mam parę pytań bo jutro jadę do komputronika kupić takie coś Apple MacBook Pro 13,3'' EDU (MB990PL/A) - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy i czy dobry wybór w tej cenie? I jeszcze jedno bo nigdy nie miałem do czynienia z mac`em i czy sobie poradzę?

#2 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 04 grudnia 2009 - 19:26

Mam, używam i polecam bo warto.

#3 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 19:31

Tylko mnie jedno zastanawia bo jest tam ten stary Mac OS X 10.5 Leopard a nie snow :/ i co robić?

#4 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 20:03

Upgrade czyli to Matlosz.pl - Mac, iPod, Akcesoria ? I czy karta graficzna 256mb sobie będzie radziła gdy np. wgram Windows i będę chciał pograć czasem w te nowsze gry?
Oraz jaki jest koszt dokupienia do tego modelu 2gb ram ddr3 i dysku twardego 500gb? Bo nie mogę tego nigdzie znaleźć :) Dzięki za pomoc chłopaki ale i tak jestem zdecydowany tylko wolę się dowiedzieć wszystkiego przed zakupem

#5 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 21:36

-Nie poszalejsz w grach na 9400M. Na dodatek te 256 ramu to pamiec virtualna, nie oddzielna karty -Jak chcesz ram do 4GB to musisz kupic 4GB (najlepiej w 2 kosciach) bo na wstepie masz juz zajete 2 sloty po 1GB. Czyli 4GB wyjdzie Cie okolo 300-340zł (w zaleznosci po ile trafisz kosci) -Nie mozesz znalesc bo pewnie Komputronik nie ma takiej opcji:) - Ten MBP powinien miec juz dodanego Snow Leoparda bo to nowy model lapka. Np. w Cortlandzie MBP maja SL w komplecie. Wiec na wstepie domagaj sie SL!

#6 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 21:45

W Cortlandzie nie chcę zamawiać...
Mogę się domagać? hmm wątpię żeby się zgodzili no ale zobaczę...

Obecnie mam 8800 512mb ddr3 i jeszcze nie było gry która by mi nie poszła a ma max detalach mi nie zależy... a 9400M 256mb ddr3 jest chyba trochę lepszy mimo 256mb?

---- Dodano 04-12-2009 o godzinie 23:47 ----
I gdzie mogę ten ram wymienić? Samemu to zrobię czy w serwisie?

#7 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 21:51

Jak sie nie boisz to chyba mozna samemu (z tego co kojarze to nawet w instrukcji jest jak to zrobic;)

#8 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 21:54

Ale żeby nie utracić gwarancji to w komputroniku powinienem

#9 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:15

bez sensu jest kupowac model z przestarzalym systemem! 10.5 nie jest juz od ponad 3 miesiecy dolaczany do komputerow. tak wiec kupujesz sprzet ktory ma juz przynajmniej 3 miesiace.

zreszta, niby wkurza mnie virgin ciagle reklamujacy siebie, ale on faktycznie ma taniej, a z tego co kojarze wysylke dla uzytkownikow forum daje za free:
Matlosz.pl - Mac, iPod, Akcesoria

doliczajac upust edukacyjny 10% wychodzi 4090zl. i matlosz chyba sprzedaje nowki, w sensie dostaniesz 10.6 od razu.

#10 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:15

Ale żeby nie utracić gwarancji to w komputroniku powinienem

Pamięć i dysk twardy nie są zaplombowane i można je samemu wymieniać.

#11 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:21

@ssebal
a czemu sie tak na ten Komputronik uparles?:)

#12 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:21

W komputroniku bo na miejscu zawsze co do gwarancji łatwiej niż się użerać przez internet bo nie mam na to czasu zależy mi na sprawności i nie mam zaufania do cortland i maltosz zbytnio za dużo się naczytałem o nich... Może dadzą mi nowego leoparda? Co sądzicie? W ogóle jest sens się pytać? Uaktualnienie do Snow kosztuje 100zł

#13 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:25

Luzik, jak uwazasz :) Co do SL to mam wrazenie, jezeli bledne to przepraszam, ze nawet boisz sie w sklepie zapytac o niego. Ssebal, wywalasz 4 tysiaki na laptopa ktory ma w zestawie jakiegos trupa w postaci 10.5 gdy powinien juz miec 10.6 (przynajmniej dodawanego do pudelka skoro laptop lezy gdzies na zapleczu od 6 miesiecy ;)

#14 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:26

a ja bym nie kupil w komputroniku bo oni nie sa resellerem apple. i pisza na swojej stronie, ze gwarancja jest zewnetrzna - watpie zeby Ci przyjeli sprzet do naprawy. bedziesz musial slac sam z siebie do isource. a matlosz nawet sie reklamuje, ze daje na czas serwisu sprzet zastepczy ;)

#15 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:33

Pogadam jutro i zobaczę co powiedzą... A co do tego że "laptop lezy gdzies na zapleczu od 6 miesiecy" nie ponieważ nie mają na magazynach i będą musieli z apple zamówić jest na stronie napisane... Czyli ten 10.5 jest "trupem" i nie ma do niego żadnych aktualizacji itp. już całkiem go wyprowadzili z użytku?

#16 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:36

Ssebal, to gdzies jest jakies rolowanie po drodze:) Albo maja blad w sklepie i jak od Apple zamawiaja to juz 10.6 bedzie na pokladzie (bo Apple juz go dodaje) albo to jakas sciema i lapek przyjedzie z zaplecza z innego magazynu z 10.5 w pudelku. 10.5 nie jest trupem. Mialem na mysli to ze jest juz nowszy system, Snow Leopard. W pelni 64 bitowy, napisany z mysla o procesorach Intela siedzacych w nowych komputerach Apple.

#17 ssebal

ssebal
  • 990 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:45

Gdyby maltosz miał siedzibę w Toruniu to bym poszedł i tam kupił ale przy zakupie za ponad 4k nie chce mi się przez Internet wole to osobiście sobie odebrać... A jeśli leży na magazynie 3-6 miesięcy to jest zły, popsuty? Jeśli dadzą mi snow to kupię a jeśli nie to pomyśle ale raczej kupię bo nie chce przez Internet... I nie spieram się ze mam racje bo wy się lepiej znacie i może maltosz i ma dogodniejsze warunki ale mi zależy na sprawności i odbiorze osobistym a komputronik mnie szczerze nie zawiódł nigdy

#18 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 22:49

Nie no, dobry. Tylko ze nie ma tego co normalnie powinno Ci sie nalezec. I bedziesz musial za to zaplacic dodatkowe 125zł. Czyli wychodzisz juz stratnie na tym. Ale z drugiej strony to Twoje pieniadze, Twoj wybor. Wazne abys byl zadowolony z zakupu i zrobil go tak jak to Tobie odpowiada. My tylko staramy sie doradzic i to wszystko :)

#19 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 04 grudnia 2009 - 23:19

Tylko mnie jedno zastanawia bo jest tam ten stary Mac OS X 10.5 Leopard a nie snow :/ i co robić?

Ja mam od nowości OSX 10.6

#20 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 23:21

hmmm no nie wiem... Ja jeżeli miałbym już kupować Maczka, to wolałbym kupić go u sprawdzonego i oficjalnego resellera Apple jak Cortland, iSpot, czy Matlosz.pl. Sklepy typu Komputronik czy media-markt kojarzą mi się z takimi, co zrobią wszystko, żeby klient nie miał lepiej, tylko, żeby jak najszybciej sprzedać i często wciskają ludziom, którzy się*nie znają jakiś kicz (najczęściej dotyczy to rynku PC, ale Apple może też). Ja bym brał w Matlosz, ale to Twoja decyzja :)

#21 FotoiMac

FotoiMac
  • 112 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 23:22

Mnie to wygląda na jakąś reklamę Komputronika... Osobiście wolałbym kupować u źródła czyli tak, jak koledzy powyżej polecają, co też uczyniłem, gdy nabywałem swojego iMaca24. Komputronik jest może i dobry w sprawach związanych z PC. Radzę już od początku zmienić myślenie..., jak to było - think different. A tak w ogóle to witaj po nadgryzionej stronie mocy ;^))

#22 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 04 grudnia 2009 - 23:28

Ja kupiłem w Media@Markt i jest wszystko super. Dostałem pudełko fabrycznie zamknięte. Sztuki wystawowe MB czy MBP np w Łodzi są zamykane w gablotach, czego (tutaj dobrze, gdyż można sprawdzić) "nie uświadczysz w iSpot". Czyli MM bardziej zabezpiecza sprzęt ;)

#23 ogórek

ogórek
  • 7 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 23:29

hmmm no nie wiem...
Ja jeżeli miałbym już kupować Maczka, to wolałbym kupić go u sprawdzonego i oficjalnego resellera Apple jak Cortland, iSpot, czy Matlosz.pl. Sklepy typu Komputronik czy media-markt kojarzą mi się z takimi, co zrobią wszystko, żeby klient nie miał lepiej, tylko, żeby jak najszybciej sprzedać i często wciskają ludziom, którzy się*nie znają jakiś kicz (najczęściej dotyczy to rynku PC, ale Apple może też). Ja bym brał w Matlosz, ale to Twoja decyzja :)

Tu sie nie zgodze, Cortland, iSpot tak i Komputrnik tez, a taki Matlosz.pl, to jakis maly grajdół, dzisiaj jest a jutro moze go nie byc, za mala firemka, tam to mozna kupic myszke, klawiature, plyte cd, a nie komputer za 5tys. Ale jak kto woli, takie jest moje zdanie.
Zeby nie bylo do firmy Matlosz.pl nic nie mam, takie poprostu mam zdanie ze w malych firmach sie nie kupuje drozszych rzeczy i to wszystko.

#24 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 04 grudnia 2009 - 23:34

... tak tylko w kwestii owczego pędu do 10.6 to warto pamiętać, że nie działają na nim dobrze niektóre programy. W moim przypadku np. Capture NX, View NX czy Lotus Notes. Na Leo wszystko OK a na nowym lipa. Tak więc niekoniecznie wszyscy muszą gonić za nowością.

#25 frugo3000

frugo3000
  • 42 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 grudnia 2009 - 23:47

W Cortlandzie nie chcę zamawiać...
Obecnie mam 8800 512mb ddr3 i jeszcze nie było gry która by mi nie poszła a ma max detalach mi nie zależy... a 9400M 256mb ddr3 jest chyba trochę lepszy mimo 256mb?

9400M jest o wieeele słabszy niż 8800, bo to model z najniższej półki. Grafika conajmniej kilkukrotnie wolniejsza od Twojej aktualnej karty. Wiele gierek po prostu będzie chodziło jak pokaz slajdów lub też na minimalnych detalach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych