Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Polskie czasopismo o Mac-ach

• Please log in to reply
135 replies to this topic

#76 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 23 August 2005 - 19:53

hmm to niejest zły pomysł z tą reklamą. ale oni najpier zechcą statystyki..ile egzemplarzy itp 1000 egzemplarzy to bedzie około 3 000zł więc to jest spora kwota. +dochodzą do tego koszty sprzedaży: strona www lub allegro. bo zgodnie z moim pomysłem gazete można połączyć z myapple

#77 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 23 August 2005 - 20:00

...bo zgodnie z moim pomysłem gazete można połączyć z myapple...

A jeżeli miałby już to robić ktoś z tego forum to ja bym był w ogóle za nazwą gazetki 'MyApple.pl' :D

#78 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 23 August 2005 - 20:28

proponowałem to na początku, ale nikt tego nie komentował 8)

#79 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 23 August 2005 - 21:46

A jeżeli miałby już to robić ktoś z tego forum to ja bym był w ogóle za nazwą gazetki 'MyApple.pl' Very Happy

Ale wiesz, jak potem ktoś wpisze sobie myapple.pl to zobaczy portal makowy a nie stronkę swojej ulubionej gazetki :D. Ja pozostaję przy polskiej nazwie, chociaż jestem redaktorkiem działu z angielską nazwą :P . Kris daj mi znać na priv jak tam postępy bo nie wiem na kiedy mam napisać. Nie ma mowy o zaprzestaniu prac nad gazetką. W dobie internetu może nam się udać.

#80 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 23 August 2005 - 21:51

zaszliśmy zadaleko żeby z tego zrezygnować !!

[ Dodano: 2005-08-23, 23:01 ]
jakie kolwieg próby kontaktu z K.G zawodzą..więc chyba ja jestem za to odpowiedzialny.
...i teraz czy odpowiada wam logo i nazwa BigMac-a? "Makówka"
...i czy jest chętna osoba która będzie miała czas poskładać gazetę?

[ Dodano: 2005-08-23, 23:30 ]
moja propozycja:

dział Hardware:
- temat: Dlaczego MacMini odniósł sukcesc w polsce
software:
- test Tigera i aktualizacja do 10.4.2
- karta z historii - czyli przypominamy starsze systemy MacOS
internet:
- test przeglądarek na Mac-a
"Zawodowo":
- czyli Apple w pracy(zastosowanie apple w różnych dziedzinach)
Garaż:
- czyli przeróbki i moding
Kącik poczatkujących:
- początki z osx-em
- programowanie
iMusik (iPody & iTunes)
- ...
Gry
-zapowiedzi
-testy

czekam na krytyke :!:

#81 shogun

shogun
  • 151 posts

Posted 24 August 2005 - 07:46

Podoba mi się pomysł z działami - przypomina trochę Amiga Magazyn. Tam też było wszystkiego po trochu. Mi to odpowiadało, natomiast nie mogę mówić za wszystkich. Jeżeli magazyn będzie o wszystkim, to nie starczy miejsca i czasu, żeby owo "wszystko" wyczerpująco opisać. Z drugiej strony skupianie się na jednej dziedzinie zawęzi krąg odbiorców. Jak już zrzynamy z MA, to proponuję wprowadzić temat główny - w każdym numerze inny. Przepraszam kris, ale wyciągnę na wierzch jeszcze raz to, co inni zauważyli: przykładowe strony maga w pdfie, wołają o pomstę do nieba. Składnia tekstu również. Ogólnie jestem za, szczególnie, że (jak już wiesz) jestem nowy i o wszystkim bym sobie poczytał. Pozdrawiam.

#82 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 24 August 2005 - 08:31

przykładowe strony maga w pdfie, wołają o pomstę do nieba. Składnia tekstu również.

Widziałeś projekt BigMaca?

Jak już zrzynamy z MA, to proponuję wprowadzić temat główny - w każdym numerze inny.

Chyba nie tylko w MA tak mają :D. Nawet taki Komputer Świat :mrgreen: .

#83 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 24 August 2005 - 08:35

już usuwam pliki Krzysztof Guranowskiego z iDisk-u.
zostawiam tylko projekty BigMac-a

shogun chcę wzorować się czasopiśmie ACS.

#84 shogun

shogun
  • 151 posts

Posted 24 August 2005 - 09:19

Dopiero zobaczyłem nowe pliki do ściągnięcia ;) No, to już trochę lepszy poziom. Pozwolę sobie pomarudzić jeszcze: intryguje mnie "i" w logu i ogólnie w ramówce. Proponuję (na próbę przynajmniej) zmniejszyc owo "i" tak, żeby rozmiarem (nie pamiętam nazwnictwa poszczególnych części liter i odstępów) nie wyłaziło za resztę liter. Ale już jest lepiej. Da się to oglądać, więc mi pasuje. Co do ACS, to mi wydawało się zawsze, że trochę za dużo tam różnokolorowego tła. W MA było nieco lepiej (z mojego punktu widzenia), bo tła były jednolite i w raczej jasnych odcieniach.

#85 jastuspl

jastuspl
  • 37 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 August 2005 - 09:22

Witam!!! Sorry, źe tak długo się nie opdzywałem, ale miałem spore kłopoty z pcujkiem i musiałem go doprowadzić do porządku. Uważnie czytam słowa krytyki i jak mogę stosuję się do nich. Ostatnio dokończyłem opis i dane techniczne iMac'a. Teraz czekam na artykuły innych makowiczów. Jeszcze raz przepraszam za długie milczenie " w eterze" i kontynuuje prace. Prosze sie nadal zgłaszać do mnie i do krimiszcza. Co do proponowanych przez krimiszcza tematów, są bardzo interesujące i jak ktoś chce o nich napisać to będzie super.

#86 ryba

ryba
  • 75 posts
  • SkądKraków

Posted 24 August 2005 - 10:01

Pomysl swietny. Makieta duuuuzao lepsza niz pierwotnie. Jesli mozna to zobacz (BigMac) jak by wygladalo gdyby nie ciagnac zdjec "do spadu" i pozbyc sie cieni pod kwadracikami. :)

Mnie sie podoba - szczegolnie 1-strona makiety.

Aha - mysle ze moze sie przydac w ramach inspiracji:

darmowe czasopismo o iPodach PDF
bardzo fajnie i nowoczesnie wygladajace.
(jakby linki nie dzialaly to tam sa bodajze mirory w komentarzach)

#87 BigMac

BigMac
  • 535 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 24 August 2005 - 10:40

[..]
Pozwolę sobie pomarudzić jeszcze: intryguje mnie "i" w logu i ogólnie w ramówce. Proponuję (na próbę przynajmniej) zmniejszyc owo "i" tak, żeby rozmiarem (nie pamiętam nazwnictwa poszczególnych części liter i odstępów) nie wyłaziło za resztę liter.
[..]

Makówka hmmm... gdzie tu jest "i" ?? :|

Update:
Podawajcie wszystkie Wasze uwagi, a ja postaram sie do konca tygodnia przygotowac poprawiona wersje 2-3 stron makiety.

#88 shogun

shogun
  • 151 posts

Posted 24 August 2005 - 11:16

Makówka hmmm... gdzie tu jest "i"

Mac Da(i)ly <- tutaj? ;)

#89 BigMac

BigMac
  • 535 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 24 August 2005 - 11:27

[..]Aha - mysle ze moze sie przydac w ramach inspiracji:

darmowe czasopismo o iPodach PDF
bardzo fajnie i nowoczesnie wygladajace.
(jakby linki nie dzialaly to tam sa bodajze mirory w komentarzach)

Tak to prawda znam to czasopismo tylko hmm.... projekt jest w pełni komercyjny choć
pdf jest za darmo, całym projektem zajmuje sie sztab grafików i dtp-owców. wystarczy spojrzec na reklamodawców :shock: . Sam periodyk ma 72 str !!!, wiec można sobie wyobrazic ile osób brało udział w jego tworzeniu. Ale z designem "naszego" oczywiście można pokombinowac :wink:

#90 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 August 2005 - 12:12

Podawajcie wszystkie Wasze uwagi, a ja postaram sie do konca tygodnia przygotowac poprawiona wersje 2-3 stron makiety.

As you wish :wink:

Ad logo - dużo bardziej graficznie podoba mi się logo MacDaily, ale posiada ono jedną poważną wadę, jeżeli miałoby być logiem czasopisma: jest budowane w kwadracie. Logo gazetowe powinno być z założenia poziome, tak aby mogło być odpowiednio duże, nie zabierając przy tym zbyt wiele miejsca w pionie. Podobne zastrzeżenie mam do loga Makówka: to "ó" stylizowane na makówkę wychodzi bardzo do góry. Po umieszczeniu takiego znaku na szczycie jedynki powstaną dziury nad literami, które mogą bardzo zaburzać kompozycję okładki. Typografia napisów również jest do dopracowania. W słowie "Makówka" literę "ó" czyta się dopiero po zastanowieniu - na pierwszy rzut oka to wygląda na "Makiwka". Podobnie w "MacDaily" zaburzona jest czytelność przez rezygnację z górnych i dolnych wydłużeń - szczególnie wyraźnie widoczne jest to w zbitce "il", gdzie kropka nad literą "i" obok skróconego "l" powoduje zmianę układu na "li", tworząc napis "daliy". Co do kolorystyki nie mam zdania, jednak wydaje mi się, że na kolorowych tłach zastosowanie niebieskiego i oranżu może sprawiać problemy. Może więc wersja monochromatyczna lub kilka wersji kolorystycznych?

Ad makieta - tu jest bardzo dużo usterek.
1. tekst nie trzyma registrów.
2. zbyt duże wcięcia akapitowe - dobrą zasadą jest stosowanie tzw. kwadratu: wcięcie akapitowe szerokości interlinii, np. dla tekstu 8/10 pkt stosujemy wcięcie 10 pkt.
3. zbyt mały margines dolny, między tekstem a paginą.
4. brak konsekwencji w wyrównaniu tekstu lanego - raz jest składany w chorągiewkę, a innym razem justowany - nawet w ramach tego samego artykułu (str. 23 na dole). Osobiście widziałbym tam tekst justowany.
5. przy zastosowaniu inicjałów nie stosuje się już wcięć akapitowych (str. 23 na górze).
6. zbyt małe światła między ilustracjami a tekstem - nie powinny być mniejsze od interlinii.
7. podobne zarzuty do typografii nagłówków jak przy logotypie - rezygnacja z wydłużeń w literach zaburza ich czytelność - bardzo dobrze widać to w napisie "lorem ipsum", który wygląda na "iorem losum".
8. brak konsekwencji w rozdzieleniu artykułów liniami - jest pionowa linia na stronie 23., ale brakuje linii poziomej.
9. nie widzę nigdzie przewidzianej formy podpisu autora artykułu
10. paginacja wydaje się zbyt dominującym elementem strony - kwestia uznaniowa, ale chyba numery stron nie są aż tak istotnym elementem
11. kwestia spadów: na stronie 22. błękitna apla jest "niezdecydowana", jak gdyby nie wiedziała, co ma ze sobą zrobić - albo na spad, albo większy margines; na stronie 23. nie wypuszczałbym spadów do grzebietu.
12. ogólnie rozkładówka wali się na lewo - trzeba byłoby ją trochę zrównoważyć optycznie.
13. strasznie "latają" nagłówki: "taki sobie..." wisi wyraźnie niżej niż "newsy" na stronie obok. Podobnie nagłówki na stronie 23. nie trzymają światła od nagłówka głównego ("newsy").
14. światła: trzeba byłoby ustalić jakieś zasady dotyczące świateł - pionowa linia na stronie 23. dochodzi zbyt blisko napisu "news", światło międzyłamowe jest zbyt małe, a międzywierszowe zbyt duże, światła między nagłówkami a tekstami lanymi są różne, podobnie jak między tekstem a ilustracjami.
15. nie trafia do mnie zastosowanie różnej wielkości inicjałów, ale to kwestia do ustalenia.
16. wydaje mi się, że oznaczenie kolejnego numeru na dole stron jest niepotrzebnie odsunięte od marginesu wewnętrznego.
17. linia rozdzielająca powinna być delikatniejsza - dominuje nad tekstem, a powinna być elementem pomocniczym, drugoplanowym.
18. nie jestem również przekonany do cieniowanych kwadracików na górze strony - wydaje mi się, że te na dole zupełnie dobrze domykają stronę, natomiast górne niepotrzebnie obciążają szczyt strony.
19. prawy "lorem ipsum" (str. 23) zbyt blisko dojechał do numeru strony.

Ot, tyle na szybko. Więcej mogę napisać, jak się trochę napatrzę na tę makietę.

#91 BigMac

BigMac
  • 535 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 24 August 2005 - 12:29

Tak co do logo mam podobne zdanie. Mysle ze w kontrze bedzie lepiej. Makieta do poprawki, niestety robiona troche na szybko (to tylko poglądówka). Reszta uwag została uwzgledniona :wink: Jak bede miał chwilke wolnego czasu to zrobie ostatnia wersje "stable" :mrgreen:

#92 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 August 2005 - 12:37

Gdybyś chciał, to może mógłbym dostać dokument InDesigna (dobrze pamiętam, że to w ID robione?)? Mógłbym wtedy poeksperymentować trochę na "żywym" i mógłbym potem podać jakieś konkretniejsze uwagi. Oczywiście z fontami, bo nie jestem pewien, czy mam u siebie ten, o którym wspominałeś. Oczywiście jeżeli uznasz, że Ci to w czymkolwiek pomoże.

#93 BigMac

BigMac
  • 535 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 24 August 2005 - 12:40

Jak razie dam sobie rade, ale dziekuje za pomoc :wink: Jesli wszystko bedzie OK i makieta bedzie miała 20-30 str to pomoc bedzie NIEZBEDNA :mrgreen:

#94 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 August 2005 - 12:46

Nie chodzi mi o składanie, ale poeksperymentowanie z marginesami, światłami, interliniami etc makiety. Na podstawie PDF mogę jedynie stwierdzić, że mi się podoba lub nie, a mając dokument InDesigna mógłbym zaproponować jakieś konkretne rozwiązania do samej makiety. Sam osobiście nie cierpię gderania nad głową "ciut wyżej, ciut niżej", więc tym bardziej chciałbym uniknąć takiego samego zachowania. A ja potrafię być upierdliwy :mrgreen:

#95 kaliope

kaliope
  • 74 posts
  • SkądUK

Posted 24 August 2005 - 15:11

Wydaje mi się,że tytuł MacDaily jest lepszym rozwiązaniem niż Makówka. Co do logo MacDaily, jest tu niedobre złożenie dwóch liter i i l, wyglądają bardzo podobnie.Ja spróbuje wymyśleć jakiś krój do tego:)Jak będe zadowolona z projectu to dam znać. Nie potrzebnie jest taki pośpiech w tym wszystkim....lepiej zrobić powoli a dobrze:)

#96 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 24 August 2005 - 15:54

Nie potrzebnie jest taki pośpiech w tym wszystkim....lepiej zrobić powoli a dobrze:)

masz świętą racje, ale chciałem troche podgonić robote, bo naprawde jeszcze sporo mamy pracy....a ekipa prawie w komplecie 8)
...ja tylko czekam na paczkę z prockiem i zabieram się do pracy!

co by powiedział w tej sytuacji Bob Budowniczy ?? "...Damy rade!!!..." :mrgreen:

#97 BigMac

BigMac
  • 535 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 24 August 2005 - 18:53

nowa makieta wyslana do krismiszcza. Ogolnie zastosowałem inny font do "lanego" tekstu i doszlifowalem skrecona na predce makiete. Niestety niespodziewanie musze wyjechac pojutrze z Polski na tydzień, wiec nie bede mial mozliwosci (narazie) pracy nad makieta. :oops:

#98 krismiszcz

krismiszcz
  • 2414 posts
  • SkądLUBLIN

Posted 24 August 2005 - 19:07

oki. makietka jest u mnie na iDisku. plik - makieta-pop.pdf

#99 shogun

shogun
  • 151 posts

Posted 25 August 2005 - 08:12

Nabiera toto wyglądu. Proponuję jednak zmianę tytułu. "Makówka" za bardzo kojarzy się ze znanym wywarem z łodyg popularnej rośliny. Natomiast MacDaily sugeruje dziennik. No chyba, że są takie założenia ;) Co do kształtu loga, to trochę racji jest w tym, że logo powinno być poziome, ale nie widzę przeszkód, żeby logo nie mogło być np. pionowe. Fakt faktem: logotyp na planie kwadratu to porażka. Nie wygląda najlepiej, zajmuje dużo miejsca, a jak się go zmniejszy, to przestaje być czytelny. Nie wiem, czy zauważyliście, ale patrząc z większej odległosci na tytuły odnosi się wrażenie, że napisy są krzywe.

#100 TomkOx

TomkOx
  • 370 posts

Posted 25 August 2005 - 17:37

(...) Fakt faktem: logotyp na planie kwadratu to porażka. Nie wygląda najlepiej, zajmuje dużo miejsca (...)

Błahahahaha - nie chcę być beszczelny, ale... logo Apple i Mac też są na planie
kwadratu i - jak np. dla mnie - stanowią przykłady należące do elity mistrzów
świata pod tym względem.

Dobre logo - to przede wszystkim dobry znak plastyczny, bez zbędnego
gadulstwa. Musi byś intuicyjnie odbieralnym bodźcem, sygnałem wizualnym.

Ba!!! Powiem więcej - najlepsze logo właśnie powstają na bazie kwadratu.
Kwadrat jest magiczną figurą jeśli chodzi o wyznacznik obszaru, planu
kompozycji obrazu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users