Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Video a napisy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
112 odpowiedzi w tym temacie

#76 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 lutego 2007 - 20:16

Na dzień dzisiejszy, co bym nie kombinował z h264 to odbijam się od iTunes. Być może wystarczy użyć tego nimp4boxa zamiast zwykłego mp4box.

#77 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 lutego 2007 - 21:36

alez oczywiscie ze wystarczy, funkcjonalnosc jest dokladnie taka sama :D
dla swietego spokoju nic dodal tez przelacznik "-normal-mode" ktory powoduje niedodawanie tego taga jakby ktos potrzebowal normalnego mp4boxa

pod warunkiem ze przy kompresji byly uzyte tylko dozwolone opcje oczywiscie

[edit]

zassalem zainstalowalem dodalem xulrunnera, teraz kombinuje kombinuje i jakos nie moge znalezc nakladki dla ipoda, do tego wersja 6.x nie wspolpracuje z xulrunnerem poprawnie np po kliknieciu na ustawienia x264 nic sie nie dzieje... obadamy jak to wyglada na 5.x

[edit]

no coz na 5.x xulrunner dziala ale z kolei wersja 5.x nie ma nawet pluginu na psp, na dodatek tylko uzycie jako zrodla avisynth daje jakiekowiek rezultaty bo mplayer powoduje odwolania do zastrzezonego obszaru pamieci... i wszsytko by bylo poza tym ok tylko ze nie dziala przeskalowanie, wiesz jak to ugryzc?

#78 strus

strus
  • 16 postów

Napisano 25 lutego 2007 - 22:21

strus, robiac zgodnie z tym opisem otrzymasz film ktory nie bedzie mozliwy do odtworzenia na ipodzie z dzwiekiem w formacie (werble) WAV... ze nie wspomne o tym ze trzeba wyczyniac jakies jakies akrobacje z filtrami w virtualdubie ktore dla przecietnego uzytkownika sa tak karkolomne ze wrecz niewykonalne
rece opadaja jak sie czyta takie pseudofachowe instrukcje

tylko dodawanie napisow mozna przeprowadzic bezbolesnie w programie "avi recomp" (nawaisem mowiac to to jest wlasnie nakladka na vd+vobsuba), tylko po co jesli w dalszym ciagu film nie bedzie mogl byc odtwarzany na ipodzie?

eee... ja powiem tyle jestem mniej niż przeciętny użytkownik :roll: :roll: ale za pierwszym razem udało mi się to zrobić zrobiłem już tak parrrę filmów i jakoś wszystko działą.... a po nałożeniu napisów wystarczy film skonwertowac do mp4 videorą...... :P wystarczy zrobić wszystko zgodnie z tym co jest napisane na tamtej stronie. Polecam

#79 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 lutego 2007 - 23:54

aaa no tak czyli jeszcze musisz zrobic DRUGA rekompresje, niezle, a wiesz ile czasu tracisz? a wiesz ile jakosci tracisz? zapewnie nie bo wtedy bys sie nie zdecydowal na taka metode polecam zobaczyc jak dziala avirecomp i stwierdzic ktora metoda jest lepsza avirecomp+videora czy te akrobacje+videora ps to ze te filmy dzialaja ci na ipodzie jest tylko i wylacznie zasluga tego ze videora to dobry program i zaakceptuje nawet tak okaleczone pliki jakie otrzymales wg tej instrukcji

#80 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 lutego 2007 - 08:18

alez oczywiscie ze wystarczy, funkcjonalnosc jest dokladnie taka sama :D
dla swietego spokoju nic dodal tez przelacznik "-normal-mode" ktory powoduje niedodawanie tego taga jakby ktos potrzebowal normalnego mp4boxa

pod warunkiem ze przy kompresji byly uzyte tylko dozwolone opcje oczywiscie

Zrobiłem prostą podmianę exe i niestety nic to nie dało.

Co do mediacodera, to jako tako nie ma tam typowej zakładki pod ipoda.
Wybierasz z menu Devices / Plugins / Digital media player.
U mnie w wersji 0.5.x plugin z jakiegoś względu nie działał.
Po updejcie do 0.6.x też nie. Pomogła dopiero instalacja od nowa wersji 0.6.x
Ale on wiele nie robi - tylko ustawia parametry audio/video wg
wybranego schematu. Nic więcej. Można bez niego żyć.

A czemu XULRunner zamiast zwykłego FF?
Chociaż nie wiem czy w ogóle dobrze zrozumiałem ze strony XULRunnera co to właściwie jest... ;)

#81 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 lutego 2007 - 09:05

Ja chciałem na Macu użyć ffmpegX i iSquint ale nawet jak w ffmpegX ustawiłem kodowanie tekstu CP1250 to nie ma PL liter :( Co mam zrobić, żeby mieć PL litery?

#82 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 lutego 2007 - 14:50

@inzKulozik xulrunner toi przegladarka internetowa (mniej niz wiecej) ktorej mozna uzywac zamiast ff i nie wymaga instalacji (i dlaego w ogole sie za to zabralem) wiem ze bez nakladki mozna zyc ale to chyba mial byc glowny cel uzywania mediacodera nie? mialo byc prosciej a tak nie wyobrazam sobie przecietnego uzytkownika ktory zaczyna grzebac w ustawieniach x264 co jest konieczne zeby plik byl zgodny z profilem na ipoda a ze ci wyszedl plik niezgodny z tym profilem? coz ja poradze zapewne cos zle usawiles, a podobno to taki prosty program, dobra bez ironii, musialbym miec konkretny plik zeby stwierdzicc co zle ustawiles w opcjach h264 (nawet nie wiem jakiego enkodera uzyles, ja wybralem x264), a moze nawet to nie jest mozliwe bo opcje x254 nie sa kompletne i czesc z nich jest wybierana automatycznie na podstawie pozostalych (ze tak powiem za plecami uzytkownika) bede z tym walczyl jeszcze

#83 strus

strus
  • 16 postów

Napisano 26 lutego 2007 - 16:17

szczerze to nie używałem innych sposobów ten był pierwszy i się udało zrobić co trzeba było, więc nie szukałem dalej a teraz niebardzo wiem o co Ci chodzi mówiąc "avirecomp+videora" możesz jakoś przybliżyć?

#84 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 lutego 2007 - 21:27

a ze ci wyszedl plik niezgodny z tym profilem? coz ja poradze zapewne cos zle usawiles, a podobno to taki prosty program, dobra bez ironii,

Ustalmy jedno - ja mam w głębokim poważaniu to całe h264 :)
Przeciętny użytkownik też będzie miał, a konwersja do xvid działa i nie ma problemów z importem.

#85 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 lutego 2007 - 23:30

@strus avirecomp to program (a wlasciwie nakladka) ulatwiajaca znacznie rekompresje avi do avi, po drodze mozna dodac napisy, zmienic rozdzielczosc (z zachowaniem proporcji czego videora nie robi) dodac pasy na gorze i dole (zeby tam umiescic napisy chociazby) i jeszcze pare innych rzeczy, program jest bardzo intuicyjny ale i tak powstal bardzo dokladny opis jak przeprowadzic taka operacje, program powstal glownie w celu przerobki plikow na odtwarzacze stacjonarne ktore nie obsluguje czesci plikow avi lub nie obsluguja napisow ale rownie dobrze mozna go uzyc do dodawania napisow na ipoda i zmiany rozdzielczosci (pozniej videora bedzie szybciej przerabiac film), bogato ilustrowany opis (chociaz dotyczy troche starszej wersji ale duzo sie nie zmienilo)

@inzKulozik i to jest wlasnie problem wiekszosci ludzi w polsce, traktuja jakosc strumieniem cieplym parrabolicznym i zadowalaja sie marna namiastka
to ze czesc programu raczej nie pisze sie do plusow oprogramowania, ale mniejsza z tym, jak sie w mediacoderze dodaje dvd jako zrodlo? bo dodanie sciezki z filmem skutkuje informacja ze "-1MB" zostalo przekompresowane na 0.3MB... z uzyciem xvida wszystko of cors

#86 strus

strus
  • 16 postów

Napisano 28 lutego 2007 - 17:30

dzięki napisze później czy się udało. ale rozumiem że tak jak i w moim sposobie trzeba przerabiać napisy do formatu .ssa, później konwertować do mp4 videorą ? jeżeli się nie myle to oba sposoby są bardzo podobne (czasowo też). jedyna zaletą tego drugiego sposobu jest kolejka filmów ? (dobrze mówie?)

#87 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 lutego 2007 - 23:35

napisy niekoniecznie trzeba przerabiac, ale jesli chcesz zmieniac jakies ustawienia (czcionke pozycje itp) to trzeba, sprawdz najpierw ustawienia domyslne moze beda ci pasowac i wtedy bedziesz bardziej niz zadowolony avi recomp stosuje najlepsze rozwiazanie pod katem jakosci tzn stracisz jak najmniej do tego masz jeszcze od razu zmiane rozdzielczosci z zachowaniem proporcji (glowny mankament videory, a i biorac pod uwage calosc potrzebnego czasu wychodzimy na plus bo kompresujemy juz mniejszy obraz) jeszcze jest oszczednosc miejsca na dysku ale to szczegol juz raczej ;) kolejke mozna zrobic takze w virtualdubie ale jest mniej wygodna w obsludze

#88 strus

strus
  • 16 postów

Napisano 01 marca 2007 - 15:36

ale rozumiem że nie trzeba później jeszcze konvertować videorą?

#89 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 marca 2007 - 15:58

niestety tak wlasciwie tylko z powodu dzwieku bo avirecomp moze skompresowac sam obraz tak zeby ipod byl w staniego odtworzyc, poki nie ma opcji rekompresji dzwieku w avirecomp nic sie nie da zrobic ...chyba ze nowa videora ma opcje zeby przerabiany byl tylko dzwiek?

#90 strus

strus
  • 16 postów

Napisano 02 marca 2007 - 19:13

niewiem czy ma czyli twój program jest lepszy tylko o tyle że ma kolejke do kompresowania... chyba że trwa to krócej. ale gdybym w videorze zkompresował tylko dzwiek to pewnie musiałbym nałożyc go jeszcze pozniej spowrotem na film a niewiadomo ile to trwa ?

#91 koboos

koboos
  • 290 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 marca 2007 - 20:22

witam. jestem tu nowy...mam problem z mediacoderem jak pewnie duzo innych uzytkownikow. otoz nie wiem czemu ale program nie dodaje mi napisow do filmu wyjsciowego. nie wiem co jest przyczyna. czcionke skopiowalem do folderu mplayer tak jak ktos wczesniej napisal. napisy sa w .txt. prosze o pomoc... btw jesli ten program jest naprawde taki dobry, to czemu ktos nie umiesci jakis porzadny tutorial robienia filmow z napisami...(?)

#92 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 marca 2007 - 23:54

@strus samo zmuksowanie (polaczenie roznych sciezek w jeden plik, np polaczenie dzwieku i obrazu) trwa chwile, doslownie chwile i zalezy glownie tylko od tego jak szybki jest twoj dysk przy kopiowaniu plikow z miejsca na miejsce :) ale videora chybanie ma opcji kompresjitylko dzwieku ale obadalem videore 2.x i stwierdzam ze jest niezle, duzo lepiej niz w poprzednich, musze jeszcze przetestowac jak wyglada uzycie avisynth i jesli bedzie tak proste jak przypuszczam to dorzuce do przyklejonego tematu maslaqa jak dodac napisy i konwertowac w tej wersji @koboos ja nie twierdzilem ze ten program jest prosty, wrecz przeciwnie...

#93 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marca 2007 - 10:45

witam. jestem tu nowy...mam problem z mediacoderem jak pewnie duzo innych uzytkownikow. otoz nie wiem czemu ale program nie dodaje mi napisow do filmu wyjsciowego. nie wiem co jest przyczyna. czcionke skopiowalem do folderu mplayer tak jak ktos wczesniej napisal. napisy sa w .txt. prosze o pomoc...

Klawisz F6 pokazuje okno konsoli... zapodaj skriny.

btw jesli ten program jest naprawde taki dobry, to czemu ktos nie umiesci jakis porzadny tutorial robienia filmow z napisami...(?)

Zdarza się tak w życiu każdego człowieka, że dociera do miejsca, czy momentu, kiedy musi spuścić głowę, zacisnąć zęby i powiedzieć sobie "nie dla psa kiełbasa", po czym odwrócić się na pięcie, cofnąć i poszukać innego rozwiązania... może właśnie Ty znalazłeś się teraz w takim punkcie? :)

#94 koboos

koboos
  • 290 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 marca 2007 - 14:25

gapa ze mnie :( nie zmienilem nazwy czcionki na 'subfont'...ehh a jeszcze jedno pytanko...jak moge formatowac styl napisow?

#95 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 marca 2007 - 20:45

to teraz czekamy na opis @strus slowo daje ze probowalem zrozumiec nowa videore, ale jak przyszlo do doawania w niej napisow to sie caly program posypal, zobaczymy co powie tworca programu na forum w tej sprawie, jak to naprawi to dodawanie napisow bedzie tak banalne ze wymagac bedzie tylko podania nazwy pliku z napisami, przygotuje tez kilka profili do podmiany bo teraz jest tam ich za duzo i sa niejasno opisane :)

#96 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marca 2007 - 20:46

@koboos A co chcesz konkretnie zmienić w stylu napisów?

#97 koboos

koboos
  • 290 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 marca 2007 - 21:22

chociazby wielkosc... tez chcialbym aby napisy byly widoczne na czarnym pasie filmu. wydaje mi sie ze trzeba do filmu dodac te czarne paski i dopiero wtedy napisy. a co jesli po skonwertowaniu, na ipodzie napisy sa nieco rozszerzone? chyba dodanie czarnych pasow u dolu i u gory powinno rozwaiazac ten problem. pamietam jak kiedys w virtualdubie robilem to, ale tam bym specjalny plugin do tego. tutaj jeszcze nie wiem gdzie jest taka opcja. /edit znalazlem ;) expand to fit...teraz tylko potrzebuje zmienic o odrobine wielkosc napisow...jest jakas szansa?

#98 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marca 2007 - 21:38

Czarne pasy uzyskasz przez zakładkę Picture - przy Crop ustawiasz "Expand to fit" Rozmiar - np. poprzez Subtitle - Scale na "Movie diagonal"

#99 koboos

koboos
  • 290 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 marca 2007 - 21:57

mam standartowo ustawione na movie diagonal, ale wlasnie potrzebuje zmniejszyc troszke ten rozmiar. nie ma innego sposobu?

#100 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marca 2007 - 22:32

Masz w Subtitle - Scale jeszcze do wyboru "Movie height" i "Movie width". I to niestety tyle. Więcej dałoby się uzyskać extra parametrem dla mencoder.exe, np. -subfont-text-scale 2.0 ale MediaCoder nie pozwala póki co na określenie dodatkowych opcji przez ręczne ich dopisanie w zakładce "video options".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych