Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Video a napisy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
112 odpowiedzi w tym temacie

#51 super_xxl

super_xxl
  • 45 postów

Napisano 12 lutego 2007 - 20:34

witam no niestety aż tak głupi nie jestem:) jest włączony sygnal PAL i do TV i kiszka:/:(

#52 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 12 lutego 2007 - 21:00

super_xxl ja bym powiedział, że to raczej dobrze że głupi nie jesteś, a nie niestety ;) Niestety odnosi się do tego, że my musimy mówić takie rzeczy, bo dość dużo osób o nich nie wie.

Sprawdzałeś kabel z innym iPodem, albo iPoda z innym kablem? Oczywiście o ile masz możliwość... spróbuj może jeszcze przełączyć PAL na to drugie (nie pamiętam co :) ).

#53 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 lutego 2007 - 23:23

kabel ten ma oczywiscie jacka 3,5mm z 3 "opaskami"

wlasnie to jest powodem jego nie dzialania, kabel powinien miec wtyczke jack z _czterema_ polami
np taki jak tu
no i jeszcze o tym nikt nie wspomnial bo to trywialne ale... tv out masz na on?
mniej trywialne jest to ze jak masz nieorginalny kabel (tzn taki przeznaczony do podlaczania cyfrowych aparatow lub kamer do telewizora, a nie taki dla ipoda) to trzeba zmienic kolejnosc podlaczen do telewizora zeby wygladala tak:
(bylo)>(ma byc)
bialy>bialy
zolty>czerwony
czerwony>zolty
czyli zamieniamy kabelek zolty z czerwonym ;)

#54 super_xxl

super_xxl
  • 45 postów

Napisano 13 lutego 2007 - 18:26

witam! mam kabelek z 3 opaskami. jest on przystosowany do pracy z kamerą.. podpiąłem tak jak mówiłeś i ipod przesyła tylko sygnał audio do tv. nie pozostaje mi nic innego jak kupić inny kabelosik:)

#55 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 13 lutego 2007 - 18:32

No skoro audio przesyła, to faktycznie wydaje mi się że to znaczy, że jest to problem z kablem.

#56 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 lutego 2007 - 21:25

w sumie to wazna sprawa bo nie pomyslalem ze spora czesc kamer i wszystkie aparaty maja dzwiek mono (ktory ten kabelek dzieli na prawy i lewy glosnik), bedzie chwila czasu to zrobie taki temat ze zdjeciami co i jak podlaczyc (chyba ze juz jest?)

#57 super_xxl

super_xxl
  • 45 postów

Napisano 13 lutego 2007 - 22:08

witam zamówiłem ten kabelek:) zobaczymy co to warte :D powiem wam, że 7 zł to niewiele jak za tak porządnie wyglądający kabel. tak mi się wydaje.. z tym ze przesyłka 9 ;p pozdrawiam

#58 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 lutego 2007 - 22:58

ja kupilem moj za 9 w elektronicznym, fakt ze wyglada badziewnie ale jest solidny i pasuje kolorem do ipoda (czarny) tak nawiasem mowiac to moze on sluzyc rowniez do podlaczenia ipoda do wiezy stereo itp urzadzen

#59 super_xxl

super_xxl
  • 45 postów

Napisano 14 lutego 2007 - 06:57

kurde.. mam nadzieje, że ten 4 pasmowy będzie pasował:) a powiedz mi jaka jest jakość na tv po podłączeniu iPoda przy rozdzielczosci 320x280 pozdrawiam

#60 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 lutego 2007 - 18:21

znosna, porownalbym do vhs nagranej w longplay'u, oczywiscie zakladajac ze to co odtwarzamy jest wysokiej jakosci (zrodlo jakosci dvd i uzyty byl dobry program do konwersji) troche brakuje ostrosci przy "mpeg4", przy "h264" jest troche lepiej ale najlepiej sprawdz sam podobno lepsza jakosc jest jesli podlacza sie ipoda do tv przez "dolne" zlacze ipoda ale nie sprawdzalem bo kabelek jest dostepny tylko orginalny bodajze za ~30$ co jest delikatnie mowiac wygorowana cena, gdybym mial schemat polaczen i wiedzial gdzie kupic taka plaska wtyczke z kompletem zlacz (ta do podlaczania ipoda do komputera ma tylko 4 zlacz z kilkudziesiaciu dostepnych) to bym sam splodzil taki kabelek i potestowal - jak ktos moze mi pomoc to z gory dziekuje

#61 super_xxl

super_xxl
  • 45 postów

Napisano 14 lutego 2007 - 18:51

witam wiesz co.. jak Ci działa to lepiej nie kombinować. szkoda, zebyś coś uszkodził! :shock:

#62 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 lutego 2007 - 21:54

nie obaw, zawsze jestem ostrozny dlatego dopóki nie bede mial jakiegos w miare pewnego zrodla informacji o schemacie polaczen (np makezine, instructables hackaday czy chociazby to forum) ograniczam sie do regularnego pytania po sklepach elektronicznych o tego typu wtyczki, na razie bez rezultatow

#63 strus

strus
  • 16 postów

Napisano 19 lutego 2007 - 23:52

bardzo prosty sposób na zrobienie filmu z napisami :D [url]http://forum.strefapc.pl/lofiversion/index.php?t421.html[/url]

#64 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 lutego 2007 - 03:06

strus, robiac zgodnie z tym opisem otrzymasz film ktory nie bedzie mozliwy do odtworzenia na ipodzie z dzwiekiem w formacie (werble) WAV... ze nie wspomne o tym ze trzeba wyczyniac jakies jakies akrobacje z filtrami w virtualdubie ktore dla przecietnego uzytkownika sa tak karkolomne ze wrecz niewykonalne rece opadaja jak sie czyta takie pseudofachowe instrukcje tylko dodawanie napisow mozna przeprowadzic bezbolesnie w programie "avi recomp" (nawaisem mowiac to to jest wlasnie nakladka na vd+vobsuba), tylko po co jesli w dalszym ciagu film nie bedzie mogl byc odtwarzany na ipodzie?

#65 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 lutego 2007 - 19:08

Ja polecam MediaCoder - ma specjalny niby-plugin pod iPoda

#66 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 lutego 2007 - 23:11

tylko ze wymaga instalowania firefoxa bo inaczej nic nie ustawisz

#67 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2007 - 06:48

Wielki problem to to nie jest... zwłaszcza w kontekście Twojego przepisu napisy nie muszą być w srt - odpada potrzeba kolejnego softu do konwersji :) Wspominasz także gdzieś o VirtualDubie - niezły kombajn, ale z tego co pamiętam to bez instalacji jakiejś paczki kodeków wiele w nim nie zdziałasz... wszystko co jest oparte o mplayera (także MediaCoder) jest wolne od tego syfu. :)

#68 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 lutego 2007 - 13:06

w kontekscie mojego opisu nie ma slowa o instacji zadnego oprogramowania, moglem nawet zapakowac wszystko do jednego archiwum ale wole nie kombinowac z prawami autorskimi tak sie sklada, ze niektorzy nie potrzebuja kolejnej przegladarki w systemie w moim sposobie napisy takze nie musza byc w srt ale nie chcialbys miec ich czcionka 6. i w kolorze zoltym nie? ;) virtualdub nie wymaga zadnej paczki kodekow, bron boze zreszta przed instalowaniemtakich paczek, wymaga tylko tego kodeka ktorego bedzie uzywac do kompresji i jakiegos dekodera w systemie, na tej zasadzie dziala wiekszosc tego typu programow a mediacoder ma te kodeki (powiedzmy) juz dodane do instalki i nie polecam ustawiania recznego mediacodera jesli sie chce skorzystac z nowych profili ipoda, a nawet wtedy nie wiem czy bedzie tak przekompresowany plik dawal sie przeniesc na ipoda w itunes

#69 Kavior

Kavior
  • 96 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 lutego 2007 - 18:53

MIgrena zdaje sie ze ten program po prostu "trzyma" firefoxa u siebie w katalogu nie wnoszac nic do systemu, i uzywa jej tylko do konfiguracji... wiec nie wiem o co tyle szumu ze program instaluje dodatkowa przegladarke ..., o wiele mniej problemu z tym mediacoderem niz ze skryptami, avirecomp i innymi... Do tego bardzo szybko sie rozwija ten program, na ta chwile polecam :) pozdrawiam

#70 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2007 - 19:51

@migrena Nie bardzo rozumiem czemu tak zatwardziale bronisz swojego patentu na to wszystko? :) Przecież przyświeca nam "think different", a Ty tak dzielnie zniechęcasz ludzi do mojej alternatywy ;) Wiem, że się sporo napociłeś z tym wszystkim (i chwała Ci za to, serio!), a teraz jakiś bolek z 40-ma postami wyskakuje z rozwiązaniem, które działa "od kopa", bez większego rzeźbiarstwa, ale chyba prościej by było jakbyś się po prostu w końcu przeprosił z Firefoxem :) Tymbardziej, że w każdym z 4 akapitów swojej powyższej wypowiedzi, albo odwracasz kota ogonem, albo mydlisz oczy, tudzież po prostu piszesz o czymś czego zwyczajnie nie używasz, nie wiesz jak działa, albo zwyczajnie nie znasz - to żadna ujma przecież. Nie będę Ci wytykał konkretnie, bo i po co komu taka dyskusja. Bez bicia mogę napisać o dwóch problemach z MediaCoder: - trzeba używać ipod'owego profilu z formatem mpeg-4 - do katalogu ".\MediaCoder\mplayer\mplayer\" trzeba skopiować sobie plik *.ttf z wybranym fontem (z windows\fonts) i nazwać go subfont.ttf (polecam Arial) edit: Kavior - z Firefoxem to jest tak, że trzeba mieć chyba przynajmniej gdzieś na dysku już zainstalowanego, bo mediacoder przy braku prosi o określenie ścieżki do FF, ale w praktyce -> większość ludzi skazana jest na instalację

#71 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 lutego 2007 - 22:41

to ze czegos nie uzywam nie znaczy ze nie wiem jak dziala i nie zamierzam sie przepraszac z firefoxem bo nie jestem z nim obrazony tylko jest mi calkowicie zbedna dodatkowa przegladarka w systemie, ktora jest potrzebana tylko do iscie idiotycznego sposobu sterowania tym programem (jakgdyby nie mozna bylo tych opcji umiescic w menu mediacodera...) problem z tym ze nie mozna uzywac h264 jest powazny bo tracimy i na jakosci i na wielkosci pliku wynikowego (wiem ze jak sie ma 80GB to mozna szalec ale niektorzy maja mniejsze pojemnosci) co do dodawania napisow to zaden przecietny uzytkownik nie wpadlby na takie rozwiazanie, zachecam do napisania dokladnego howto cokolwiek>ipod w mediacoderze, wiem ze program oferuje dobra jakosc ale jak ktos pierwszy raz zobaczy na oczy to menu z zastraszajaca iloscia opcji to osiwieje zanim domysli sie co gdzie wlaczyc, tobie moze sie wydawac ze obsluga jest prosta bo juz wiesz co gdzie jest ale uwierz mi ze zdarzaly mi sie przypadki gdzie ludzie mieli problemy z obsluga programow wymagajacych doslownie trzech klikniec do zakonaczenia calego procesu konwersji... bo nie twierdze ze mediacoder oferje zla jakosc czy cos takiego, wrecz przeciwnie, jakosc powinna byc lepszaniz w wiekszosci tego typu programow biorac pod uwage z czego on korzysta moja propozycja jest taka - zalozyc nowy temat z jasno sprecyzowanym tematem swiadczacym ze znajduja sie w nim instrukcje jak przerabiac filmy na ipoda w roznych programach i wrzucic tam te nasze wypociny, moze jakis mod sie ulituje i to przyklei jesli bedzie w miare kompetentne ;)

#72 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lutego 2007 - 19:50

i nie zamierzam sie przepraszac z firefoxem bo nie jestem z nim obrazony tylko jest mi calkowicie zbedna dodatkowa przegladarka w systemie, ktora jest potrzebana tylko do iscie idiotycznego sposobu sterowania tym programem (jakgdyby nie mozna bylo tych opcji umiescic w menu mediacodera...)

Miej na uwadze, że przy okazji programiku bodaj megui prosiłeś swoich kursantów o zainstalowanie środowiska .NET, którego instalka zajmuje tyle co FF po zainstalowaniu, a co robi większy śmietnik w systemie? No dobra, powiedzmy, że za pare lat będą takie czasy, że bez .NET'u ani rusz.
Weź też pod uwagę to, że program jest darmowy i być może powstał - poza zapewnieniem pewnych walorów użytkowych - po prostu po to aby jego autor nauczył się czegoś nowego (jako programista). Mnie tylko dziwi, że koniecznie trzeba mieć jako przeglądarkę FF, ale może mamy do czynienia z jakimś maniakiem ;)

problem z tym ze nie mozna uzywac h264 jest powazny bo tracimy i na jakosci i na wielkosci pliku wynikowego (wiem ze jak sie ma 80GB to mozna szalec ale niektorzy maja mniejsze pojemnosci)

Nie wiem jak wygląda sprawa porównywania formatów, tj. czy jak zrobię test i przy tych samych ustawieniach zmienię tylko format wyjściowego pliku, to czy taki test będzie coś wart, bo np. 600kbps w xvid odpowiada 500kbps w H.264, a nie też 600kbps. Tak czy siak, w takim prostym teście, plik w h264 wyszedł mi 25% większy... i kompletnie zburzyło mi to moją pierwotną koncepcję odpowiedzi na Twój zarzut, bo spodziewałem się wyniku całkowicie odwrotnego :)
Anyway, przecież wszystko kręci się wokół iPodów zdolnych do odtwarzania video. To jak mało gigabajtów musi mieć taki iPod, żeby mówić tu w ogóle o jakimkolwiek szaleństwie (przy założeniu, że na formacie h264 zyskamy 25% z wielkości pliku, a nie stracimy)?...
Lepszej jakości nikt nie dostrzeże na samym iPodzie. Czy dostrzeże na telewizorze? Nie wiem. Mnie to co widzę odpowiada. Prawdopodobnie wykorzystam praktycznie wideo z iPoda na wakacjach, gdzie będę miał do dyspozycji tylko jakiś leciwy telewizor na góra 20 cali. Niektórzy mają mp3playery i mogą tylko marzyć o odtwarzaniu filmów, więc czemu ja miałbym jeszcze narzekać? :)

co do dodawania napisow to zaden przecietny uzytkownik nie wpadlby na takie rozwiazanie, zachecam do napisania dokladnego howto cokolwiek>ipod w mediacoderze, wiem ze program oferuje dobra jakosc ale jak ktos pierwszy raz zobaczy na oczy to menu z zastraszajaca iloscia opcji to osiwieje zanim domysli sie co gdzie wlaczyc, tobie moze sie wydawac ze obsluga jest prosta bo juz wiesz co gdzie jest ale uwierz mi ze zdarzaly mi sie przypadki gdzie ludzie mieli problemy z obsluga programow wymagajacych doslownie trzech klikniec do zakonaczenia calego procesu konwersji...

Właśnie po to, aby było maksymalnie prosto są te pluginy, w tym pod iPoda.
Na pewno jeden program, choćby nie wiem jak skomplikowany, ale jednak z graficznym interfejsem użytkownika, nie może tak odstraszać jak zestaw kilku programów, ze skryptami, itd... a tutaj nawet nie trzeba nic dodatkowo robić jeśli konwertujemy z napisami w 23.975fps do 25fps :)
Tutorial będzie miał sens jeśli znajdą się ludzie, którzy po moich paru wypowiedziach odnośnie MediaCodera będą mieli w ogóle jeszcze jakieś problemy... :)

#73 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lutego 2007 - 22:54

juz teraz ani rusz bez .net, boleje nad tym bo to kolejne dziecko m$ i nie wiadomo co z tego wyniknie
wlasnie problem polega na tym ze to musi byc tylko i wylacznie ff... skoro programista chcial sie czegos nauczyc to niech doda wlasna przegladarke do instalki (tu by mial pole do popisu dopiero hehe)

jakosc mozna mierzyc jedna z wybranych miar, sa bardzo proste narzedzia ktore do tego sluza, polecam ssim

plik ci wyszedl wiekszy pewnie z powodu wyzszej rozdzielczosci (bo skrypt chyba zawsze przeskalowuje do 640x, bym mial czas to bym cos z tym zrobil a tak...)
ja widze znaczna roznice w jakosci na ipodzie, glownie dlatego ze wieksza rozdzielczosc to wieksza ostrosc, ale takze dlatego ze h264 lepiej zachowuje szczegoly, ja to widze ale ja mam skrzywienie zawodowe mozliwe ze inni maja problemy z dostrzerzeniem tego, no i wszystko zalezy od tego co mamy jako zrodlo - jak jakis material zgrywany kiepska karta tv z telewizji to pewnie ze nie ma co sie szarpac ale jesli mamy doskonalej jakosci dvd to juz jest o co walczyc (ze nie wspomne ze jak zrobimy dobrej jakosci ripa to bedzie on mogl funkcjonowac zarowno jako plik do odtwarzania na ipodzie jak i komputerze)

ps1 ja zawsze narzekam, to dobra sila napedowa do szukania jeszcze lepszych rozwiazan :)

znajdz najpierw tych ludzi ktorzy uzywaja mediacodera :P czemu tak pisze? bo znakomita wiekszosc ludzi ktorzy maja ipody nie ma zielonego pojecia o tym co robia konwertujacfilmy i nie wie czego ma oczekiwac, ba jest zachwycona ze w ogole cokolwiek udalo im sie wyprodukowac, nie ma znaczenia jakiego programu uzyja wiec ide o zaklad ze majac do wyboru mediacoder (albo moj skrypt) i program ktory polega na wlozeniu dvd i kliknieciu ok wybierze ten ostatni, niezaleznie jak tragicznie bedzie wygladac plikwyjsciowy, niestety :(

ps2 jak wiesz cos o licencji gpl i mozesz stwierdzic ze nie narusze jej jesli udostepnie te programy nie na stronie tworcow to zapakuje wszystko w jeden zgrabny pakiecik

#74 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lutego 2007 - 23:18

plik ci wyszedl wiekszy pewnie z powodu wyzszej rozdzielczosci

Niestety nie. Oba miały 320x240. Poza tym, konwersja do h264 trwa prawie dwa razy dłużej. Przy filmie trwającym 1,5h jest to godzina różnicy... inna sprawa, że wyprodukowanego pliku w h264 z MediaCodera nie da się oglądać nawet w samym mplayerze, tj. trochę momentami widać ale ogólnie kaszana. Coś musi być tutaj bardziej skopane i w związku z tym pewnie właśnie dlatego jest także problem z przyjęciem takiego pliku przez iTunes.

#75 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 lutego 2007 - 14:02

problem z przyjeciem pliku skpmpresowanego h264 przez itunes jest bardzioej skomplikowany i siega bardzo gleboko w temat monopolu itms i drm stosowanego przez apple... ale to nie tutaj :) generalnie to jest tak ze trzeba do pliku dodac specjalny tag zeby oszukac itunes ze plik jest albo kupiony w itms, przerobiony qt pro lub sciagniety ze strony apple/trailers, niewiele programow potrafi to dodac prawidlowo (nie wiem czy mediacoder to potrafi) problemy z kompresowaniem obadam bo az mi sie wierzyc nie chce ze nie dziala, niech tylko uda mi sie uruchomic ten durny interfejs w tej opcjonalnej do ff przegladarce...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych