iPod Video a napisy
Napisano 12 lutego 2007 - 20:34
Napisano 12 lutego 2007 - 21:00

Sprawdzałeś kabel z innym iPodem, albo iPoda z innym kablem? Oczywiście o ile masz możliwość... spróbuj może jeszcze przełączyć PAL na to drugie (nie pamiętam co

Napisano 12 lutego 2007 - 23:23
wlasnie to jest powodem jego nie dzialania, kabel powinien miec wtyczke jack z _czterema_ polamikabel ten ma oczywiscie jacka 3,5mm z 3 "opaskami"
np taki jak tu
no i jeszcze o tym nikt nie wspomnial bo to trywialne ale... tv out masz na on?
mniej trywialne jest to ze jak masz nieorginalny kabel (tzn taki przeznaczony do podlaczania cyfrowych aparatow lub kamer do telewizora, a nie taki dla ipoda) to trzeba zmienic kolejnosc podlaczen do telewizora zeby wygladala tak:
(bylo)>(ma byc)
bialy>bialy
zolty>czerwony
czerwony>zolty
czyli zamieniamy kabelek zolty z czerwonym

Napisano 13 lutego 2007 - 18:26
Napisano 13 lutego 2007 - 18:32
Napisano 13 lutego 2007 - 21:25
Napisano 13 lutego 2007 - 22:08

Napisano 13 lutego 2007 - 22:58
Napisano 14 lutego 2007 - 06:57

Napisano 14 lutego 2007 - 18:21
Napisano 14 lutego 2007 - 18:51
Napisano 14 lutego 2007 - 21:54
Napisano 19 lutego 2007 - 23:52

Napisano 20 lutego 2007 - 03:06
Napisano 21 lutego 2007 - 19:08
Napisano 21 lutego 2007 - 23:11
Napisano 22 lutego 2007 - 06:48

Napisano 22 lutego 2007 - 13:06

Napisano 22 lutego 2007 - 18:53

Napisano 22 lutego 2007 - 19:51

Napisano 22 lutego 2007 - 22:41

Napisano 23 lutego 2007 - 19:50
i nie zamierzam sie przepraszac z firefoxem bo nie jestem z nim obrazony tylko jest mi calkowicie zbedna dodatkowa przegladarka w systemie, ktora jest potrzebana tylko do iscie idiotycznego sposobu sterowania tym programem (jakgdyby nie mozna bylo tych opcji umiescic w menu mediacodera...)
Miej na uwadze, że przy okazji programiku bodaj megui prosiłeś swoich kursantów o zainstalowanie środowiska .NET, którego instalka zajmuje tyle co FF po zainstalowaniu, a co robi większy śmietnik w systemie? No dobra, powiedzmy, że za pare lat będą takie czasy, że bez .NET'u ani rusz.
Weź też pod uwagę to, że program jest darmowy i być może powstał - poza zapewnieniem pewnych walorów użytkowych - po prostu po to aby jego autor nauczył się czegoś nowego (jako programista). Mnie tylko dziwi, że koniecznie trzeba mieć jako przeglądarkę FF, ale może mamy do czynienia z jakimś maniakiem

problem z tym ze nie mozna uzywac h264 jest powazny bo tracimy i na jakosci i na wielkosci pliku wynikowego (wiem ze jak sie ma 80GB to mozna szalec ale niektorzy maja mniejsze pojemnosci)
Nie wiem jak wygląda sprawa porównywania formatów, tj. czy jak zrobię test i przy tych samych ustawieniach zmienię tylko format wyjściowego pliku, to czy taki test będzie coś wart, bo np. 600kbps w xvid odpowiada 500kbps w H.264, a nie też 600kbps. Tak czy siak, w takim prostym teście, plik w h264 wyszedł mi 25% większy... i kompletnie zburzyło mi to moją pierwotną koncepcję odpowiedzi na Twój zarzut, bo spodziewałem się wyniku całkowicie odwrotnego

Anyway, przecież wszystko kręci się wokół iPodów zdolnych do odtwarzania video. To jak mało gigabajtów musi mieć taki iPod, żeby mówić tu w ogóle o jakimkolwiek szaleństwie (przy założeniu, że na formacie h264 zyskamy 25% z wielkości pliku, a nie stracimy)?...
Lepszej jakości nikt nie dostrzeże na samym iPodzie. Czy dostrzeże na telewizorze? Nie wiem. Mnie to co widzę odpowiada. Prawdopodobnie wykorzystam praktycznie wideo z iPoda na wakacjach, gdzie będę miał do dyspozycji tylko jakiś leciwy telewizor na góra 20 cali. Niektórzy mają mp3playery i mogą tylko marzyć o odtwarzaniu filmów, więc czemu ja miałbym jeszcze narzekać?

co do dodawania napisow to zaden przecietny uzytkownik nie wpadlby na takie rozwiazanie, zachecam do napisania dokladnego howto cokolwiek>ipod w mediacoderze, wiem ze program oferuje dobra jakosc ale jak ktos pierwszy raz zobaczy na oczy to menu z zastraszajaca iloscia opcji to osiwieje zanim domysli sie co gdzie wlaczyc, tobie moze sie wydawac ze obsluga jest prosta bo juz wiesz co gdzie jest ale uwierz mi ze zdarzaly mi sie przypadki gdzie ludzie mieli problemy z obsluga programow wymagajacych doslownie trzech klikniec do zakonaczenia calego procesu konwersji...
Właśnie po to, aby było maksymalnie prosto są te pluginy, w tym pod iPoda.
Na pewno jeden program, choćby nie wiem jak skomplikowany, ale jednak z graficznym interfejsem użytkownika, nie może tak odstraszać jak zestaw kilku programów, ze skryptami, itd... a tutaj nawet nie trzeba nic dodatkowo robić jeśli konwertujemy z napisami w 23.975fps do 25fps

Tutorial będzie miał sens jeśli znajdą się ludzie, którzy po moich paru wypowiedziach odnośnie MediaCodera będą mieli w ogóle jeszcze jakieś problemy...

Napisano 23 lutego 2007 - 22:54
wlasnie problem polega na tym ze to musi byc tylko i wylacznie ff... skoro programista chcial sie czegos nauczyc to niech doda wlasna przegladarke do instalki (tu by mial pole do popisu dopiero hehe)
jakosc mozna mierzyc jedna z wybranych miar, sa bardzo proste narzedzia ktore do tego sluza, polecam ssim
plik ci wyszedl wiekszy pewnie z powodu wyzszej rozdzielczosci (bo skrypt chyba zawsze przeskalowuje do 640x, bym mial czas to bym cos z tym zrobil a tak...)
ja widze znaczna roznice w jakosci na ipodzie, glownie dlatego ze wieksza rozdzielczosc to wieksza ostrosc, ale takze dlatego ze h264 lepiej zachowuje szczegoly, ja to widze ale ja mam skrzywienie zawodowe mozliwe ze inni maja problemy z dostrzerzeniem tego, no i wszystko zalezy od tego co mamy jako zrodlo - jak jakis material zgrywany kiepska karta tv z telewizji to pewnie ze nie ma co sie szarpac ale jesli mamy doskonalej jakosci dvd to juz jest o co walczyc (ze nie wspomne ze jak zrobimy dobrej jakosci ripa to bedzie on mogl funkcjonowac zarowno jako plik do odtwarzania na ipodzie jak i komputerze)
ps1 ja zawsze narzekam, to dobra sila napedowa do szukania jeszcze lepszych rozwiazan

znajdz najpierw tych ludzi ktorzy uzywaja mediacodera

ps2 jak wiesz cos o licencji gpl i mozesz stwierdzic ze nie narusze jej jesli udostepnie te programy nie na stronie tworcow to zapakuje wszystko w jeden zgrabny pakiecik
Napisano 23 lutego 2007 - 23:18
plik ci wyszedl wiekszy pewnie z powodu wyzszej rozdzielczosci
Niestety nie. Oba miały 320x240. Poza tym, konwersja do h264 trwa prawie dwa razy dłużej. Przy filmie trwającym 1,5h jest to godzina różnicy... inna sprawa, że wyprodukowanego pliku w h264 z MediaCodera nie da się oglądać nawet w samym mplayerze, tj. trochę momentami widać ale ogólnie kaszana. Coś musi być tutaj bardziej skopane i w związku z tym pewnie właśnie dlatego jest także problem z przyjęciem takiego pliku przez iTunes.
Napisano 24 lutego 2007 - 14:02

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych