Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone dogania BlackBerry na rynku smartfonów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#26 rafal66

rafal66
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopada 2009 - 22:19

ale niestety nie ma opcji ryczaltu w roamingu, a szkoda.

No niestety, tego chyba nie oferuje żaden operator. Trochę latam po europie i nieraz się*boję jak przychodzi rachunek czy nie popłynę....

#27 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 grudnia 2009 - 10:15

Czy ktos moglby po krotce napisac czemu ten BIS/BES jest taki super fajny bo ja nie rozumiem tej filozofii. Co mi bes bis daje w swiecie mejli?

BIS to BlackBerry Internet Service, gdy wykupisz te usluge i wszsytko skonfigurujesz na twoj terminal BB emaile przychodza jak smsy. Serwery Blackberry same komunikuja sie z twoja skrzynka pocztowa i sprawdzaja czy nie przyszly jakies nowe wiadomosci, a gdy przyszly to przesylaja je na twoj terminal.
Mozesz miec ustawione max. 10 roznych maili. Zwłoka w dostarczeniu maila na terminal - do 15 minut.
Mozesz ustawic wszystko co hula po smtp, imap i Outlook Web Acces.
Co najwazniejsze po wykupieniu tej uslugi nie ma limitu otrzymanych maili, jedyny limit jaki jest to na zalaczniku (chyba te powyzej 3 mega nie wpadaja juz na terminal), jesli dostajesz 1000 maili dziennie wszystkie dotra. Dodatkowo w tzw. BIS-B (oferuje go w Polsce Orange i Plus za ok 20 zł + vat) masz nielimitowany dostep do stron www na terminalu, google maps, komunikatorow internetowych, czytnikow rss/pogody (nie wszystkie dzialaja na BISie ale czesc wykorzystuje wlasnie apn blackberry).

BES to Blackberry Enterprise Server - droga rzecz, musisz miec server, dla duzych firm. Pelna wspolpraca z Outlookiem, wymiana danych w obie strony, pelen dostep do wszystkiego co jest na serwerze i do czego dzial IT dodal ci dostep...

#28 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 14:18

To ja nie rozumiem - przeciez to ma iPhone od dawna i to lepsze-PUSH. Zalaczniki powyzej 3mega nie wpadaja? Przykre. Mnie by to bolalo. iPhone mnie o mejlu szybciej informuje niz moj gmail na Macbooku, o 15inutowym opoznieniu nie ma mowy - zreszta byloby to dla mnie nie do zniesienia. Limit mejli? Czy jakikolwiek tel to ma? Ja mam w tej chwili w Playu 500mega za 15zl, 2giga za 25 bodajze i 5giga dla mocarzy za 35zl bodajze (moze cos z cenami pomylilam bo korzystam z tego 500mega tylko). No styka, wykupilam 500mega i przez miesiac nawet nie wykorzyatlam, a korzystam sobie na ipku z netu czesto. Minusem jest strefa - tylko 3g, ale z drugiej strony - na cholere mi net po Edge, gdzie na zaladowanie strony czekam wieki... Tak wiec nie wiem o jakich plusach BB tu mowicie, skoro iPhone i tak oferuje to samo i to lepiej (IMHO) i duzo wiecej... Dodam ze z mejla korzystam z Gmail App, choc zdarza mi sie ze z Iphonowego Maila, zalezy co chce zrobic:)

#29 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 grudnia 2009 - 13:08

A jak w GmailApp i iPhoneMail z obsluga Outlook Web Access?

15 minut opoznienia to maksymalny czas jakiego to opoznienie moze siegnac...spowodowane jest to tym ze jesli serwery BlackBerry nie wykryja nic na twoim serwerze (nowej wiadomosci) to kolejny raz sprawdza za 15 minut, ale jesli cos bedzie to kolejne sprawdzenie bedzie za mniej niz 5 minut z tego co sie orientuje...

...przy BES wszystko wpada natychmiast tak jak na serwer...

..jesli korzystasz sporo z GoogleMaps to pieniadze zjada szybko (a jak korzystam sporo w zwiazku z praca, a ze nie uznaje nawigacji na przedniej szybie to w GM, gdy szukam konkretnej ulicy, mam duze przebiegi)...a tu masz w plaskiej stawce (w Plusie i Orange) 20 zł razem z mailem i internetem...no i nie masz szans na przekroczenie limitu po ktorym zacznie naliczac po normalnych (czyt. wysokich) stawkach...

o 15inutowym opoznieniu nie ma mowy - zreszta byloby to dla mnie nie do zniesienia.

To chyba nalezy udac sie do poradni zdrowia psychicznego ;)

Dziś dotarł do mnie załącznik ponad 4 mega, więc ograniczenie jest chyba od 5 mega...

...o tym 1000 maili to chodzi mi o to ze przy limicie 500 mega dosc szybko to jednak wykorzystasz, a w BISie nie masz tego limitu...

#30 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 16 grudnia 2009 - 13:32

A jak w GmailApp i iPhoneMail z obsluga Outlook Web Access?

nie wiem, nie korzystam:) Wystarcza mi mejl na serwerze.

nawigacja w telefonie to jednak nadal nawigacja w telefonie. Nie wiem czy abonament 2 czy 3letni z 20zl za interenet nie bedzie nadal drozszy niz jednorazowe kupno nawigacji do iPhona. Inna sprawa to jej uzytecznosc w PL ( z tego co wiem nie ma dobrych map, a automapy nie ma i nie bedzie szybko na ajfona).
Mi wystarczaja g maps, ale tez jakos strasznie nie korzystam (ot raz, dwa na tydzien jak sie musze udac w niezbadane mroczne rejony mej wsi:)

Dla mnie wazny jest szybko dostep do netu, co niestety iphone zapewnia najlepiej rowniez ze wzgledu na swoj sporawy wyswietlacz.

#31 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 grudnia 2009 - 14:19

nawigacja w telefonie to jednak nadal nawigacja w telefonie. Nie wiem czy abonament 2 czy 3letni z 20zl za interenet nie bedzie nadal drozszy niz jednorazowe kupno nawigacji do iPhona

BIS to dodatkowa usługa włączana i wyłączana na telefon do BOKu.

Nawigacja? No jak pisałem mi na niej nie zależy kompletnie, tzn używam jej tradycyjnej formy czyli mapy, a własnie w miastach korzystam z GoogleMaps i tu jestem zadowolony, ze mam to w tych 20 zł...

...czyli za te pieniadze mam i internet na wyświetlaczu jak wyjątkowo mi się nudzi lub muszę coś podejrzeć, maile jak smsy na telefonie (z 10 różnych skrzynek, w tym Outlook Web Access, co dla każdego z firmową korporacyjną skrzynką i prywatnym telefonem ma znaczenie), wszelkie komunikatory w tym gg, i googlemaps, czytniki rssów itp...

Dla mnie wazny jest szybko dostep do netu, co niestety iphone zapewnia najlepiej rowniez ze wzgledu na swoj sporawy wyswietlacz

Akurat w szybkim dostępie do internetu wyświetlacz nie jest ważny. Ważne jest czy telefon ma 3G, a w przypadku BlackBerry modele Storm i Bold go mają, czyli prędkość korzystania z internetu (ładowania stron, ściągania załączników) jest ta sama, jedyne co różni Bolda od iPhona to wielkosc wyswietlacza, czyli łatwość obsługi stron, czytelność (choć biorąć pod uwagę wielkość do rozdzielczości Bold i Curve 8900 bija iP na głowę)...

#32 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 16 grudnia 2009 - 15:13

Nie sadze zeby nawigacja kulka mogla byc wygodniejsza niz multitacz, no ale de gustas...:)

Do tych 20zl placisz jeszcze abonament, am i right? Razem musi wyjsc drozej niz karta. Zreszta ja zawsze mowie ze abo 2 czy 3letni to jest zawsze najglupszy pomysl. 2lata to 2wieki w swiecie technologii.

Outlook Web Access, co dla każdego z firmową korporacyjną skrzynką i prywatnym telefonem ma znaczenie

Nie przesadzajmy. Nie kazdy korzysta z Outlooka (mam nadzieje:) Sa aletrnatywy (I bet there's an app for that;)
Z tego co widze to nic wiecej jak kontakty kalendarz etc. Nie wiem wiec co w tym takiego niezwyklego. Sama mam wiecej niz 10 kont emailowych, i korzystam ze wszystkich naraz w gmailu. Nie wymaga to aparatu BB.

Czy definicja telefonu biznesowego naprawde jest tylko EMAIL? W takim przypadku biznesphonem jest praktycznie kazdy(!) telefon.

Ja mysle ze poprzeczka jest juz dzisiaj troche wyzej.

#33 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 grudnia 2009 - 15:24

Nie sadze zeby nawigacja kulka mogla byc wygodniejsza niz multitacz, no ale de gustas...:).

A czy ja gdzies cos pisze o trackball vs multitouch?

Nie przesadzajmy. Nie kazdy korzysta z Outlooka

W domu nie, ale pewnie z 80-90% firm już tak...

Do tych 20zl placisz jeszcze abonament, am i right?

Tak ale BIS możesz mieć nawet do najtańszego abonamentu za 10 zł w Orange.

Czy definicja telefonu biznesowego naprawde jest tylko EMAIL?

Nie jeszcze wykonywanie telefonów...i kalendarz...i możliwość przejżenia Officowych pllików...najważniejsze funkcje są to chyba...ja jeszcze może z podglądu FTPa chciałbym korzystać i musze programu jakiegoś poszukać...

W takim przypadku biznesphonem jest praktycznie kazdy(!) telefon.

Niby tak, ale jeszcze jest kwestia jak to się robi - czy łatwo, szybko i przyjaźnie czy nie...

...troche jak z jazdą autem maluch też ma 4 koła i silnik i na głowę nie kapie...a jednak różni się nieco od Mercedesa...

Z tego co widze to nic wiecej jak kontakty kalendarz etc

No ale jak ktoś z sekretariatu przysyla maila i wszystko się samo implementuje gdy zaakceptujesz to jest to przyjemne i zorganizowane...masz to samo na telefonie co w kompie...i już na jeden termin dwóch spotkań nie umówisz...

iPhone jest cool, ale po kilku dniach z nim, gdy dotarła do mnie Jeżyna to zrozumiałem, że jednak klawisze dla mnie są górą...każdy ma jakieś wady...dla mnie wady iPhona górują nad wadami BlackBerry stąd mój wybór Jeżyny...

...dla ciebie może BlackBerry ma wady nie do zaakceptowania, a na iPhonowiskie przymykasz oko i dlatego właśnie to urządzenie wybrałaś...poza tym jednak bardziej cool mieć iP, gdy wyciągasz BlackBerry to tak jakbyś był z korporacji...

#34 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 16 grudnia 2009 - 17:51

Nie przesadzajmy. Nie kazdy korzysta z Outlooka (mam nadzieje:) Sa aletrnatywy (I bet there's an app for that;)
Z tego co widze to nic wiecej jak kontakty kalendarz etc. Nie wiem wiec co w tym takiego niezwyklego.

Nic niezwykłego. Po prostu można to wygodnie obsłużyć w Outlooku czego o ile mi wiadomo taki gmail z jakimkolwiek klientem pocztowym nie daje. Interfejs webowy gmaila również uważam za najlepszy na rynku... darmowych. Ten outlookowy jest jeszcze wygodniejszy dla mnie.

#35 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 16 grudnia 2009 - 22:32

Tak tylko ze niesamowitym minus maja programy zewn do mejli... Ja tam wole gmail gdzie w ulamek sekundy znajduje mi mejle sprzed kilku lat, etc. To samo na tel co w kompie, hmm, no i wlasnie dlatego uzywam mejla, dokumentow, plikow - na serwerze:D Dla mnie iPhone nie ma wad. Po prostu jak napisales trafia w moje potrzeby idealnie i pewnie potrzeby wielu biznesmenow, ktorzy potrafia wyjrzec poza Outlook i poszukac alternatywy. BB jest bardzo "niekonfigurowalne" - ma z gory ustalone skroty etc, ktorych niestety nie mozna zmienic. W Iphone i wogole produktach Apple tez tak jest, ale tym sie roznia od innych ze w nich to wszystko jets ustawione tak ze umila zycie a nie utrudnia.

#36 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 grudnia 2009 - 10:49

Uwierz, że BB też nie utrudnia życia... ...no i powiedz każdej dużej firmie, żeby nie korzystała z Outlooka. Niestety w Polsce 99% firm, na świecie pewnie z 90 oparta jest na Windzie i na Outlooku...a wszelkie gmaile dla działów IT dużych firm istnieją, ale jako narzędzia do klientów indywidualnych, a nie jako narzedzia korporacyje.

#37 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 21 grudnia 2009 - 10:59

Uwierz mi bo uzywalam, moj chlopak tez uzywal do przedwczoraj (kupilam mu w koncu iPhona bo juz nie moglam patrzec na jego meke:) wiec mamy porownanie, i naprawde, od sie nie poddawal, kilka miesiecy walczyl z tym telefonem, probowal instalowac, ale i tak to wszystko na nic. BB nas przeroslo swoja zaje...stoscia;)

#38 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 21 grudnia 2009 - 12:46

Czemu mnie to nie dziwi... Krótko mówiąc Tobie BB nie odpowiada - nie musi przecież, ale nie przekonuj wszystkich, że jest złe. Bo jak widać jest duże grono osób, które twierdzi inaczej. No chyba, że mi powiesz, że używają tego telefonu wbrew swojej woli.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych