Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone dogania BlackBerry na rynku smartfonów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 29 października 2009 - 11:49

[newshuge]http://img58.imageshack.us/img58/4981/62338349ie7.jpg[/newshuge]
Firma ChangeWave w swoim ostatnim raporcie nie pozostawia złudzeń. iPhone dogania rynkowego lidera w sprzedaży smartfonów - firmę RIM i jej flagowy produkt - telefony BlackBerry.

Sprzedaż telefonu od Apple zaczęła mocno rosnąć po premierze najnowszego modelu - iPhone'a 3GS. Od czerwca do września udział w rynku smartfonów w przypadku korporacji z Cuperino wzrósł z 25% do 30%. W tym samym czasie Blackberry (RIM) starciło 1%, a jego udział w rynku skurczył się we wrześniu do 40%.

Dołączona grafika

RIM już od stycznia 2008 roku nie może poprawić swojej sprzedaży, która cały czas spada. Obrotów kanadyjskiej firmy nie zwiększył wprowadzony w sierpniu tani model Blackberry 8520, choć sytuację może poprawić nadchodzący aparat Storm 2. Jeśli jednak konkurent iPhone'a nie odniesie sukcesu, udział w rynku RIM może skurczyć się jeszcze bardziej w nadchodzących latach.

Na trzecim miejscu w raporcie ChangeWave uplasował się Palm, którego udział w rynku ustabilizował się (po olbrzymich spadkach w ostatnich latach) na poziomie 7%.

Apple, RIM i Palm posiadają razem 77% udziału w rynku smartfonów w USA (dane za wrzesień 2009). Sam rynek smarfonów wciąż rośnie i wynosi aktualnie 39% z ogółu telefonów.

Źródło
[newsindexhuge]http://farm4.static.flickr.com/3194/3113758619_5bdbc650c1_o.jpg[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://img66.imageshack.us/img66/5417/malenasgfa6.jpg[/newsindexsmall]

#2 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 29 października 2009 - 15:20

wynika z tego tez tyle ze opiewany Palm Pre nie zrobil zadnej furory. I juz raczej nie zrobi. Apple pomimo swojego strasznego marketingu i braku tak istotnych funkcji jak blutut, klawaitura fizyczna i w ogole najbardziej najpotrzebniejsze multitaskingi pnie sie nieprzerwanie(!) w gore.

#3 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 29 października 2009 - 15:28

Jeżeli Apple przejmie zbyt dużą część ryknu to przestanie ulepszać soft w iPhonie i powiemy "pa" ficzerom wymienionym przez vendisse na długi czas. Oby nie mieli zbyt wysokich udziałów. Niech trochę dłużej powalczą o użytkowników.

#4 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 29 października 2009 - 15:32

ja mysle ze gdyby oni widzieli zasadnosc to by juz te ficzery tam byly. Blutut nie jest do wysylania Mp3 i tapet, multitasking bedzie jak procek bedzie wiekszy czyli za rok, za dwa... ale wtedy to juz nie bedzie iphone tylko hyperphone pewno;) albo jakis magicphone:) Swoja droga - apple zrobilo sobie tak mocna pozycje na rynku wlasnie nie bawiac sie w duperele typu blutut, tylko dopracowujac to czego we WSZYSTKICH innych telefonach do tej pory brakowalo - porzadny, stabilny i dajacy multum mozliwosci system operacyjny. A konkurencja widzac to zamiast tez ruszyc dupska bawila sie dalej w pakowanie blututow do coraz to nowszych motoroli, blackbery etc... I dlatego teraz po 3 latach wszyscy dalej raczkuja z tematem "iphone killera" a iphone ma juz pozycje, na ktorej obalenie potrzeba masy czasu.

#5 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 października 2009 - 15:44

Generalnie olewam całą wojne iPhonową... ...ale jeśli udziały Appla wzrosły o 5% a RIM/BB spadły o 1% (czyli niewiele wiecej niż błąd statysytczny) to znaczy ze Apple zjadł udziały komuś innemu.. ...od jakiegoś czasu mam w domu i iP i BB8900...i szczerze mowiac wole BB...iPhone jest niesamowicie prosty w obsludze, ale przy odbieraniu maili, odpisywaniu na nie itp nie jestem w stanie sobie wyobrazic korzystania z czegos co nie ma izycznej klawiatury...co z tego ze ekran iPhona jest genialny, jak mi sie na nim zle pisze i robie bledy caly czas... ...BB i iPhone to rozne telefony skierowane do roznych klientow...z usluga BIS czy BES w kategorii maili i ich duzej ilosci, kalendarze rozsylane przez ludzi w Outlooku BB jest moim skromym zdaniem bezkonkurencyjny... ...za to do przegladania netu, sluchania muzyki, youtuba, zabaw telefonem iPhone to szczyt szczytow...tyle ze ja juz wiem ze oczekuje od telefonu czegos innego i iP nie jest dla mnie... ...czemu to napisalem? Bo juz troche mnie denerwuja te zachwyty nad iP...jest fajny ale bez przesady...jeden z wielu...a to ze nie mozna wysylac niektorych rzeczy przez Bluetooth? Troche chore, skoro caly swiat moze to robic to czemu nagle Apple robic cos na odwrot? BlackBerry tez tego nie moze i takze uwazam to za jakas tam jego wade...choc faktem jest ze do sluchania muzy mam iPodzika

#6 artur_52

artur_52
  • 10 postów

Napisano 29 października 2009 - 18:05

Zapotrzebowanie urzytkowników na iphone rośnie z powodu świetnego produktu bardzo dopracowanego oprogramowania oraz dostępności aplikacji z app store.

#7 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 29 października 2009 - 18:15

Generalnie olewam całą wojne iPhonową...

...ale jeśli udziały Appla wzrosły o 5% a RIM/BB spadły o 1% (czyli niewiele wiecej niż błąd statysytczny) to znaczy ze Apple zjadł udziały komuś innemu..

Racja. Apple odbiera rynek tradycyjnym telefonom komórkowym (niedługo pewnie nazwie się je "klasycznymi" albo "historycznymi). A to oznacza, że pierwszym smartfonem w rękach takich osób jest iPhone. Ciężko im później będzie się przesiąść na coś innego. A BB nie może zwiększyć sprzedaży od 2 lat. Coś jest na rzeczy.

#8 maczas

maczas
  • 55 postów

Napisano 29 października 2009 - 18:19

nie jestem w stanie sobie wyobrazic korzystania z czegos co nie ma izycznej klawiatury...co z tego ze ekran iPhona jest genialny, jak mi sie na nim zle pisze i robie bledy caly czas...

Kwestia przyzwyczajenia i nauki. Ja na początku ledwo co trafiałem w te literki teraz się cieszę, że nie mam zadnej zbednej, zamjujacej miejsce klawiatury ktora w niczym nie jest lepsza od tej ekranowej.

#9 filemoon

filemoon
  • 137 postów
  • SkądDublin

Napisano 29 października 2009 - 21:46

Ja osobiesie BB nie lubie, paskudne menu (listy ciagnace sie w nieskonczonosc), skrzypiace obudowy + obecnosc chromowanych plastikowych czesci. Ale o niebo lepsza bateria i mozliwosc zarzadzania mailami tak jak to byc powinno (podobnie bluetooth) pokazuja ze apple sie powinno wiele ejszcze nauczyc. U mnie w Iphone moge maile zapisywac (multitasking tez mam), do szczescia brakuje bateria ktora trzyma 3 dni (gdy sie normanie uzytkuje urzadzenie) + oczywiscie bluetooth (przysylanie kontaktow jest bardzo utrudnione bo apple zapomnialo do czego bluetooth sluzyc moze). Pozdrawiam

#10 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 29 października 2009 - 21:46

Nie wiem co moze byc lepsze niz przegladarkowy mejl na serwerze, dostepny zawsze i wszedzie, zalaczniki i ogolny porzadek. A BB jest po prostu upierdliwe w obsludze, i to strasznie. Moze dlatego nie moga zwiekszyc sprzedazy. Pisanie na iphone to kwestia 2-3 dni wprawy, fakt ze nie jest latwo na poczatku, ale i landscape mode i slowniczek ulatwiaja zycie. A jak juz sie nabierze wprawy to sie zapie... na pionowym mode szybciej niz na landcape i jakimkolwiek innym tel:) Inna sprawa to dostepnosc - iphone bedzie latwiejszy ze swoimi mozliwosciami do uzywania w krajach z cyrylica i "znaczkami", nie wiem czy sa ale watpie - specjalne modele BB i innych smartfonow do tego?

#11 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 października 2009 - 23:43

Spadek lub brak wzrostu w ostatnim roku w przypadku BlackBerry jest latwo wytlumaczyc...sa to glownie telefony biznesowe, a skoro za oceanem sporo firm popadlo w klopoty finansowe to zapewne pierwsze co robia to przykrecaja kurek na nowe telefony, komputery itp... ...iP to jednak zdecydowanie bardziej produkt dla "ludu"... ...hmm skrzypiace obudowy w BB? Moze przed era Bolda i 8900, bo w nich naprawde nic nie skrzypi...a te dlugie menu strasznie mi pasuja hehe...naprawde bawilem sie iP dluzej niz 2-3 dni i wiciaz sie bawie i wciaz sie denerwuje jak nie moge trafic w literki, albo wydaje mi sie ze trafiam, a okazjuje sie ze nie w te ktora chcialem... ...przegladarka i maile na serwerze? tak fajne, ale push mail w wykonaniu BB jest jeszcze fajniejszy, gdy dochodza do ciebie jak SMSy...nie musisz nic wymuszac...wpadaja same...przez dlugi czas jezdzilem w pracy z 9300 nokia i tam wlasnie wchodzilem na strone, sprawdzalem czy nie ma maili...bylo to swietne (szczegolnie w porownainu z wyciaganiem kompa gdzies w dziwnych miejsach), ale teraz juz bym sie nie zamienil gdy sprobowalem BB i BIS... ...ja uwazam po zapoznaniu sie z oboma urzadzeniami ze jesli chodzi o "robote" to BB mi sie lepiej sprawdza...iP jest good ale jako telefon na urlop, narty itp gdzie laduje muze, w oczekiwaniu na autobus mam w co pograc itp... ...cale szczescie moglem wybrac...

#12 coolesha

coolesha
  • 32 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 października 2009 - 00:09

ja mysle ze gdyby oni widzieli zasadnosc to by juz te ficzery tam byly. Blutut nie jest do wysylania Mp3 i tapet, multitasking bedzie jak procek bedzie wiekszy czyli za rok, za dwa... ale wtedy to juz nie bedzie iphone tylko hyperphone pewno;) albo jakis magicphone:)

Głównym powodem braku multitaskingu w iPhone OS nie jest słaby procek, ale bateria - wiele aplikacji uruchomionych jednocześnie dramatycznie zmniejszyłoby i tak krótki czas życia na baterii. Co więcej, iPhone OS bazuje na Mac OS, więc jako taki wspiera multitasking, tylko ludzie z Cupertino uniemożliwili projektantom "aplikacji trzecich" używania go (właśnie w trosce o czas życia baterii)...

#13 cort

cort
  • 48 postów
  • Skądżory

Napisano 30 października 2009 - 00:14

pisanie o super OS w IP to chyba lekka przesada, mam IP 2g od samego początku jak jest, jestem dalej jego wielkim zwolennikiem ale nie oszukujmy się - IP 2g i 3g jest potwornie wolny - zeby wejśc do kontaktów potrzebuje kilku sekund - zeby napisac SMSa - wejście w aplikacjie - kilka sekund - i nie pisze tutaj o 2s tylko czasem nawet 5 -7, nie wiem jak sprawa wyglada w 3gs - pewnie troche szybciej. Każdy wie jak IP lubi sie wykasztanić nawet przy pisaniu maila jak cos mu odbije. To moze jak juz jade po IP to napisze to co moim zdaniem jest do poprawy -bardzo wolna praca - czekanie na aplikacje SMS - ponad 5s -bateria - ogólnie żenada -brak możliwości wstawienia chocby zdjęcia do pisanego już maila - co z tego ze mozna zdjęcie wysłac mailem jak mozna wysłac tylko jedno - widocznie to przeroslo programistów z appla -brak MMS w sofcie 3.1.2 - moze ktoś mi wytłumaczy co przeszkadzało aplle że ludzie mieli MMSy? - tu ogromny minus dla appla zautrudnianie ludziom życia. -brak ładowania mini usb -brak profili - program z profilami kosztuje coś kolo 10dolców - kupiłem - ale nie jestem zadowolony - MyProfiles- często dziwnie zachowuje się ten program. -brak ikonki wyłaczenia dźwięku na ekranie - pewnie kazdy powie ze jest przycisk - ale jak jest ciemno nie widac- tylko po przełączaniu - uwierzcie mi jak ma się kilku misieczne dziecko które budzi sie przy jednej wibracji telefonu to ikona ma wielkie znaczenie;) -częste wywalanie do SB Wiecej grzechów nie pamietam, przyznam zastanawiam się nad zmiana na BB Curve 8900 - nie miałm go w łapie, ale przy najbliższej okazji porównam :)

#14 yidam

yidam
  • 110 postów
  • SkądSpod samiuśkich Ta.. gór Skalistych

Napisano 30 października 2009 - 05:22

A ja się przesiadam z iPhone'a na BB Bold'a 2 jak tylko się u mnie pojawi. Nareszcie usunęli tą złowrogą kulkę do nawigacji, dorzucili WiFi i zmniejszyli rozmiary do BB 8900. Poprzedni Bold był po prostu za duży.

#15 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 30 października 2009 - 08:56

Otoz to, ta kulka to gwozdz do ich trumny, fatalna byla. Do menu jeszcze ok, ale internet! tragedia! Dobrze ze po tylu latach zrozumieli w koncu swoj blad. Lepiej pozno niz wcale. Push jest w iPhone od niedawna, dziala doskonale.

#16 Amphibious

Amphibious
  • 66 postów

Napisano 30 października 2009 - 10:37

Pozycja RIM jest moim zdaniem niezagrożona, ze względu ( nie zgłębiając się w szczegóły ) na specyfikę samej usługi. Nie bez powodu większość rządów na świecie, wojsko i ....bandyci :) używają BB. Pod tym względem nie mają rzadnej konkurencji. Najgorsza rzecz dla bb jaka mogłaby się wydarzyć to udostępnienie BIS i BES na Iphona - powstałby telefon idealny. Na razie pozostaje mi używać obu aparatów. Ale pozycję aparatu dla masowego odbiorcy straci BB na pewno.

---- Dodano 30-10-2009 o godzinie 12:46 ----
ale największa zaleta BB to koszta usługi... za 24 zł do każdej taryfy nawet najmniejszej, macie usługę BIS w Orange i nielimitowany dostęp do internetu poprzez przeglądarkę systemową.

#17 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 30 października 2009 - 10:47

Pozycja RIM jest moim zdaniem niezagrożona

Na pewo zagrożona nie jest, pewnie utrzyma się na poziomie 40% udziału, ale czy się jeszcze rozwinie? iPhone wchodzi dziś do Chin, kto wie o ile pchnie to skok sprzedaży w górę...

Najgorsza rzecz dla bb jaka mogłaby się wydarzyć to udostępnienie BIS i BES na Iphona - powstałby telefon idealny

Apple buduje właśnie bazę serwerów w Północnej Karolinie - koszt inwestycji opiewa na 1 miliard dolarów. Biorąc pod uwagę że u Google Push jest już za darmo, a Mobile Me kosztuje 99 USD rocznie, coś się kroi...

#18 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 30 października 2009 - 12:11

40% rynku to bardzo duzo. W zasadzie to taka bezpieczna granica. Pozniej zaczyna sie robic monopol i jakosc spada, a za tym sprzedaz i tak w kolko. Czy ktos moglby po krotce napisac czemu ten BIS/BES jest taki super fajny bo ja nie rozumiem tej filozofii. Co mi bes bis daje w swiecie mejli? Inna sprawa to fakt ze w US mail jest rzecza swieta i powszechnie uzywana, w Polsce czy w calej europie uzywa sie (platnych)SMSow i (ozgrozo) MMSow.

#19 kisielkamil

kisielkamil
  • 137 postów
  • SkądŚwinoujście Wrocław

Napisano 30 października 2009 - 12:12

Hmm... Kroi się np.: Mac OS X + iLife + Mobile Me?:roll: :-D :!: :?:

#20 kreceliscie

kreceliscie
  • 76 postów

Napisano 01 listopada 2009 - 10:02

pisanie o super OS w IP to chyba lekka przesada, mam IP 2g od samego początku jak jest, jestem dalej jego wielkim zwolennikiem ale nie oszukujmy się - IP 2g i 3g jest potwornie wolny - zeby wejśc do kontaktów potrzebuje kilku sekund - zeby napisac SMSa - wejście w aplikacjie - kilka sekund - i nie pisze tutaj o 2s tylko czasem nawet 5 -7, nie wiem jak sprawa wyglada w 3gs - pewnie troche szybciej. Każdy wie jak IP lubi sie wykasztanić nawet przy pisaniu maila jak cos mu odbije. To moze jak juz jade po IP to napisze to co moim zdaniem jest do poprawy
-bardzo wolna praca - czekanie na aplikacje SMS - ponad 5s
-bateria - ogólnie żenada
-brak możliwości wstawienia chocby zdjęcia do pisanego już maila - co z tego ze mozna zdjęcie wysłac mailem jak mozna wysłac tylko jedno - widocznie to przeroslo programistów z appla
-brak MMS w sofcie 3.1.2 - moze ktoś mi wytłumaczy co przeszkadzało aplle że ludzie mieli MMSy? - tu ogromny minus dla appla zautrudnianie ludziom życia.
-brak ładowania mini usb
-brak profili - program z profilami kosztuje coś kolo 10dolców - kupiłem - ale nie jestem zadowolony - MyProfiles- często dziwnie zachowuje się ten program.
-brak ikonki wyłaczenia dźwięku na ekranie - pewnie kazdy powie ze jest przycisk - ale jak jest ciemno nie widac- tylko po przełączaniu - uwierzcie mi jak ma się kilku misieczne dziecko które budzi sie przy jednej wibracji telefonu to ikona ma wielkie znaczenie;)
-częste wywalanie do SB

Jak zainstalowałeś bezwartościowych aplikacji na 7 ekranów to nie dziw się że ci muli;] Ja właśnie cenie sobie iphonika za to ze działa natychmiast, chce kontakty to od razu mi się wyświetlają, nie tnie się przy przewijaniu listy jak wszystkie inne telefony (nokie n95-96, omnie itd)
W tej swojej liscie masz jedynie racje z baterią i brakiem profili, reszte sobie uroiłeś;) Sam wysyłałem na swoim 3g mmsy (bez JB) a do maila moge dokladac tyle zdjec ile chce i to w dowolnym momencie;) ładowanie przez mini usb... rozumiem że nie masz normalnego usb w kompie i szukasz problemów na siłe?:D No i dźwiek wyłcza się jednak szybciej przelacznikiem na obudowie niż odblokowanie ipka i znalezienie wyłacznika;)
W/g kolega z gimnazjum dał ci do zabawy na przerwie swojego ipka i żeby mu dogryźć piszesz takie rzeczy xD Z bogiem

#21 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 01 listopada 2009 - 11:55

>a do maila moge dokladac tyle zdjec ile chce i to w dowolnym momencie nie do konca, ja moge tylko 5.. czy tylko ja mam takiego pecha?:D pytam z ciekawosci

#22 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 01 listopada 2009 - 11:57

iphone zamula jak sie gozajilbreakuje i nawali aplikacji dzialajacych w tle, pomodyfikuje wyglad itp

#23 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 listopada 2009 - 12:48

iphone zamula jak sie gozajilbreakuje i nawali aplikacji dzialajacych w tle, pomodyfikuje wyglad itp

Właśnie dla takich ludzi, lubiących wygląd i użyteczność, jest 3GS.

A jeszcze jedno, co do niektórych narzekających na brak klawiatury, no sorry, ale normalna klawiatura będzie zawsze mniejsza niż wirtualne przyciski - więc gorsza. Pisze dużo i prawie wcale się nie mylę. Na tej bocznej już w ogóle można wymiatać.

#24 rafal66

rafal66
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopada 2009 - 13:27

ładowanie przez mini usb... rozumiem że nie masz normalnego usb w kompie i szukasz problemów na siłe?

Zapewne koledze chodzi o złącze po stronie telefonu, a nie komputera. Żeby mógł naładować zwykłym kablem USB.

Ja teraz sobie siedzę na nieszczęsnym WM (ze względu na jedyną dobrą navi w PL, czyli automałpę) i gdyby nie ten jeden powód to chętnie bym się przesiadł na iPhone lub Blackberry.
I tu właśnie przez dłuższy czas się zastawiałem i chyba wybrał bym BB. A dlaczego? Czy wg mnie jest lepszy? Nie o to chodzi. Oba te telefony są zrobione pod inne rynki. Do mnie trafia BB. Potrzebuje sprawnej poczty, przeglądania czasami internetu i to tak naprawdę wszystko. Ważne aby działało szybko i sprawnie, bo najważniejsze bezpiecznie (choć BB z tego bezpieczeństwa uczyniło już małe odchylenie, choćby uniemożliwiając udostępnienie netu).
BB oczywiście z klawiaturą - ma to jedną zaletę - można pisać nie koniecznie patrząc na aparat - dziś niestety na ekranie dotykowym to nie przejdzie.
A dlaczego nie iPhone? Dlatego, że nie używałbym go do tego do czego został stworzony, tj. rozrywki, indywidualizacji itp.
Jeśli mam produkt dedykowany do moich potrzeb (BB) to go wybieram nie dlatego, że ma wszystkie lepsze parametry, ale dlatego że ma to co potrzebuje. Tak samo jest z tymi 40% wybierającym BB - to biznes, tam po prostu nie potrzeba iPhone. Co nie znaczy, że jest gorszy.

Niestety aktualnie ani na iPhone ani na BB się przesiąść nie mogę ze względu na wspomnianą automałpę. Próbowałem innych nawigacji, bardziej intuicyjnych, bogatszych w funkcje ale w PL cały czas nie mają choćby wystarczającego pokrycia i poprawnej kategoryzacji. A dość już mam WM (choć ostatni tel jest bliski ideału, to nadal to jest winda).

#25 RobMac

RobMac
  • 22 postów

Napisano 01 listopada 2009 - 20:25

Ja ostatnio nabylem i to calkiem przypadkowo BB Storm (duzy, dotykowy ekran, ktory dziala jako jeden przycisk, cos w rodzaju touch pada w MacBook'ach Alu). Takze cos pomiedzy iPhone'em a tradycyjnym BB. Faktycznie do obslugi poczty jest swietny. Mail'e przychodza tak, jak SMSy i dzieki duzemu wyswietlaczowi fajnie sie to wszystko czyta, mozna tez otworzyc zalaczniki i zapisac na karcie microSD. Pisanie jest bardzo latwe w trybie landscape, tryb portrait jest jednym slowem beznadziejny... Internet tez dziala calkiem fajnie. Zaleta jest cena uslugi BB, w PlusGSM 18 PLN/miesiac. W tej cenie dostalem obsluge konta email, Internet oraz mapy GPS. To calkiem sporo, ale niestety nie ma opcji ryczaltu w roamingu, a szkoda. Bateria jest przyzwoita. Jezeli zredukujesz jasnosc wyswietlacza, ustwawisz auto wlaczanie i wylaczanie (np. 7-19) to wystarcza przy normalnym uzytkowaniu na 3-4 dni. Dobrym rozwiazaniem jest przechodzenie BB w stan uspienia w momencie wlozenia do pokrowca. Moim zdaniem do pomocy w biznesie, zwlaszcza jak duzo podrozujesz jest fantastyczny. Dobrze sie komunikuje z MacBook'iem (kalendarz, zadania, etc.) Wykonanie tez jest solidne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych