Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Magic Mouse - moja subiektywna opinia po 1 dniu użytkowania.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
291 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacAztek

MacAztek
  • 223 postów

Napisano 26 października 2009 - 21:48

Witam! Chciałbym się z wami podzielić moją (od razu zaznaczam subiektywną!) opinią po pierwszym dniu użytkowania Magic Mouse z zestawu nowego iMaca (nota bene - ekran 27ki jest n i e s a m o w i t y !!!). Myszka jest piękna, wszystkie funkcje działają bez zarzutu, jednak ma dwie poważne wady: 1. Niski profil powoduje, że nadgarstek boli niesamowicie. Po kilku godzinach pracy boli mnie jak nigdy ręka (do tej pory używałem Mighty Mouse Bluetooth i nie miałem tych dolegliwości)! Myślę, że dla osób które mają duże dłonie będzie to udręką - myszka jest po prostu za mała! 2. Brakuje mi bardzo dwóch programowalnych przycisków. W poprzedniej wersji mieliśmy przycisk pod kulką i przyciski po bokach, które naciskane razem wykonywały przypisaną akcję. W mojej poprzedniej myszcze programowałem Expose i Dashboard, było to wygodne! Poza tym jeszcze raz powiem, design - piękny! A jak wasze wrażenia? MacAztek P.S. Rozwiązałem mój dylemat iMac CD czy iMac QC - nie czekałem i wziąłem DC z 8GB RAMu - i wymiata jak na razie :-)

#2 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 października 2009 - 22:48

myszka podoba mi się (jakkolwiek to zabrzmiało, czytając w różnych znaczeniach) ale ja jestem wierny Touchpadowi w MacBooku Pro. Call of Duty United Offensive przeszedłem na Veteranie używając touchpada ;P.

#3 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 26 października 2009 - 22:59

Witam! Chciałbym się z wami podzielić moją (od razu zaznaczam subiektywną!) opinią po pierwszym dniu użytkowania Magic Mouse z zestawu nowego iMaca (nota bene - ekran 27ki jest n i e s a m o w i t y !!!). Myszka jest piękna, wszystkie funkcje działają bez zarzutu, jednak ma dwie poważne wady:
1. Niski profil powoduje, że nadgarstek boli niesamowicie. Po kilku godzinach pracy boli mnie jak nigdy ręka (do tej pory używałem Mighty Mouse Bluetooth i nie miałem tych dolegliwości)! Myślę, że dla osób które mają duże dłonie będzie to udręką - myszka jest po prostu za mała!
2. Brakuje mi bardzo dwóch programowalnych przycisków. W poprzedniej wersji mieliśmy przycisk pod kulką i przyciski po bokach, które naciskane razem wykonywały przypisaną akcję. W mojej poprzedniej myszcze programowałem Expose i Dashboard, było to wygodne!
Poza tym jeszcze raz powiem, design - piękny!
A jak wasze wrażenia?
MacAztek
P.S. Rozwiązałem mój dylemat iMac CD czy iMac QC - nie czekałem i wziąłem DC z 8GB RAMu - i wymiata jak na razie :-)

Dokładnie tak! popieram to co napisałeś. Mam dokładnie to samo zdanie na temat tej myszki. Dla mnie jest ona za "biedna" w opcje" wygląd miodny, ale tylko to i nic poza tym. Resztę już wymieniłeś, więc nie będę się powtarzał.

#4 Smowling

Smowling
  • 146 postów

Napisano 27 października 2009 - 06:28

touchpad multi i nie trzeba miec gryzonia! w QL utrzymuje sie w pierwszej 3jce uzywajac gladzika, nawet w PS sobie z nim radze... nie trzeba nic wiecej ;]

#5 MacAztek

MacAztek
  • 223 postów

Napisano 27 października 2009 - 07:04

Co to jest ten tuchpad multi? To chodzi z desktopami?

#6 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2009 - 07:16

Co to jest ten tuchpad multi? To chodzi z desktopami?

Touchpad to gładzik w laptopie. Multi to Multiplayer czyli gra przez internet.

#7 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 27 października 2009 - 08:44

Chodzi o to że w nowszych modelach laptopów Apple jest touchpad który wspiera więcej gestów.

#8 MacAztek

MacAztek
  • 223 postów

Napisano 27 października 2009 - 15:32

ja o myszce do iMaca, a wy o gładziku w laptopie - co ma piernik do wiatrake? Przecież nie wmontuje sobie gładzika w klawiaturę iMaca!

#9 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 27 października 2009 - 15:40

Myszka ewidentnie dla szpanu. Ładnie wygląda, ma zaawansowaną technologie itp, ale dla bardziej zaawansowanego użytkownika komputera niż "klikacz stron internetowych" jest całkowicie nie do użytku. Zostaję przy tablecie Bamboo.

#10 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 27 października 2009 - 19:41

Ktoś coś może wie na temat daty dostawy do Cortlandu ? Złożyłem pre-ordera, czekam i nic... :(

#11 jedrulam

jedrulam
  • 131 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 października 2009 - 19:54

szacun na praawde probowalem grac w calla na touchpadzie ale to jest strasznie trudne :) jeszcze raz szacun

#12 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 postów
  • SkądKrzeczowice

Napisano 27 października 2009 - 20:28

Ktoś coś może wie na temat daty dostawy do Cortlandu ? Złożyłem pre-ordera, czekam i nic... :(

Pisałem dzisiaj do Cortland w odpowiedzi otrzymałem informację cyt."(...) jeszcze nie mamy daty 1wszej dostawy od apple, (...) ponadto czekamy na update software os x".

Z tego co zrozumiałem to myszek jeszcze nie ma...także jeszcze trochę*trzeba będzie poczekać.

#13 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2009 - 20:31

W sobote byłem w iSpot i myszka jest beznadziejna. Może Wygląda ładnie ale Mighty Mouse jest nieporównywalnie lepsza

#14 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 27 października 2009 - 20:32

W Apple Store nie ma. Rozmawiałem dzisiaj ze sprzedawcą i powiedział, że trzeba poczekać od tygodnia do dwóch aż pojawi się Magic Mouse. Skoro źródło przewiduje dostawy w max za dwa tyg. wątpię by cortland miał szybciej :) Zamówienia ze strony Apple realizowane są natomiast w ciągu czterech dni.

#15 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 października 2009 - 00:05

Napisali mi, że od 7 do 14 dni…:/

---- Dodano 28-10-2009 o godzinie 02:06 ----

W sobote byłem w iSpot i myszka jest beznadziejna. Może Wygląda ładnie ale Mighty Mouse jest nieporównywalnie lepsza

Jest mało ergonomiczna?

#16 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 28 października 2009 - 00:13

Napisali mi, że od 7 do 14 dni…:/

---- Dodano 28-10-2009 o godzinie 02:06 ----

Jest mało ergonomiczna?

Moim zdaniem tak. Ma strasznie niski profil, ręka boli po chwili. Środkowa część dłoni wisi w powietrzu i tam właśnie czuć ból po dłuższej lub krótszej pracy z tą myszką.

#17 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 28 października 2009 - 03:32

Ktoś próbował ją w grze typu Call of Duty? To raczej nie mysz do tego typu gierek prawda?

#18 Smowling

Smowling
  • 146 postów

Napisano 28 października 2009 - 06:28

to raczej mysz do niczego innego poza surfowaniem po internecie... w ostatecznoscie finderze. do gier za 300pln kupi sie juz dosc porzadna mysz z dosc porzadna podkladka... ejpl znowu poszalalo.

#19 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 28 października 2009 - 06:42

Ktoś próbował ją w grze typu Call of Duty? To raczej nie mysz do tego typu gierek prawda?

Proszę Cię w grach to już lepiej poradzi sobie A4Tech za 70 zł niż ta mysz :D

#20 amcieq

amcieq
  • 361 postów
  • SkądLondon

Napisano 28 października 2009 - 07:20

tak sobie czytam i oczom nie wierzę, gładziki, gry, szacuny za grę na touch padzie........................a tu chodzi o rzetelną recenzje i wymianę informacji z autorem wątku.............

#21 dudi

dudi
  • 337 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 października 2009 - 07:57

ja ją macałem w ispocie i wrażenia mam następujące: wygląd ładny, nawet bardzo ładny, ale za tym nie idzie niestety ergonomia. Fajne jest przesuwanie stron jak w iphonie (szybkie szarpnięcie powoduje "rozpędzenie" się strony) i ogólnie nawigacja po www (chociaż nie ma gestów cofnij/w przód), jednak dłoń jak już zostało wspomniane wisi w powietrzu, jest ona strasznie niska, może 5 letnie dziecko byłoby zadowolone z takiej myszy ale nie facet z dużą dłonią. W dodatku za taką cenę można mieć duuuużo lepszą funkcjonalnie i ergonomicznie mysz. Acz nie tak ładną ;)

#22 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 października 2009 - 10:02

może problem jest w przyzwyczajeniu w trzymaniu? Ja osobiscie zawsze trzymam reke nad myszka nigdy nie przylejam dloni do ksztaltu bo wtedy mam bóle. Takie trzymanie dłoni w lierkę A pomaga też lepiej kontrolować palcami opcje multi touch. Pod tym wzgledem nowa myszka pasuje mi bardzo dobrze. Expose włączam zawsze lewą rączką i z klawiatury CMD+§, Alt+§ i ctrl+§. Problem duzy mialem z przyzwyczajeniem klikania na kulka i wywolywania Dashboard. NIe zamowilem myszki tylko testowalem w sklepie i zastanawiam sie jeszcze zanim przyjda dostawy i mam mieszane uczucie chyba ze da sie lepiej programowac multi touch.

#23 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 29 października 2009 - 18:48

testowalem dzis myszke w ispocie i porazka: - tylko dwa przyciski, srodkowy klik by otworzyc strone w nowej zakladce to bardzo uzyteczna funkcja, brak obslugi expose - fatalnie - ksztalt i rozmiar - niewygodna i mala, nawet ta powierzchnia na dwupalcowe gesty nie wystarcza, reke opieram o blat, nie o myszke - przy gestach trzeba ja przytrzymywac kciukiem i maly palcem - jak juz zrobili gesty, a zabrali przyciski, az prosi sie o takie mozliwosci jakie maja trackpady... no nic, ja czekam na wieksza i wygodniejsza myszke, ktora jest wygodna i obsluguje wiecej gestow (najlepiej konfigurowalnych). btw, "potestowalem" gesty na swoim logitechu i dzieki temu, ze dlon opiera sie na myszce, to bardzo wygodnie sie je wykonuje nawet 3 palcami!

#24 trzesiu

trzesiu
  • 31 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 października 2009 - 22:21

Po dwóch intensywnych dniach zabawy moje spostrzeżenia: -design: powala, zupełnie subiektywnie ;) -ergonomia: mam dość duże dłonie, szczególnie długie palce: mam wrażenie używania myszy niejako chowając ją całą pod dłonią - do czego zmierzam - o ile nie śmigasz kursorem z prawa na lewo - scrollowanie to bajka i na odwrót. Mieszane uczucia. -pomysł: plus dla Steve'a i spółki za gesty w myszy, ale tylko plus za innowacyjność - mam wrażenie (nie po raz pierwszy) bycia betatesterem, obecna myszka doczeka jak nie rewizji b, c, itd to może i innego produktu. Czego mi brak? Programowalnych gestów/przycisków, odrobiny więcej ciała ;).

#25 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 31 października 2009 - 22:23

myszka podoba mi się (jakkolwiek to zabrzmiało, czytając w różnych znaczeniach)

ale ja jestem wierny Touchpadowi w MacBooku Pro. Call of Duty United Offensive przeszedłem na Veteranie używając touchpada ;P.

zrobilem to samo w cod 2 i 4 :) bardzo milo sie grało.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych