Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC
Posted 24 October 2009 - 11:52
Psystar, firma która zasłynęła z produkowania komputerów PC z preinstalowanym systemem Mac OS X ogłosiła wydanie programu Rebel EFI. Rebel EFI jest aplikacją, która pozwala na instalowanie dowolnego systemu operacyjnego w tym Mac OS X Snow Leopard na każdym komputerze PC z procesorem Intel.
Psystar rozpoczyna sprzedaż oprogramowania Rebel EFI dla każdego komputera z procesorem Intel. Program można pobrać bezpośrednio ze strony producenta Psystar.com Oprogramowanie Rebel EFI pozwala użytkownikowi łatwo zainstalować jakikolwiek system operacyjny. Oprogramowanie wspiera wszystkie procesory Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Quad oraz Xeon i7 Nehalem. Jak informuje Psystar, aplikację należy nagrać na czystej płycie CD, włożyć do napędu komputera i postępować zgodnie ze wskazówkami instalatora.
Psystar udostępnił także Rebel EFI ograniczony czasowo (wersja Trial), która pozwala wszystkim zainteresowanym przetestować aplikację. Cena jaką trzeba będzie zapłacić za Rebel EFI została ustalona na poziomie $89,99. W chwili obecnej trwa promocja, która umożliwia zakup za $49,99. Psystar uruchomił także program zatwierdzania, który ma pomoc użytkownikom rozwiązywać problemy związane z kompatybilnością i instalacją oprogramowania i systemów operacyjnych na ich komputerach.
Przypomnijmy, że firma Psystar jest przedsiębiorstwem, które oferuje tańszą o połowę alternatywę dla komputerów Apple. Komputery są zmodyfikowanymi komputerami PC, na których producent instaluje Mac OS X Leopard, jednocześnie oferując dla nich pełne wsparcie techniczne i aktualizacje systemu.
Obecnie trwa jeszcze jeden proces, w którym to Apple oskarża Psystara - chodzi o łamanie licencji EULA, która zakazuje instalacji systemu Mac OS X na komputerach innych niż Mac.
Umowa EULA jest prostym porozumieniem (kontraktem) zawartym pomiędzy firmą a klientem. Wykonywalność End User License Agreement (EULA) stała się przedmiotem dyskusji i prawnym wyzwaniem, który może przybrać ciekawe zakończenie, gdyż tak naprawdę nie wiadomo, czy łamanie licencji EULA jednocześnie łamie federalne i stanowe prawo.
Psystar's Online Store - Open Computing Solutions featuring Mac OS X Leopard, Windows and Linux
[NEWSINDEXHUGE]http://img98.imageshack.us/img98/6248/47728634rq7.jpg[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://img53.imageshack.us/img53/2921/81594083uf4.jpg[/NEWSINDEXSMALL]
Posted 24 October 2009 - 11:56
http://www.myapple.p...-mac-pro-2.html przenieś tutaj tę końcową rozmowę o Rebel. Tutaj bardziej będzie pasować. Chociaż Ty nie możesz, no to jakiś mod.
Posted 24 October 2009 - 12:12
Mym zdaniem lepiej złożyć maszynę ze specyfikacją podobna do makówek, przebudować tablice ACPI by były zgodne z makowymi, następnie wgrać UEFI na partycje startową dysku i ładować system w sposób identyczny jak na maku.
Ukamienujcie mnie

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 13:17 ----
@Milewski
http://www.myapple.p...-mac-pro-2.html przenieś tutaj tę końcową rozmowę o Rebel. Tutaj bardziej będzie pasować. Chociaż Ty nie możesz, no to jakiś mod.
Swoją drogą widzę Ciebie kolego gryzie bardzo temat HA... proponuje abyś patrzał na swe podwórko i pił melise, rano i wieczorem. Po co się denerwować innymi, zmarszczki i inne takie przykre sprawy, weź to pod uwagę.
Posted 24 October 2009 - 12:30
Posted 24 October 2009 - 12:31
Swoją drogą widzę Ciebie kolego gryzie bardzo temat HA... proponuje abyś patrzał na swe podwórko i pił melise, rano i wieczorem. Po co się denerwować innymi, zmarszczki i inne takie przykre sprawy, weź to pod uwagę.
Ależ ja się nie denerwuje i nic mnie nie gryzie, meszki i komarów już nie ma. Ja lubię się przejmować innymi

Posted 24 October 2009 - 12:33
Posted 24 October 2009 - 12:35
Snow leoparda tez da sie zainstalowac na kazdym PC ?.
"na każdym" to zbyt daleko posunięte słowo, ale jak złożysz pc mniej więcej wg. HCL to oczywiście będzie działał, bo dlaczego miałby nie działać? Bootloader Chameleon czy pcefi, oszukuje osxa, że jest zainstalowany na Macu. Nawet jak odpalisz geekbencha to w wyniku dostaniesz info ze Twoja płyta główna jest od Apple, EFI applowy itd.
Posted 24 October 2009 - 12:51

Posted 24 October 2009 - 12:59
Posted 24 October 2009 - 13:10
Posted 24 October 2009 - 13:10
Posted 24 October 2009 - 13:16
Snow leoparda tez da sie zainstalowac na kazdym PC ?.
-niestety nie na kazdym!
Minimalne wymagania to proc klasy C2D.
Posted 24 October 2009 - 13:16

Posted 24 October 2009 - 13:23
Posted 24 October 2009 - 13:38
Posted 24 October 2009 - 14:14
Posted 24 October 2009 - 14:20
Pomijając fakt że jet to z ogromną szkodą dla Apple - to rozwiązanie i tak jest żałosne. Całe community projektu OSx86 pracowało nad tym latami - żeby teraz firma PsyStar wzięła sobie ich prace, zamknęła w pudełeczku USB i zaczeła rozprowadzać za pieniądze - bo ich EFIx był niczym innym jak bootloaderem Chameleon z PC_EFI stworzonym przez community - za którego zresztą rozebranie, i ujawnienie co tak naprawde jest w środku, podali użytkownika który to zrobił do sądu. Żal.
Faktem jest, że jest ogromną szkodą dla Apple, bo już nie będą tak łatwo mogli wciskać ludziom stare kotlety za duże pieniądze.
Zgadzam się, ze Psystar korzysta z projektu OSx86i to nie jest fair, że piszą program, lub tylko przepisują coś w oparciu o wieloletnią pracę innych.
Z drugiej strony to oni dostają od Apple w d. i to oni odważyli się podskoczyć "Goliatowi", co może skończyć się z pożytkiem dla nas wszystkich.
EFI-x jest produktem innej firmy, troche zamieszałeś.
-niestety nie na kazdym!Snow leoparda tez da sie zainstalowac na kazdym PC ?.
Minimalne wymagania to proc klasy C2D.
Ja mam Snow Leo Retail na Core Duo 2,8GHz i działa wyśmienicie. Widziałem też instalacje na Celeronie i Atom.
Po podmianie kernela działa też już na AMD i starych P4.
Posted 24 October 2009 - 14:39
Posted 24 October 2009 - 14:45
Od siebie dodam że wole wygrzebać, i mieć spokój na wieki.

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 15:48 ----
a ja z zupełnie innej beczki, mam Leonida, ba nawet należy mi się*SnowLeonid w tej najtańszej wersji czyli koszty przesyłki, ale tak naprawdę*chciałbym postawić*Tygrysa na Intelu, czy wystarczy posiadać np. Tygrysa Box Family i zaistalować*sobie hakowanego Tygrysa na oryginalnym maczydle w końcu licencja jest na 5 komputerów na 5 tygrysów. No chyba że istnieje inny sposób na pozbycie się*tych słabych systemów i powrót do normalnego Tygrysa. SnowLeo nie bardzo, nie lubię*płacić*za bycie betatesterem.
Wiesławo, po części masz racje. System ten cierpi na problemy wieku dziecieńcego, ale swobodnie można na nim operować. Teraz czeka nas już drugi Update "Większy" sądzę że zmieni wiele. Myślę że zamiast cofać się na starego Tigera, pomyśl nad przesiadką na SL po 10.6.2... A do tego czasu używaj czego używasz.

W końcu SL to pierwszy dedykowany intelowi OS X
Posted 24 October 2009 - 15:06
Posted 24 October 2009 - 15:22

Posted 24 October 2009 - 15:27
Posted 24 October 2009 - 15:40
OK - wszystko pięknie, ładnie ale co ze sterownikami od grafiki czy kart dźwiękowych?
do większości sprzętu są sterowniki , najgorzej jest z najnowszymi grafikami
Posted 24 October 2009 - 15:45
Posted 24 October 2009 - 15:52
Nie wiem czym sie przejmujesz. Dla mnie to nic złego, a wręcz przeciwnie większy wybór dla konsumentów. Skoro Apple sie tak rozrósł i spopularyzował, to musi się liczyć z tym, że niektórzy by chcieli jego system, ale niekoniecznie z jego sprzętemSteve Jobs się w końcu doigrał przechodząc na Intele. Wszelkiej maści cwaniaczki i zaradni kombinatorzy zniszczą w końcu Maca i Mac OS. Sprawią że będzie to historyczna ciekawostka dla bogatych. Założę się, że Steve zdał sobie z tego sprawę i nie ma pomysłu jak to odkręcić.

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users