Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• Zamknięty Temat jest zamknięty
825 odpowiedzi w tym temacie

#276 icg

icg
  • 52 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 października 2009 - 19:18

Czyli jak mam iMaca z Tigerem, dokupionym do niego Leo Retail i Snow upgrade, to jestem legalny?
Niestety w iMacu musiałem wymienić wszystkie komponenty(dosłownie wszystkie), ponieważ nic z niego po półtorej roku użytkowania nie nadawało się do dalszej eksploatacji.

Ja zostawiłem klawiaturę, bo myszka zepsuła się pierwsza po 3 miesiącach :D

#277 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 27 października 2009 - 19:26

ależ oczywiście że tak Roberto. Jeżeli liczyć tylko dodawany soft, to jego koszt jest jak w przypadku produkcji filmu łatwy do policzenia. Taki film czy system musi nabyć/obejrzeć jakaś tam liczba osób płacąc za niego aby film/soft się zwrócił. Cała reszta to nadyżwki. Z uwagi na ilość osób posiadających maki, chociaż w skali światowej to niewiele, to koszt wyprodukowania tego oprogramowania podzielony na liczbę osób które je kupiły (chociażby wraz z makiem) to groszowe sprawy.

#278 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 27 października 2009 - 20:01

lol

i to jest wlasnie wymowny lancuszek - najpierw hakerzy biora sobie osx, potem psystar bierze sobie prace hakerow, potem hocbav bierze sobie "prace" psystara... normalnie imponujace.

Ha, ten sposób przynajmniej jest fair wobec społeczności OSx86 ;) W życiu bym ani EFiXa ani REBEL EFi nie kupił (crackować tym bardziej nie warto). Gdybym chciał mieć hacka, to największą zabawą byłby w tym sam proces a nie gotowiec :), ale leniwy jestem, wolę dłubać w starzyźnie niż w kextach... choć co jakiś czas przemyka mi to przez łepetynę lecz nadmiar pudeł w domu skutecznie sprowadza mnie na ziemię.

#279 Hocbav

Hocbav
  • 38 postów

Napisano 27 października 2009 - 20:09

kamienujecie mnie jak jakąś ladacznice a jestem pewien że sami piractwa się dopuszczacie. davvido napisz mi jeszcze że nie masz ani jednej pirackiej płyty i ani jednej pirackiej mp3.

#280 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 27 października 2009 - 20:12

bo taka jest natura dzialnosci psystara. psystar dziala wbrew woli tworcy i wlasciciela praw do systemu. handluje nim wbrew licencji i umozliwia jej obchodzenie. to jest sieganie po to do czego nie ma sie uprawnien. dokladnie tak jak wchodzenie do cudzego mieszkania, samochodu, szafki w szatni za pomoca dorobionego klucza.

Nieprawda nie jest tak, gdyż po pierwsze jest to dokonywane przy pomocy legalnego softu, a więc zakupionego (Apple zarobiło), a po drugie wola sprzedawcy to jedno, a jak to sie ma do obowiązującego prawa to drugie. To, że sprzedawca sobie ubzdura, że nie wolno mi zrobić czegoś z jego softem, to nie znaczy, że jest to złe. W praktyce nie ma czegoś takiego jak "wola sprzedawcy", jest tylko prawo stanowione, z którym konkretne umowy licencyjne albo są zgodne, albo sprzeczne. Jak pokazuje działalność Psystar (firma ma się dobrze i nikt ich nie ściga, żadna policja, itp), wiele wskazuje na to, że owa "wola Apple do nie instalowania na PC" nie jest zgodna z interesami konsumentów, czyli de facto z prawem.

cortland jest dystrubtorem sprzetu apple. psystar nie jest. corland sprzedaje produkty apple zgodnie z warunkami ktore okreslaja zasady ich uzytkowania. psystar nie. jesli nie widzisz roznicy to ja ci jej tlumaczyc nie bede - szkoda czasu.

Soft nabywam ja, Psystar pomaga mi jedynie go zainstalować tam gdzie chce i za to mu płace. Proste i logiczne. I zgodne z prawem. Jak wynajmę kogoś do krojenia chleba i będę mu za to płacił to też będzie zgodne z prawem. Chleb kupuję ja, a ktoś mi pomaga go kroić. To samo jest z Psystarem.

---- Dodano 27-10-2009 o godzinie 20:17 ----

no i sie liczy - co doskonale pokazuja wyniki sprzedazy. Apple szokuje rynek | Spider's Web oraz wyniki badania staysfakcji z uzytkowania produktow danej marki:
Dołączona grafika

blog.fotogenia.info 81 procent

i to jest jedno a wymyslanie jakichs infantylnych ekonomicznych teorii to drugie. jak na razie apple sie swietnie sprzedaje wiec gadanie o tym ze "nikt im tego nie kupi" to po prostu kolejna fikcja.

Nie podniecaj się tak. Apple sprzedażą szokować może jedynie w przypadku iPodów i iPhonów. MacBooki i iMaki na tle konkurencji sprzedają się mizernie i mają skromniutkie udziały w rynku, jest to nisza.

Co do zaś zadowolenia - niewiele lepszy wynik od np takiego Asusa, firmy robiącej masowe lapy i PC z Windowsami. Jak widać można zrobić tanie komputery z Windowsem i mieć porównywalny poziom "consumer satisfaction" do Apple:lol:

#281 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2009 - 20:35

goodboy25 - niewiele lepszy? 14% to jest sporo

Nieprawda nie jest tak, gdyż po pierwsze jest to dokonywane przy pomocy legalnego softu, a więc zakupionego (Apple zarobiło), a po drugie wola sprzedawcy to jedno, a jak to sie ma do obowiązującego prawa to drugie.

a jak się ma? gdzie jest napisane, że czegoś takiego robić nie można?

Jak pokazuje działalność Psystar (firma ma się dobrze i nikt ich nie ściga, żadna policja, itp), wiele wskazuje na to, że owa "wola Apple do nie instalowania na PC" nie jest zgodna z interesami konsumentów, czyli de facto z prawem.

interes konsumenta stanowi prawo? od kiedy?
zgodnie z 'interesem konsumenta'

Nieprawda nie jest tak, gdyż po pierwsze jest to dokonywane przy pomocy legalnego softu, a więc zakupionego (Apple zarobiło)

to, że zarobiło nie znaczy że jest legalny. na studenckim photoshopie adobe też zarobi, ale do komercyjnego użycia legalny nie będzie, prawda?

W praktyce nie ma czegoś takiego jak "wola sprzedawcy"

ale jest prawo autorskie

no i sam soft może być legalny, ale wykorzystanie już niekoniecznie
przykładów mnóstwo

#282 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 27 października 2009 - 20:51

Ha, ten sposób przynajmniej jest fair wobec społeczności OSx86

jak mowil kodeks pierwszych hakerow - nigdy nie plac za warez. ;)

W praktyce nie ma czegoś takiego jak "wola sprzedawcy", jest tylko prawo stanowione, z którym konkretne umowy licencyjne albo są zgodne, albo sprzeczne. Jak pokazuje działalność Psystar (firma ma się dobrze i nikt ich nie ściga, żadna policja, itp), wiele wskazuje na to, że owa "wola Apple do nie instalowania na PC" nie jest zgodna z interesami konsumentów, czyli de facto z prawem.

mowisz mniej wiecej z takim samym sensem jak benito mussolini. i te twoje teorie mialby takie same konsekwencje. az przykro czytac.

#283 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 27 października 2009 - 20:59

goodboy25 - niewiele lepszy? 14% to jest sporo

Jakby było 14% do 0% to owszem. Nie w przypadku 81 do 67. Rozumiem jednak, że właśnie oficjalnie przyznałeś, że to co robi Apple jest twoim zdaniem lepsze o 14% od tego co robi M$.

A tak naprawdę... badanie o kant 4liter potłuc, czysty marketingowy shit, wykorzystywany przez Apple. Badanie po pierwsze mało precyzyjne, wskazujące na bardzo ogólny poziom satysfakcji z marki a nie jej konkretnego produkty czy usługi. A marka to wizerunek, marketing, strategia, itp. Apple ma to prowadzone na najwyższym poziomie, to i potem nie ma się co dziwić, że przoduje w takich statystykach. Jednak niechlubnie wykorzystuje to badanie w swojej komunikacji marketingowej, w której bazuje na przekonaniu, że OS-X jest o niebo lepszy od Windowsa, natomiast badanie na jakie się powołuje a) nie pokazuje nam zadowolenia z konkretnego produktu/usługi, B) jest ogólnym odczuciem z marki, c) nie ma w nim mowy o OS-X vs Windows i impakcie tego czynnika na wynik badania

interes konsumenta stanowi prawo? od kiedy?
zgodnie z 'interesem konsumenta'

Są instytucje powołane prawem (a więc regulacjami), które mają za zadanie bronić owego właśnie interesu. Gdy ten interes jest naruszany to nie jest dobrze dla firmy, która tak postępuje i grozi jej wiele sankcji z tego tytułu.

to, że zarobiło nie znaczy że jest legalny. na studenckim photoshopie adobe też zarobi, ale do komercyjnego użycia legalny nie będzie, prawda?

ale jest prawo autorskie

no i sam soft może być legalny, ale wykorzystanie już niekoniecznie
przykładów mnóstwo

Oczywiście, że jest wiele sposobów na nielegalne wykorzystanie oprogramowania. I są to sposoby zabronione w prawodastwach większości krajów świata. Nie podlega to dyskusji. W przypadku tego tematu w ogóle nie o tym mowa, bo cała rzecz się rozchodzi o coś co nie jest prawnie uregulowane i każda ze stron tworzy sobie własne interpretacje. Ty piszesz jedno jako fanboy Apple bo tak ci wyogdnie (w sumie nie wiem czemu, zawiść, że inni będą mieli to samo za samą cenę softu, czy co?), a ja piszę z pozycji kogoś kto owszem lubi markę Apple (podkreslam markę), ale nie daje sie nabrać na sztuczki, które ta firma stosuje sprzedając w cenie premium zwykłe PC w odpicowanym marketingowo opakowaniu + cała otoczka, filozofia świata Apple, którą się tak niektórzy szczycą, a są najzwyklejszymi ofiarami strategii tej firmy = idealnymi jej klientami, bo najwierniejszymi i gotowymi zagryźć każdego kto złe słowo się odważy powiedzieć na ich ukochaną markę.

Jak będzie z Psystarem (w sensie prawnym) czas pokaże. Na razie funkcjonują i mają siędobrze. Póki co z samego faktu podania ich do sądu przez Apple nic konkretnego nie wynikło. Zobaczymy co będzie dalej :)

#284 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 października 2009 - 21:55

Prawda jest taka że na tym forum połowa osób w działaniach apple widzi tylko plusy, a tymi plusami tylko jest to że się Windows nie zawiesi bo go na nim nie ma co podlega trochę pod paranoje. Wygląda to tak jak bym się cieszył że mi się gaz w domu nie ulatnia nie mając go podłączonego. Jak dla mnie powiedzenie że Mac się nie wiesza w stosunku do PC jest co najmniej nie sprawiedliwe bo w maku mamy 5 konfiguracji na krzyż i system optymalizowany pod konkretny procesor i te parę komponentów i mimo wszystko nieraz robi on mniejsze lub większe problemy z obsługą konkretnych urządzeń. Ciekawe co by wyszło po zestawieniu problemów Mac OS X na obecnej ilości konfiguracji do ilości konfiguracji PC czy by to było równe większe lub mniejsze od ilości problemów z windą.

#285 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 października 2009 - 22:02

Fajnie to wszystko policzyłeś.

Wbrew pozorom, to nie jest moje zestawienie.

kamienujecie mnie jak jakąś ladacznice a jestem pewien że sami piractwa się dopuszczacie. davvido napisz mi jeszcze że nie masz ani jednej pirackiej płyty i ani jednej pirackiej mp3.

W iTunes piosenki są w formacie AAC :)

#286 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 października 2009 - 22:52

Wbrew pozorom, to nie jest moje zestawienie.

Przeliczałem to na różne sposoby i tylko w przypadku Maca pro 8 rdzeniowego warto było maka kupić.
Oczywiście MB, czy MBP to też dość dobra oferta, lecz niestety dla mnie laptop to mało pożyteczne urządzenie.

#287 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2009 - 23:14

Jakby było 14% do 0% to owszem. Nie w przypadku 81 do 67. Rozumiem jednak, że właśnie oficjalnie przyznałeś, że to co robi Apple jest twoim zdaniem lepsze o 14% od tego co robi M$.

no dobra, ty masz inny pogląd na cyferki. mniejsza o to. ale twoje rozumowanie to jednak jest jakieś pokraczne :)
poza tym - nawet 1% bliżej ideału (wszyscy klienci są zadowoleni) to duży +

A marka to wizerunek, marketing, strategia, itp. Apple ma to prowadzone na najwyższym poziomie, to i potem nie ma się co dziwić, że przoduje w takich statystykach.

zapomniałem, że reklama zastąpi produkt. dlatego wszyscy robili 'wow' pracując z vistą

Ty piszesz jedno jako fanboy Apple bo tak ci wyogdnie (w sumie nie wiem czemu, zawiść, że inni będą mieli to samo za samą cenę softu, czy co?)

nie z 'fanbojstwa' (zarąbisty argument), a z przyzwoitości. mniejsza już o prawo, ale nie szanowanie woli autora (nawet najbardziej absurdalnej) to czyste chamstwo po prostu.
a wychodzenie z założenia 'bo mi się wszystko należy' to buractwo.

ale nie daje sie nabrać na sztuczki, które ta firma stosuje sprzedając w cenie premium zwykłe PC

czyli każdy kto kupił te komputery dał się nabrać na sztuczki? sztuczki zastąpiły sam produkt?

jakoś wolę pracować na systemie, który jest jednak bardziej dopracowany niż windows. mniejsza o bajery w stylu Spaces, Aero czy Expose. Ale przynajmniej narzędzia do pracy (tworzone przez twórców systemu) działają normalnie. ktoś się bawił Visual Studio na W7? sypie całkiem ciekawymi błędami.

Jak dla mnie powiedzenie że Mac się nie wiesza w stosunku do PC jest co najmniej nie sprawiedliwe bo w maku mamy 5 konfiguracji na krzyż i system optymalizowany pod konkretny procesor i te parę komponentów

to jest nie fair? że mają inną politykę? że właśnie dlatego tworzą swoją 'platformę'?

#288 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 28 października 2009 - 00:11

no dobra, ty masz inny pogląd na cyferki. mniejsza o to. ale twoje rozumowanie to jednak jest jakieś pokraczne :)
poza tym - nawet 1% bliżej ideału (wszyscy klienci są zadowoleni) to duży +

Nie sądzę. Fanboye Apple o wiele bardziej się podniecają OS-X i mieszają z błotem Windowsa, niż by na to wskazywały te marne 14% przewagi w jednym bardzo ogólnym i tak naprawdę nic nie mówiącym badaniu...

zapomniałem, że reklama zastąpi produkt. dlatego wszyscy robili 'wow' pracując z vistą

Zastąpi nie zastąpi, ale na pewno pomoże zakorzenić w świadomości userów przekonanie o jej wspaniałości. Wielu userów Apple, szczególnie w Polsce, są przekonani o wspaniałości ich produktów z samego tylko powodu, że wydali na nie dużo kasy i nie dopuszczają do siebie myśli, że to coś może szwankować, się zawieszać, sprawiać problemy itp.

nie z 'fanbojstwa' (zarąbisty argument), a z przyzwoitości. mniejsza już o prawo, ale nie szanowanie woli autora (nawet najbardziej absurdalnej) to czyste chamstwo po prostu.
a wychodzenie z założenia 'bo mi się wszystko należy' to buractwo.

Jeśli chodzi o "wszystko się należy" - pomówienie i nie widzę związku, nigdzie ten argument nie padał z mojej strony.

Jeżeli ty zamierzasz respektować absurdalne widzimisie producentów, prosze bardzo, ale ja nie zamierzam. Od tego mam swój rozum, aby analizować co jest ok, a co nie. Doskonale rozumiem pobudki Apple do walki z takimi firmami jak Psystar, jednak mnie interes biznesowy Apple nie interesuje, bo nie jestem pracownikiem tej firmy, ani jej udziałowcem. To, że przez Psystar jest zagrożenie spadku sprzedaży komputerów Apple to nie jet moje zmartwienie. Trzeba było sobie cen z kosmosu nie ustalać za swoje produkty, to by zagrożenia teraz nie było :)

czyli każdy kto kupił te komputery dał się nabrać na sztuczki? sztuczki zastąpiły sam produkt?

Dostajesz pełnoprawny produkt oczywiście. Jednak przepłacasz za sztuczki Apple :) To jest, obok masowości, jeden z podstawowych celów strategicznych tej firmy - wsadzić w ładne opakowanie, sprzedać jak najdrożej, marketingowo usprawiedliwiając cenę i robić z produktu hype 100x większy niż jest tego wart. Wszystko, żeby ludzie łyknęli ten mit, a Jobs mógł się śmiać i liczyć dolary.

jakoś wolę pracować na systemie, który jest jednak bardziej dopracowany niż windows. mniejsza o bajery w stylu Spaces, Aero czy Expose. Ale przynajmniej narzędzia do pracy (tworzone przez twórców systemu) działają normalnie. ktoś się bawił Visual Studio na W7? sypie całkiem ciekawymi błędami.

to jest nie fair? że mają inną politykę? że właśnie dlatego tworzą swoją 'platformę'?

OS-X też jest problematyczny, wystarczy zobaczyć co się dzieje ze Snowem.
Nie taka polityka nie jest zła, tylko pozbawione jest sensu porównywanie dwóch różnych systemów. Jakoś fanboye Apple nie mają podczas swojej krytyki M$ w swoich głowach świadomości faktu, że jednak Windows musi być kompatybilny z tysiącami różnych konfiguracji i posiadać multum sterowników. Porównywanie tego do systemu zaprojektowanego dla jak już ktoś tu napisał "5 konfigów na krzyż" nie ma sensu i nie jest sprawiedliwe. I mimo tego, Windows jakoś się trzyma i sobie daje rade, szczególnie w ostatniej swojej odsłonie. Oczywiście nie jest to idealny system i chyba nigdy nie będzie, ale to samo sie tyczy OS-X. Idealnych systemów nie ma.

#289 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2009 - 00:21

mowisz mniej wiecej z takim samym sensem jak benito mussolini. i te twoje teorie mialby takie same konsekwencje. az przykro czytac.

Po pierwsze odp… się od Il Duce.

Po drugie nie pozuj na takiego mądralę i nie odwołuj się do (a zwłaszcza nie potępiaj) idei, których nie rozumiesz.

Po trzecie imiona i nazwiska pisze się z dużych liter, chyba że ciebie w jakimś skłocie uczyli ortografii.

Po czwarte, jak chcesz rzeczowo dyskutować na jakimkolwiek forum, to wbij sobie do głowy prawo Godwina (tego od Reductio ad Hitlerum).

#290 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 października 2009 - 00:21

Miałem na myśli że łatwo napisać i chwalić się systemem dla 5 komputerów że funkcjonuje prawie że idealnie ale gorzej uczynić go masowym i utrzymać na takim samym poziomie.

#291 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 października 2009 - 00:27

Zastąpi nie zastąpi, ale na pewno pomoże zakorzenić w świadomości userów przekonanie o jej wspaniałości. Wielu userów Apple, szczególnie w Polsce, są przekonani o wspaniałości ich produktów z samego tylko powodu, że wydali na nie dużo kasy i nie dopuszczają do siebie myśli, że to coś może szwankować, się zawieszać, sprawiać problemy itp.

jasne. i dzięki temu że tych myśli nie dopuszczają to im sprzęt nie szwankuje, nie zawiesza się i nie sprawia problemów? (nie mówię oczywiście, że wszystkim). zakorzenienie czegoś w świadomości przegra z rzeczywistością. popatrz na 'wow'.

Jeśli chodzi o "wszystko się należy" - pomówienie i nie widzę związku, nigdzie ten argument nie padał z mojej strony.

pomówienie? kogo? o co? napisałem, że to twoja postawa? nie.
uderz w stół…

Jeżeli ty zamierzasz respektować absurdalne widzimisie producentów, prosze bardzo, ale ja nie zamierzam. Od tego mam swój rozum, aby analizować co jest ok, a co nie. [...] Trzeba było sobie cen z kosmosu nie ustalać za swoje produkty, to by zagrożenia teraz nie było :)

no cóż i to jest chamstwo. jak ktoś ma rozum, to powinien nie korzystać z produktu jeżeli przeszkadza mu w korzystaniu z niego widzimisię producenta.
dlaczego robić inaczej? bo ten produkt się komukolwiek należy?

Dostajesz pełnoprawny produkt oczywiście. Jednak przepłacasz za sztuczki Apple :) To jest, obok masowości, jeden z podstawowych celów strategicznych tej firmy - wsadzić w ładne opakowanie, sprzedać jak najdrożej, marketingowo usprawiedliwiając cenę i robić z produktu hype 100x większy niż jest tego wart. Wszystko, żeby ludzie łyknęli ten mit, a Jobs mógł się śmiać i liczyć dolary.

to samo można powiedzieć o każdej innej firmie. ale reklama to nie wszystko jeżeli rzeczywistość skrzeczy. więc zwalanie wszystkiego na reklamę, mity i manipulację to głupota. na tym się nic nie zbuduje.

OS-X też jest problematyczny, wystarczy zobaczyć co się dzieje ze Snowem.

hm, czyli?

Nie taka polityka nie jest zła, tylko pozbawione jest sensu porównywanie dwóch różnych systemów. Jakoś fanboye Apple nie mają podczas swojej krytyki M$ w swoich głowach świadomości faktu, że jednak Windows musi być kompatybilny z tysiącami różnych konfiguracji i posiadać multum sterowników. Porównywanie tego do systemu zaprojektowanego dla jak już ktoś tu napisał "5 konfigów na krzyż" nie ma sensu i nie jest sprawiedliwe. I mimo tego, Windows jakoś się trzyma i sobie daje rade, szczególnie w ostatniej swojej odsłonie. Oczywiście nie jest to idealny system i chyba nigdy nie będzie, ale to samo sie tyczy OS-X. Idealnych systemów nie ma.

nie musi. sam wybrał. to nie był żaden przymus przecież. apple wybrało inaczej. nie można porównywać tych wyborów i ich skutków? IMO - można.

#292 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 28 października 2009 - 00:40

Po pierwsze odp… się od Il Duce.

Po drugie nie pozuj na takiego mądralę i nie odwołuj się do (a zwłaszcza nie potępiaj) idei, których nie rozumiesz.

jakos nie jestem zaskoczony. dobrze ze wystepujesz z otwarta przyblica bo to duzo upraszcza.

Po czwarte, jak chcesz rzeczowo dyskutować na jakimkolwiek forum, to wbij sobie do głowy prawo Godwina (tego od Reductio ad Hitlerum).

a tobie sie wydaje ze godwinowi chodzilo o wprowadzenie tabu? lol

---- Dodano 28-10-2009 o godzinie 00:42 ----

Miałem na myśli że łatwo napisać i chwalić się systemem dla 5 komputerów że funkcjonuje prawie że idealnie ale gorzej uczynić go masowym i utrzymać na takim samym poziomie.

i dlatego miedzy innymi apple tego nie robi - i o tym wlasnie rozmawiamy. jednoczesnie zwolennicy hakintoszy kompletnie ignoruja ten zwiazek domagajac sie i jednego i drugiego.

#293 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 28 października 2009 - 00:42

pomówienie? kogo? o co? napisałem, że to twoja postawa? nie.
uderz w stół…

Kolejne pomówienie... Skoro nie moja to nie widzę sensu wypisywać tego typu rzeczy w odpowiedzi na moje posty.

no cóż i to jest chamstwo. jak ktoś ma rozum, to powinien nie korzystać z produktu jeżeli przeszkadza mu w korzystaniu z niego widzimisię producenta.
dlaczego robić inaczej? bo ten produkt się komukolwiek należy?

Mamy różne rozumienie "chamstwa" najwyraźniej.
Dla mnie chamstwem nigdy nie będzie nie respektowanie wzbudzającej kontrowersje i podejrzenia co do zgodności z prawem, woli firma odnośnie czegoś. Mi przeszkadza widzimisie, uważam je za idiotyczne i pozbawione sensu, ale nie przeszkadza mi to kupić dany produkt i z niego korzystać na mój prywatny użytek jak mi sie tylko żywnie podoba.

to samo można powiedzieć o każdej innej firmie. ale reklama to nie wszystko jeżeli rzeczywistość skrzeczy. więc zwalanie wszystkiego na reklamę, mity i manipulację to głupota. na tym się nic nie zbuduje.

To prawda, sama reklama nie wystarczy. Jednak Apple ma opanowane do perfekcji marketingowe sztuczki i stosuje na chyba największą skalę spośród całej konkurencji w tym biznesie.

nie musi. sam wybrał. to nie był żaden przymus przecież. apple wybrało inaczej. nie można porównywać tych wyborów i ich skutków? IMO - można.

Wybór taki czy owaki mozesz krytykować, natomiast porównywanie dwóch różnych systemów zbudowanych na zupełnie różnych filozofiach i podstawach, mija sie z celem.

---- Dodano 28-10-2009 o godzinie 00:47 ----

i dlatego miedzy innymi apple tego nie robi - i o tym wlasnie rozmawiamy. jednoczesnie zwolennicy hakintoszy kompletnie ignoruja ten zwiazek domagajac sie i jednego i drugiego.

Nie, o to nie mam pretensji do Apple, przynajmniej nie ja. To ich suwerenna decyzja, czy będą wspierać OS-X na PC, czy też dalej trzymać go w hermetycznej niszy zwanej macintoshem. Niech se robią co chcą, natomiast nikt nie będzie mi mówił co mogę robić w moim domu z zakupionem system (jakimkolwiek). Nikogo nie powinno interesować, czy sobie go zainstaluje na maku, na PC, czy też może powiesze na ścianie jako dekoracje.

#294 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 28 października 2009 - 00:59

Niech se robią co chcą, natomiast nikt nie będzie mi mówił co mogę robić w moim domu z zakupionem system (jakimkolwiek). Nikogo nie powinno interesować, czy sobie go zainstaluje na maku, na PC, czy też może powiesze na ścianie jako dekoracje.

i nikt normalny ci tego nie zabroni - watek (zerknij sobie na tytul: Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC) jednak nie jest o tym co robisz we wlasnym domu a o firmie psystar ktora robi to publicznie, na szeroka skale i w komercyjnym celu. i dlatego wlasciwe pytanie brzmi czy taka dzialanosc jest dopuszczalna i uczciwa?

#295 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2009 - 01:12

jakos nie jestem zaskoczony. dobrze ze wystepujesz z otwarta przyblica bo to duzo upraszcza.

Specjalistą od uproszczeń to akurat jesteś ty, o czym łatwo się przekonać, czytając twoje zacietrzewione posty. Wprost nazywasz kogoś faszystą, choć wyraźnie nie rozumiesz znaczenia tego słowa. :lol:

a tobie sie wydaje ze godwinowi chodzilo o wprowadzenie tabu? lol

Nie, chodziło o to, żeby ośmieszyć kiepskich dyskutantów, którym wszystko się*kojarzy z z Hitlerem/Mussolinim/Kaczyńskim (niepotrzebne skreślić).

#296 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 28 października 2009 - 01:35

i nikt normalny ci tego nie zabroni - watek (zerknij sobie na tytul: Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC) jednak nie jest o tym co robisz we wlasnym domu a o firmie psystar ktora robi to publicznie, na szeroka skale i w komercyjnym celu. i dlatego wlasciwe pytanie brzmi czy taka dzialanosc jest dopuszczalna i uczciwa?

Moim zdaniem są te powiązane ze sobą rzeczy, ponieważ nie mam ani wiedzy ani umiejętności, żeby zainstalować OS-X na własną rękę bez niczyjej pomocy, choćby instrukcji instalacji, czy jakiś wskazówek. I tu z pomocą przychodzi taka firma jak Psystar, która stworzyła prosty i intuicyjny interfejs do zainstalwoania OS-X'a na PC. Działalność jest jak najbardziej dopuszczalna i ucziciwa, bo Psystar nie zarabia na OS-X, tylko zarabia na pomocy w jego instalacji, zarabia na zapotrzebowaniu wielu odbiorców na tego typu usługe. Oczywiście Psystar nie jest pierwszy, już wcześniej były metody i możliwość na zainstalowanie systemu Apple na PC, lecz nigdy dotąd nie było to tak proste jak teraz.

#297 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 28 października 2009 - 02:05

Specjalistą od uproszczeń to akurat jesteś ty, o czym łatwo się przekonać, czytając twoje zacietrzewione posty. Wprost nazywasz kogoś faszystą, choć wyraźnie nie rozumiesz znaczenia tego słowa. :lol:

tak, tak. twoj wodz tez mial zawsze racje, z definicji. nie spodziewam sie wiec jakiegos sensownego uzasadnienia tego typu twierdzen - a juz tym bardziej glosu ad rem - ale moze jednak sprobujesz?

Nie, chodziło o to, żeby ośmieszyć kiepskich dyskutantów, którym wszystko się*kojarzy z z Hitlerem/Mussolinim/Kaczyńskim (niepotrzebne skreślić).

czyli jednak mozna rozmawiac o przedstawionej przez kolege totalitarnej wizji prawa, ktore interweniuje na rynku stawiajac "inters konsumentow" ponad "wola sprzedawcy" nazywajac rzeczy po imieniu? co za laska! bo to wlasnie typowe faszystowskie ideolo. tyle ze beneficjentem nie jest panstwo lub narod ale rownie abstrakcyjny konsument co ma w tym wypadku znaczenie drugorzedne. gdybys byl troche bardziej wyczulony na tresc zamiast na dziecinne zaczepki zauwazylbys zapewne ze godwin pisal o nazistach i hitlerze nie bez powodu - chodzilo mu glownie o jednoznacznie negatywne konotacje oraz ich popkulturowy i powierzchowny charakter ktory znajduje sobie ujscie w internetowych pyskowkach a nie o nazizm sam w sobie ale z tego co pamietam jestes zwolennikiem teorii ze czlowiek nie jest zdolny do racjonalnego myslenia wiec moze nie powinienem wymagac od ciebie zbyt wiele... w koncu neurovoodoo doskonale usprawiedliwia wrzucanie do jednego worka musolliniego i hitlera oraz unikalna umiejetnosc pisania nazwisk z wielkiej litery.

#298 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 28 października 2009 - 02:23

bartosz ja odpadam z tej rozmowy.
Wybierasz sobie tylko watki ktore ci pasuja do twojej idei. Nie silisz sie aby popatrzec z innej lub szerszej perspektywy na problem tylko "walisz" glowka w jedna scianke tego labiryntu.

Z szacunkiem do nartosza i dla wszystkich innych tu piszacych.

A mnie sie wydawalo, ze to bartosz, jako jeden z niewielu tutaj, przedstawia logiczne i poparte przemyslanymi przykladami "watki".

Ode mnie kamyczek w dyskusji. To, ze licencja MS i ich podejscie biznesowe jest najlepiej znane na rynku IT (dzieki powszechnosci Windows) nie oznacza, ze sa to (licencja i biznes) jedyne mozliwe i dozwolone srodki prowadzenia biznesu.
Powiem wiecej, nie sa to najstarsze metody prowadzenia tego rodzaju biznesu. Tak wiec prosze o popatrzenie na to z szerszej perspektywy, a nie z perspektywy "jednej scianki" dominujacego gracza (MS), a najlepiej o doksztalcenie z historii IT w celu nabycia szerszej perspektywy.

#299 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 28 października 2009 - 02:26

Moim zdaniem są te powiązane ze sobą rzeczy, ponieważ nie mam ani wiedzy ani umiejętności, żeby zainstalować OS-X na własną rękę bez niczyjej pomocy, choćby instrukcji instalacji, czy jakiś wskazówek. I tu z pomocą przychodzi taka firma jak Psystar, która stworzyła prosty i intuicyjny interfejs do zainstalwoania OS-X'a na PC. Działalność jest jak najbardziej dopuszczalna i ucziciwa, bo Psystar nie zarabia na OS-X, tylko zarabia na pomocy w jego instalacji

to jest naiwnosc. psystar zarabia na osx bo gdyby w tym lancuszku nie bylo osx to nikt nie wiedzialby ze psystar w ogole istnieje, nikt nie kupowalby "ich" komputerow ani "ich" aplikacji. po prostu - psystar bez osx nie istnieje. nie ma nic do zaoferowania. nic. literalnie nic.

gdybym napisal:

nie mam wiedzy ani umiejetnosci aby napisac prace dyplomowa samemu ale z pomoca przychodzi mi pan bronislaw ktory stworzyl prosty i intuicyjny sposob na rozwiazanie moich problemow piszac ja za mnie. jego dzialnosc jest dopuszczalna i uczciwa bo przeciez on tylko pomaga mi w uzyskaniu dyplomu.

albo

nie mam pieniedzy na nowego ipoda i sam go sobie nie kupie ale na szczescie za rogiem mieszka pan zenek ktory otworzyl sklepik "pod ciazarowka" dzieki czemu moge kupic go za pol ceny albo jeszcze taniej wiec jego dzialnosc jest nie tylko pozyteczna ale i dopuszczalna i uczciwa bo on przeciez tylko sprzedaje towar na ktory jest duze zapotrzebowanie

to zgodzilby sie z moim zdaniem? a jesli nie to dlaczego?

#300 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 października 2009 - 09:10

A gdyby nie UNIX nie bylo by OS X i byc moze calego Apple... bez sensu. bartosz - Dokladnie tak jak to przedstawiles z Panem Geniem. Jesli placi podatki i sprzeda więcej iPodów niż np. Cortland to znaczy że dostoswał sie do rynku i Apple nie będzie widziało różnicy pomiędzy nim, a Cortlandem. Mam wraznie, ze pojecie o handlu bierzecie wylacznie z wyobraznia o nim. Wy rozdzieracie sie zupelnie niepotrzebnie zostawcie to sądom. maxijazz - co bartosz dodaje perspektywicznego do tego watku, jesli juz 500 raz mówi to samo ale coraz to innymi alegoriami? bartosz zachowuje sie jak struś który włożył głowę w d...uzy piach i nie widzi tego co się aktualnie dzieje. Przeciez kazdy wie co jest w EULA sek w tym, ze zaczyna to byc malo interesujace dla wszystkich i to jest ciekawe w sensie gdzie to zmierza. Bez sensu jest pisać po raz kolejny o tym, co jest w EULA bo to każdy wie. Bez sensu jest pisać po raz kolejny o tym, co jest w EULA bo to każdy wie. Bez sensu jest pisać po raz kolejny o tym, co jest w EULA bo to każdy wie. Bez sensu jest pisać po raz kolejny o tym, co jest w EULA bo to każdy wie. Bez sensu jest pisać po raz kolejny o tym, co jest w EULA bo to każdy wie. Bez sensu jest pisać po raz kolejny o tym, co jest w EULA bo to każdy wie. Bez sensu jest pisać po raz kolejny o tym, co jest w EULA bo to każdy wie. Bez sensu jest pisać po raz kolejny o tym, co jest w EULA bo to każdy wie. Zrozumicie. Apple to potezna korporacja z miliardami $ i kontroluje całą sytuacje i widocznie ta sytuacja im odpowiada i to jest ciekawe w tym wszystkim. ... kurcze nie mozna sie odczepic od tego watku :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych