Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• Zamknięty Temat jest zamknięty
825 odpowiedzi w tym temacie

#251 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 października 2009 - 15:48

Ty wiesz swoje, a ja swoje.
Nie raz próbowałem różne kontrolery pod Windows i OSX.
Powiedz mi dlaczego te, które nie były na TI makach nie były tak stabilne, jak TI?
Podobnie było z kontrolerami SCSII, Jak włożyło się Adaptec'a nigdy nie było problemów.

Bo zawsze używasz podobnych interfejsów i oprogramowania. M-Audio zgadłem ?

Even if your motherboard has an on-board FireWire controller with a Texas Instruments chipset, you may encounter problems because all onboard devices, including the FireWire controller, are run through the Southbridge of the processor. This means that there is a lot of traffic that the FireWire signal must compete with for access to the processor (all USB, onboard audio, onboard video, serial ports, network controllers, etc...). Data coming from all of these devices creates a bottleneck and greatly increases the chance of the FireWire signal being interrupted. The interrupted data is dropped to maintain the delivery time of the rest of the data. When too much data is dropped, the audio signal may be appear as distorted, completely dropped, or the computer may even drop the connection with the FireWire audio device. To avoid this on a PC, we always advise installing a dedicated FireWire card. This is because the PCI bus runs to the Northbridge of the processor. The Northbridge provides more reliable access to the processor because it only manages the data from the PCI, AGP, and memory.

#252 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 października 2009 - 15:50

Ivar napisał: " Firma Apple wyraźnie pokazuje w jakim kierunku zmierza. Będą produkować coraz lepsze i coraz tańsze komputery mogące konkurować z komputerami konkurencji bez pomocy systemu. System będzie dodawany niejako gratis, dobrze jeśli nie będzie to upośledzona reklamami wersja systemu. Tak czy tak użytkownik będzie kupować ładny komputer a później sam zadecyduje jaki system będzie używać."

— ciekawa i sensowna teza.
NIe zmiania to faktu ze Apple majac Asa w rekę toleruje Psystar, chyba , że Psystar to firma wdrozeniowa OS X na PC i jest w interesie Appla aby spopularyzowac OS X nawet bez sprzedazy Mac'ow bo beda zarabiac na reklamie. To wydaje sie lepszym interesem niz zalozenie, ze wszyscy na swiecie nagle wyrzuca komp. PC i kupia Mac,i z OS X. Nie jest to nie mozliwe ale zdecydowanie duzo bardziej dlugofalowe niz sprzedaz gotowego systemu na PC.

#253 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 października 2009 - 16:08

i co z tego? bedziesz mial szybsza grafike a pomysl czego nie bedziesz mial - pewnosci ze system bedzie dziala stabilnie, ze za rok zainstalujesz bez klopotow 10.7. nie bedziesz mial wsparcia ze strony producenta produkty tylko jakis "specjalistow od kopiowania cudzego kodu". nie bedziesz mial multitacza i podswietlanej klawiatury w laptopie, wtyczki magsafe, designu, w stacjonarnych np. wbudowanego ekranu 27" itp. itd. ludzie kupuja maki dla swietego spokoju a nie dla parametrow ktorych czesto nawet nie sa w stanie wykorzystać. moze dla ciebie mocna grafika jest ważniejsza niz cala reszta

To że postawie 10.7 na 100% to mi gwarantuje chyba tylko zakup najnowszego modelu Maca bo z starszymi nie wiadomo jak będzie. Laptopów nie używam i bajery w postaci ładnej obudowy itd ... , mnie nie przekonywują ale procesor jest mnie w stanie przekonać bo grafika nie ma dla mnie większego znaczenia.

ok- ale to nie oznacza jeszcze ze apple ma zmienic swoje produkty i zaczac wypuszczac nowe komputery co miesiac zeby byc na fali. to co piszesz to jest domaganie sie zeby ci w macdonaldzie podali kurczaki z kfc, we francuskiej restauracji chinskie jedzenie a w pijalni sokow piwo. wybierz sobie - osx na maku ktory ma "kiepski sprzet" albo "super sprzet" i windows/linux - w czym problem? osx nie jest jedyny na rynku zebys musial z niego korzystac. po prostu - nie da sie miec ciastka i go zjesc. apple nie robi osx dla pecetow, trudno ale wolno im i nie da sie ich zmusic, a hakintosze to co najwyzej protezy - skoro ktos lubi niech sie bawi jego wola - i to jest jedna strona medalu. wlasciwie neutralna. druga to dzialanosc komercyjna oparta na cudzej pracy - i ta jest paskudna.

Wiesz tu byś się pomylił apple na pewno przegląda fora i liczy się z użytkownikami czego mieliśmy przykład już nie raz, pewnie że ja sam na nich nie wpłynę i nikt mnie słuchać nie będzie ale jak by na applowskim forum pojawił się taki temat i zyskał poparcie to apple by przygotowało taki produkt, jak ludzie zaczęli narzekać na C2D to apple od razu wprowadziło i5 i i7 w najdroższym iMaku a C2D 3.0 z najdroższego modelu jest teraz dostępny w najtańszym. Apple musi się liczyć z użytkonikami bo oni sobie mogą naprodukować nawet całe magazyny najnowszych iMaców po 10 000 zł za sztuke tylko co z tego jak nikt im tego nie kupi.

#254 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 października 2009 - 16:15

Bo zawsze używasz podobnych interfejsów i oprogramowania. M-Audio zgadłem ?

Niestety nie zgadłeś.
M-Audio czasem stosuje, ale problemy mają MOTU, Duende, Prosonic, TCelectronics itp.
i stosowanie kontrolera na PCI nie rozwiązuje sprawy jeśli jest np. na VIA, czy Agere. Po zastosowaniu kontrolera na TI jest OK.

#255 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 października 2009 - 16:15

Firma Apple wyraźnie pokazuje w jakim kierunku zmierza. Będą produkować coraz lepsze i coraz tańsze komputery mogące konkurować z komputerami konkurencji bez pomocy systemu. System będzie dodawany niejako gratis, dobrze jeśli nie będzie to upośledzona reklamami wersja systemu. Tak czy tak użytkownik będzie kupować ładny komputer a później sam zadecyduje jaki system będzie używać.
A co do samego systemu to kolejne jego wersje będą już oficjalnie 'najlepszym systemem operacyjnym dla komputerów PC' . Odraczanie tego jest spowodowane niedoskonałością samego systemu i brakami sterowników. Biznes rządzi się swoimi prawami.

Fakt komputery Apple są coraz to tańsze bo ja pamiętam jak kupowałem mini to najtańszy iMac kosztował 5 999 a teraz kosztuje 3 899 ma większy monitor i lepsze komponenty w stosunku do tego z przed kilku lat ale jego jakość jest już zupełnie na innym poziomie.

Co do Mac OS X ma on już sterowniki praktycznie do większości kart graficznych i chipsetów pod procesory intela oraz większości zintegrowanych na płytach układów dźwiękowych i sieciowych kwestia tylko dostosowania kernela pod procesory AMD i praktycznie mamy wszystko, o ile apple nawet już nie ma dostosowane a jestem tego pewien na 90% że swoje systemy testują nie tylko na X86 intela ale także na AMD i może jeszcze czymś innym ale to zależy na ile mają podpisane umowy z intelem.

#256 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 października 2009 - 16:22

i co z tego? bedziesz mial szybsza grafike a pomysl czego nie bedziesz mial - pewnosci ze system bedzie dziala stabilnie, ze za rok zainstalujesz bez klopotow 10.7. nie bedziesz mial wsparcia ze strony producenta produkty tylko jakis "specjalistow od kopiowania cudzego kodu". nie bedziesz mial multitacza i podswietlanej klawiatury w laptopie, wtyczki magsafe, designu, w stacjonarnych np. wbudowanego ekranu 27" itp. itd. ludzie kupuja maki dla swietego spokoju a nie dla parametrow ktorych czesto nawet nie sa w stanie wykorzystac...

Sorry, ale chyba zapomniałeś, że Apple tylko przez kilka lat daje wsparcie na swoje produkty.
Spróbuj zainstalować Snow Na PPC, albo na MB z Core Duo (tu mówię o trybie 64bit).
A w PeCecie wystraczy wtedy wymienić procesor, czy nawet płytę główną i niskim kosztem, szybko i sprawnie powracasz do pracy z nowym systemem.
A wtyczki magsafe i 27" ekran iMaca mają poważne wady, dla których nigdy bym ich nie chciał.

#257 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 27 października 2009 - 16:22

Kolejne nietrafione porównanie. Jak można porównywać włamywanie się do domu z działalnością psystara przy pomocy instalacji softu na kompie?

bo taka jest natura dzialnosci psystara. psystar dziala wbrew woli tworcy i wlasciciela praw do systemu. handluje nim wbrew licencji i umozliwia jej obchodzenie. to jest sieganie po to do czego nie ma sie uprawnien. dokladnie tak jak wchodzenie do cudzego mieszkania, samochodu, szafki w szatni za pomoca dorobionego klucza.

Bzdura. To co, Cortland też prowadzi paskudną działalność? Przecież sprzedaje produkty oparte na cudzej pracy:lol: Psystar niczym się tutaj nie różni, Apple w obu wypadkach ma zapłacone za soft.

cortland jest dystrubtorem sprzetu apple. psystar nie jest. corland sprzedaje produkty apple zgodnie z warunkami ktore okreslaja zasady ich uzytkowania. psystar nie. jesli nie widzisz roznicy to ja ci jej tlumaczyc nie bede - szkoda czasu.

bartosz piszesz z daleka i przykra dla swoich przesada, Twoje porowania sa przykre i jak najgorsze, jestes gluchy na wazne tezy ale rozpisujesz sie po raz kolejny na te same tematy z dzika pasja... az mnie ciarki przechodza. a Ty dalej, ze to czary mary i terroryzm w najgorszym wydaniu... Twoje zdanie na temat Psystar nikogo nie obchodzi.

a to trzeba bylo tak od razu. bo jak jak jakis glupi pisze z wiara ze cie to obchodzi skoro ze mna dyskutujesz i czekam na odpowiedz ktora bierze pod uwage przedstawione argumenty.

Firmy 'otwierające zamki w 5 minut' istnieją na rynku od bardzo dawana i noszą nazwę ... ślusarz :D

tak. a slusarza ktory odtwiera zamki nie interesujac sie komu, gdzie i po co nazywa sie wlamywaczem. takie podejscie do "pracy" konczy sie w wiezieniu.

NIe zmiania to faktu ze Apple majac Asa w rekę toleruje Psystar

w jakim swiecie ty zyjesz? wiesz w ogole cos wiecej na temat o ktorym rozmawiamy czy po prostu cie to nie obchodzi i interesuja cie tylko "wazne tezy"? apple procesuje sie z psystarem o sprzedaz kolonow od kilkunastu miesiecy a rebel efi jest dostepny na rynku od 3 dni. czego oczekujesz - ze apple wysle do nich czarne smiglowce pelne wojownikow ninja? podobna sytuacja miala miejsce w polowie lat 80 kiedy to franklin computer produkowal klony apple ii. apple wygralo tamten proces mimo ze ciagnal sie kilka lat i zapewne wygra takze ten. potrzebujesz wyroku sadu zeby ocenic czy jakas dzialnosc jest uczciwa lub nieuczciwa? nie umiesz sam wyciagnac wnioskow zestawiajac ze soba ogolnodostepne fakty?

---- Dodano 27-10-2009 o godzinie 16:29 ----

Apple musi się liczyć z użytkonikami bo oni sobie mogą naprodukować nawet całe magazyny najnowszych iMaców po 10 000 zł za sztuke tylko co z tego jak nikt im tego nie kupi.

no i sie liczy - co doskonale pokazuja wyniki sprzedazy. Apple szokuje rynek | Spider's Web oraz wyniki badania staysfakcji z uzytkowania produktow danej marki:
Dołączona grafika

blog.fotogenia.info 81 procent

i to jest jedno a wymyslanie jakichs infantylnych ekonomicznych teorii to drugie. jak na razie apple sie swietnie sprzedaje wiec gadanie o tym ze "nikt im tego nie kupi" to po prostu kolejna fikcja.

#258 axyon

axyon
  • 141 postów
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Napisano 27 października 2009 - 16:30

Rebel=buntownik :D

p.s. nie oburzaj się jesli znasz angielski..niektórzy nie.

#259 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 października 2009 - 16:31

M-Audio czasem stosuje, ale problemy mają MOTU, Duende, Prosonic, TCelectronics itp.
i stosowanie kontrolera na PCI nie rozwiązuje sprawy jeśli jest np. na VIA, czy Agere. Po zastosowaniu kontrolera na TI jest OK.

No to na co czekasz! Spamuj ich dzień w dzień. Te zabawki kosztują kupę kasy a na pudełkach chyba nie pisze, że działają tylko z sterownikiem TI?!? Albo też, sprawdź co powoduje niekompatybilność ;) Ja bym stawiał na magistralę, którą idzie transmisja i jej obciążenie. Ale ja tu tylko sprzątam.

BTW: W linku, który Ci wysłałem masz dokładnie rozpisane jaka generacja i specyfikacja kontrolera jest w poszczególnych rewizjach produktów Apple.

#260 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 października 2009 - 16:32

A co do sprawy psystara itd ... , to może apple celowo toleruje to aby przekonać ludzi do OSX a jak w 10.7 wstawią zabezpieczenie to sprzedaż maków wzrośnie 2X.

#261 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 27 października 2009 - 16:36

Sorry, ale chyba zapomniałeś, że Apple tylko przez kilka lat daje wsparcie na swoje produkty. A w PeCecie wystraczy wtedy wymienić procesor, czy nawet płytę główną i niskim kosztem, szybko i sprawnie powracasz do pracy z nowym systemem.

a ile ma dawac? 100 lat? ile daje iro-ha-mac? 50? i na co - na system czy na podzespoly? czy iro-ha-mac albo psystar w ogole daje jakas gwarancje czy wsparcie jesli idzie o soft? zadnej. i dlatego sa tansi. ani iro ani psystar nie wydali zlotowki na rozwoj osx - ale chca na nim zarabaic. jakim prawem?

to o czym piszesz to sa oczywiste wady konstrukcji zintegrowanych. z takimi samymi problemami borykaja sie nabywcy laptopow, komputerow all-in-one produckji della, hp, msi, asusa itd. w nich tez nie wymienisz procesora, karty grafiki albo plyty zeby zainstalowac windows 8. to nie jest argument przeciwko apple tylko przed integracja i miniaturyzacja elektroniki.

#262 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 27 października 2009 - 16:36

jak ludzie zaczęli narzekać na C2D to apple od razu wprowadziło i5 i i7 w najdroższym iMaku a C2D 3.0 z najdroższego modelu jest teraz dostępny w najtańszym. Apple musi się liczyć z użytkonikami bo oni sobie mogą naprodukować nawet całe magazyny najnowszych iMaców po 10 000 zł za sztuke tylko co z tego jak nikt im tego nie kupi.

LOL:)
Nie sądzę, aby jakieś opinie miały jakikolwiek na to wpływ. Apple wprowadził i5/i7 bo Intel wprowadził te procesory do obiegu, jako swoje najnowsze rozwiązania. Jest to naturalny proces przestawiania się rynku z jednego typu procesorów na nowocześniejszy. Opinie nie mają tu nic do rzeczy, to samo sie dzieje na rynku PC, a nawet wcześniej. To co w tej chwili Apple wprowadza jako nowość, jest już od jakiegoś czasu standardem na rynku PC. Najnowsze procesory Intela we wszystkich liniach i typach MacBooków/iMaców są nieuchronne, a ich wdrożenie jest kwestią czasu. Core2duo powoli przechodzi do historii, choć to procesory o świetnej architekturze.

#263 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 października 2009 - 16:59

seb235 - to nie takie glupie. bartosz - nie obrazaj sie zaraz, nie chodzilo mi, ze Twoje zdanie dla mnie jest nie wazne tylko, że nie ma sensu abys rodzieral sie na temat eULA skoro wiemy wszyscy co tam jest napisane. do do Psystara - no wlanie nie tylko nie wysylaja im komandosow ale Psystar sie osmiela dalej. To jest ciekawe. Bartosz w sprawie gwarancji o ktorej pisze Iro to ma racje, producenci niektorych podsezpolow daja 2 3 i 5 lat na swoje podzespoly. Jak sie zglosi ktos do Iro z problemem to on wiedzial co kupowal i idzie to reklamowac. Bartosz Ty dzisiaj za bardzo pobudzony jestes. Albo taki dzien albo kiedy to cos wspolnego z marka Apple odmienia Ciebie w szalone Zombie.

#264 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 października 2009 - 17:25

Swoją drogą co do gwarancji apple to powinna ona pozwalać na wymiane ramu i dysku samemu poza serwisem a w wypadku mini i po części imaku nie jest dozwolone co jak dla mnie powinno być naprawione i to szybko. Bo tak na prawde z jakiej racji oddając komputer na gwarancje mam dawać ludziom 3cim dostęp do moich danych a nawet prywatnych rzeczy typu logi rozmów, zdjęcia itd ... jak dla mnie w każdym komputerze bez względu czy to Mac czy nie powinna być opcja wyjęcia dysku przed gwarancją o ile awaria jego nie dotyczy.

#265 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2009 - 17:42

nie powinna ona pozwalać na samodzielną wymianę w miniaku czy iMaku bo tam za dużo rzeczy można zepsuć po prostu

#266 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 27 października 2009 - 17:50

Bartosz Ty dzisiaj za bardzo pobudzony jestes. Albo taki dzien albo kiedy to cos wspolnego z marka Apple odmienia Ciebie w szalone Zombie.

ja sie nie obrazam, tylko dotarlo do mnie dobitnie ze na merytoryczna rozmwe juz nie ma co liczyc.

#267 Hocbav

Hocbav
  • 38 postów

Napisano 27 października 2009 - 17:51

Dla mnie ten produkt psystar jest super nie stać mnie na maca bo nie mam po prostu pieniędzy a Appla kocham wiem ze robię kijowo ale dla mnie to jedyna i full opcja korzystanie z systemu operacyjnego appla póki nie uzbieram kasyna swoje jabłko. A co do płatności i kradzieży pomysłu z projektu OSx86 to zgadzam się całkowicie ale spójrzmy prawdzie w oczy kto to kupi za 90$? crack pojawi się lada moment (mam taką nadzieje) i nikt nie da im nawet dolca (na co liczę8-) )

#268 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 października 2009 - 17:55

Dla mnie ten produkt psystar jest super nie stać mnie na maca bo nie mam po prostu pieniędzy a Appla kocham wiem ze robię kijowo ale dla mnie to jedyna i full opcja korzystanie z systemu operacyjnego appla póki nie uzbieram kasyna swoje jabłko.

A co do płatności i kradzieży pomysłu z projektu OSx86 to zgadzam się całkowicie ale spójrzmy prawdzie w oczy kto to kupi za 90$? crack pojawi się lada moment (mam taką nadzieje) i nikt nie da im nawet dolca (na co liczę8-) )

O jakim kraku ty piszesz?
Przecież coś podobnego istniej już w obiegu OSX86 od jakiegoś czasu.
Psystar jedynie złożył to do kupy.

#269 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2009 - 17:58

Nie stać Cię na Maca, więc instalujesz Mac OS X na PC i jeszcze czekasz na crack Rebel EFI? To pewnie ten Twój Mac OS X też jest z sieci? Chylę czoła! Nie chodzi mi o sam fakt instalacji OS X na PC, bo temu nie jestem przeciwny, ale już o samo piractwo mi chodzi... Mnie nie stać na Maybacha, po prostu nie mam tyle pieniędzy, a kocham tą markę, więc ukradłem z parkingu. Wiem, że robię kijowo, ale dla mnie to jedyne wyjście! :lol:

#270 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 27 października 2009 - 18:00

lol i to jest wlasnie wymowny lancuszek - najpierw hakerzy biora sobie osx, potem psystar bierze sobie prace hakerow, potem hocbav bierze sobie "prace" psystara... normalnie imponujace.

#271 bwilis

bwilis
  • 67 postów
  • SkądOrneta

Napisano 27 października 2009 - 18:27

Właśnie a ja ciągle czekam kiedy będę mógł kupić macbooka z linuxem lub innym unixem.Ciekawe ile wtedy wynosiłaby cena tego sprzętu?

#272 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 października 2009 - 18:29

Na pewno by wiele nie spadła bo kupując od nich cały komputer to software oni już ci praktycznie za free dadzą bo zysk mają spory.

#273 bwilis

bwilis
  • 67 postów
  • SkądOrneta

Napisano 27 października 2009 - 18:33

Mac4linux jest free ...A daje tyle frajdy:)

#274 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 27 października 2009 - 19:01

Psystar wcale nie odkrył ameryki tym niby swoim wynalazkiem. Przy okazji pisanie , że to jest crack jest nieporozumieniem, ale nie będę wdawał się w szczegóły. Wielokrotnie tu wspominano, że Psystar próbuje zarobić na rozwiązaniach, które od dawna krążą po sieci rozpowszechniane przez społeczność osx86. Nie potrzebnie wokół tej sprawy zrobiło się szumu. To tylko na rękę Psystarowi. Istnieje również sprzętowe, komercyjne rozwiązanie pod nazwą EFIX, taki klucz USB. A tak na marginesie to mitem jest, iż OSX na PC się wiesza i nie da się na nim pracować. Owszem na egzotycznych konfiguracjach sprzętowych to i windows ma problemy.

#275 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2009 - 19:11

Na pewno by wiele nie spadła bo kupując od nich cały komputer to software oni już ci praktycznie za free dadzą bo zysk mają spory.

eee… co?
uważasz, że soft przy kupowaniu maca jest za free, czy o co chodzi?
bo naprawdę nie do końca rozumiem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych