Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" vs Mac pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#76 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 23 listopada 2009 - 15:40

pod powerpc juz przestali pisac - nie bedzie nowego osx, nie bedzie nowych rzeczy od adobe itd itp. ja sie wynosze z powerpc w przyszlym roku do programowania php to nawet commodore64 bylby dobry

#77 Fiod

Fiod
  • 290 postów

Napisano 23 listopada 2009 - 17:13

Phobos Po pierwsze to zapomnij o g5 i używanych makach z allegro. Po drugie lepszym wyborem dla ciebie jest iMac 27 z core i5 lub core i7, a nawet core2duo. Matryca jest ok. Zapas mocy ogromny na dodatek imac ma mocniejsza kartę grafiki od maca pro! w mp montowany jest rupiec o symbolu gt120=stare9500 gt (ciut szybsza od karty z macboka nowego) zatem cs4 ps bedzie ci ladnie wspomagal operacje na obrazie. Te pierdy o mobilnych podzespołach wrzuć do sracza bo tyle są warte, w iMacu masz dysk z 7200 obrotami, dobry proc, kartę grafiki mocniejszą niż w mac pro i dobrą matrycą, stary to w zupełności wystarcza, raid do www? ktoś na łeb upadł? Co ci więcej potrzeba? zapału do tworzenia www.

#78 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 23 listopada 2009 - 19:54

Fiod, nikt tu nie "upadł na łeb" (chyba że Ty ;) bo chyba nie zrozumiałeś co przeczytałeś), bo nikt nie proponuje RAID do WWW. To był przykład na "rozbudowywalność" Mac Pro (w przeciwieństwie do iMaka) - stąd skrót "np" (na przykład). Odnosił się również bezpośrednio do podanego linku. Używane czy nowe, kwestia indywidualna. Tu często cena (zasobność portfela) decyduje. Osobiście nie kupuję najnowszych konstrukcji Apple, dopóki nie ma wiarygodnych danych z rynku o (nie)zawodności tego sprzętu. Nie zależy mi na oddawaniu kompa na gwarancji do serwisu tylko na świętym spokoju, dlatego wybieram sprzęt najmniej awaryjny z możliwych. Co po dysku 7200 rpm w iMaku, jeśli Ci padnie (a w iMakach na Intelu często się to zdarzało) to musisz oddać*do serwisu całego kompa, jeśli masz gwarancję. Co do grafy w iMaku, to przy projektowaniu dla www sprzętowe wspomaganie operacji na obrazie jest równie przydatne jak RAID ;)

#79 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 23 listopada 2009 - 20:39

Te pierdy o mobilnych podzespołach wrzuć do sracza bo tyle są warte

tyle to jest warta najwyżej ta wypowiedz ale skoro wiesz lepiej co za grafika siedzi w iMakach to ja nie bede dyskutował... Zgodze sie natomisat z tym że do grafiki pod www i programowania wystarczy Ci najsłabsza wersja iMaka.

#80 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 23 listopada 2009 - 21:21

Spokojnie, spokojnie :) Żeby było jasne nie mam zamiaru się pchać w PowerPC, ale w przyszłości na moim Macu mam amiar zająć się filmami HD, animacjami robionymi,np. Adobe After Effects. Nie tylko do WWW. A więc w tym przypadku używany Mac Pro chyba będzie lepszy.

#81 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 23 listopada 2009 - 22:21

Projektuje na potrzeby WWW, robie male DTP, robie we Flashu, Dreamweaverze... pracuje obecnie na 27" iMaku. Jest super.

#82 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 23 listopada 2009 - 22:26

Fajne wrażenie pracować na 27" monitorku ?

#83 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 23 listopada 2009 - 22:51

Pierwszego dnia bylem przerazony. Drugiego siedzialem z mysla "kurde, troche spory". Po 2 tygodniach nie wyobrazam sobie pracy na czyms mniejszym (wczesniej siedzialem na 20" 2007WFP Della).

#84 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 23 listopada 2009 - 22:57

Haha :) Widziałem takiego w iSpocie i trochę się nim pobawiłem to z jednego końca monitora na drugi to głowe przekręcałem :) A jak Ci się podoba magic mouse?

#85 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 23 listopada 2009 - 23:10

w przypadku MM, naleze do tych 50% ktorym ta mysz bardzo odpowiada:) mam nadzieje ze nie wyjda po pewnym czasie jakies niespodzianki jak z poprzednim modelem (gdzie masowo padala kulka). IMO technologicznie to MagicMouse + nowe TouchPady to pełen czad od Apple.

#86 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 23 listopada 2009 - 23:19

Podczas macania jej w iSpocie miałem również pozytywne odczucia :)

#87 Fiod

Fiod
  • 290 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 05:32

Spokojnie, spokojnie :) Żeby było jasne nie mam zamiaru się pchać w PowerPC, ale w przyszłości na moim Macu mam amiar zająć się filmami HD, animacjami robionymi,np. Adobe After Effects. Nie tylko do WWW. A więc w tym przypadku używany Mac Pro chyba będzie lepszy.

Mac Pro ale z lepszą karta grafiki niż ten szmel gt120, np.
Apple Mac Pro 2 x 2.26GHz Quad-Core Intel Xeon Nehalem 6GB/640GB/SD/ATI Radeon HD4870 512MB

---- Dodano 24-11-2009 o godzinie 05:48 ----

tyle to jest warta najwyżej ta wypowiedz ale skoro wiesz lepiej co za grafika siedzi w iMakach

w nowym imaku siedzi mobility radeon 4850 512, bazuje na wersji desktop ale ma obniżone zegary, 4850 mobility = 4830 desktop, 4830 jest mocniejsza od gt130!, a w macach pro standardem jest gt120 (jeszcze gorsza).

G100 = 9400 GT
GT120 = 9500 GT
GT130 = 9600 GSO = 8800 GS

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych