Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" vs Mac pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#26 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 24 października 2009 - 10:42

Potwierdzam.
Mój iMać żył 1,5 roku, ale padł przy na prawdę ciężkiej pracy.

Iro już przestań z tym swoim białym iMAC, ten Twój iMAC to przejdzie do historii, cały czas o nim gadasz i gadasz. To, że Ci się*popsuł to nie znaczy, że komuś ma się popsuć. Nie ma na to reguły. Może paść po kilku godzinach a może działać 10 lat i nawet jakbyś chciał to nie padnie. Nie wiem skąd masz taki wyznacznik bo w miarę wiarygodny może mieć Apple i ich sklepy i zrobić statystykę co najbardziej pada bo oni tego przewalają setki tysiące a Ty ile o ile robisz sprzęt Apple to ile tego masz?1 sztuka na dzień, a może 1 sztuka na miesiąc?

ps. kupiłeś już Rebel EFI?( bez tłumaczenia, że są darmowe rozwiązania jak pcefi czy chameleon) :)

#27 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 24 października 2009 - 10:50

Rebel EFI?

#28 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2009 - 10:54

programowanie na maca i iphona z xcode ( swietne narzedzie ), programowanie w php idealnie ( zajmuje sie tym na codzien ) majac MAMPa i EasyEclipsa oraz Flash CS4 Professional jesli chcesz cos we flashu.

MAMP jest zbędny (zbędne megabajty tak naprawdę) - Apache jest w systemie, PHP jest w systemie, tylko MySQL trzeba zainstalować (naprawdę banał) i ma się już AMP'a. sam to przerobiłem więc to na własnych doświadczeniach.
a do tworzenia stron jest całkiem sporo dobrego softu (Espresso, Coda, etc.)

do grafiki na potrzeby tworzenia stron to i miniak się nada więc nie wiem czy jest sens porywać się na Pro do takich zastosowań.

a na 27" calach to jednocześnie html, css, podgląd i projekt się chyba zmieści, więc… ;)
poza tym - od czego są spaces?

programowanie - zależy jakie - pod windowsa - no to hm, jakby to powiedzieć… to byłoby całkiem głupie, żeby kupować maka do programowania pod windowsa ;) do tego trzeba mieć windowsa. no ale zawsze jest bootcamp.
ogólnie - bez problemów ogólnie z programowaniem, chyba że chcesz robić rzeczy pod windowsa.

To, że ty nie masz problemów ze swoim iMakiem, to nie jest dowód na to, że inni go nie mają.

w drugą stronę to też działa

#29 rawr

rawr
  • 130 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 października 2009 - 10:55

a masz może portfolio, którym mógłbyś się pochwalić?

#30 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 24 października 2009 - 11:02

Rebel EFI?

Rebel EFI - Boot and Install any OS on your hardware a tu masz nawet opis instalacji How to Install Snow leopard on PC With Rebel EFI | OSX86 Guides hehe. To jest prawie to samo co Chameleon czy PCEFI, tylko oni za to biorą pieniądze.

#31 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 24 października 2009 - 11:07

Jest sens kupowania tego?

#32 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2009 - 11:11

jak chcesz Maka? nie

#33 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 24 października 2009 - 11:36

a wysyłają oni to do polski?

#34 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 24 października 2009 - 11:41

Jest sens kupowania tego?

Po co kupować jak ten sam efekt uzyskasz za darmo dzięki Chameleon. Tutaj pewnie proces instalacji został uproszczony żeby każdy n00b mógł zainstalować.
Kto się chce tym bawić to niech się bawi i kupuje, nikomu nic nie bronie a nawet mnie to nie interesuje. Tylko to dla mnie jest w stylu "jak małe dziecko siedzi w plastikowym samochodzie i udaje, że jedzie". No tu też można udawać, że się ma Maca. Pół biedy jak to jest desktop i sobie stoi w domu, ale jak ktoś "lata" z laptopem i na nim jest OSX to totalna wiocha, ale kto co lubi, kto co woli. Może ktoś ma taki fetysz pc+osx. :). I tu zaraz pewnie Iro wyskoczy, że Mac to też PC.
YouTube - Psystar Rebel Efi Loader for OSX Leopard

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 12:44 ----

a wysyłają oni to do polski?

Tu nic nie trzeba wysyłać, wykupujesz tylko kod/serial żeby mieć pełną wersję w pełni funkcjonalną a sam program/bootloader ściągasz z ich strony co podałem.

ps1. widzę, że chyba napaliłeś się na ten Rebel EFI :) hehe
ps.2 niech ktoś zrobi newsa odnośnie tego Rebel EFI bo ten news pewnie tu uszczęśliwi jakieś 89% ludzi z tego forum, joke ;P

#35 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 24 października 2009 - 11:53

A więc jak jest z pracą na iMacu? Czy występują podczas pracy np. w Photoshopie Fleshu jakieś problemy?

#36 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2009 - 12:01

Fleshu? chyba Flash'u tak, aktualnie w Photoshopie występują jakieś problemy, bo Adobe nie przygotował go pod Snow Leo. ale te problemy raczej cię nie dotyczą (raczej nie będziesz z tego korzystał co je powoduje, skoro tworzysz pod web)

#37 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 24 października 2009 - 12:04

Hmmm troche martwią mnie niektóre wypowiedzi na forum, odnośnie tych moblinych podzespołów;/ Czy to jest duży problem? Chciałbym mięc bardziej stacjonarny komputerek.

#38 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 24 października 2009 - 12:14

Ja tam bym osobiscie nigdy imaka nie kupil no chyba zeby ladnie wygladal w pokoju. Jak mam dac kase za laptopowe czesci to woel kupic aptopa przynajmniej mozna wziac go pod pache i wyjsc z domu :P

#39 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2009 - 12:25

Phobos - a tak na serio to co cię martwi? czemu to ma być problem?

#40 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 24 października 2009 - 12:29

WYdaje mi się że z tymi podzespołami laptopowymi może mu braknąć mocy :/ I że szybko polegnie w pracy.

#41 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 24 października 2009 - 12:40

Ja tam bym osobiscie nigdy imaka nie kupil no chyba zeby ladnie wygladal w pokoju. Jak mam dac kase za laptopowe czesci to woel kupic aptopa przynajmniej mozna wziac go pod pache i wyjsc z domu :P

Ja jeszcze pod tego laptopa bym podciągnął maca mini. Na tyle małe gówienko, że też można go wziąć wszędzie. Kwestia tylko monitora bo nawet nie trzeba głośników bo miniak ma w sobie wbudowany laptopowy, piździawka mała, ale jest.

#42 massacrrrre

massacrrrre
  • 240 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2009 - 13:27

hmm nie masz sie czego bac. ja mam macbooka white. pracuje co prawda w audio ale robie powasne projekty ktore juz wymagaja od komputera. plus do tego ten sam komputer jezdzi ze mna na koncerty. nic mu nie jest ;]

#43 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2009 - 13:59

Phobos - no to przejdź się do sklepu, sprawdź jak działa, zamiast 'wydawania się'…

naprawdę na twoje potrzeby to paroletni sprzęt wystarczy.

#44 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 24 października 2009 - 15:54

Ja myślałem akurat o nowym iMacu 27" intel core i5

#45 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 października 2009 - 17:09

Phobos - no to przejdź się do sklepu, sprawdź jak działa, zamiast 'wydawania się'…

naprawdę na twoje potrzeby to paroletni sprzęt wystarczy.

Wiesz te sprawdzanie w sklepach to w sumie taka brdziej reklama bo za wiele to tam nie sprawdzisz, a chwila zabawy na świeżym systemie zawsze będzie szybka nawet na moim mini :)

#46 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 października 2009 - 17:35

Dlaczego nie sprawdzi ? można instalować programy, które Cię interesują. można przynieść ze sobą, chociażby demo, zainstalować i prześmigać. A wszystkie aplikacje Apple'a i tak są zainstalowane, więc też można przeklikać. A jak nie ma Final Cut'a albo innych, to się umawiasz, że zainstalują i wtedy przychodzisz. Tak to wygląda w gdańskim Cortlandzie, polecam.

#47 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2009 - 18:05

seb235 - jak sobie pogada ze sprzedawcami to triala photoshopa (i innych programów) powinni zainstalować bez problemu. a posiedzieć tam dłużej też może. popatrzeć jak szybko mu otworzy pliki, jak to chodzi, ile (dużych) plików na raz uciągnie, etc. jak się chce to naprawdę nie ma problemu ogólnie - to co Witos wyżej napisał

#48 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 października 2009 - 20:40

Tak czy inaczej owszem Mac Pro jest drogi to się zgadza tylko że ty kompa potrzebujesz do pracy i ja nie wiem czy taki iMac na mobilnych kastratach się do tego nadaje.

I jeszcze jedno pytanie jak jest z podzespołami iMaca, czy wszystko jest laptopowe? Czy desktopowe? Czkeam na odpowiedź.

Desktopowy jest tylko dysk i LCD. Reszta, to mobilne komponenty.

Hmmm troche martwią mnie niektóre wypowiedzi na forum, odnośnie tych moblinych podzespołów;/ Czy to jest duży problem? Chciałbym mięc bardziej stacjonarny komputerek.

WYdaje mi się że z tymi podzespołami laptopowymi może mu braknąć mocy :/ I że szybko polegnie w pracy.

One mają desktopowe procesory.

Core 2 Duo E7600 3.06 GHz na LGA 775 Socket T
Core i5 lub i7 na LGA 1156 Socket H

Żródło: iMac Intel 27" Teardown - Page 3 - iFixit

#49 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 października 2009 - 21:24

Wiesz te sprawdzanie w sklepach to w sumie taka brdziej reklama bo za wiele to tam nie sprawdzisz, a chwila zabawy na świeżym systemie zawsze będzie szybka nawet na moim mini :)

czy ja wiem czy świeży system działa szybciej? Po zakupie nowego sprzętu robiłem migrację ze starego maca tak więc od 4lat w pewnym sensie siedzę na tym samym tylko upgradowanym systemie. Ostatnio na starym MB zrobiłem reinstal od zera i nie widzę różnicy w szybkości poza kłopotami z doinstalowaniem codeków i pluginów ;) MacOs działa u mnie cały czas tak samo szybko/wolno bez zmian, a mielę go ostro od początku pakietem adobea i FCSII, z całym bagażem dodatkowych fontów i doinstalowywanych w trakcie wtyczek.

#50 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 24 października 2009 - 21:41

One mają desktopowe procesory.

Core 2 Duo E7600 3.06 GHz na LGA 775 Socket T
Core i5 lub i7 na LGA 1156 Socket H

Żródło: iMac Intel 27" Teardown - Page 3 - iFixit

Tego nie wiedziałem. Do tej pory zawsze były laptopowe.
No to w takim razie szykuje się w reszcie dobra wydajność.
Ciekawe jak będzie ze schłodzeniem tego, przy grafice ATI.

Rzymianin, dzięki za info.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych