Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" vs Mac pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#1 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 21 października 2009 - 16:00

Witam! Przymierzam sie powoli do zakupu nowego komputera, i zastanawiałem sie nad macami. Będzie to mój pierwszy Mac więc proszę o pomoc, otóż zastanawiam sie miedzy kupnem nowego imac-a 27":?: :?: z prockiem prawdopodobnie 4 rdzeniowym oraz nad używanym Mackiem Pro? Czy ktos sie orientuje czy w przyszlosci nie sa sapowiadane premiery Mac-ów Pro? Z zakupem mi sie nie spieszy, myśle o komputerze tak około pod koniec roku, natmiast komputera będę używał do PhotoShopa w dużej mierze, gdyż będe projektował strony WWW. W przyszłości mam również zamiar rozszerzenia mojej wiedzy pod wzglądem programowanie i tutaj 2 pytanie, Czy Maki nadaja sie do programowanie pod wzglądem programów do programowania? :?:

Pozdrawiam, Phobos

#2 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 21 października 2009 - 19:29

To zalezy, Mac Pro to raczej kombajn, jesli nie planujesz nim zarabiac, to nad sensem zakupu bym sie zastanawial... z drugiej strony imac 27 tez tanim komputerem nie jest ;)

#3 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 października 2009 - 19:47

iSraki i miniaki pomijam, ale Pro na prawdę warto brać :)

#4 Sekal

Sekal
  • 369 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 października 2009 - 11:15

Czy Maki nadaja sie do programowanie pod wzglądem programów do programowania? :?:

Z przykroscia stwierdzam ze VS 2008 nie dziala na MacOS :(

#5 cook

cook
  • 52 postów
  • SkądPolska

Napisano 22 października 2009 - 11:35

chyba to jest powielony wątek

#6 stryj

stryj
  • 37 postów
Napisano 22 października 2009 - 16:00

iSraki i miniaki pomijam, ale Pro na prawdę warto brać :)

Ja się tam nie znam, ale studio, w którym przygotowują do druku mój miesiecznik (kolorowy, 140 stron), a także kilkanaście innych tytułów (z wysokiej półki) pracuje na iMakach, do tego starszych. A więc takie do bani raczej chyba nie są.

#7 pavlo_

pavlo_
  • 15 postów

Napisano 22 października 2009 - 16:10

Phobos iMac w zupelnosci ci wystarczy szczegolnie ten 27'', bo bedziesz mial duza przestrzen robocza, swietny ekran, wszystko szybko i gladko bedzie smigac i nie wydasz wora pieniedzy. Co do programowania to Visual Studio to mozesz uzywac majac parallels, do tego programowanie na maca i iphona z xcode ( swietne narzedzie ), programowanie w php idealnie ( zajmuje sie tym na codzien ) majac MAMPa i EasyEclipsa oraz Flash CS4 Professional jesli chcesz cos we flashu.

#8 molsar

molsar
  • 360 postów

Napisano 22 października 2009 - 16:38

do pro musisz kupowac monitor...a do webowej grafy ten rodzaj matrycy jest ok. do takich zadan to i nawet macmini wystarczy :P

#9 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 października 2009 - 17:15

Na mieście mówią, że w 2010 roku pojawią się Maci Pro 12-rdzeniowe. Z każdym miesiącem będzie więcej o tym wiadomo.

#10 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 22 października 2009 - 18:06

jakby komukolwiek brakowalo mocy w aktualnych macach pro...

#11 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 października 2009 - 18:22

Phobos iMac w zupelnosci ci wystarczy szczegolnie ten 27'', bo bedziesz mial duza przestrzen robocza, swietny ekran, wszystko szybko i gladko bedzie smigac i nie wydasz wora pieniedzy. Co do programowania to Visual Studio to mozesz uzywac majac parallels, do tego programowanie na maca i iphona z xcode ( swietne narzedzie ), programowanie w php idealnie ( zajmuje sie tym na codzien ) majac MAMPa i EasyEclipsa oraz Flash CS4 Professional jesli chcesz cos we flashu.

Wiesz wór pieniędzy to jednak on wyda jak by na to nie patrzeć, co do zastosowania to ekran glosy może utrudniać troszkę sprawę a czy C2D 3.0 wystarczy do płynnej pracy w Visual Studio na parallels też wątpię, jak dla mnie powinien ewidentnie zainwestować w Mac Pro.

jakby komukolwiek brakowalo mocy w aktualnych macach pro...

Wiesz bo tutaj na forum to większość ma maki do standardowej pracy, jest garstka ludzi którzy robią coś tam więcej ale uwierz mi że są zadania w których jeden komputer jest za mało i łączy się ich kilka w jedną potężną stacje roboczą a obliczenia i tak potrafią trwać sporo czasu.

#12 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 22 października 2009 - 20:08

Takiego wora to nie zapłacę, gdyż wliczam to w koszty firmy, a więc 22% taniej :P

#13 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 października 2009 - 20:14

no właśnie to bierz Maca Pro :)

#14 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 22 października 2009 - 20:19

Z tym że na taki wydatek to i tak mnie raczej nie stać :( A wiesz może jak wygląda możliwość podłączenia 2-go monitora pod imaca?

#15 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 października 2009 - 20:34

Tak czy inaczej owszem Mac Pro jest drogi to się zgadza tylko że ty kompa potrzebujesz do pracy i ja nie wiem czy taki iMac na mobilnych kastratach się do tego nadaje.

#16 pavlo_

pavlo_
  • 15 postów

Napisano 22 października 2009 - 20:41

Tylko jak podsumujesz, mac pro + bardzo dobry monitor to wyjdzie cie dwa razy drozej niz iMac, chociaz wiadomo, wiecej mocy bedziesz za to mial. Natomiast moim zdaniem jesli nie zajmujesz sie obrobka video czy skomplikowanymi pracami graficznymi to jest to szkoda pieniedzy, a mozesz kupic iMac i kolejny monitor i pakiet oprogramowania za to. W iMacach i5 jest tak wydajny, ze plynie popracujesz w Visual Studio. Do iMaca mozesz podlaczyc kolejny monitor przez mini Display port czyli musisz jeszcze przejsciowke dokupic.

#17 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 października 2009 - 20:44

Moja żonka pracuje na iMac'u, niczego sobie maszynka, wystarczy w zupełności do architektury wnętrz, wizualizacji i projektowania. Ja pracuję w 3D, czyli ten przypadek, w którym nigdy nie ma wystarczająco szybkiego komputera. Dlatego czekam na zapowiadanego 12-drzeniowca. Inaczej mówiąc, do zwykłej pracy 3D/2D/video wystarczy iMac. Do większych zadań Mac Pro. I wszycho. A odkąd można iMac'a quad'a kupić, w dodatku można 16Gb RAM'u wstawić, to już wogóle bomba. Nowy iMac jawi się jako całkiem mocny komputer, nawet do poważniejszych zadań.

#18 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 października 2009 - 19:09

jak wygląda możliwość podłączenia 2-go monitora pod imaca?

bez problemu za pomocą gniazda mini display port, są przejściówki.

#19 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 23 października 2009 - 22:18

A jakie są opcje ustawienia drugiego monitora? MOżna mieć to samo na 2 monitorach, na 2 coś innego i rozszerzony pulpit na 2?

#20 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 23 października 2009 - 23:48

Tak

#21 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 23 października 2009 - 23:52

A jak jest jeżeli chodzi o żywotność tych Maków? Czytałem na forum, że potrawią się po 2 latach zużyć. W moim przmyśleniu iMac 27" Core i5 miał by mi służyć 4 lata minimum, czy to możliwe?

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 01:08 ----
I jeszcze jedno pytanie jak jest z podzespołami iMaca, czy wszystko jest laptopowe? Czy desktopowe? Czkeam na odpowiedź.

#22 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 października 2009 - 00:53

Na forum piszą wszystko. To już w zasadzie standard, żeby nie wierzyć informacjom z forum. Sam mam 4 mac'i, miałem 5, ale mi jeden buchnęli. Najstarszy mam z 2000, PowerBook, wciąż działa, ale nikt nie chce na nim robić. Wszyscy wolą kolejny, z 2001, tak samo wciąż w użytku, do projektowania również. PowerMac G5 z 2004, do dziś na mnie zarabia, no i iMac z 2007 moja żona na nim pracuje. Był też PowerBook Alluminium, ale nie pamiętam, z którego roku, nie zdążyłem sprawdzić. Z żadnym nie miałem najmniejszych kłopotów oprócz standardów, czyli bateria systemowa w starszych modelach, po kilku latach to w zasadzie obligatoryjna wymiana. Aha, no i w starych laptopach napędy już nie takie rychliwe, niektorych płyt nie odczytują. Ciekawe jednak, że głównie tych zapisywanych na piecach... To jak ze składakami, tylko odwrotnie. Składaki się psują a nieliczne z nich działają świetnie. Mac'i zaś działają świetnie, a nieliczne się psują. A propos bebechów, to chyba nie są ani laptopowe, ani desktop'owe, są po prostu iMac'owe. Dysk, ten jest desktopowy na ten przykład, dysk jest 3,5".

#23 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 24 października 2009 - 09:39

A jak jest jeżeli chodzi o żywotność tych Maków? Czytałem na forum, że potrawią się po 2 latach zużyć. W moim przmyśleniu iMac 27" Core i5 miał by mi służyć 4 lata minimum, czy to możliwe?

Potwierdzam.
Mój iMać żył 1,5 roku, ale padł przy na prawdę ciężkiej pracy.
To co ty będziesz robił, to raczej wykorzystanie maszyny w 40%.
Proponował bym ci jednak próbę pracy przy świetle dziennym. Mnie osobiście to lustro strasznie przeszkadza.

I jeszcze jedno pytanie jak jest z podzespołami iMaca, czy wszystko jest laptopowe? Czy desktopowe? Czkeam na odpowiedź.

Desktopowy jest tylko dysk i LCD. Reszta, to mobilne komponenty.

Witos, nie porównuj starych maków z nowymi.
To zupełnie innej klasy podzespoły i inne wykonanie.
Żywotność iMaców jest odwrotnie proporcjonalna do rodzaju wykonywanej pracy.
Im cięższa, tym krócej wytrzyma. Jest to związane z kiepsko rozwiązanym chłodzeniem, a raczej brakiem miejsca na dobre chłodzenie.

#24 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 października 2009 - 10:09

Mam iMac'a z 2007, to raczej nowy model. Pracuje jako klient renderu sieciowego, nie czaly czas oczywiście. Procesor wykorzystany w ponad 190% przez długi czas, czasami zdarza się, że iMac liczy w tle render i jednocześnie żona na nim projektuje w Sketchup'ie i obrabia w PS. To jest dość mocne obciążenie, ale standard w tej branży. Od 2 lat nie było z nim kłopotu, dlatego mogę mu wystawić jak najlepszą ocenę. Zobaczymy co będzie dalej, ale jakoś nie czuję żeby cokolwiek miałoby się zmienić. Chłodzenie daje radę. Owszem, ze szczeliny bucha ciepło, ale tak to już jest z chłodzeniem.

#25 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 24 października 2009 - 10:30

To, że ty nie masz problemów ze swoim iMakiem, to nie jest dowód na to, że inni go nie mają. Oczywiście nie podważam twojej prawdomówności. Dawno temu jak sygnalizowałem problem pękających obudów w MB, to też pisano podobnie. Potem był artykuł i dyskusja na forum. Teraz każdy wie, że to jednak bardzo dużo ludzi ma z tym problem do dziś.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych