Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

NDrive - kolejna nawigacja GPS dla iPhone po polsku (+konkurs)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
434 odpowiedzi w tym temacie

#126 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 17 października 2009 - 20:48

Jeżeli konkurs polega na losowaniu to treść komentarza nie bardzo ma znaczenie. Z drugiej jednak strony, bez sensu pisać tylko dla pisania. Warto byłoby więc odnieść się do tematu ale przypomina mi to wszlakie konkursy, w których nagrodą jest coś, bez posiadania czego nie można by w nim wystartować. Z punktu widzenia twórców konkurs ma na celu promowanie produktu. Jeśli promocja to komentarze powinny mieć pozytywne zabarwienie. Ale jak tu pisać o produkcie, którego się nie zna. Żeby go poznać należy go kupić ale po co wtedy startować w konkursie? W temacie NDrive mogę jedynie napisać, że zachęcająco wygląda interface programu. Nie podoba mi się jednak kolorystyka - białe ulice na kremowym tle. Nie jest to zbyt ergonomiczne podejście. By "wypatrzeć" układ ulic potrzeba nieco dłuższego czasu, którego w trakcie prowadzenia nie mamy zbyt wiele. Kontrastowe kolory ułatwiają szybką rejestrację obrazu przez oko. Dodatkowo twierdzę, że wyświetlanie budynków 3D w nawigacji samochodowej wydaje się chybione. Po pierwsze, nie ma czasu na przyglądanie się małej grafice i porównywanie jej z rzeczywistym wyglądem. Po drugie, takie budynki przesłaniają trasę. W trakcie jazdy mózg skupia się na manewrach, jakie ma do wykonania. Te zaś zależą od kształtu ścieżki i konfiguracji skrzyżowań. Sądzę więc, że urealnianie generowanego obrazu w urządzeniu jest zbędne i nie przynosi spodziewanych korzyści. Najbardziej istotna informacja, którą jest kształt trasy na tle sieci innych dróg, jest zamazywana natłokiem dodatkowych danych. Dane te nie mają jednak istotnego dla prowadzenia samochodu znaczenia. Innym przypadkiem natomiast jest nawigacja piesza, gdzie takie zabiegi wydają się wielce uzasadnione. To jednak są moje osobiste spostrzeżenia i nie muszą mieć pokrycia w preferencjach innych kierowców. Dla mnie najistotniejsze znaczenie ma szybkość działania, przejrzystość informacji i szybkość jej przyswajania. Nie wspomnę już o dokładności mapy. Na tę jednak producent programu nie ma wpływu w przeciwieństwie do całej reszty. Jak te możliwości wykorzystała firma NDrive okaże się pewnie niedługo, na co sam z niecierpliwością czekam.

#127 andrzejpe

andrzejpe
  • 17 postów

Beznadziejna nawigacja, strata pieniędzy Kupiłem przed tygodniem. Fatalny program. Rzeczywiście działa wyjątkowo szybko i płynnie, Iphone nie gubi sygnału i szybko łapie fix, natomiast zapomniano zupełnie o tym, co jest najważniejsze w systemie nawigacyjnym, czyli o dobrych algorytmach wyznaczania tras. W ndrive są fatalne. W 100 % przejechanych przeze mnie w ciągu tygodnia tras, wszystkie trasy były fatalnie wyznaczone. W celach testowych jeździłem kierując się komunikatami. Czegoś podobnego jeszcze nie widziałem. W kazdym przypadku trasa była dziwaczna, krążenie dookoła, kierowanie pod prąd w drogi jednokierunkowe i na odwrót omijanie normalnych tras w taki sposób, jakby program myślał , że jest 1-kierunkowa. Cała masa najprostszych błędów, pokazuje żeby jechać prosto, a mówi , ze w lewo i tym podobne. Dziwaczne komendy na rondzie. Całkowita strata pieniedzy. Program bezuzyteczny.

#128 rafalko

rafalko
  • 140 postów
  • SkądBiałystok

Bardzo mi się podoba, zwłaszcza przyjazny interfejs i szybkość działania.

#129 budzik1

budzik1
  • 347 postów

Napisano 17 października 2009 - 20:53

Na pewno by się przydał zarówno do samochodu jak i na rowerek - co chyba nie często spotykane w aplikacjach nawigacyjnych turn-by-turn. Na rower obecnie używam MotionX GPS, ale NDrive też bym chętnie wypróbował.

#130 Keinoom

Keinoom
  • 45 postów

Napisano 17 października 2009 - 20:56

A co tam :) Warto spróbować :) Sofcik fajny przecież. Życzę wszystkim i sobie szczęścia w losowaniu ;)

#131 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 października 2009 - 20:56

nastepna nawigacja ciekawe jak rozwiazana jest kwestia routingu i planowania tras firma troszeczke nie znana czy jest moze jakas wersja demo do testow?

#132 qbuleck

qbuleck
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 października 2009 - 21:01

Od dawna myślę o nawigacji na iP. Mam wprawdzie Automapę na palmtopie, ale fajnie byłoby mieć wszystko w jednym urządzeniu.

#133 draftwave

draftwave
  • 5 postów

Napisano 17 października 2009 - 21:05

wygląda interesująco, pozostaje czekać do wyników konkursu

#134 miekkikasztan

miekkikasztan
  • 73 postów
  • SkądStargard Szczecinski, Poland

Napisano 17 października 2009 - 21:06

Całkiem całkiem ta Navi ;) z chęcią ja wyproboje ;)

#135 Jacoszek

Jacoszek
  • 23 postów

Napisano 17 października 2009 - 21:07

Fajna sprawa, szkoda, że nie można pobrać jakiegoś demka, by sprawdzić czy działa jak należy :)

#136 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 października 2009 - 21:09

40E to naprawdę niedużo w porównaniu do konkurencji. Chętnie bym przetestowała ;).

#137 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 października 2009 - 21:11

nastepna nawigacja ciekawe jak rozwiazana jest kwestia routingu i planowania tras firma troszeczke nie znana czy jest moze jakas wersja demo do testow?

#138 utf

utf
  • 105 postów

Napisano 17 października 2009 - 21:13

Uch może mi się trafi :) Cena faktycznie atakcyjna ale obawiam się tego czy nie będzie tracił zasięgu jak IDEA.

#139 augustine

augustine
  • 220 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 17 października 2009 - 21:15

Coś nowego wyszło w końcu z mapkami dla Polski :) P.S Szkoda że nie ma wersji lite dla przetestowania.

#140 szpila9

szpila9
  • 56 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 października 2009 - 21:16

Jak dla... ...mnie bomba!

#141 rajieru

rajieru
  • 4 postów

Napisano 17 października 2009 - 21:17

tylu chętnych a tylko 5 kluczy... cóż spróbować zawsze warto... a nóż nuż widelec nie bede musiał błądzić po polse Polsce ;)

#142 Tazintosh

Tazintosh
  • 184 postów
  • Skądz C:\Bielsko-Biała\

Napisano 17 października 2009 - 21:17

No to to sie okarze okaże, chciałbym oblukac tego appsa :) I przetestować jak by współpracował z moim rowerem :P i oczwiście iPhonem ( Ale z tego "lanie wody" :P)

#143 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 17 października 2009 - 21:18

Jestem pod wrażeniem modeli 3D w centrum warszawy ;) ładna rzecz...

#144 japok

japok
  • 120 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 17 października 2009 - 21:19

Nie wypada nie skomentowac. Choc widze ze konkurencja na 15 stron :P

#145 patkow

patkow
  • 4 postów

Napisano 17 października 2009 - 21:20

Wiele plusów dodatnich ... mało ujemnych :). Jak dla mnie świetny produkt w przyzwoitej cenie. Jeżeli będzie się rozwijał to ... nic tylko wsiąść do samochodu i NDriveeee :)

#146 cza_gda

cza_gda
  • 430 postów
  • Skądgdansk

Napisano 17 października 2009 - 21:21

Eee.. świetna nawigacja :D ! :P

#147 dogiela

dogiela
  • 70 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 17 października 2009 - 21:26

z tego co widzę super nawigacja...budynki 3D napewno ułatwiają odnajdywanie punktów w mieście...chciałoby się mieć ten program :)

#148 oaks

oaks
  • 210 postów
  • Skądkatowice

Napisano 17 października 2009 - 21:27

Ale poruszenie, tyle komentarzy :) Ciekawe, jakie będą kryteria wyboru zwycięzców. Jak kolejność, to lipa, chyba, że od tyłu :) Pozdrowienia, dla Szanownej Komisji ;)

#149 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 października 2009 - 21:30

Nigdy nie miałem nawigacji (poza miesiącem z Omnią) więc może być fajnie potestować legalnie.

Jak mnie wylosujecie to będą jaja ;-) NIgdy nie udało mi się nic wygrać w taki sposób.

Teraz tak bardziej konkretnie. Wiecie może jak ma się GPS w iPhone 3G to np. GPSów w Omnii, Dimondzie czy Kaiserze ?
Nie wiem jak to jest ale fixa iPhone łapie szybko, ale z dokładnościa (patrząc po zdjęciach w iPhoto z użyciem gps) bywa różnie. Mam wrażenie że za często łapie nadajnik a nie gps'a.
Niektóre zdjęcia robiłem w pomieszczeniu inne na dworzu.

Ktoś ma jakiś link do testów albo sam testował dokładność iP-gpsa ?

ad. oaks
Może być kolejnośc dowolna, ale może być też od tyłu. 69 nie byłoby złe, No chyba że chłopaki wybiorą klasyczną - misjonarską.

BTW: obstawiam zebranie loginów + random ;-)

#150 jotxjot

jotxjot
  • 10 postów

Napisano 17 października 2009 - 21:33

od tyłu powiadasz? hmmm :) pewnie i od tyłu niewiele by dało bo frekwencja spora. a ja szczerze powiem, ze jestem ciekaw jak NDrive wypada na tle tomtoma. Uwielbiam prostotę i intuicyjność obsługi TT, korzystałem z wielu nawigacji, również z rodzimej Automapy (WM5), ale TomToma poki co nic dla mnie nei przebija, choc na iPhone jest on zdecydowanie zbyt drogi, no i brak wsparcia dla PL smuci :( chetnie przetestowałbym coś co korzysta z map TA i interfejs na pierwszy rzut oka ma zblizony do TT, to dobrze wróży na przyszłość. pozdrawiam Jakub Jabłoński

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych