Jak zainstalowac Mac OS X na PC
Posted 20 May 2007 - 10:37

Posted 20 May 2007 - 18:03
Posted 20 May 2007 - 19:28
Posted 22 May 2007 - 08:33

Posted 22 May 2007 - 08:58
Posted 22 May 2007 - 09:07
Zanim ten kaleki linuks dojdzie do poziomu Mac OS to miną wieki...
dodadzą jeden program i już nowe distro srubudu na łubudu, a gdzie ułatwienie życia użytkownikowi?
Jak linuksowcy nie wezmą się za to co najważniejsze czyli prostota w obsłudze to dalej będzie to system dla nawiedzonych krzyczącytch "no pasaran" oderwanych frustratów od cycka microsoftu bo nie stać ich było na windowsa!
ja nie musze zapamietywać litani poleceń, czytać milion książek i system działa! Mac os działa i tyle więcej mnie nie obchodzi - a taki powinien być system idealny
jesli juz mowimy o idealnym systemie to prosze bardzo, jak dla mnie rozwiazania ktore na pewno przybliza caly interfejs do idealu....
http://www.youtube.com/watch?v=PLhMVNdplJc
Posted 22 May 2007 - 09:09
Imo mozesz spac spokojnie. Do czegos takiego raczej nie dojdzie poniewaz wtedy apple musialoby utrzymac sie wylacznie ze sprzedazy iPodow. Kto "normalny" kupilby wtedy maka skoro nawet podzespoly ma takie same jak przecietny pecet?Sądzę, że maksymalnie za dwa lata będziemy mieli komercyjuny debiut Mac OSa na PC.
Posted 22 May 2007 - 10:03
Sądzę, że maksymalnie za dwa lata będziemy mieli komercyjuny debiut Mac OSa na PC.
Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie

Przez parę miesięcy odkąd używam Maka już się odzwyczaiłem od programów antywirusowych i czyszczenia systemu.
A niestety jak wzrośnie popularność Mac OS X to wzrośnie też zainteresowanie nim przez różnego rodzaju "geniuszy", żeby trochę namieszać w systemie.
Posted 22 May 2007 - 10:47
Imo mozesz spac spokojnie. Do czegos takiego raczej nie dojdzie poniewaz wtedy apple musialoby utrzymac sie wylacznie ze sprzedazy iPodow. Kto "normalny" kupilby wtedy maka skoro nawet podzespoly ma takie same jak przecietny pecet?
Właśnie dla świetnej marki kupiło by go wielu ludzi. Już teraz jest to zwykły pecet.
Przypominam, że ja nie miałem pojcia o Mac OS X jeszcze trzy miesiące temu. Komputer kupiłem kierując się tym, że to świetna, niezawodna, stabilna maszyna o bardzo dobrej reputacji, która się nie starzeje tak szybko jak inne, na której da się postawić Windows.
Wierz mi, że tak, jak ja myśli wielu. Apple świetnie o tym wie, dlatego dość stanowczo sugeruje, że można na nim zainstalować Windows. Dzięki takiemu trikowi przekonałem się, że Mac OS X jest na prawdę świetny a Windows zupełnie zbędny ale bez tego bym Maki nadal traktował jako folklor dla wybranych i na pewno nie mając pojęcia o systemie Apple w życiu nie wydał bym ponad 4 tys. na coś, czego nie znam i nie mam o tym zielonego pojęcia. Tak, więc dzięki Windows przekonałem się do Maca. Co ciekawe jest to jakaś dziwna psychologiczna przypadłość. Od ponad dwóch lat pracowałem już na Linuksie i XP w zasadzie był mi zbędny a jednak musiał być gdzieś blisko... Wszystko, co potrzeba używałem już na Pingwinie.
Tak mocno Windows jest zakorzeniony w świadomości wielu, ponieważ nie jestem wyjątkiem.
Teraz sobie wyobraź co by się stało, gdyby Apple wypuścił Triala Mac OS X na PC.
Wielu ludzi umęczonych Windows i - niestety - Linuksem zechciało by go wypróbować (teraz barierą jest cena sprzętu i kłopoty przy instalacji na PC)... Wiadomo, że jest na prawdę dobrze przemyślany i ma mało wad. Mógłby być przeciwwagą dla "jedynie słusznej linii południowego zachodu USA". Linux to inny "target".
Skoro ja - prosty człowiek o tym pomyślałem i tak bym zrobił, gdyz ma to jakieś tam racjonalne podstawy to nie wierzę, że stratedzy firmy też nie biorą pod uwagę takiego rozwoju wypadków. Przecież w końcu chodzi o pensję.
Wydaje mi się, że teraz obserwują w jakim kierunku rozwinie się rynek. Jeżeli sprzedaż komputerów Apple będzie nadal wzrastać - zostanie jak jest. Jeżeli zacznie spadać - uwolnią Mac OS a i będą go sprzedawać obok własnego sprzętu.
A co do Linuksa - nie krytykuję go zbyt mocno. Jego twórcom należy się najwyższe uznanie. To niespotykane zjawisko, że powstało coś z niczego, ma tak dużą społeczność i prężnie się rozwija. Wcześniej panowało przekonanie, że aby zrobić dobry system należy mieć sieć sprzedaży na całym świecie, megadolary i wielki koncern zatrudniający tysiące programistów.
Pewnie, że jest niedopracowany, niedokończony, i brak mu kogoś "z jajami" do koordynacji i wyznaczenia jasnego kierunku rozwoju oraz solidnego zastrzyku finansowego.
I tak to, że powstał, działa, prężnie się rozwija, rośnie jego popularność i tysiące ludzi zupełnie za darmo uczestniczy w jego rozwoju, bądź w inny sposób go wspiera (choćby pomagając w problemach na forach i grupach) to na prawdę cud. Nigdy nie zapomnę, gdy nie raz przeklinałem kolejną awarię Windows, na Maka nie było mnie stać a nie było innej alternatywy. Dzięki twórcom Linuksa jest wybór, nikt nie może się już zasłaniać, że go niestać na system operacyjny i działa na "byle czym", co nie jest bez znaczenia dle mniej zamożnych.
Posted 22 May 2007 - 10:55
Ale na co komu trial skoro na torrentach wersje x86 leza na wyciagniecie reki? Jak ktos bardzo chce sprobowac to sprobuje i zaden trial mu nie jest potrzebny. Tak wiem, legalnosc ...ale rzeczywistosc jest jednak inna.Teraz sobie wyobraź co by się stało, gdyby Apple wypuścił Triala Mac OS X na PC.
Wielu ludzi umęczonych Windows i - niestety - Linuksem zechciało by spróbować go wypróbować (teraz barierą jest cena sprzętu i kłopoty przy instalacji na PC)... Wiadomo, że jest na prawdę dobrze przemyślany i ma mało wad. Mógłby być przeciwwagą dla "jedynie słusznej linii południowego zachodu USA". Linux to inny "target".
Imo wypuszczenie OS X na PC byloby zdecydowanie nierozsadnym posunieciem ze strony apple. Apple woli robic system pod kilka konfiguracji sprzetowych - dzieki czemu jest on tak stabilni i dopracowaniy - niz martwic sie o miliony roznych konfiguracji PC.
Posted 22 May 2007 - 11:06
Ale na co komu trial skoro na torrentach wersje x86 leza na wyciagniecie reki? Jak ktos bardzo chce sprobowac to sprobuje i zaden trial mu nie jest potrzebny. Tak wiem, legalnosc ...ale rzeczywistosc jest jednak inna.
Co innego pirat, co innego w pełni legalna wersja. Firma nie zainstaluje pirata. Zbyt wiele ryzykuje. Poza tym powoli zaczyna się tworzyć (powoli) moda na legalne oprogramowanie "dla świętego spokoju". Nie trzeba już "kraść z głodu" dzięki darmowemu oprogramowaniu. Brakuje tylko systemu i mamy komplet bez łamania prawa.
Trial to przede wszystkim forma reklamy. Zaraz by go umieściły na swoich stronach i płytach dołączanych do gazet czasopisma komputerowe.
Imo wypuszczenie OS X na PC byloby zdecydowanie nierozsadnym posunieciem ze strony apple. Apple woli robic system pod kilka konfiguracji sprzetowych - dzieki czemu jest on tak stabilni i dopracowaniy - niz martwic sie o miliony roznych konfiguracji PC.
Jak to działa - widać na przykładzie Longhorna. Obecnie każdy go może ściągnąć i zainstalować skądkolwiek zupełnie legalnie i za darmo. Jest na wszystkich ftpach szanujących się periodyków poświęconych PC. Ba ! Microsoft wzorem SUNa wysyła nawet płyty do domu ! Zupełnie za free. Zobacz jaki jest odźwięk na Googlach i porównaj z zainteresowaniem Mac OS X na x86, który jest w sieci od dawna. To działa !
Oczywiście także skorzystałem i już jest u mnie w Parallels. Czekam jeszcze na płytki od MS i klucz aktywacyjny. Licencja wygasa z chwilą uruchomienia komercyjnej sprzedaży Windows 2008 Server - czyli w przyszłym roku. Bez klucza system działa przez 30 dni. Klucz aktywacyjny dostaje każdy chętny.
Posted 22 May 2007 - 11:18

Posted 22 May 2007 - 11:23
Posted 22 May 2007 - 11:25
Właśnie dla świetnej marki kupiło by go wielu ludzi. Już teraz jest to zwykły pecet.
....................................................................................... (szkoda miejsca na cytowanie całości)
Wizjoner ;-)
Jak oceniasz stabilność Mac OS X na różnej maści składakach? Bo rozumiem, źe jeśli Mac OS ma być uwolniony to skończy się optymalizacja systemu pod konkretną konfigurację sprzętową.
Już widzę te narzekania na stabilność "wspaniałego" systemu przy ciągłych "kernel panic" wywołanych przypadkową konfiguracją komputera.
A może na pudelkach z OS będzie ostrzeżenie: "Uwaga - instalować tylko na markowych maszynach. Apple zaleca stosowanie z komputerami DELL i IBM".
Mam nadzieję, że te wizje się nie spełnią. :-)
Posted 22 May 2007 - 11:37
Posted 19 June 2007 - 18:24
Posted 19 June 2007 - 18:39

Posted 19 June 2007 - 19:21
Posted 19 June 2007 - 19:40
:?: :?: :?: :?:
nie wiem za bardzo o co chodzi z tym linkiem, nic tam nie ma ciekawego..
jak z tym osxem? jak się kończy ta instalacja?
Posted 19 June 2007 - 19:46
Posted 19 June 2007 - 19:49

Posted 19 June 2007 - 19:50
Posted 19 June 2007 - 19:52
Posted 19 June 2007 - 19:56
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users