Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[3.1.2][2G/3G/3GS][Windows] Jailbreak (Odblokowanie) [blackra1n]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1800 odpowiedzi w tym temacie

#726 furman777

furman777
  • 2 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 16:38

Witam, mam problem nie dotyczy on zaaplikowania jb lecz pirackich aplikacji, które pobrałem z trackerów.Po zapełnieniu się paska instalacji wyskakuję mi błąd. Dodam jeszcze że nie mogłem zainstalować Cydii gdyż nie mam dostępu do WiFi. Czy niezbędna jest instalacja tego programu? proszę o pomoc

#727 Giergow

Giergow
  • 20 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 17:06

mam 3.1 właśnie ściągam 3.1.2. Tylko mojego Iphona wygrałem, po odebraniu nagrody i rozpakowaniu nie było ani jednego wyrazu po Polsku w tych Książeczkach, jednak Menu w Iphonie było po Polsku, Włożyłem karte z Plusa i wszystko było OK, tzn nie było simlocka. Mogę bezpiecznie zrobić Jailbreaka? Czy jeżeli telefon jest zza granicy to lepiej nie ryzykować?

#728 anonim

anonim
  • 33 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 17:17

czemu nie działa mi ctrl + shift i odtwórz? chce tylko przeinstalować ipod'a bo się trochę wiesza, mam go już dawno po jb do 3.1.2

#729 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 listopada 2009 - 17:19

Davvido mógłbyś w skrócie wyjaśnic dlaczego Pwnage jest lepszy?

PwnageTool to konkret - stare narzędzie, do którego osobiście mam „jako takie” zaufanie. Dev-Team może nie był pierwszy, ale nie zawsze lepszy jest ten, kto wcześniej skończy. blackra1n jest wciąż w wersji RC, trzeba dogrywać łatkę umożliwiającą przeglądanie plików, doszły mnie również słuchy, że zdarzają się problemy z powiadomieniami. Kto wie co jeszcze? Krótko mówiąc - nie polecam blackra1n, bo jest niepewny. Robi jailbreak - tak, to prawda, ale... jak go robi? Czy GeoHot dopieścił wszystko, czy może po prostu chciał zabłysnąć datą publikacji? Nie wiemy tego. Nie mogę powiedzieć, że blackra1n jest zły, ale nie mogę też powiedzieć, że jest równie dobry i pewny jak PwnageTool. Jedni nie mając pewności co do wad będą go używać, inni nie mając pewności co do jego skuteczności będą go omijać. Ja należę do drugiej grupy - wolę wiedzieć, że coś jest dobre, niż po prostu klikać „Go” z nadzieją, że wszystko będzie działać.

#730 tph

tph
  • 7 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 listopada 2009 - 19:08

PwnageTool to konkret - stare narzędzie, do którego osobiście mam „jako takie” zaufanie. Dev-Team może nie był pierwszy, ale nie zawsze lepszy jest ten, kto wcześniej skończy. blackra1n jest wciąż w wersji RC, trzeba dogrywać łatkę umożliwiającą przeglądanie plików, doszły mnie również słuchy, że zdarzają się problemy z powiadomieniami. Kto wie co jeszcze? Krótko mówiąc - nie polecam blackra1n, bo jest niepewny. Robi jailbreak - tak, to prawda, ale... jak go robi? Czy GeoHot dopieścił wszystko, czy może po prostu chciał zabłysnąć datą publikacji? Nie wiemy tego. Nie mogę powiedzieć, że blackra1n jest zły, ale nie mogę też powiedzieć, że jest równie dobry i pewny jak PwnageTool. Jedni nie mając pewności co do wad będą go używać, inni nie mając pewności co do jego skuteczności będą go omijać. Ja należę do drugiej grupy - wolę wiedzieć, że coś jest dobre, niż po prostu klikać „Go” z nadzieją, że wszystko będzie działać.

A za pomocą PwnageTool dam radę zrobić JB do 3.1.2 ? Ostatnio jak próbowałem to mi nie mógł rozpoznać wskazanego przeze mnie obrazu, pisał, że nie jest kompatybilny ? Jeśli tak, to jaki obraz ściągnąć i skąd ?

Pozdrawiam

#731 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 listopada 2009 - 19:08

To sie zgadza, blackra1n jest niedopracowanym narzędziem - jeszcze ??? może doczemy sie full wersji. Działać działa ale jak mówi Davvido do wszystkiego trzeba fix'a dogrywać bo coś nie działa. Przykłady ? - Nie działające Youtube/Google Maps na haktywowanych telefonach - wymagany Push Fix. - Czasem nie działające WiFi - wymagane zerowanie ustawień sieciowych. - Brak dostępu do plików systemowych - wymagana zmiana w plikach aby działało. - Programy jak np. PC Suite wykrywa że telefon nie ma JB.

#732 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 15 listopada 2009 - 00:59

Dzięki Davvido i d3tr000 za informację. Zawsze staram się używać Pwnage a teraz mam pewność że dobrze robię.

#733 vt9st

vt9st
  • 169 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 11:26

To można przejść bez problemu na 3.1.2? Mam 2G. Czy może jednak zostać przy 3.0? W obecnej chwili denerwuje mnie dziwne działanie 'home' i tylko dlatego zmieniałbym soft. Czy wszystko inne będzie nadal dobrze działać?

#734 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2009 - 12:00

nie ma problemu z przejściem

#735 rybak

rybak
  • 7 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 12:29

Zablokowany iPhon 3g

Witam, od 2 miesięcy jestem posiadaczem Iphona 3G 16 GB jakiś miesiąc temu wgrałem (z niewiedzy) nowe oprogramowanie w wersji bodajże 3.1 no i stało się, zablokowany.
Z treści forum wnioskuję, że już można odblokować ten sprzęt.
Czy znajdę gdzieś instrukcję "krok po kroku" dla laika jak to zrobić, najlepiej ze zrzutami ekranowymi ?
Czy muszę zaktualizować iTunes do najnowszej wersji ?
Czy muszę zaktualizować oprogramowanie iPhona do wersji 3.1.2 ?
Czy jest możliwe zachowanie danych (kontakty) w moim przypadku czy też stracę je bezpowrotnie ?

#736 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2009 - 12:41

ze zrzutami to nie bo jest to tak banalne że kończy sie na kliknięciu make it ra1n w programie i sam robi reszte odblokuj sobie blackra1n'em to co masz 3.1 na razie nie musisz wgrywać 3.1.2 iTunes teraz jest mało ważny skoro wgrałeś, jak będziesz chciał wgrywać potem to warto mieć najnowszą 9.0.2 Dane to już pewnie straciłeś miesiąc temu jak wgrałeś 3.1, chyba że w iTunes masz kopie Ale od razu ci powiem że przywracanie kopi w iTunes nie jest mile widziane po wgrywaniu softa

#737 rybak

rybak
  • 7 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 13:07

Przyznam się, że mam pewne obawy bo nie wiem, czy mam ściągnąć na komputer plik blackra1n i czy będzie on uruchamiany z interfejsu iPhona czy iTunes?
Najprawdopodobniej jest to proste (tak właśnie piszecie) ale nigdy tego nie robiłem i nie wiem co, kiedy i jak po kolei robić aby nie zepsuć.
Może ktoś by się pokusił o instruktaż "krok po kroku" co kiedy i gdzie podłączyć.
Zapewne takich laików szukających wsparcia na tym forum w tak "banalnych" sprawach jest więcej nie chcąc się narażać na śmieszność po prostu nie pytają bo wtajemniczeni operują specyficznym słownictwem nie zawsze zrozumiałym dla świeżo upieczonych użytkowników.

#738 vt9st

vt9st
  • 169 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 13:26

Ale wszystko będzie działać na 100%? '- Nie działające Youtube/Google Maps na haktywowanych telefonach - wymagany Push Fix. - Czasem nie działające WiFi - wymagane zerowanie ustawień sieciowych. - Brak dostępu do plików systemowych - wymagana zmiana w plikach aby działało. - Programy jak np. PC Suite wykrywa że telefon nie ma JB.'

#739 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2009 - 13:47

rybak pobierz z blackweather blackra1n'a.exe
podłącz telefon do komputera i włącz iTunes aby go rozpoznał a jak to zrobi zamknij iTunes
włącz blackra1n'a i pojawi ci sie okienko z make it ra1n - klikaj w to i czekaj
po chwili na telefonie pojawi sie logo jak na stronie i okienko że wykonano JB i będzie reboot daj OK
zrestartuje sie i uruchomi ponownie i będzie działać
po tym na pulpicie będziesz miał zainstalowaną aplikacje "kropelke z blackra1n"
przez nią możesz zainstalować Cydie/Rock/bądz Sn0w jeśli potrzebujesz simlocka zdjąć
musisz mieć połączenie z internetem do tego

vt9st po instalacji fixów owszem, a PC Suite ja omijłem WinSCP działało

#740 rybak

rybak
  • 7 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 14:40

dzięki poszło, nawet wszytko jest zainstalowane tak jak przed zablokowaniem i wszystkie kontakty także po włożeniu karty sim pojawia się monit o odblokowanie i wpisanie kodu PIN wpisuję i nic nie widzi sieci.
Co teraz dalej?

---- Dodano 15-11-2009 o godzinie 15:09 ----
Pełen sukces !!!
Dzięki wielkie "d3tr000"za pomoc, po wgraniu programu "snOw" i zrestartowaniu rozpoznał sieć.
Mam jeszcze pytanka:
Programik "Rock" do czego służy?
Czy po wszystkich tych zabiegach należy odinstalować "blackra1n" ?

A w programie "Cydia", po uruchomieniu pojawia się powitalne okno "Who Are You" ?
Co mam wybrać:?
- User...
- Hacker...
- Developer...

#741 Carlst

Carlst
  • 656 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 15:27

Rock to program w stylu Cydii, jedank oferuje inne aplikacje. W oknie "Who are you?" poprostu wybierz to kim jesteś ;). Te funkcje niewiele zmieniają.

#742 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2009 - 15:34

Rock ma wszystko to co Cydia i troche więcej, można sie zarejestrować (ale nie trzeba) Po zarejestrowaniu chyba przez jakiś okres masz dostęp do jakichś programów za darmo Wybierz User w Cydia aby był w trybie graficznym Ikonke blackra1n'a możesz odinstalować jeśli wykonałeś i pobrałeś co chciałeś

#743 rybak

rybak
  • 7 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 15:50

Po uruchomieniu "Cydi" i wybraniu pozycji "User" najpierw pojawił się błąd dotyczący prawdopodobnie odświeżania danych a następnie okienko "Essential Upgrade" z trzema opcjami, którą wybrać? - Upgrade Essential - Complete Upgrade - Ignore (Temporary) a wracając do "blackra1na" to tylko usunąć ikonkę czy odinstalować wchodząc w program i odinstalować poleceniem "Uninstall blackra1n" ???

#744 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2009 - 16:25

complete zrob pełne update wchodząc w program daje sie usuń sie odinstaluje i resping zrobi

#745 rybak

rybak
  • 7 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 16:53

?! - resping

#746 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2009 - 16:58

odświeżenie pulpitu

#747 rybak

rybak
  • 7 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 17:53

Po uruchomieniu Cydi w menu jest dostępny "Upgrading to 3.1.2 " czy mogę bezpiecznie z tego polecenia skorzystać (cobym znowu czego nie zablokował) ???

#748 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2009 - 17:56

nie ma pewnosci jak to bedzie dzialac, lepiej tak tego nie rob jesli chcesz 3.1.2 to w iTunes zaakceptuj tak jak cie pyta czy chcesz pobrac i zainstalowac nowe oprogramowanie badz jesli tego nie masz bo wylaczyles durne wyskakiwajace okienko to Przywroc w iTunes klikasz a potem znow zlamiesz blackra1n'em jak to zrobiles teraz

#749 ghull

ghull
  • 46 postów

Napisano 15 listopada 2009 - 18:27

Nie mam już cierpliwości, do mojego ipka Po jailbreaku każdorazowa próba restartu, wyłączenia kończy się zwiechą z ekranem wtyczki itune-sa. iTunes twierdzi, że ipek działa w trybie awaryjnym i chce przywracać ustawienia fabryczne. Wystarczy jednak odpalić blackra1n i wszystko wraca do normy. Przywracałem soft kilka razy i kilkanaście razy robiłem blackra1na jednak za każdym razem z takim samym skutkiem. Czy ktoś ma jakieś pomysły na tą uciążliwą przypadłość???

#750 sigurowski

sigurowski
  • 80 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2009 - 18:34

dostęp do root Blackra1n blokuje dostęp przez ftp żeby znowu odzyskać*pełen dostęp należy ściągnąć z cydii: afc2add restart i przez DISKAID moźna znów personalizować*swój telefon pozdrawiam sz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych