Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Folie LCD / Szkła (Opinie)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3073 odpowiedzi w tym temacie

#626 adverka

adverka
  • 98 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 19:53

Mój mały test dot. folii (może komuś pomoże w wyborze ;-)
- kupiłam Wrapsol, jednak po założeniu na jeden z iphone'ów wydaje mi się za gruba. Iphone jest wyraźnie grubszy, niestety nie odpowiada mi to. Oczywiście funkcja, jaką ma pełnić wrapsol, jest trochę inna niż zwykłej folii, ale mimo wszystko nie mogłam się przekonać. Dodatkowo nie podoba mi się, że button home jest dosyć głęboko po nałożeniu wrapsol (palcem wyczuwam ostrą krawędź folii) oraz odznacza się wycięcie na głośnik, kamerę (przód) i czujnik zbliżeniowy,
- kolejna próba: SGP Steinheil Ultra Oleophobic (tylko na przód) - nałożenie folii za pierwszym razem graniczy z cudem. Szerokość folii jest identyczna jak iPhone'a, przez co trzeba ją nałożyć idealnie równo. Wydaje mi się, że obudowa iPhone'a ma ledwo wyczuwalną ramkę, która powoduje, że folia lekko odstaje po boku i nie da się jej "przykleić". Wystarczy podważyć (dotknąć) palcem po boku - folia się podnosi.
- ostatnia próba: Brando Ultra Clear, wielokrotnie przez Was polecana. Przy zakładaniu zero problemów, folia ma zieloną ochronną naklejkę, dzięki której widać czy równo naklejamy folię. Dodatkowo żadnych bąbli powietrza. Folia po nałożeniu jest niemal niewidoczna (obudowa wygląda jak nowa, błyszcząca). Jestem zadowolona z Brando bardzo.

Porównując Brando z SGP Oleophobic:
- na Brando nie zostaje tak dużo śladów palców, jak na SGP,
- Brando jest węższe od obudowy o 1mm, dzięki czemu idealnie mieści się w ramce,
- kładąc iPhone pod lampą - na SGP światło się rozchodzi na całą folię, na Brando jest punktowe (ciężko mi ocenić co lepsze),
- Brando w opakowaniu ma tylko folie (przód i tył), SGP ma dwie folie na przód oraz naklejki do usuwania kurzu z ekranu (przed nałożeniem folii), szmatkę do czyszczenia ekranu i szpachelkę do usuwania bąbli.

To na razie tyle. Folię mam za krótko, aby wypowiedzieć się o wytrzymałości. W razie pytań - piszcie :)

#627 Slithered

Slithered
  • 189 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 22:09

Właśnie o SGP myślałem. Więc twierdzisz, że jest ona za szeroka? Czyli takie przeciwieństwo Wrapsola, który z kolei zawsze jest za wąski (nawet o ok. 3mm) ;)

#628 adverka

adverka
  • 98 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 22:45

Nie wiem, czy każda SGP będzie taka szeroka (bo mają różne rodzaje: Ultra Clear itp.). Gdyby była chociaż o 1mm węższa, to bym nie narzekała, a tak to nie jestem w stanie jej przykleić idealnie równo (zawsze jakiś bok nachodzi na ramkę i odstaje - nie przykleja się).

#629 coche

coche
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lutego 2012 - 10:33

miałem invisible shield ale byłem bardzo niezadowolony, dlatego też zdecydowałem się usunąć folię... szkoda tylko tych pieniędzy, bo mało taka folia nie kosztuje a jakość pozostawia wiele do życzenia...

#630 dexter12345

dexter12345
  • 84 postów

Napisano 15 lutego 2012 - 12:07

Zgadzam sie co do folii SGP. Jest ona idealnie przycieta przez co trudno ja założyć. Szkoda pieniędzy ale trudno. Kupię folie best guard i zobaczymy jak sie będzie sprawować.

#631 maibatsu

maibatsu
  • 245 postów

Napisano 15 lutego 2012 - 12:57

Nie wszystkie SGP są za szerokie. Mam SGP Steinheil EX Ultra Crystal i jest minimalnie wezsza od telefonu. Co Wam sie w tej folii nie podoba ? bo ja jestem bardzo zadowolony, moze trafiliscie na podrobki ?

#632 Slithered

Slithered
  • 189 postów

Napisano 15 lutego 2012 - 14:16

maibatsu, podeślij jak możesz fotke swojego iPhone w SGP :)

#633 Zorski

Zorski
  • 54 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 lutego 2012 - 14:45

Witam, temat folii to jak widać temat rzeka! Pozwolę sobie na dorzucenie mojej opini na temat Invisible Shield, ktorą używam od ponad 4 lat, wpierw na iphonie 3, a teraz na 4s. Nie jest to folia doskonała! Zauważyłem, że jest podatna na specyficzne rodzaje zarysowań - np. mnie udawało się zawsze zrobić rysy paznokciem. Wyprobowałem to nawet kiedyś na skrawkach i faktycznie rysa zrobiona paznokciem zostawała. Na szczęście nie ma z tym większego problemu, bo firma wymienia folie bez zająkniecia na nową. Tak więc jeżeli ktoś ma cierpliwość może do końca żywotnosci sprzętu korzystać z gwarancji pod warunkiem, że folię uszkodzoną wyśle do dystrybutora. W przypadku mojej trójki wymieniłem folie 2 razy. Naklejanie - wbrew temu co przeczytałem na tym forum - nakleja się bajecznie prosto. Zachowując kilka reguł: trzeba dobrze wymyć ręce - zwłaszcza palce, i oczywiście wypolerować ;-) telefon! Płyn naniesiony na palce i folię pozwala na dokładne przyklejenie i pewne korekty. Może lepiej nie robić tego za rogi, bo faktycznie mają tendencję do odklejania się zwłaszcza w miejscach najbardziej narażonych na tarcia - u mnie był to pokrowiec. Bąbelki powietrza dają się przyzwoicie usunąć szpachelką. Pozostawiona na noc trzyma b. dobrze. Po ponad 1,5 roku nie miałem przebarwień. Aktualna folia przód /tyl ma juz prawie 3 miesiące i jest OK. Jedynie z tyłu telefonu przesunęła sie o 3 milimetry, co może być spowodowane gumowym etui (a noszę telefon zawsze w kieszeni). Jak sie sytuacja powtórzy lub folia się nie da przykleić - czeka mnie kolejna akcja wymiany na nową!

#634 Slithered

Slithered
  • 189 postów

Napisano 15 lutego 2012 - 15:18

Zorski, jak możesz także wklej zdjęcie 4s w IS. Na jakiej podstawie realizowane są tu reklamacje? Jaki powód trzeba podać? Oraz gdzie ją kupiłeś?

#635 maibatsu

maibatsu
  • 245 postów

Napisano 15 lutego 2012 - 15:28

maibatsu, podeślij jak możesz fotke swojego iPhone w SGP :)

New folder (4).rar - download. Darmowy hosting plików.
albo
New_folder_(4).rar - download now for free. File sharing. Software file sharing. Free file hosting. File upload. FileFactory.com

sorry za jakosc, ale bateria byla na wyczerpaniu wiec sie spieszylem, do tego niezbyt latwo fotografuje sie takie "zwierciadla"

Nie no, patrze na te zdjecia i slabo to wyszlo (nie wspominajac juz o tych z flashem), w rzeczywistosci naprawde wyglada to duzo lepiej ;p

#636 Zorski

Zorski
  • 54 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 lutego 2012 - 17:11

Zorski, jak możesz także wklej zdjęcie 4s w IS. Na jakiej podstawie realizowane są tu reklamacje? Jaki powód trzeba podać? Oraz gdzie ją kupiłeś?

Nalezy folie zarejestrowac na stronie ZAGG. Kupujac w firmie zawsze dostaje się paragon lub fakturę.
Na tej stronie jest instrukcja jak postepowac: ZAGG | Frequently Asked Questions
dodatkowo: ZAGG | Frequently Asked Questions.
Moją pierwszą folię kupiłem przez ebay i wszystkie kwestie gwarancyjne załatwiałem przez firme: https://www.schutzfo...nvisibleshield/. Znajduje się ona w Görlitz (czyli po drugiej stronie Zgorzelca) i odnosiłem wrażenie, że coś na tej stronie było po Polsku. Można napewno do nich napisać i zapytać czy realizują też gwarancje folli zakupionych w PL (np. na Allegro).
Zapomniałem dodać, że w kazdym przypadku folie zarysowaną czy odklejoną (np. na rogach) należy im wyslać bo jest to podstawa reklamacji! Ponieważ moja tylnia po przesunięciu się - już na krawędzi nie chce się ponownie przykleić będę ją reklamował. Jak przetrę szlak to napiszę.

#637 holoq

holoq
  • 80 postów

Napisano 05 marca 2012 - 13:26

Polecianie folie Wrapsol na iPhone 4s?

http://allegro.pl/wr...2112866411.html Czy ona jest oryginalna?

#638 corba

corba
  • 242 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 marca 2012 - 16:08

Polecam folie Hama, idealnie się nakłada [bez pęcherzy] i jest mocna.Z tych, które do tej pory używałem ta ma bardzo dobry stosunek ceny do jakości.
hama.pl | Image: 001066160000 Hama IPHONE 4 FOLIA LUSTRO

#639 miksvea

miksvea
  • 11 postów
  • SkądSztokholm, SE

Napisano 05 marca 2012 - 16:54

[url=http://www.copter.cc]Copter Screenprotector + + +[/url]
Nie wiem czy jest dostępna w Polsce , ale ma wiele zalet np. łatwość przyklejenia , można czynność powtórzyć kikakrotnie.

#640 Zorski

Zorski
  • 54 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 marca 2012 - 20:54

Witam ponownie, w piątek otrzymałem nową folię w ramach gwarancji. Koszt przesyłki 2 Euro (np. paypalem) i znaczek pocztowy do Niemiec (poleconym najbezpieczniej). Folię nakleiłem na specjalnym formularzu reklamacyjnym znajdującym się na stronie Schutzfolien... , podając datę i miejsce zakupu oraz numer rejestracji na stronie Zagg.

#641 neverneve

neverneve
  • 718 postów

Napisano 19 marca 2012 - 21:27

Dobrze wiedzieć. Dowiadywałeś się może, albo ktokolwiek czy realizują gwarancje z zakupów na Allegro? Bo szczerze mówiąc do Irlandii nie uśmiecha mi się wysyłać, no i trwałoby to chyba znacznie dłużej aniżeli wysyłka do Niemiec, nie wspominając o tym, że mam możliwość wrzucenia listu do skrzynki po niemieckiej stronie. ;f

#642 Nikczemny

Nikczemny
  • 12 postów

Napisano 20 marca 2012 - 09:43

Witam,

Używał ktoś z Was już folie od iSkin ? [url=http://www.iskin.com/accessories/glam/]iSkin Glam Screen Film: Best, Stylish Protective Screen Film for iPhone 4 and iPhone 4S[/url]
Chciałem kupić dziewczynie pod kolor etu ale nie chce kupic "bubla"

z góry dzięki

pozdrawiam

#643 Nikczemny

Nikczemny
  • 12 postów

Napisano 20 marca 2012 - 10:05

ja używam wraspola, i jestem zadowolony - niestety nie wiem czy ta z Twojego linku jest oryginalna

#644 Zorski

Zorski
  • 54 postów
  • SkądKatowice

Napisano 20 marca 2012 - 12:08

Proponuję napisać maila: info@katinkas.com
I oczywiście zarejestrować folię na stronie ZAGG. Nawet kupując na Allegro można otrzymać paragon, ale najlepiej kupować u sprawdzonego sprzedawcy.
Czytając wiele wcześniejszych postów zauważyłem, że prawie nikt nie korzystał z gwarancji... A chyba wszystkie drogie folie mają gwarancję dożywotnią. Ja reklamowałem 3 razy. Dwukrotnie do 3G kupioną w sklepie niemieckim i ostatnio kupioną na Allegro (ale może ta ostatnia reklamacja to efekt tego, że jestem u nich (Katinka) zarejestrowany, choć wątpię by mógłby to być powód odrzucenia ewentualnej reklamacji).

#645 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 21 marca 2012 - 13:02

folia z ipad 2 do nowego ipada czy pasuje ? witam, jak myślicie czy folia do ipada 2 będzie pasować do nowego ipada idealnie ?

#646 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 21 marca 2012 - 13:18

Ja mam Zagg naklejaną na wodę od chyba roku już i nić się z nią nie dzieje. Widać ją tylko na czarnym ekranie pod kątem jak lekka skóra pomarańczy, żadnych bąbelków powietrza. Polecam kupiłem ze stanów za 12$ w promocji tył przód i boki. ZAGG | invisibleSHIELD | iPhone, iPod Cases, Screen Protectors, Covers, Shields, Skins

#647 rokipat

rokipat
  • 172 postów
  • SkądFrankfurt am Main

Napisano 23 marca 2012 - 10:41

A jak z foliami na iPada 3Gen? Pasuje te z dwojki?

#648 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 26 marca 2012 - 17:11

A jak z foliami na iPada 3Gen? Pasuje te z dwojki?

A zmienil sie rozmiar ekranu?

Oplaca sie brac folie za 30-50zl? Duzo sie roznia od tych nonamow za pare zlotych?

#649 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2012 - 17:16

Ja od ponad roku mam folię za 2,99 zł i nie narzekam. Za obudowę mogę zapłacić więcej, bo tu liczy się jakość wykonania, ale za folię? Oby się nie odklejała, a ta się nie odkleja. Zarówno z przodu, jak i z tyłu.

#650 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 kwietnia 2012 - 20:34

Czy folia do nowego iPada jest takich samych wymiarów co iPada 2? Jestem praktycznie pewien, że tak, ale wolę się upewnić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych