Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

Folie LCD / Szkła (Opinie)

• Please log in to reply
3073 replies to this topic

#276 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 13 January 2011 - 08:38

Możesz zawsze przemyć i jeszcze raz nakleić.

#277 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 13 January 2011 - 09:29

Mam pytanie. Czy ktos z posiadaczy folii SGP Crystal Clear na ekran, zauważył czasami takie małe "drgania" przy dotknięciu palcem ? Tzn. np piszemy smsy i chcąc przesunąć wiadomości w górę,trzymamy palcem na ekranie i wtedy właśnie drgania te występują. Na pewno wiecie o co chodzi. Czy mieliście tak? To wina folii może być ?

#278 martinez3city

martinez3city
  • 38 posts

Posted 13 January 2011 - 14:19

Mam pytanie. Czy ktos z posiadaczy folii SGP Crystal Clear na ekran, zauważył czasami takie małe "drgania" przy dotknięciu palcem ? Tzn. np piszemy smsy i chcąc przesunąć wiadomości w górę,trzymamy palcem na ekranie i wtedy właśnie drgania te występują. Na pewno wiecie o co chodzi. Czy mieliście tak? To wina folii może być ?

Witam. Mam SGP Crystal Clear od listopada, i nie zauważyłem takiego efektu. Jedyne co może lekko denerwować to mówiąc najprostszym językiem inny "współczynnik tarcia";) w porównaniu do przesuwania palcem po ekranie bez folii. Może to mieć wpływ na drganie o którym mówisz - gdyż gdy folia jest czysta to przesuwa się po niej palcem z większym tarciem niż po szkle, i może się zdarzyć że scrollowanie nie bedzie idealnie płynne. Jednak występuje to tylko gdy folia jest idealnie czysta, np po przetarciu szmatką do okularów.

#279 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 13 January 2011 - 14:29

martinez3city dzięki :) to zjawisko mialem na 3gsie z folią a teraz póki nie mam folii na iphone4 to tego nie ma, dlatego przypuszczam że drgania te były spowodowane przez folię. Wchodzę teraz na strone SGP i widzę folię Ultra Crystal - czy to jest taka sama jak wcześniej Crystal Clear i można smiało brać? Na tył coś polecacie? Widziałem takie coś : * IPHONE 4 SGP SKÓRA + APPLE BUMPER + FOLIA WYS.24 (1402846431) - Aukcje internetowe Allegro co myślicie o tej białej folii ?

#280 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 January 2011 - 14:50

Jestem szczęśliwym posiadaczem iPada, oraz iPhone 3G. Na iPhone mam od 1,5 roku folię Invisible Shield, na iPadzie od 4 miesięcy nie mam żadnej folii. Porównując ekrany obu urządzeń muszę stwierdzić fakt, iż nigdy więcej nie oszpecę ekranu mojego telefonu/tabletu żadnego rodzaju folią. Ekran iPhone stał się żółty, trochę stracił na "śliskości" (nie sam ekran, a folia, która na nim jest). Ekran iPada jest za to krystalicznie czysty i palec ślizga się po nim, że aż miło. Co prawda iPhone'a nie muszę prawie w ogóle wycierać, bo folia chroni go przed odciskami palców, jednak wystarczy, że raz przejadę po iPadzie koszulką i ekran z powrotem jest czysty. Dlatego odradzam wam kupowania jakiejkolwiek folii na ekran iPada, bo sami odbieracie sobie wtedy przyjemność z jego użytkowania.

#281 fpuchalski

fpuchalski
  • 129 posts

Posted 13 January 2011 - 17:19

Jest w tym trochę racji (szczególnie jeśli chodzi o żółty ekran. Też to zauważyłem, kiedy przystawiłem mojego iPhone'a do innego, który też miał folię, ale chyba lepszą). Natomiast zależy co z iPadem robisz i w czym go nosisz. Ja mam do niego etui, jednak boję się korzystać z tego sprzętu bez folii. O zarysowanie łatwo.

#282 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 January 2011 - 19:07

Ja mojego noszę w Macally Bookstand. Jak używam, otwieram pokrowiec. Boję się o zadrapania/trzymam go w plecaku w czasie podróży - zamykam. Uważam, że takie zamykane pokrowce to najlepsza opcja dla iPada.

#283 Arise1337

Arise1337
  • 266 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 13 January 2011 - 20:07

Dzis kupilem swojego iPada i nie mam pojecia jak go zabezpieczyc. Myslalem nad Gelaskinem ale wydanie 100zl na tył (bo przod mi sie nie podoba) + folia to duzo. Ale z drugiej strony folia - naczytalem sie o IS ze lipa i nie chce jej, SGP na allegro nie ma a z usa dlugo idzie, Gelascreena nie ma a te tanie folie nie budza we mnie zaufania. Tak wiem Fifty napisales ze folie pogarszaja ekran ale przynajmiej sie on nie porysuje i bede mial spokojny sen :-) Jakies inne propozycje?

#284 iKrawiec

iKrawiec
  • 1152 posts
  • Skąd/root

Posted 13 January 2011 - 20:49

Witam potrzebuję waszej pomocy. Czytam ten wątek prawie od początku i już sam nie wiem co wybrać. Chcę kupić jak najszybciej folie na ip4 i mogę od ręki zakupić puro w vobisie. I mam pytania: -czy taka folia jest dobra? -zmienia kolor wyświetlacza na lekko pomarańczowy czy tam jakiś? -da się ją odkleić i nie pozostawi śladów? -bardzo łapie odciski palców. Wiem że większość poleca sgp ale dokladnie chodzi mi o opinie tej folii puro:
http://www.vobis.pl/...a_iphone_4.aspx

#285 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 January 2011 - 21:16

@FishBB - całkiem ładnie wygląda + cena też nie jakaś kosmiczna. Myślę, że warto.

#286 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 January 2011 - 21:18

Jeżeli bardzo Ci zależy na folii (i nie chcesz mieć IS ani SGP), to wybierz jakąkolwiek + do ochrony tyłu właśnie Macally Bookstand, albo oryginalny Apple iPad Case.

#287 Arise1337

Arise1337
  • 266 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 13 January 2011 - 21:27

Wolalbym bez zadnych Bookcasow poniewaz zamierzam kupic dock aby ipad robil za ramke obok monitora :)

#288 Slasheer

Slasheer
  • 150 posts
  • SkądStorrs, CT

Posted 13 January 2011 - 21:28

Czesc! Wątek długi i straszne mylny, tzn dużo różnych opinii - jedni chwalą i polecają a inni okropnie krytykują. = Sprawa wygląda tak. Miałem iPhone 4 , kupiłem do tego Full Body Maximum Coverage ZAGG IS (tył+przód+boki). Wszystko pięknie ładnie, tylko ze po 3 miesiącach na pewnej imprezie wkładając telefon do kieszeni tył się odkleił a po ok. 2 tygodniach od tego , odkleił się przód. Fakt nie podobało mi się trochę to że boki zżółkły , ale w sumie może być to moja wina bo nakładałem na niego jeszcze plastikowy case który mógł ruszyć folię na bokach oraz to że przód jest jak pomarańczka - jednak retina fajniej wygląda bez folii IS. Tydzień temu oddałem telefon na gwarancji i tak się złożyło że dostanę nowy telefon ;-) Dodatkowo zaraz po odklejeniu się folii zamówiłem drugą , która leży aktualnie na szafce i czeka na sprzęt. Jednakże zaczynam się już wahać nad jej sprzedażą. Czytają ten wątek zauważyłem, że chwali się folię SGP , ale z tego co widziałem na stronie , dziwne rozwiązanie z folią na całą obudowę- folia zakleja wejście na kartę SIM. SGP posiada 3 opcje - w sumie nie wiem która będzie mi najlepsza. Podsumowując - jakie jest wasze zdanie na ten temat? Zostawić sobie Zagg , czy też sprzedać i kupić SGP? Dodam iż chwalę sobie IS ZAGG, po odklejeniu folii 0 rys, telefon jak nówka , szczerze mówiąc myślę że po części mogła być to moja wina co do jej zejścia - nie wiedziałem że musi leżeć przynajmniej 24h :)

#289 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 January 2011 - 23:01

nie wiedziałem że musi leżeć przynajmniej 24h :)

No tak. Jak nie leży 24h to naprawdę może się słabiej trzymać. Mam swoją IS od 1,5 roku i nadal się nie odkleiła. Czekałem równo 24 godziny :). Dobrze, że to uwzględniłeś, bo z takich niedokończonych postów później biorą się teorie, że IS się odkleja i to jest gówno.

Jak dla mnie oklej sobie całego iPhone IS (nie kombinuj ze sprzedawaniem i kupowaniem nowej folii bo to więcej problemów będzie pewnie niż to jest warte), tylko retinę zostaw w spokoju ;)

#290 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 January 2011 - 23:03

Bookstand od Macally pozwala na postawienie iPada w takiej "ramkowej" pozycji, jednak w trybie horyzontalnej.

#291 Arise1337

Arise1337
  • 266 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 13 January 2011 - 23:10

Tak ale wtedy nie laduje :) W sumie i tak dziwne bo nawet jak podlacze kablem do pc to i tak jest napis ze nie laduje urzadzenia...

#292 Ozmin

Ozmin
  • 18 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 January 2011 - 00:21

Ja chcę kupić folie po tym jak sobię troszeczkę porysowałem ekran. Normalanie aż mnie coś ściska...:(

#293 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 15 January 2011 - 13:21

tak się zastanawiam, czy folie na boki mają sens? Czy lepiej założyć bumper'a ? Ten z kolei "podobno" rysuje obudowe. I czy folia na tył lepsza jest przezroczysta czy lepiej nakleić coś od SGP w kolorze? Chodzi o wygląd, jakie jest wasze zdanie.

#294 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 January 2011 - 15:18

tak się zastanawiam, czy folie na boki mają sens? Czy lepiej założyć bumper'a ? Ten z kolei "podobno" rysuje obudowe. I czy folia na tył lepsza jest przezroczysta czy lepiej nakleić coś od SGP w kolorze? Chodzi o wygląd, jakie jest wasze zdanie.

Ja uważam, że iPhone jest na tyle ładny, że lepiej nie przyklejać żadnych kolorowych folii na tył, bo popsuje to tylko jego wygląd ;).

#295 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 15 January 2011 - 15:43

w sumie racja :) a jak sie sprawują folie na tył? Warto płacić więcej czy mozna kupić pierwszą lepszą na allegro? Nie odklejają sie i chronią plecki?

#296 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 January 2011 - 18:59

Ja tak jak już wiele razy pisałem mam Invisible Shield od Zagg. Komplet (przód + tył) kosztuje 100 zł. Podejrzewam, że sam tył koło 60zł. To nie jest majątek, a kupując tą folię masz pewność, że się nie odklei. Z tanimi foliami różnie bywa.

#297 Ozmin

Ozmin
  • 18 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 January 2011 - 19:12

Kupiłem folię na wyświetlacz Shine Screen Protector i nie polecam. Delikatna, szybko się rysuję i występuje "efekt mory".

#298 nivepl

nivepl
  • 179 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 January 2011 - 18:22

Chcialem dodac swoje 3 grosze na temat folii SGP Crystal Clear EX. Od lat mam telefony z raczej duzymi wyswiatlaczami. Od czasow N95, przez produkty htc, a od kiedy przeszedlem na ciemna strone mocy - iP4. Przez ten czas przerobilm moze z 15 roznych folii. Od tych reklamowanych jako 'wykorzystujace technologie armii/nasa' przez te najtansze gowniane itp. To co doswiadczylem w przypadku SGP to czysty szok! Folia zaklada sie doslownie w 5 minut (front i tyl, boki zajmia jakies kolejne 20min ale warto sie nie spieszyc). Nie wymaga zadnego wylaczania tel na 24h czy innych fanverii. Postepujac zgodnie z instrukcja i po obejrzeniu 2,3 filmikow na YT, nawet idiota by mial problemy z tym zeby cos spieprzyc podczas montazu. Pierwszy szok przezylem po zalozeniu gdzie przy dokladnym 'odsaczeniu' babelkow nie zostal nawet najmniejszy babelek powietrza, wody, kurzy, wlosa, itp. Po prostu IDEALNA gladz! Sama folia nie jest idealnie spasowana ale o tym pisze sam producent chyba i jesli ktos zalozylby z chirurgiczna prezycja i symetria, to i tak ok 0.5mm z kazdej strony by brakowalo. Ale to chyba zamierzony cel by podczas przyszlego uzytkowania nie podwazyc przez przypadek byle czym folii i nie spowodowac jej odklejenia (tak mi sie przynajmniej wydaje). Kolejny szok przezywam do dzis czyli 3 tyg po noszeniu telefonu w kieszeni. Do tego czasu, kazda poprzednia lepsza lub gorsza folia miala od cholery rysek i generalnie juz mialem ochote je zdzierac. Fakt ze kazde z poprzednich folii chronily telefon ale zadna nie wygladala zachecajaco i mialo sie wrazenie ze oszpeca tylko sluchawke. Tu jest dokladnie odwrotnie. Ta folia musi byc niesamowicie wytrzymala bo do dzis 'udalo mi sie' zrobic z tylu telefonu jedna mikroryske. Oczywiscie nie widac jej jesli sie nie wezmie pod swiatlo. ZADNYCH, doslownie ZADNYCH negatywnych efektow folii nie zauwazylem i goraco polecam wszystkim posiadaczom iP4 montaz wlasnie tej. Na pewno nie beda to pieniadze wyrzucone w bloto.

#299 iKrawiec

iKrawiec
  • 1152 posts
  • Skąd/root

Posted 22 January 2011 - 09:43

Mam pytanko. kupiłem sgp ultra crystal. Załorzyłem folię na tył idealnie. I stała sie okropna rzecz. Folia na wyświetlacz spadła mi na ziemię(już odlejona do tej warstwy ochronnej). Zakurzyła się. Postanowiłem ją lekko przemyć pod wodą. Kilka kropel wody na niej zostało. Założyłem ją wtedy na iphone i wycisnąłem te kropelki. Mogło coś sie stać z iphonem. Czy ta woda może spowodować, że coś się stanie z wyświetlaczem. Kropelki wycisnąłem wszystkie.

#300 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 22 January 2011 - 10:57

Nic się nie powinno stać.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users