Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

Folie LCD / Szkła (Opinie)

• Please log in to reply
2742 replies to this topic

#251 martinez3city

martinez3city
  • 38 posts

Posted 13 January 2011 - 14:19

Mam pytanie. Czy ktos z posiadaczy folii SGP Crystal Clear na ekran, zauważył czasami takie małe "drgania" przy dotknięciu palcem ? Tzn. np piszemy smsy i chcąc przesunąć wiadomości w górę,trzymamy palcem na ekranie i wtedy właśnie drgania te występują. Na pewno wiecie o co chodzi. Czy mieliście tak? To wina folii może być ?

Witam. Mam SGP Crystal Clear od listopada, i nie zauważyłem takiego efektu. Jedyne co może lekko denerwować to mówiąc najprostszym językiem inny "współczynnik tarcia";) w porównaniu do przesuwania palcem po ekranie bez folii. Może to mieć wpływ na drganie o którym mówisz - gdyż gdy folia jest czysta to przesuwa się po niej palcem z większym tarciem niż po szkle, i może się zdarzyć że scrollowanie nie bedzie idealnie płynne. Jednak występuje to tylko gdy folia jest idealnie czysta, np po przetarciu szmatką do okularów.

#252 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 13 January 2011 - 14:29

martinez3city dzięki :) to zjawisko mialem na 3gsie z folią a teraz póki nie mam folii na iphone4 to tego nie ma, dlatego przypuszczam że drgania te były spowodowane przez folię. Wchodzę teraz na strone SGP i widzę folię Ultra Crystal - czy to jest taka sama jak wcześniej Crystal Clear i można smiało brać? Na tył coś polecacie? Widziałem takie coś : * IPHONE 4 SGP SKÓRA + APPLE BUMPER + FOLIA WYS.24 (1402846431) - Aukcje internetowe Allegro co myślicie o tej białej folii ?

#253 iKrawiec

iKrawiec
  • 1152 posts
  • Skąd/root

Posted 13 January 2011 - 20:49

Witam potrzebuję waszej pomocy. Czytam ten wątek prawie od początku i już sam nie wiem co wybrać. Chcę kupić jak najszybciej folie na ip4 i mogę od ręki zakupić puro w vobisie. I mam pytania: -czy taka folia jest dobra? -zmienia kolor wyświetlacza na lekko pomarańczowy czy tam jakiś? -da się ją odkleić i nie pozostawi śladów? -bardzo łapie odciski palców. Wiem że większość poleca sgp ale dokladnie chodzi mi o opinie tej folii puro:
http://www.vobis.pl/...a_iphone_4.aspx

#254 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 January 2011 - 21:16

@FishBB - całkiem ładnie wygląda + cena też nie jakaś kosmiczna. Myślę, że warto.

#255 Slasheer

Slasheer
  • 150 posts
  • SkądStorrs, CT

Posted 13 January 2011 - 21:28

Czesc! Wątek długi i straszne mylny, tzn dużo różnych opinii - jedni chwalą i polecają a inni okropnie krytykują. = Sprawa wygląda tak. Miałem iPhone 4 , kupiłem do tego Full Body Maximum Coverage ZAGG IS (tył+przód+boki). Wszystko pięknie ładnie, tylko ze po 3 miesiącach na pewnej imprezie wkładając telefon do kieszeni tył się odkleił a po ok. 2 tygodniach od tego , odkleił się przód. Fakt nie podobało mi się trochę to że boki zżółkły , ale w sumie może być to moja wina bo nakładałem na niego jeszcze plastikowy case który mógł ruszyć folię na bokach oraz to że przód jest jak pomarańczka - jednak retina fajniej wygląda bez folii IS. Tydzień temu oddałem telefon na gwarancji i tak się złożyło że dostanę nowy telefon ;-) Dodatkowo zaraz po odklejeniu się folii zamówiłem drugą , która leży aktualnie na szafce i czeka na sprzęt. Jednakże zaczynam się już wahać nad jej sprzedażą. Czytają ten wątek zauważyłem, że chwali się folię SGP , ale z tego co widziałem na stronie , dziwne rozwiązanie z folią na całą obudowę- folia zakleja wejście na kartę SIM. SGP posiada 3 opcje - w sumie nie wiem która będzie mi najlepsza. Podsumowując - jakie jest wasze zdanie na ten temat? Zostawić sobie Zagg , czy też sprzedać i kupić SGP? Dodam iż chwalę sobie IS ZAGG, po odklejeniu folii 0 rys, telefon jak nówka , szczerze mówiąc myślę że po części mogła być to moja wina co do jej zejścia - nie wiedziałem że musi leżeć przynajmniej 24h :)

#256 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 January 2011 - 23:01

nie wiedziałem że musi leżeć przynajmniej 24h :)

No tak. Jak nie leży 24h to naprawdę może się słabiej trzymać. Mam swoją IS od 1,5 roku i nadal się nie odkleiła. Czekałem równo 24 godziny :). Dobrze, że to uwzględniłeś, bo z takich niedokończonych postów później biorą się teorie, że IS się odkleja i to jest gówno.

Jak dla mnie oklej sobie całego iPhone IS (nie kombinuj ze sprzedawaniem i kupowaniem nowej folii bo to więcej problemów będzie pewnie niż to jest warte), tylko retinę zostaw w spokoju ;)

#257 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 15 January 2011 - 13:21

tak się zastanawiam, czy folie na boki mają sens? Czy lepiej założyć bumper'a ? Ten z kolei "podobno" rysuje obudowe. I czy folia na tył lepsza jest przezroczysta czy lepiej nakleić coś od SGP w kolorze? Chodzi o wygląd, jakie jest wasze zdanie.

#258 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 January 2011 - 15:18

tak się zastanawiam, czy folie na boki mają sens? Czy lepiej założyć bumper'a ? Ten z kolei "podobno" rysuje obudowe. I czy folia na tył lepsza jest przezroczysta czy lepiej nakleić coś od SGP w kolorze? Chodzi o wygląd, jakie jest wasze zdanie.

Ja uważam, że iPhone jest na tyle ładny, że lepiej nie przyklejać żadnych kolorowych folii na tył, bo popsuje to tylko jego wygląd ;).

#259 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 15 January 2011 - 15:43

w sumie racja :) a jak sie sprawują folie na tył? Warto płacić więcej czy mozna kupić pierwszą lepszą na allegro? Nie odklejają sie i chronią plecki?

#260 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 January 2011 - 18:59

Ja tak jak już wiele razy pisałem mam Invisible Shield od Zagg. Komplet (przód + tył) kosztuje 100 zł. Podejrzewam, że sam tył koło 60zł. To nie jest majątek, a kupując tą folię masz pewność, że się nie odklei. Z tanimi foliami różnie bywa.

#261 nivepl

nivepl
  • 179 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 January 2011 - 18:22

Chcialem dodac swoje 3 grosze na temat folii SGP Crystal Clear EX. Od lat mam telefony z raczej duzymi wyswiatlaczami. Od czasow N95, przez produkty htc, a od kiedy przeszedlem na ciemna strone mocy - iP4. Przez ten czas przerobilm moze z 15 roznych folii. Od tych reklamowanych jako 'wykorzystujace technologie armii/nasa' przez te najtansze gowniane itp. To co doswiadczylem w przypadku SGP to czysty szok! Folia zaklada sie doslownie w 5 minut (front i tyl, boki zajmia jakies kolejne 20min ale warto sie nie spieszyc). Nie wymaga zadnego wylaczania tel na 24h czy innych fanverii. Postepujac zgodnie z instrukcja i po obejrzeniu 2,3 filmikow na YT, nawet idiota by mial problemy z tym zeby cos spieprzyc podczas montazu. Pierwszy szok przezylem po zalozeniu gdzie przy dokladnym 'odsaczeniu' babelkow nie zostal nawet najmniejszy babelek powietrza, wody, kurzy, wlosa, itp. Po prostu IDEALNA gladz! Sama folia nie jest idealnie spasowana ale o tym pisze sam producent chyba i jesli ktos zalozylby z chirurgiczna prezycja i symetria, to i tak ok 0.5mm z kazdej strony by brakowalo. Ale to chyba zamierzony cel by podczas przyszlego uzytkowania nie podwazyc przez przypadek byle czym folii i nie spowodowac jej odklejenia (tak mi sie przynajmniej wydaje). Kolejny szok przezywam do dzis czyli 3 tyg po noszeniu telefonu w kieszeni. Do tego czasu, kazda poprzednia lepsza lub gorsza folia miala od cholery rysek i generalnie juz mialem ochote je zdzierac. Fakt ze kazde z poprzednich folii chronily telefon ale zadna nie wygladala zachecajaco i mialo sie wrazenie ze oszpeca tylko sluchawke. Tu jest dokladnie odwrotnie. Ta folia musi byc niesamowicie wytrzymala bo do dzis 'udalo mi sie' zrobic z tylu telefonu jedna mikroryske. Oczywiscie nie widac jej jesli sie nie wezmie pod swiatlo. ZADNYCH, doslownie ZADNYCH negatywnych efektow folii nie zauwazylem i goraco polecam wszystkim posiadaczom iP4 montaz wlasnie tej. Na pewno nie beda to pieniadze wyrzucone w bloto.

#262 iKrawiec

iKrawiec
  • 1152 posts
  • Skąd/root

Posted 22 January 2011 - 09:43

Mam pytanko. kupiłem sgp ultra crystal. Załorzyłem folię na tył idealnie. I stała sie okropna rzecz. Folia na wyświetlacz spadła mi na ziemię(już odlejona do tej warstwy ochronnej). Zakurzyła się. Postanowiłem ją lekko przemyć pod wodą. Kilka kropel wody na niej zostało. Założyłem ją wtedy na iphone i wycisnąłem te kropelki. Mogło coś sie stać z iphonem. Czy ta woda może spowodować, że coś się stanie z wyświetlaczem. Kropelki wycisnąłem wszystkie.

#263 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 22 January 2011 - 10:57

Nic się nie powinno stać.

#264 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 January 2011 - 12:37

@nivepl: 1. To, że zostaje po ok. 0,5 mm to efekt zamierzony bo ta folia jest kompatybilna z Bumperem i innymi futerałami - jest to świetna sprawa. 2. Mi osobiście łatwiej zakładało się boki jak przód i tył ale rzeczywiście potwierdzam, że bąbelki to zjawisko prawie niemożliwe przy tej folii. Również polecam. Używam jej od września i spisuje się znakomicie. Warta każdej wydanej zł. Zupełnie jej nie widać na iPhonie, nic nie przeszkadza i do tego brak efektu skórki pomarańczowej :) Bardzo fajnie, że w komplecie są dwie sztuki folii i dodatkowe akcesoria. Bez dwóch zdań jest to najlepsza folia dostępna na rynku. P.S. Na iPhonie 3G miałem folię SwitchEasy (była w zestawie z futerałem) i też nie była zła. Bardzo łatwo się przyklejało, nie było jej widać. Bardzo dobra była. Na moim iPhonie była jedna folia przez całe 2 lata i trzymała się znakomicie. Ściągnąłem ją przy sprzedaży i co? 0 śladów kleju :)

#265 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 22 January 2011 - 13:14

@nivepl: to, że po nałożeniu nie było ani kurzu, ani żadnego włosa to nie jest zaleta folii. Po prostu była czysta i telefon tak samo. Z każdą inna folią byłoby tak samo :)

#266 nivepl

nivepl
  • 179 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 January 2011 - 13:39

@nivepl: to, że po nałożeniu nie było ani kurzu, ani żadnego włosa to nie jest zaleta folii. Po prostu była czysta i telefon tak samo. Z każdą inna folią byłoby tak samo :)

No wiem, wiem ;) ale przeciez zawsze sie staralem zeby zakladac w miare czystych warunkach i nie sadze bym tym razem zakladal folie majac na sobie rekawiczki, chirurga. Na pewno jakies mikro badziewie sie tam dostalo a mimo wszystko wyglada to teraz idealnie. Poki co jestem bardzo zadowolony i w przyszlosci pewnie znow kupilbym folie od sgp.

#267 boberek34

boberek34
  • 104 posts

Posted 23 January 2011 - 14:59

Początkowo także zastanawiałem się nad folią SGP, ale fundusze nie pozwoliły. Zdecydowałem się na folię

iPhone 4G 4 - 3xPRZÓD + 3xTYŁ FOLIA POLIWĘGLAN (1395227537) - Aukcje internetowe Allegro

Za 12zł otrzymałem 3 komplety (przód + tył). Dodatkowo mam jeszcze ściereczki to wyczyszczenia telefonu. Nakleiłem i jestem bardzo zadowolony. Co prawda nie uniknąłem paru pęcherzyków, ale na szczęście udało mi się wyeliminować je z ekranu. Na krawędziach telefonu, czy też na pleckach nie przeszkadzają mi. Nie ma efektu pomarańczowej skórki, jakość obrazu jest taka, jak przed założeniem folii. Jak dla mnie, kupno kompletu od SGP jest nieopłacalne, no chyba że komuś przeszkadzają 3-4 pęcherzyki z tyłu telefonu.

#268 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 January 2011 - 14:18

@ boberek34 - skoro stać Cię na telefon za któryś tysiąc, to co za problem zainwestować jeszcze trochę w jego ochronę? Jestem pewien, że 6 folii za 12zł, nie może chronić lepiej od folii za 150zł (jeżeli o jakiejkolwiek ochronie mowa). Nie rozumiem takiego oszczędzania "na siłę".

#269 boberek34

boberek34
  • 104 posts

Posted 24 January 2011 - 16:01

@ boberek34 - skoro stać Cię na telefon za któryś tysiąc, to co za problem zainwestować jeszcze trochę w jego ochronę? Jestem pewien, że 6 folii za 12zł, nie może chronić lepiej od folii za 150zł (jeżeli o jakiejkolwiek ochronie mowa).

Myślę, że nie miałeś styczności z folią, o której mówię.

Nie rozumiem takiego oszczędzania "na siłę".

Nie rozumiem wyrzucania pieniędzy na zwykłą folię za 150zł "na siłę".

Nie mówię, że jest najlepsza. Zostało parę pęcherzyków, które mi nie przeszkadzają. Poza tym, folii w ogóle nie widać. Dałem tylko swoją opinię.

#270 Damass

Damass
  • 118 posts

Posted 24 January 2011 - 17:42

Nie rozumiem wyrzucania pieniędzy na zwykłą folię za 150zł "na siłę".

Bez przesady SGP Steinheil EX Ultra Crystal możesz kupić na ebay'u USA za 70zł z wysyłką.
Na allegro ta sama folia kosztuje 109zł + kw

#271 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 24 January 2011 - 18:31

@ boberek34 - skoro stać Cię na telefon za któryś tysiąc, to co za problem zainwestować jeszcze trochę w jego ochronę? Jestem pewien, że 6 folii za 12zł, nie może chronić lepiej od folii za 150zł (jeżeli o jakiejkolwiek ochronie mowa). Nie rozumiem takiego oszczędzania "na siłę".

Zdziwiłby się.
Folia Puro za 40 zł z Vobisu nie odstępuje SGP. Powiem nawet, że jest lepsza, ponieważ z przodu jest osobne wycięcie na głośnik i kamerkę Face Time.

#272 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 24 January 2011 - 20:02

Bez przesady SGP Steinheil EX Ultra Crystal możesz kupić na ebay'u USA za 70zł z wysyłką.
Na allegro ta sama folia kosztuje 109zł + kw

Teraz już taniej nawet. Zdazaja się po 80zl na Allegro.

#273 iKrawiec

iKrawiec
  • 1152 posts
  • Skąd/root

Posted 24 January 2011 - 20:34

Teraz już taniej nawet. Zdazaja się po 80zl na Allegro.

Nawet jeszcze taniej. Ja kupiłem na allegro 2 pełne komplety full body sgp ultra crystal za 112zł z przesyłką, więc wychodzi 56zł za komplet.

#274 Damass

Damass
  • 118 posts

Posted 24 January 2011 - 21:29

Nawet jeszcze taniej. Ja kupiłem na allegro 2 pełne komplety full body sgp ultra crystal za 112zł z przesyłką, więc wychodzi 56zł za komplet.

Masz na myśli 112zł za opakowanie w którym są dwa komplety foli ?
Jeśli tak liczysz to mnie jeden komplet wychodzi 35zł

#275 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 January 2011 - 19:32

Zdziwiłby się.
Folia Puro za 40 zł z Vobisu nie odstępuje SGP. Powiem nawet, że jest lepsza, ponieważ z przodu jest osobne wycięcie na głośnik i kamerkę Face Time.

No może i tak, ale wg. mnie, po jakimś czasie folia straci na swojej wspaniałości (zżółknie, zacznie się odklejać) i wtedy zaczyna się żałować, że nie wydało się trochę więcej na lepszą folię i gwarancję ;)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users