Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Orange - SIM-lock za 77 zł - ktoś zdejmował?

• Please log in to reply
579 replies to this topic

#551 Pati007

Pati007
  • 265 posts
  • SkądSuchy Las, PL

Posted 19 March 2014 - 13:12

A gdy kupie od kogoś iPhone nowego i będę chciał ściągnąć simlocka to czy ja sam z faktura lub paragonem będę mógł iść do orange czy poprzedni właściciel, który brał ten telefon :)?

To zalezy od salonu... W jednym zdejmą bez problemu na podstawie FV, a w innym będą kazali pokazać się właścicielowi lub przynieść upoważnienie do zdjęcia simlocka (!!!) :/
Ja ściągałam simlocka z iP5 pod koniec ubiegłego roku w salonie na Roosevelta w Poznaniu. iP5 chciałam dać ojcu, jak tylko kupiłam iP5S, a że ojciec w Plusie to simlock trzeba było ściągnąć. ;)
iP5 kupiony był w Orange jako przedłużenie umowy na firmę męża. Miałam ze sobą kopię FV oraz wydrukowaną ostatnią FV za abonament. I co? I konsultantka w salonie wymagała ode mnie upoważnienia... Mąż musiał pisać na szybko w pracy upoważnienie i wysyłać na recepcję salonu mailem... Recepcjonistka mi je wydrukowała, a ja musiałam znowu swoje odstać w kolejce. Trafiłam na innego konsultanta. Ten wziął ode mnie tylko FV za abo, żeby spisać numer abonenta, wystawił FV na 77 zł i po jej opłaceniu powiedział, że na maila dostanę powiadomienie i kod (!!!) do ściągnięcia simlocka i wtedy muszę iPhone podłączyć do iTunes. ;)
Co ciekawe simlock zszedł sam, bez podłączania do iTunes. Ojciec codziennie wkładał swoja kartę i po prostu po jakiś 4 dniach złapał sieć. :)

#552 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 04 April 2014 - 10:45

[...] albo iPhone był brany na przeniesienie numeru wtedy Orange zdejmuje go bezpłatnie, czasem robią to sami z siebie, a czasem trzeba się upomnieć, ale nie płaci się wtedy tych 77zł.

Tzn jeśli przechodzi się do Orange i ma się jakiegoś tam innego SIMlocka to Orange go zdejmuje na korzyść nowego klienta za friko?
Jest to w ogóle możliwe aby operator X usunął simlocka operatora Y?

PLAY do którego przechodzę nie świadczy takiej usługi; pytałem na czat'cie online. Powinni to robić w ramach kwoty aktywacyjnej, byłoby miło.
Będzie powoli 4 lata odkąd mam iP4 w Orange i nie za bardzo mi się uśmiecha bulić tych 77pln, tymbardziej, że iP już dawno spłacony w ramach pierwotnej umowy, oraz już drugiego przedłużenia, które się kończy 21.04 bo wtedy żegnam się z Orange.

#553 domin74

domin74
  • 50 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 04 April 2014 - 11:10

Tzn jeśli przechodzi się do Orange i ma się jakiegoś tam innego SIMlocka to Orange go zdejmuje na korzyść nowego klienta za friko?
Jest to w ogóle możliwe aby operator X usunął simlocka operatora Y?

PLAY do którego przechodzę nie świadczy takiej usługi; pytałem na czat'cie online. Powinni to robić w ramach kwoty aktywacyjnej, byłoby miło.
Będzie powoli 4 lata odkąd mam iP4 w Orange i nie za bardzo mi się uśmiecha bulić tych 77pln, tymbardziej, że iP już dawno spłacony w ramach pierwotnej umowy, oraz już drugiego przedłużenia, które się kończy 21.04 bo wtedy żegnam się z Orange.

Nie zrozumiałeś. Jak przechodzisz od innego operatora do Orange to Orange zdejmuje simlocki za darmo z telefonu wziętego w Orange z abonamentem.

#554 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 04 April 2014 - 11:17

Jeżeli telefon ma ponad 2 lata, powinni to zrobić za darmo.

#555 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 04 April 2014 - 11:49

Jest jakiś paragraf na to? Czekam w kolejce, akurat w BOK, i szukam argumentów na szybko ;-)

#556 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 04 April 2014 - 11:59

Jest jakiś paragraf na to? Czekam w kolejce, akurat w BOK, i szukam argumentów na szybko ;-)

Chyba jednak nic się nie zmieniło i mogą brać te 77 zł za usługę także po zakończeniu umowy. Chyba nawet taki zapis w umowach, które się podpisuje, mają.

#557 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 04 April 2014 - 13:29

Konsultantka doradziła aby szukać na mieście taniej, skoro telefon jest po gwarancji. W Orange nie ma opcji aby uniknąć tą opłatę, co IMHO nadaje się do UKOiK lub podobnych. Pytałem z ciekawości jak jest z nowymi telefonami; powiedziała że większość ma nadal SIMocki - dodała, że wie że jest to w sumie nielegalne zgodnie z tymi przepisami o których wspominaliście wcześniej.
Sprawdzałem na szybko przy niej - na stronie o której też ktoś wspominał, simlock24.pl, cena za iP4 widnieje 89pln - nie sadzę, że znalazł bym taniej na mieście.
Drugie pytanie: jak w takim razie serwisy niezależne ściągają tego SIMlocka? W ten sam sposób jaki robi to Orange?
Idąc tym tropem jakoś samemu można było by to zrobić/zlecić u Apple ;-)

- - - Połączono posty - - -

Nie zrozumiałeś. Jak przechodzisz od innego operatora do Orange to Orange zdejmuje simlocki za darmo z telefonu wziętego w Orange z abonamentem.

Jaki jest tego sens? Na przyszłość, żeby nie mieć kłopotu przy kolejnym przejściu? Jeśli ma się zamiar odrazu pozbyć tej słuchawki?

Podsumowując: ostatecznie zleciłem usunięcie w stajonarym BOK. Czekam na maila.

#558 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 04 April 2014 - 17:02

Konsultantka doradziła aby szukać na mieście taniej, skoro telefon jest po gwarancji. W Orange nie ma opcji aby uniknąć tą opłatę, co IMHO nadaje się do UKOiK lub podobnych. Pytałem z ciekawości jak jest z nowymi telefonami; powiedziała że większość ma nadal SIMocki - dodała, że wie że jest to w sumie nielegalne zgodnie z tymi przepisami o których wspominaliście wcześniej.

Konsultantka wie ile zje, nie jest to nielegalne, gdyby było, już dawno Orange miałoby gigantyczną karę do zapłacenia. Zresztą wszystko jest w umowie którą się podpisuje i informacja o simlocku i informacja o kosztach jego zdjęcia.

Drugie pytanie: jak w takim razie serwisy niezależne ściągają tego SIMlocka? W ten sam sposób jaki robi to Orange?

Tylko operator może zdjąc simlocka, więc serwisy typu simlock24 robią to za pośrednictwem systemu Orange płacąc orange bądź na lewo pracownikowi z dostępem za dopisywanie IMEI do bazy.

Idąc tym tropem jakoś samemu można było by to zrobić/zlecić u Apple ;-)

j.w.

Jaki jest tego sens? Na przyszłość, żeby nie mieć kłopotu przy kolejnym przejściu? Jeśli ma się zamiar odrazu pozbyć tej słuchawki?

Tylko operator na którego sieć jest założony simlock może go zdjąc, bo konkretne urządzenie jest przypisane do konkretnego operatora i inny nie ma go na liście. W przypadku innych urządzeń (nie Apple) to operator sam zakłada simlocka i nawet producent często nie zna kodów do ich zdjęcia.

#559 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 05 April 2014 - 21:49

Widzę w internecie, że sporo osób próbowało już z tym walczyć ale nic nie ugrali. Nie chodzi w sumie o kasę, ale o zasady. Ja póki co czekam na maila z kodem. Póki co telefon wyświetla po włożeniu nowej karty - AWARIA SIM, a w miejscu operatora: NIEPRAWIDŁOWY SIM.

#560 domin74

domin74
  • 50 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 06 April 2014 - 18:32

Dla mnie sens miało to taki, że jak przechodziłem z t-mobila do orange z opcją na koniec umowy, to zdjęcie simlocka z iPhone pozwoliło mi korzystać z niego w sieci t-mobile do czasu przeniesienia numeru. Poza tym, jak dla mnie zakładanie simlocków w dzisiejszych czasach jest całkowicie pozbawione sensu. :D

#561 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 07 April 2014 - 13:08

Ciekawe ile dziady teraz będą to procedować :-/

#562 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 07 April 2014 - 13:59

Ciekawe ile dziady teraz będą to procedować :-/

Nie oni to procedują tylko Apple. Nie czekaj na info od nich tylko zrób restore podłącz pod iTunes i jak będzie po wszystkim to się zaktywuje na nowej karcie. Zdjęcie simlocka trwa od kilku godzin do kilu tygodni od zgłoszenia.

#563 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 10 April 2014 - 12:07

Zdjęcie simlocka trwa od kilku godzin do kilu tygodni od zgłoszenia.

Mógłby nowy operator grzecznościowo/prewencyjnie informować o takiej ewentualności przechodzące osoby, bo może się okazać, że zostajemy poza zasięgiem przez X czasu, skoro czynność (zdjęcie SIMLOCKA) która powinna być natychmiastowa (pewnie obejmuje ze 3 kliknięcia w systemie) może zająć do nastu dni.

#564 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 10 April 2014 - 12:17

Nie oni to procedują tylko Apple. Nie czekaj na info od nich tylko zrób restore podłącz pod iTunes i jak będzie po wszystkim to się zaktywuje na nowej karcie. Zdjęcie simlocka trwa od kilku godzin do kilu tygodni od zgłoszenia.

Nie wydaje mi się żeby to apple procesowało, zapewne Apple udostępnia dostęp do serwera dla danej partii telefonów. Jak zamówisz na allegro na boku to nawet w ciągu godziny masz odblokowane czyli zapewne jest to czas jaki pośrednik kontaktuje się ze swoją wtyką w Orange która mu sciąga tego sima. Widziałem jak to wygląda od strony Play konsultant się logował do systemu Play wpisał imei kilka kliknięć myszką i simlock zdjęty. Cała operacja nie trwała dłużej niż 2 minuty.

#565 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 10 April 2014 - 12:28

Dlatego dziady z Orange mogą po złości, zwlekać z tym do ostatniej chwili jakiegoś tam terminu realizacji. Taka tam teoria spiskowa ;-) PS. [OT] Hehe, teraz się kurna obudzili i dzwonią do mnie z Orange z propozycją przedłużenia jak już dawno jest 'po ptokach' - nie widzą tego w systemie, że wniosek już od 10 marca o przeniesienie jest zaakceptowany i nie ma opcji odwrotu? Bajzel, że hej!

#566 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 10 April 2014 - 12:42

A ja mam pytanie, rok temu jak kupowałem iPhone 4 to byłem w salonie orange dowiedzieć się jak jest z simlockiem, to powiedzieli mi że musi być pierwszy właściciel z dokumentami zakupu i kartą sim na którą był kupiony ten telefon (w sensie numer) i że kosztuje to 140 zł, a wy tutaj macie jakieś wtyki że po 70 zł i to bez pierwszego właściciela?

#567 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 10 April 2014 - 12:48

Tu masz - szybciej taniej i bez sprzeczania sie z niedoinformowanymi konsultantami.

http://allegro.pl/si...4116953665.html

#568 grze06

grze06
  • 91 posts

Posted 10 April 2014 - 19:02

Witam kilka dni temu zdjąłem simloka z iphone 4. Nie byłem jego pierwszym właścicielem, telefon używałem na kartę / wcześniej na ten numer miałem abonament/. postępowałem tak: 1. wysłałem zlecenie mailem do BOK Orange z podaniem danych, w szczególności nr IMEI telefonu, model telefonu 2. doładowałem konto na kwotę przekraczającą 77 zł /tyle biorą za usługę/ , jeśli telefon jest na abonament tyle doliczą do kolejnej faktury 3. następnego dnia jak stwierdziłem ubytek pieniędzy na koncie telefonu podłączyłem do iTunis z kartą innego operatora i do przodu - po kilku kliknięciach telefon aktywował się na ta sieć 4. Żadnego powiadomienia od Orange nie otrzymywałem, tym bardziej kodów itp. Życzę powodzenia

#569 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 11 April 2014 - 07:06

No to pozazdrościć, bo u mnie mija pełny tydzień a iTunes nadal wyświetla info, o nieprawidłowej karcie SIM.

[ATTACH=CONFIG]21091[/ATTACH]

#570 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 11 April 2014 - 23:55

Nie wydaje mi się żeby to apple procesowało, zapewne Apple udostępnia dostęp do serwera dla danej partii telefonów. Jak zamówisz na allegro na boku to nawet w ciągu godziny masz odblokowane czyli zapewne jest to czas jaki pośrednik kontaktuje się ze swoją wtyką w Orange która mu sciąga tego sima. Widziałem jak to wygląda od strony Play konsultant się logował do systemu Play wpisał imei kilka kliknięć myszką i simlock zdjęty. Cała operacja nie trwała dłużej niż 2 minuty.

To serwery Apple decydują o tym czy jest simlock czy nie podczas aktywacji. Zgłoszenie przez operatora w systemie to jedno, a numer musi się dopisać do bazy Apple. Bywały sytuacje, że Apple blokuje zdjęcia simlocków na jakiś czas, czy to z powodu konserwacji systemu czy tak sobie bo ma kaprys. Było nie raz.

#571 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 12 April 2014 - 05:58

Bywały sytuacje, że Apple blokuje zdjęcia simlocków na jakiś czas, czy to z powodu konserwacji systemu czy tak sobie bo ma kaprys. Było nie raz.

Znasz finały takich spraw? Tzn czy ostatecznie Apple samo z siebie odblokowywało po x czasie czy trzeba było dodatkowo interweniować/przypominać operatorowi?

#572 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 12 April 2014 - 12:14

Interwencje u operatorów nic nie dadzą, Apple zawieszało po prostu procedurę na jakiś czas, najczęściej jak wyszły jakieś fraudy z lewymi zdjęciami simlocków, jak coś grzebią to przeważnie jest tydzień, góra dwa może raz do roku. Raz mieli przerwę prawie 3 miesiące w zdejmowaniu simlocków. Normalnie idzie na bieżąco. Przestoje są sporadyczne, a w tej chwili nic nie wiadomo na ten temat i wszystko powinno iść od razu.

#573 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 12 April 2014 - 12:55

Szkoda zatem, że nie można interweniować w jakiś sposób u Apple; pozostaje wysyłanie maila pod support@apple.com - może to coś da.

#574 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 12 April 2014 - 14:56

Szkoda zatem, że nie można interweniować w jakiś sposób u Apple; pozostaje wysyłanie maila pod support@apple.com - może to coś da.

Nic nie da, bo odeślą Ciebie do operatora.

#575 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 posts
  • Skąd0-22

Posted 12 April 2014 - 17:47

Aa, czyli koło się zamyka.
Dobra, czekam zatem dalej poirytowany.

A oto, co pisał UOKiK w swoim raporcie w sierpniu 2007r. (nowszego nie znalazłem) na temat SIM-locka:

[...]

2.12. Blokada SIM-lock
Telefony komórkowe posiadają najczęściej tzw. blokadę SIM-lock, która uniemożliwia korzystanie z usług telekomunikacyjnych za pośrednictwem sieci innego operatora niż ten u którego usługi i telefon zostały zakupione. Opłata za zdjęcie blokady u wszystkich operatorów wynosi 610 zł. W ocenie Prezesa UOKiK, wysokość niniejszej opłaty jest wygórowana i nie znajduje uzasadnienia, w szczególności jeśli weźmie się pod uwagę ceny za dokonanie omawianej czynności przez inne niż operatorzy podmioty.
W ocenie Prezesa Urzędu, zasadnym jest utrzymywanie blokady SIM-lock podczas trwania umowy promocyjnej, jednak nie pozostaje właściwym pobieranie opłaty za zdjęcie blokady SIM-lock w przypadku rozwiązania (niezależnie od przyczyny) umowy na czas określony. Za brak utrzymania w określonym promocją okresie aktywnej karty SIM w sieci danego operatora, pobiera on opłatę w postaci kary umownej (zwrotu wartości udzielonej ulgi), gdyż jest to jedna z przesłanek skutkujących rozwiązaniem umowy promocyjnej. Ustanowienie opłaty za usunięcie blokady jest dodatkową, nieusprawiedliwioną okolicznościami kontraktu sankcją i narusza dobre obyczaje oraz interesy ekonomiczne konsumentów (art. 385 1. § 1 k.c.).
Podobnie sytuacja powinna się kształtować także i po przekształceniu umowy na czas nieokreślony. Nieuzasadnionym jest bowiem pobieranie dodatkowej opłaty także w sytuacji, gdy, abonent spłacił już udzieloną przez operatora ulgę związaną z zakupem aparatu po okazyjnej cenie i tym samym nie ma już obowiązku kontynuowania umowy z danym operatorem.
Problematyka zdjęcia blokady SIM-lock skorelowana jest także z uprawnieniami abonentów w zakresie reklamacji aparatu telefonicznego. Dotyczy to zarówno uprawnień wynikających z niezgodności towaru z umową, jak i umowy gwarancyjnej. Zdjęcie blokady w nieautoryzowanym punkcie stanowi bowiem jedną z przesłanek, z uwagi na którą producenci telefonów wyłączają możliwość skorzystania z gwarancji (uszkodzenie związane z ingerencją osób trzecich itp.). Podobna zasada ograniczająca prawa konsumentów w związku z niezgodnością towaru z umową była przewidziana we wzorcach umownych operatorów telefonii komórkowej, gdy ponosili odpowiedzialność jako sprzedawcy telefonów. Obecnie w odniesieniu do uprawnień reklamacyjnych zagwarantowanych ustawowo taka możliwość została wyłączona. Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie z powództwa Powiatowego Rzecznika Konsumentów w Poznaniu przeciwko Polkomtel S.A, za niedozwolone uznał wyłączenie odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową w wyniku zdjęcia blokady SIM-lock w innych punktach niż sieć operatora (wyrok z dnia 2 października 2006 r., sygn akt XVII AmC 110/05, wpis w rejestrze dnia 8 grudnia 2006 r., lp. 965, 966 - W przypadku usunięcia blokady aparatu telefonicznego z pominięciem zasad określonych w § 6 pkt 2 Abonent traci prawo do bezpłatnej obsługi serwisowej aparatu telefonicznego w ramach (…) uprawnień z tytułu niezgodności z umową).
Przykłady:
W przypadku usunięcia blokady SIM-lock poza salonem firmowym Plus użytkownik MixPlus traci prawo do bezpłatnej obsługi serwisowej aparatu w ramach gwarancji, rękojmi lub uprawnień z tytułu niezgodności towaru z umową.
Jeśli usunięcie blokady nastąpi w ciągu 24 pełnych cykli rozliczeniowych, licząc od dnia aktywacji karty SIM, jednorazowa opłata wynosi 610 zł z VAT (500 zł netto).
Jeżeli usunięcie blokady Karty SIM nastąpi w ciągu 24,30 lub 36 miesięcy, w zależności od długości umowy, jednorazowa opłata wynosi 610 zł (500 zł netto) – Era, Zdjęcie blokady SIM-lock – 500 zł (Orange)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users