Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy ktokolwiek jest zadowolony ze Snow Leoparda?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
187 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy ktokolwiek jest zadowolony ze Snow Leoparda? (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak, bardzo (43 głosów [58.90%] - Zobacz)

Procent z głosów: 58.90%

2. Raczej tak (20 głosów [27.40%] - Zobacz)

Procent z głosów: 27.40%

3. Nie do końca (6 głosów [8.22%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.22%

4. Nie, chcę zainstalować inny system (4 głosów [5.48%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.48%

Głosuj

#151 Looto

Looto
  • 154 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 listopada 2009 - 18:27

no dobra, a co z Blueconnect'em? Chyba są tutaj użytkownicy internetu od Ery, którzy w jakiś sposób poradzili sobie z problemem kompatybilności BC ze Snowem?

#152 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 15 listopada 2009 - 23:53

Panowie i Panie, bardzo prosze o poradę. Mam macbooka white late 2008 z Leopardem kilka dni temu zaktualizowanym do SnowLeoparda i mam wrażenie , że otwieranie programów się spowolniło. Zrobiłem kopię w Time machine na zewnętrzym dysku i planuję zrobić format i instalację SL na czystym dysku. Pytanie: czy jest opcja przywrócić AUTOMATYCZNIE z Time machine tylko niektóre rzeczy jak np biblioteka zdjęć, adium czy biblioteka iTunes, czy lepiej zdjęcia i muzykę zaimportować na nowo wskazując pliki z dysku zewnętrznego? Czy nie ma takiej opcji o jaką pytam i klikając przywrócenie ostatniej kopii z Time Machine, wgra mi się cały "syf" z plikami które być może mulą mi teraz system??

#153 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 16 listopada 2009 - 00:03

tak wgra ci się taki syf jak ci coś wolno działa, napraw uprawnienia, zrestartuj parę razy system i dopiero coś napisz jak ci to wszystko działa a pobierz update z SU

#154 pampee

pampee
  • 1 postów

Napisano 16 listopada 2009 - 11:15

pracowalam na iMacu z Leopardem teraz pracuje na MacBooku Pro ze Snow Leopard i przyznam ze jest bardzo przyjemny w uzyciu (grafika, muzyka,obróbka zdjec,) jestem baardzo zadowolona!

#155 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 16 listopada 2009 - 11:35

no dobra, a co z Blueconnect'em?
Chyba są tutaj użytkownicy internetu od Ery, którzy w jakiś sposób poradzili sobie z problemem kompatybilności BC ze Snowem?

Ja bym nie szukał problemu Blueconnect w Snow Leopard, bo Blueconnect to tylko usługa i jedyne co musisz mieć kompatybilne to zasobność portfela do wystawianych faktur.
Problem należy postrzegać pod względem sterowników i oprogramowania do konkretnego posiadanego modemu.
Myślę, że jak podasz model urządzenia, to znajdzie się ktoś kto znalazł już rozwiązanie.

#156 dudi

dudi
  • 337 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 listopada 2009 - 13:37

a czy ktoś ma podobnie jak ja problem z bardzo częstym oglądaniem piłeczki plażowej? Notorycznie wywala ją przy przeglądaniu np. plików w finderze, finder przestaje odpowiadać, dock się zacina, komputer się zamraża na spory czas i nie da się z niego korzystać:/ Podobnie potrafi się zamrozić safari. W 10.5 ten problem nie występował, dysk sprawny, aktualizacje wszystkie zainstalowane. Macbook jak w podpisie.

#157 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 16 listopada 2009 - 15:06

Ja na plus widzę jedynie to, że: 1. Ps CS3 zaczął w końcu chodzić normalnie (prawie jak pod Windą) i to jest jedyny powód, dla którego jeszcze nie wróciłem do 10.5 2. Podobają mi się suwaczki zoomujące w Finderze 3. Bardzo szybki podgląd miniaturek czcionek w Finderze 4. Ha! Bootcamp 3 i żegnaj pendrivie przy przenoszeniu danych z OSXa do Windy Reszta to dla mnie nieporozumienie. Drażni szczególnie zamulanie, przy wywoływaniu okien folderów w programach np. Save As... (jakieś 2 sekundy opóźnienia), tak samo dostęp do dysków NTFS - nie dość, że duże opóźnienie, to jeszcze każdy kolejny folder otwiera się w nowym oknie. HAŁAS!!! - nie robię nic, patrzę się w pusty pulpit i słyszę wyjące wiatraki, także przełączając się na Windę odczuwam BŁOGOSTAN (poza naturalną utratą walorów wizualnych). Powiem więcej - jak to możliwe, żeby Mac był cichszy gdy latam na FSX na WinXP na max ustawieniach , 2 monitorach ze 100% Traffic AI od OSXa gdzie nie uruchomiłem jeszcze żadnego programu? QuickTime 10 - moim zdaniem, zgadzajcie się, lub nie, ale wygląda jakby żywcem z Visty wyjęty, czyżby to ukłon dla potencjalnych nowych użytkowników OSXa, żeby czuli się jak w domu? Ale wygląd nie jest tu problemem, stawiam duże piwo temu, kto powie jak szybko zapisać np.zwiastun HD z netu? W QT7 trwało to bez żadnego konwertowania, zwykły zapis góra 4 sekundy, w QT10 to trwa kilka/kilkanaście minut (czyżby na siłę konwertował?!) Wiem mam QT7 w wersji Pro, ale nie zmuszę go do otwierania filmów w Safari, a może ktoś zna sposób?;) Sprawdzanie polskiej pisowni - już chyba wolę żeby jej nie było - czasem działa, czasem nie, czasem źle w zależności od kaprysu systemu. Mail - jak dla mnie chaos nie do ogarnięcia. Co chwilę coś ląduje w Drafts, co już dawno zostało wysłane z sukcesem (mail dotarł do odbiorcy). Poza tym skalowanie zdjęć do rozmiaru Large - w niektórych przypadkach, Mail skaluje fotki do rozmiaru medium, a w zasadzie wszystkie moje fotki w rozdzielczości 1800x1200 wykonane 3 lustrzankami Canona, ale to chyba temat na oddzielnego posta. Szysze uruchamianie, czyżby? W wolnej chwili muszę postawić 10.5.8 i 10.6.2 na czysto i włączyć stoper. Na oko dla mnie uruchamianie Snowa odbywa się wolniej. Nie wiem, może większość za Was nie często reinstalowała Tigera lub Leo 10.5 na czysto (ja to robiłem często z różnych przyczyn:D), ale świeżo postawiony system naprawdę ma kopa, a z upływem czasu wiadomo - jak z nami wszystkimi - nie młodniejemy...:D Można by tak jeszcze wymieniać. Po zapowiedziach Apple odnośnie Snowa, że ma być szczuplej, szybciej i wydajniej czuję się napity w butelkę, bo pod tym przynajmniej względem nie mam do czynienia z wielką poprawką ( w stosunku do 10.5), jedynie krokiem wstecz.

#158 damjanek

damjanek
  • 196 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 16 listopada 2009 - 23:08

no dobra, a co z Blueconnect'em?

Chyba są tutaj użytkownicy internetu od Ery, którzy w jakiś sposób poradzili sobie z problemem kompatybilności BC ze Snowem?

Polecam launch2net - fakt faktem płatny, ale problemy natury "niestabilny"/"uwalony" sterownik po prostu nie występują.

Pozdrawiam,
Damian

#159 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 16 listopada 2009 - 23:29

Ja po tym czasie użytkowania (zainstalowałem SL tydzień po premierze), na MB late2007, mam jednak pewien niesmak. Bateria trzyma mi znacznie krócej, temperatura procka w czasie przeglądania netu zawsze ponad 50°... Tylko jeśli nie dotykam MB i nie mam nic odpalone oprócz systemu, Airport i iStat, temperatura oscyluje w okolicach 48°. Pod Leosiem było lepiej. Chłodniej i ciszej. Niektóre programy mi nie działają, zamykają się od razu, nawet zupdejtowane pod SL. Dam mu jeszcze szansę, zainstaluję go na czysto (ciekawe kiedy znajdę na to czas), ale jeśli nic się nie poprawi, zastanowię się nad powrotem do Leo. Ps. Czy jest sposób, aby wyłączyć padzik, gdy podłączona jest mysz???

#160 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 17 listopada 2009 - 00:17

słuchajcie, mały OT ale nie chce zakładać nowego wątku. Czy jezeli zainstalowałem wersje 30 dniową jakiegoś programu i np po 10 dniach zrobiłem backup za pomocą TM to czy po przywróceniu danych dalej bede miał jeszcze 20 dni na używanie tego programu? Bardzo potrzebuje używać go jeszcze przez pare dni ale nie wiem czy przywracanie kopi ma sens?

#161 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 18 listopada 2009 - 16:54

słuchajcie, mały OT ale nie chce zakładać nowego wątku.

Czy jezeli zainstalowałem wersje 30 dniową jakiegoś programu i np po 10 dniach zrobiłem backup za pomocą TM to czy po przywróceniu danych dalej bede miał jeszcze 20 dni na używanie tego programu? Bardzo potrzebuje używać go jeszcze przez pare dni ale nie wiem czy przywracanie kopi ma sens?

Musiałby to być niesamowicie słabo zabezpieczony program... Nie mówiąc o tym, że wykorzystanie go przez więcej niż 30dni jest równoznaczne z piractwem, bo tylko taką masz licencję.

#162 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 18 listopada 2009 - 17:05

co do Blue Connecta, program działa tak samo na Leo jak i na Snow. Modem to fakt, moze byc róznie. ja mam ZTE MF626 i działa bez zarzutów, żadnych sterowników do niczego nie musiałem szukać

#163 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 listopada 2009 - 16:47

Witam, nie chce zakladac kolejnego tematu wiec zapytam tutaj: chcialbym zrobic update systemu do snow leo. Mam oryginalny system leo. Czy jak dokupie upgrade za okolo 130 zl to moge postawic swierzy system snow leo? Z tego co czytalem duzo ludzi wypowiada sie tak, ze nalezaloby postawic nowy system a nie tylko zupgradowac osx 10.5.8 do 10.6 Dlatego chcialbym postawic system od nowa. Moge to zrobic z plytka Upgrade Mac OS X 10.6 Snow Leopard? dzieki za odpowiedzi

#164 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 23 listopada 2009 - 16:56

Witam, nie chce zakladac kolejnego tematu wiec zapytam tutaj: chcialbym zrobic update systemu do snow leo. Mam oryginalny system leo. Czy jak dokupie upgrade za okolo 130 zl to moge postawic swierzy system snow leo? Z tego co czytalem duzo ludzi wypowiada sie tak, ze nalezaloby postawic nowy system a nie tylko zupgradowac osx 10.5.8 do 10.6
Dlatego chcialbym postawic system od nowa. Moge to zrobic z plytka Upgrade Mac OS X 10.6 Snow Leopard?

dzieki za odpowiedzi

Było wałkowane setki razy. Tak, możesz postawić system na czysto.

#165 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 listopada 2009 - 17:11

dzieki. nie znalalem. myslalem ze to tak oczywiste dla wszystich, ze nie trzeba sie pytac.

#166 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 23 listopada 2009 - 17:27

dzieki. nie znalalem. myslalem ze to tak oczywiste dla wszystich, ze nie trzeba sie pytac.

Jak dla mnie to jest oczywiste. Jaki sens byłby w aktualizacji w postaci nakładki? IMHO - żaden. Jakby Ci się system położył musiałbyś instalować najpierw Leo a potem Snow Leo. To nie jest Apple-way, dlatego na płytce z "upgradem" jest pełniutki system. Z resztą każdy system pudełkowy od Apple jest swego rodzaju upgreadem - przecież masz system razem z komputerem, ne?

#167 damian-Win2000

damian-Win2000
  • 53 postów

Napisano 23 listopada 2009 - 19:33

Nie jestem tak do końca happy ponieważ jest to system dla osób co mają 6000zł na przesiadkę na nowego maczka z intelem albo dla osób co mają już maczka z intelem, ja niestety mam uszkodzonego maczka z ppc i raczej nie wydam kasy na nowego maca by móc korzystać z nowszego leo ;)

#168 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 listopada 2009 - 20:12

Nie jestem tak do końca happy ponieważ jest to system dla osób co mają 6000zł na przesiadkę na nowego maczka z intelem albo dla osób co mają już maczka z intelem, ja niestety mam uszkodzonego maczka z ppc i raczej nie wydam kasy na nowego maca by móc korzystać z nowszego leo ;)

aha...

#169 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 listopada 2009 - 20:16

Nie każdy olej pasuje do wszystkich silników. :)

#170 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 23 listopada 2009 - 20:42

Nie każdy olej pasuje do wszystkich silników. :)

Dobre!!! :D I trzyma się w motoryzacyjnej konwencji.

Pozdrawiam

#171 damian-Win2000

damian-Win2000
  • 53 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 13:49

sercabit, co aha przecież nie postawisz OS X na piecu więc musisz kupić sobie maca a mac z intelem 64bit to wydatek używka około 4tys zł a nowy to około 6000zł(mac mini + monitor apple)

#172 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2009 - 13:59

Nowy MacBook z 64-bit to wydatek 3999 zł w iSpocie. :)

#173 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 24 listopada 2009 - 14:29

sercabit, co aha przecież nie postawisz OS X na piecu więc musisz kupić sobie maca a mac z intelem 64bit to wydatek używka około 4tys zł a nowy to około 6000zł(mac mini + monitor apple)

To żeby działał OS X potrzebny jest monitor Apple? W jakim kierunku ta firma zmierza?

:D

---- Dodano 24-11-2009 o godzinie 14:33 ----
Poza tym białego MacBooka można spokojnie kupić używanego do 2000zł, także nie wiem skąd Ty te ceny wziąłeś :P

#174 damian-Win2000

damian-Win2000
  • 53 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 18:07

nie po prostu w domu lubię korzystać z normalnego obrazu a nie z LCD 13" lub 15" a tylko apple ma monitory których wtyczka da się wpiąć w szarlotkę ale w sumie na upartego można by korzystać i w domu z małego ekraniku wbudowanego w mac booka i zaoszczędzić te 3tys.

#175 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 18:24

Zamiast monitora za 3k kup sobie taki za 500zł i przelotkę za 150.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Bing (1)