Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy ktokolwiek jest zadowolony ze Snow Leoparda?

• This topic is locked This topic is locked
187 replies to this topic

Poll: Czy ktokolwiek jest zadowolony ze Snow Leoparda? (0 member(s) have cast votes)

1. Tak, bardzo (43 votes [58.90%] - View)

Percentage of vote: 58.90%

2. Raczej tak (20 votes [27.40%] - View)

Percentage of vote: 27.40%

3. Nie do końca (6 votes [8.22%] - View)

Percentage of vote: 8.22%

4. Nie, chcę zainstalować inny system (4 votes [5.48%] - View)

Percentage of vote: 5.48%

Vote

#126 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2009 - 12:39

W temacie wątku: jestem bardzo zadowolony z pracy na Snow Leo, zainstalowałem na Leo płytkę upgrade. Szybciej i ciekawiej. Tyle w temacie.

#127 bazi22

bazi22
  • 132 posts
  • SkądSłupsk

Posted 26 October 2009 - 16:21

U mnie Snow Leo chodzi od tygodnia. Instalowałem jako aktualizację z Leo. Żadnych problemów, system działa szybciej, stabilniej. Aktualizacji wymagały jedynie wtyczki do Safari (Glims, ClickToFlash) oraz SIMBL. Problemy drobne sprawia jedynie ABlip: - nie otwiera linków z postów - nie otwiera obrazków z postów - muli przy dodawaniu własnego statusu (dodaje ale nie pokazuje tego, i muli, muli, muli)

#128 sex_adams

sex_adams
  • 22 posts

Posted 27 October 2009 - 18:35

Ja jestem w 100% zadowolony. Po wykonaniu update'a wszystko działa jak należy, łącznie z wszystkimi. Jest parę bardzo przydatnych szczegółów i co naważniejsze +20% do prędkości działania w systemie. Ja bym się nie wachał :).

#129 dudi

dudi
  • 337 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 October 2009 - 22:49

A ja narzekam. Ciągle muszę oglądać piłkę plażową, szczególnie w safari, chociaż w finderze też sie zdarza... Czekam na update

#130 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 28 October 2009 - 01:13

Właśnie drugi dzień się bawię Snow i bzyka wszystko super, instalacja na czysto. Troszeczkę jakby przyspieszył, zwłaszcza nie tną się inne aplikacje jak któraś obciąża bardziej procesor, wcześniej na zwykłym Leo jak coś obciążało procek to reszta się delikatnie zamulała, teraz wszytko bzyka super. Zadowolony 100% z przesiadki :)

#131 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 01 November 2009 - 02:11

ja dzis zrobilem czysta instalacje i zaraz wracam do 10.5. tyle znalazlem po zaledwie 2 godzinach zabawy: - przede wszystkim wiekszosc efektow sie lekko tnie. przechodzenie miedzy spaces w leopardzie bylo plynne, tutaj ma kilka klatek na sekunde - wyglada, jakby komputer nie wyrabial, ogolnie expose dziala jakos bardziej skokowo, w leo tak sie dzialo przy 10-15 oknach, tutaj wystarcza 2-3... jako ze expose + spaces to dla mnie podstawa w zarzadzaniu oknam i uzywam tego non-stop, to nie do przyjecia jest ciagle odnoszenie wrazenia zamulania... - podglad w ikonie - zupelnie zbedny (nic nie widac w nim...), a czasem wlacza sie przypadkowo - bug findera zwiazany z oknami. jezeli mam w takiej kolejnosci na biurku, od spodu: 5 okien findera, okno safari, okno findera, to jak zamkne pierwsze okno findera, na wierzchu nie bede mial safari, a kolejne okno findera, wygrzebane spod spodu! irytujace, bo wyskakuja tak az sie skoncza ;) - nowe expose - fajnie, ze widac okna zminimalizowane, ale wszystkie duze okna sa malenkie - nic w nich nie widac... jeszcze zeby byly ladnie wygladzone... ukladanie okienek w siatce - srednie rozwiazanie, bo duzo miejsca sie marnuje. btw dock expose dostaje swira, jak sa okna na innym pulpicie - miga wybranym oknem tam i z powrotem... ogolnie stalo sie to dla mnie mniej uzyteczne (i tak nie minimalizowalem okien) - co do wygladzania - zniknela opcja wyboru sily wygladzania fontow w preferencjach wygladu - dlaczego? co to przeszkadzalo? ja nie lubie tego standardowego, mocnego wygladzenia, ktore pogrubia mi litery. lubilem lekkie, a teraz go nie ma. w ogole mam wrazenie, ze pare opcji zniknelo z preferencji... - wiele programow wciaz nie dziala, multiclutch nie dziala (a podobno miala byc w snow leo wbudowana edycja gestow ;/) ciesza dodatki jak zasieg sieci w liscie sieci czy wyszukiwanie domyslne w folderach, a nie na calym dysku, ale ogolne wrazenie spowolnienia systemu sprawia, ze wracam do leoparda. usprawnienia sa polowiczne (zrobili wchodzenie do folderow i przewijanie w stacksach w widoku grid, a czemu fan pozostal w tyle?). dajcie znac, czy w 10.6.5 bedzie lepiej. chyba czekam na 10.7, oby nie wycieli kolejnych przydatnych opcji...

#132 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 01 November 2009 - 03:13

Robiłeś upgrade, czy - jak człowiek - czystą instalację?

#133 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 01 November 2009 - 03:20

a przeczytaj moze pierwsze 5 slow w pierwszym zdaniu mojego poprzedniego posta :)

#134 solmark

solmark
  • 64 posts
  • SkądPodkarpacie

Posted 01 November 2009 - 08:45

Nie każdy używa komputera do zabawy. Ten kto pracuje, wie czym się różni czysta instalacja od upgrade i jakie niesie za sobą skutki.

#135 cisu

cisu
  • 138 posts

Posted 01 November 2009 - 09:11

ja mam jeden problem z leo z kosza wywala bardzo dlugo i widac ze goto meczy czy ktos uporal sie z tym problemem?

#136 AleksanderGames

AleksanderGames
  • 172 posts
  • SkądWarszawa koło Pćinowa

Posted 01 November 2009 - 11:58

Ja widzę następujące wady produktu: - myszka wireless mighty mouse potrafi wybudzić kompa nawet przy zamkniętej klapie - jak się zablokuje ekran na koncie z hasłem, to nie da się przełączyć na innego użytkownika nim się nie zaloguje do obecnego (efekt - ja zamykam klapę, przychodzi dziewczyna i nie może skorzystać ze swojego konta, bo moje blokuje dostęp) - dźwięk idzie przez głośniki przy starcie systemu mimo iż w slocie są słuchawki od iPoda - nie da się ustawić w bootcamp aby odpalał się zawsze ostatnio użyty system albo żeby zawsze pojawiało się menu wyboru

#137 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 01 November 2009 - 12:09

co do buga findera, o ktorym wspomnialem, to jest on tez w leosiu. ze ja go tam nie zauwazylem... no nic, po prostu w snow nie da sie bugow nie zauwazyc, bo tyle ich jest ;) co do kosza, to tez zauwazylem jakies dziwne dzialanie. usuwalem pare gb to sie zacial na chwile w ogole finder ;/ szkoda! nie nastraja na przyszlosc! apple skupia sie na tym by usuwac funkcje i zmuszac usera do uzywania tego, co oni mu daja. a ja naprawde lubie konfigurowac i ustawiac system do siebie. dlaczego zabieraja nam taka mozliwosc?

#138 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 November 2009 - 12:47

Nie każdy używa komputera do zabawy. Ten kto pracuje, wie czym się różni czysta instalacja od upgrade i jakie niesie za sobą skutki.

Czym się różni?
Robiłem czystą instalację, jak człowiek, bo nie od dziś wiadomo że upgrady to potencjalne problemy, nie tylko w OSX a w każdym systemie. Zresztą systemów nie instaluje się co chwile żeby był to jakiś wielki problem. Przeniesienie ręcznie danych to 10 min roboty, w moim przypadku, nie było tego mało wcale, wystarczy wiedzieć jak się za to zabrać.

Snow chodzi idealnie, absolutnie żadnych przycinek i innych problemów jak inni mają, wszystko gra. Komputer jak w podpisie.

#139 axyon

axyon
  • 141 posts
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Posted 01 November 2009 - 13:30

Czy aż do wersji 10.6.9 będziecie mowic "to jest nowy system i wszystko mu wolno. Przecież nic dziwnego ze usunął mi konto i że ma 30 bugow. Za milion lat go naprawia ""?

#140 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 November 2009 - 13:46

Czy aż do wersji 10.6.9 będziecie mowic "to jest nowy system i wszystko mu wolno. Przecież nic dziwnego ze usunął mi konto i że ma 30 bugow. Za milion lat go naprawia ""?

No to go nie instaluj skoro taki badziew to jest.
Ja jestem zadowolony, działa wszystko super u mnie i nie mam zamiaru mówić że jest inaczej.

#141 bazi22

bazi22
  • 132 posts
  • SkądSłupsk

Posted 01 November 2009 - 13:52

Robiłem upgrade i też nie mam żadnych problemów.

#142 LeaveAlone

LeaveAlone
  • 59 posts
  • SkądPolska

Posted 01 November 2009 - 14:35

Ja mam Snow Leopard i mi działa wszystko dobrze. I tak jak stwierdził koyerski działa troche szybciej. Niemasz sie co przehjmowac i mozeesz smialo go instalowac. ; ) pzdr.

#143 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 01 November 2009 - 16:40

Skoro nie masz innego wyjśca... Ja nie jestem zwolennikiem upgrade'ów i z bólem serca (bo potrzeba trochę czasu), ale powolutku zorganizowałem sobie przenosiny na zewnętrzny HD, potem postawiłem Snow Leo w wersji "czystej". Jestem zadowolony na maxa, choć niestety jeden progamik dla dziecka nie chce mi się na Snow odpalić i zadziałać :(

#144 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 01 November 2009 - 17:59

nie wiem skad te roznice, ze u jednych wyraznie system przyspiesza, a u innych (w tym mnie) wydaje sie zamulac...

#145 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 01 November 2009 - 18:04

zapewne zalezy to od sprzetu i softu jaki sie laduje w system

#146 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 01 November 2009 - 18:28

Już się wypowiadałem w tym wątku. SL dalej mi się podoba. Właściwie w codziennym użytkowaniu nie widać większych różnic. Mi osobiście podoba się otwieranie w Expose wszystkich okien aplikacji klikniętej i przytrzymanej w docku. Do tego zacząłem lubić nowy Quick Time X, ostatnio bawiłem sie iPodem nano nagrywając video i bardzo mi sie przydał - jest jakiś taki szybki i nowoczesny i wygodny. Tak to jest ze Snow Leo - ledwie dostrzegalne w codziennym użytkowaniu zmiany, a jednak całość jakaś taka lepsiejsza. Tak jak kiedyś z kumplem doszliśmy do wniosku, że komuna się skończy ostatecznie, kiedy pojawią się popularne z filtrem. Tak teraz myślę, że ostateczne przejście do SL będzie kiedy iTunes będzie już w wersji 64 bit. Pozdrawiam

#147 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 02 November 2009 - 03:44

a przeczytaj moze pierwsze 5 slow w pierwszym zdaniu mojego poprzedniego posta :)

Aj, wybacz, umknęło mi ;-)

I dlaczego czysta instalacja jest lepsza. To właśnie miałem na myśli.

Tak jak kiedyś z kumplem doszliśmy do wniosku, że komuna się skończy ostatecznie, kiedy pojawią się popularne z filtrem.

Hehe ;-)

A co do 'czy ktokolwiek jest zadowolony' - ja nadal jestem, szalenie. System działa, chociaż mimo miliona wątków, które napisaliście o Leopardzie, tamten też mi działał. Na SL ze trzy razy od kupna (dwa dni po polskiej premierze) popsuł mi się Finder - ikonki z desktopu poznikały, zwykły killall rozwiązał sprawę w 10 sekund, błąd zatem - przynajmniej dla mnie - pomijalny. Nie używam jakichś dziwnych Dock Expose albo tego typu wymysłów, ale normalny support Exchange i Cisco VPN wbudowany to błogosławieństwo. Szkoda, że pilot chce namiętnie kontrolować iTunes/QT zamiast 'aktualnie odpalonej aplikacji', ale w sumie na trzynastocalowym laptopie i tak się nie bawię w media center zbyt często, także da się wytrzymać.

#148 koolavy

koolavy
  • 628 posts
  • SkądKrosno, Poland

Posted 02 November 2009 - 13:51

Szkoda, że pilot chce namiętnie kontrolować iTunes/QT zamiast 'aktualnie odpalonej aplikacji', ale w sumie na trzynastocalowym laptopie i tak się nie bawię w media center zbyt często, także da się wytrzymać.

Polecam Candelair - Candelair - alternative driver for internal Apple? IR receivers // IOSPIRIT [EN]

#149 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 02 November 2009 - 18:31

cóż zrobili test między upgradem i czystą i wyszło bez różnicy.

ja np. robiłem upgrade i nie mam żadnych problemów. a wiele osób którzy robili czystą jednak mają. jednak mit z tym ze czysta lepsza wcale sie nie sprawdza ;p

#150 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 03 November 2009 - 13:43

zapewne zalezy to od sprzetu i softu jaki sie laduje w system

sl postawiony na mbp unibody 2.53 powinien hulac, a nie robi tego ;) a softu w systemie nie bylo zadnego - swieza instalacja.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users