Kilobajt - Snow Leopard - 1000 bajtów, reszta świata - 1024
Posted 07 September 2009 - 21:06
Okazuje się, że Apple do osiągnięcia tego wyniku (spełnienie obietnicy o odchudzonym systemie operacyjnym) posłużyło się zwykłym chwytem marketingowym - o ile w bardzo wielu systemach operacyjnych (Rodzina windows, unixy, 99% linuxów) od czasów prehistorycznych kilobajt ma 2^10 czyli 1024 bajty, o tyle Snow Leopard uważa, że kilobajt to 10^3 czyli 1000 bajtów.
Dane te zdaje się potwierdzać angielska Wikipedia: Kilobyte - Wikipedia, the free encyclopedia
Tym samym po aktualizacji systemu do SL aktualizujemy w naszym komputerze system miar - z systemu binarnego na system SI.
Ma to swoje plusy i minusy - plus jest na pewno wizualny, ponieważ teraz kupując dysk twardy mający 500gb zobaczymy na nim 500gb miejsca, a nie jak do tej pory około 470gb. Oczywiście fizyczna pojemność dysku pozostanie taka sama.
Minus jest natomiast o wiele większy, tak jak pisałem wyżej, wszystkie popularne systemy operacyjne używają binarnego układu miar. Używanie w SL układu SI doprowadzi do kolejnych problemów z kompatybilnością - to, co dla naszego kolegi z Windowsem będzie ważyło 100 mb, dla nas będzie widoczne jako 102,4 mb... Może 100 mb to nie jest dużo, ale jeżeli pójdziemy w setki gigabajtów - różnica pomiaru robi się dosyć spora.
Osobiście czuję się z tym dosyć dziwnie - Apple zmieniło system miar nie pytając nikogo o zdanie i z pewnością*przyczyniając się do powstania problemów w kompatybilności. Podczas gdy cała dzisiejsza elektronika bazuje na potęgach liczby 2 (co ma przyczynę w rozróżnialnych stanach przez np procesor - włączony/wyłączony, true/false, 0/1), my, użytkownicy "najbardziej zaawansowanego systemu operacyjnego na świecie" cofamy się do epoki pierwszych komputerów i liczydła.
Posted 07 September 2009 - 21:11
Posted 07 September 2009 - 21:14

Posted 07 September 2009 - 21:17
Posted 07 September 2009 - 21:22
Posted 07 September 2009 - 21:22
Posted 07 September 2009 - 21:27
Posted 07 September 2009 - 21:33
Posted 07 September 2009 - 21:35
Posted 07 September 2009 - 21:37
Posted 07 September 2009 - 21:48
A ilu amerykanów znasz, że wiesz tyle o ich intelekcie? Inteligencja amerykanów według polaka to bardzo intrygująca sprawa... Poza tym ostatni dysk kupowałeś chyba w czasach kiedy właśnie były dostępne pojemności, które wymieniłeś. Bo dziś kupując dysk nawet w Polsce, narodzie intelektualistów masz na pudełku napisane, że 1MB to 1 000 000 bajtów.Pamiętaj, że największym rynkiem są ciągle USA, a tam mieszkają w większości debile, którzy są w stanie pójść do sądu, bo na pudełku od dysku jest napisane "40 GB", a system pokazuje "36,4 GB" (bodajże)
Skoro Apple zauważyło błąd to powinno zaktualizować opisy sprzedawanych produktów. W końcu nie sprzedaje komputerów z 4GB RAM-u tylko 4,29GB, a procesory mają 6,29MB, a nie 6MB cache'u.tam skąd pochodzę 'kilo' zawsze oznaczało '*10^3' - i to dobrze, że apple zauważyło błąd.
Ale jak to w przypadku Apple - zawsze próbuje się obrócić kota ogonem...
Posted 07 September 2009 - 21:49
Ja nie twierdzę, że to jest coś*złego, że idą*w SI, bo mnie osobiście to wali ile moje pliki będą*ważyły pod windowsem kolegi, ale mogli to jakoś*lepiej ogłosić, niż*gdzieś*tam przypadkiem po godzinach konferenccji wspomnieć dwoma słowami.
szkoda, ze kampanii reklamowej nie zrobili, co nie?
Posted 07 September 2009 - 21:54
krakers09: ośmiu. I jednego niemowlaka, to powiedzmy 'ośmiu i pół'. A oprócz tego oglądam filmiki o to, jak jeden gość z Teksasu uparcie wierzy, że Ohio to taki kraj (!) na Syberii (!) albo czytam o tym, że baba oskarżyła McDonald's, że się sparzyła, bo dostała kawę w opakowaniu zastępczym i nie było napisu 'uwaga, ta kawa jest gorąca'.
Posted 07 September 2009 - 21:59
Nie wnikając skąd pochodzisz, mówimy o bajtach a nie o cukrze. Gdzie Ty widzisz błąd??tam skąd pochodzę 'kilo' zawsze oznaczało '*10^3' - i to dobrze, że apple zauważyło błąd.
Posted 07 September 2009 - 21:59
Posted 07 September 2009 - 22:04
Posted 07 September 2009 - 22:05
za 10 lat przecietna pojemnosc dysku bedzie 10TB, co przy formatowaniu dwojkowym daje 9.09TB. jaki jest sens ciagnac dalej te spuscizne - albo systemy operacyjne zaczna przeliczac bajty jak producenci dyskow, albo stanie sie na odwrot. Apple znowy wychodzi przed orkiestre ale wg mnie to dobrze.
Posted 07 September 2009 - 22:10
Posted 07 September 2009 - 22:15
I fanfar. Albo chociaż mógł Steve do ex3v zadzwonić i powiedzieć 'słuchaj, stary, jest taka bajerka, że zmieniamy'. W sumie to o zmianie tapety defaultowej też nie powiadomili. Podpadają!
szkoda, ze kampanii reklamowej nie zrobili, co nie?
Nie, nie chodzi mi ani o telefony od stefana, ani o wielkie billboardy i reklamy w telewizji, ale np umieszczenie informacji na tej stronie:
Apple - Mac OS X Snow Leopard - Enhancements and Refinements
bo chyba taka rzecz powinna się na niej znajdować.
Posted 07 September 2009 - 22:18
Posted 07 September 2009 - 22:20
to się powinni wszyscy umówić - albo w lewo albo w prawo a nie zamieszanie wprowadzająjaki jest sens ciagnac dalej te spuscizne - albo systemy operacyjne zaczna przeliczac bajty jak producenci dyskow, albo stanie sie na odwrot. Apple znowy wychodzi przed orkiestre ale wg mnie to dobrze.

a czy to dobrze, że marketing jest górą, to nie wiem...
Posted 07 September 2009 - 22:31
że tak walnę z grubej rury - kłamstwoOkazuje się, że Apple do osiągnięcia tego wyniku (spełnienie obietnicy o odchudzonym systemie operacyjnym) posłużyło się zwykłym chwytem marketingowym
chyba że też namieszało w %
bo jak inaczej wytłumaczysz, że wcześniej miałem więcej % zajętego dysku? dane mam te same, programy te sam, dysk ten sam
więc jak to jest? tyle samo, ale mniej miejsca zajmuje?
Posted 07 September 2009 - 22:37
Posted 07 September 2009 - 22:39
Niestety większość*ludzi nie myśli, więc będzie łatwiej...
Posted 07 September 2009 - 22:40
jeżeli przechodzimy z 1024 do 1000, to
powiększa się (wizualnie) dysk,
powiększa się ilość zajętego miejsca a także uwaga powiększa się ilość wolnego miejsca...
Ale nie procentowo, jeśli miałem zajęte 50% to czy bym tak liczył czy tak to ciągle będę miał 50% zajęte...
Nic się nie powiększa, ani nie zmniejsza tylko mierzymy innym narzędziem, jeśli zmierzysz się w centymetrach i w stopach to cyferki są całkiem inne ale ani nie urosłeś ani nie stałeś się krasnalem.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users