Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pierscionek zareczynowy...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#26 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 września 2009 - 00:15

-a ja proponuje zamiast marnowac pieniadze na bezwartosciowe swiecidelka-kupno czegos co przedstawia soba prawdziwa wartosc-np iP 3GS.
Wiem cos nt temat-na boku handluje troche iP's-wiem jaki fun maja ludzie ktorym sprzedaje nietani w koncu towar.

a jak ma już iPhone to FM Transmitter Belkina :)

chłopie nie martw się*co będzie za 10 lat :) daj jej to co uważasz za słuszne. Co cie obchodzi jaka będzie za 10 lat tradycja, ważne, żeby spodobało się jej tu i teraz. Jak spotykasz lepsze kobiety, niż ja na swojej drodze (głupie, lecące na kasę s*ki) to wątpie aby co jakiś*czas skakała na wycenę do jubilera i po kilku latach stwierdziła, że musisz jej kupić nowy pierścionek, bo ten już jest nie modny i stracił na wartości.

PS
Życzę wytrwać do końca, abyś kochał się z tą samą dziewczyną*over and over and over (ziew) again :)

#27 nigass80

nigass80
  • 171 postów
  • SkądDortmund, DE

Napisano 02 września 2009 - 00:16

właśnie się dzisiaj zaręczam hehe :) około południa.. temat idealnie na czasie :D pierścionek z brylantem w rzeczy samej.. i nie polecam jakiś Kruków, Yesów i Apartów i tego typu **jów mujów, narzucają taką marże że dziękuje.. proponuje jakiegoś normalnego złotnika - mam identycznie zrobiony model co w Yes a nawet grubszy więcej złota i kamień większy etc. a i cena mniejsza o ok 500zl.. a na koniec dam mojej kobiecie do ręki mojego iPhonika żeby wysłała sobie smska do mamy i ją poinformowała o zaistniałym zdarzeniu hehehe

#28 gecco

gecco
  • 139 postów

Napisano 02 września 2009 - 01:18

ja mam dziwne wrazenie ze kolega robertk572 musi jeszcze dorosnac

#29 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 września 2009 - 06:19

Co do apart/kruk vs mali zlotnicy... Coz, sam zwrocilem uwage na to, ze ceny w najwiekszych sieciach sa kompletnie z kosmosu jednak sam nie wiem. Niewatpliwym plusem jest to, ze w kruku akurat dostane prawdopodobnie spora znizke.

Glowny moj problem jest jednak w tym czy sam diament, czy wogole diament i jego ksztalt. Jedno jest pewne. Piercionkow z wielkim kamieniem i koszyczkiem wystajacym pol centymetra w zyciu nie kupie. Znajac nas dwoje, bysmy sobie czyms takim zrobili krzywde. Zreszta... to mi sie kompletnie nie podoba.
Kamien oczywiscie nie moze byc za maly i zgadzam sie z granica 0,25. Ponizej nie mam co schodzic.
Zloto raczej wylacznie biale... Ale to moje zboczenie.

Co myslicie o platynie?

No i ostatnia kwestia, ze wlasnie moja piekna nie uwaza, ze diamenty to najlepszy przyjaciel. Ona prawdopodobnie chcialaby jakis inny kamyczek. Widzialem kiedys - rzucilo mi sie w oczy - sztucznie barwione diamenty. Wygladaly naprawde ladnie. Slyszeliscie cos o tym?

spora zniżka w Kruku to nie wszystko (define "spora") - sprawdź czystość ich kamieni na certyfikatach...

to nie musi być diament, ale diament jako twardy, mocny kamień symbolizuje trwałość więc raczej w tym kierunku się idzie. Ale to Twój wybór i każdy inny też może być dobry (np szafir)

kwestia wystającego koszyczka - to również Twój wybór, ale w koszyczku (który nie musi mieć 5mm ale np 3) kamień jest wyeksponowany (nie tylko dla oglądających) ale również dla promieni słonecznych, co nadaje mu piękny blask. I z tego co kojarzę wydaje się być większy niż w istocie.

platyna - up to you

sztucznie barwione diamenty? nie słyszałem, ale są naturalne diamenty w innych barwach niż biała.

#30 req

req
  • 163 postów
  • SkądOln

Napisano 02 września 2009 - 06:58

Ja już od dawna roberta mam na liście zignorowanych, ale cieszę się, że tak namiętnie cytowaliście jego wypowiedzi, zwłaszcza tą jedną. Po prostu tak pięknego poranka ze łzami w oczach nie miałem od dawien dawna. Tradycja to tradycja. Te wszystkie zachłanne oczy koleżanek, które od dawna marzą o tym jedynym, który w blasku świec tudzież księżyca, ewentualnie LED'ów wręczy im ten cudowny pierścionek i z załamującym się głosem wypowie to cudowne pytanie.. ehh. Pierścionek to pierścionek. Siostra dostała prosty, z małym kamyczkiem, ale bardzo się cieszyła i po jakimś czasie stwierdziła, że jest to dla niej najpiękniejszy pierścionek na świecie, bo z jakimś wymyślnym po prostu źle by się czuła. Materiały muszą być szlachetne, to fakt, ale jak koledzy mówili orientuj się przy wyborze w kwestii czystości kamienia. No, ale życzę Ci powodzenia i gratuluję. Mam nadzieję, że nie odpali Ci i nie weźmiesz tego iP ;>

#31 yasiek

yasiek
  • 268 postów

Napisano 02 września 2009 - 07:35

Jeśli jakiś inny kamyczek niż diament to ja proponuję białe złoto + szmaragd. Kiedyś w Kruku taki widziałem i naprawdę bardzo ładnie to wygląda. Do tego jak jej np kiedyś na urodziny lub z innej okazji dokupisz kolczyki ze szmaragdem to będą one jako komplet się ładnie prezentować. Kolor jest bardziej zauważalny i na pewno kiedyś jak jakaś kobieta zobaczy u niej ładne kolczyki to ona odrazu się pochwali pierścionkiem, kótry do nich pasuje i doda, że to ZARĘCZYNOWY :D Kobiety są różne i najróżniejsze ale każda lubi jak inne jej zazdroszczą takich błyskotek. Tak więc, uważam że białe złoto i szmaragd to fajne połączenie. Oczywiście może być też inny kolorowy kamień szlachetny. Ważne aby taki pierścionek był zbliżony do tego co Twoja wybranka lubi. Możesz się zasugerować nawet jej ulubionym kolorem, kolorem jej oczu etc :) Pozdrawiam i powodzenia!

#32 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 02 września 2009 - 08:09

A ja Ci tak od serca proponuje... Nie myśl o zereczynach, nie myśl o ślubie, bo znając te smutne życie i tak prędzej czy pózniej się roztaniecie a pierscionek zostanie z nią ;/ Zycze Tobie jak najlepiej ale sam pewnie wiesz raz jest zajebiscie a chwile potem do dupy.. Pozdrawiam

Gościu, a idźże leczyć własne frustracje gdzie indziej! To że Tobie nie wyszło, to naprawdę nie znaczy, że wszystkim innym też musi. To, jak się potoczą losy dwojga ludzi zależy przed wszystkim _od_nich_samych_ - od tego, na ile się zaangażują i jak będą dbać o swój związek. Ja już dzięki Bogu jestem z jedną Kobietą 15 lat, z czego 10 po ślubie - i dalej jestem tak samo zakochany, jakby kto pytał. :-)

No nie mogę, człowiek się zaręcza, jest szczęśliwy, o pierścionek pyta, a to jeden mu o iPhonach, a drugi smęci że "i tak będzie źle"... Ludzie, strzelcie barana w ścianę zanim zaczniecie głupoty pisać...

#33 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 02 września 2009 - 09:02

ja juz naszczescie po slubie ( w sobote mialem wesele ;) ) a co do pierscionka to proponuje moj patent przeleciec sie bo bizucie dziewczyny i zobaczyc co ona nosi i do tego dostosowac swoj wybor... a z reszta co bys nie kupil to i tak bedzie szczesliwa :)

#34 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 września 2009 - 09:02

Ja pozwolę sobie powrócić do głównego tematu.
Chodziłem trochę po Apartach itp i nie bardoz mogłem znaleźć coś ładnego. Znalazłem wymarzony pierścionek w BoGold, więc też w sporej sieci zapewne, ale dostałem z miejsca 5% zniżki a i tak zapłaciłem 1400zł za pierścionek, który z takim samym diamentem (karat, wielkość) a Aparcie miałem za 2000zł po "mega" zniżce...

Co do pierścionka. Jak ja to powiedziałem - nie może być klasyczny, bo jak dostanę w papugę, to mi kamień policzek rozkroi;) po prostu wystający kamień mi się nie podoba.
Pierścionek raczej powinien być ze złota, ale... ja kupilem pierścionek złożony z białego i z żółtego złota, co czyni go bardzo ciekawym. Oczko natomiast jest wplecione w złączenie dwóch kolorów złota.

Do wyboru miałem dwa podobne pierścionki, różniły się diamentem. Wybór między 1000, a 1400zł wygrał większy diament, przecież to zakup raz na całe życie:)

Pierścionek który wybrałem, jest ciekawy i nowoczesny, ale na tyle, że w wieku 55 lat, moja luba będzie mogła spokojnie się nim chwalić;)

---- Dodano 02-09-2009 o godzinie 10:03 ----

a co do pierscionka to proponuje moj patent przeleciec sie bo bizucie dziewczyny i zobaczyc co ona nosi i do tego dostosowac swoj wybor... a z reszta co bys nie kupil to i tak bedzie szczesliwa

też prawda!!

jak dla mnie ważne, żeby nie iść z przyszłą narzeczoną, co ostatnio zrobiło się popularne, ale mało romantyczne.

#35 Lipski

Lipski
  • 71 postów

Napisano 02 września 2009 - 20:01

Ktoś już próbował na basha wrzucić tekst z iphonem zamiast pierścionka ;p
trash.org.pl śmietnik cytatów z bash.org.pl

#36 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 02 września 2009 - 20:14

trash.org.pl śmietnik cytatów z bash.org.pl

hahahaha :lol:

#37 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 02 września 2009 - 20:39

Dziwne, że nie puścili. Przecież to naprawdę przebój... :-)

#38 premierwaldek

premierwaldek
  • 153 postów

Napisano 02 września 2009 - 20:42

hahahah :) niech kupi jej jakis fajny pierscionek, jak bedzie wojna i upadek, waluta bedzie warta tyle co papier na niej wydrukowany, to taki piersionek moze zycie uratowac. pozdr dla fajera od iphona :)

#39 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 02 września 2009 - 21:41

[url=http://trash.org.pl/564444/]trash.org.pl śmietnik cytatów z bash.org.pl[/url]

-hehehe!
Widze ze w koncu staje sie slawny-i oto chodzilo!:lol: :lol: :lol:

P.S wlasnie sobie umyslilem ze moglbym zaskarzyc wlascicieli tego forum o bezprwne uzycie cudzej wlasnosci intelektualnej bez wymaganego pozwolenia-to oprocz slawy to i pieniadze by z tego byly!
-co wy na to?:lol: :lol: :lol:

#40 pieczony

pieczony
  • 135 postów
  • SkądGrojec Osada

Napisano 03 września 2009 - 08:26

Chyba umieszczając swoją własność, nazwijmy ją "intelektualną", zrzekasz się*swych praw do niej właścicielom forum ;) Swoją drogą - wymiatasz :P

#41 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 03 września 2009 - 08:37

a skąd macie pewność ze kupując w jakimś tam złotniku ten "brylant" jest naprawde brylantem?

#42 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 03 września 2009 - 09:33

P.S wlasnie sobie umyslilem ze moglbym zaskarzyc wlascicieli tego forum o bezprwne uzycie cudzej wlasnosci intelektualnej bez wymaganego pozwolenia-to oprocz slawy to i pieniadze by z tego byly!
-co wy na to?:lol: :lol: :lol:

Tak, jasne - akurat ktoś z administracji czy moderacji zajmuje się wrzucaniem takiego czegoś. Siedzi pewnie jakiś mod i nie ma co robić i co lepsze rzeczy wrzuca na basha. Genialne!

#43 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 września 2009 - 09:54

a skąd macie pewność ze kupując w jakimś tam złotniku ten "brylant" jest naprawde brylantem?

no chociażby po certyfikacie i raczej taki złotnik działający od xxx lat (tradycja rodzinna) nie pozwoliłby sobie na taki obciach.

#44 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 03 września 2009 - 10:53

no chociażby po certyfikacie i raczej taki złotnik działający od xxx lat (tradycja rodzinna) nie pozwoliłby sobie na taki obciach.

no wlasnie tutaj moze pojawic sie problem :)

piszące, że ceny w Kruku, Aparcie, Yes, są wyższe tak to fakt, ale od wiejskiego czy miejskiego podrzędnego złotnika nie dostaniecie certyfikatu

#45 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 03 września 2009 - 14:33

no wlasnie tutaj moze pojawic sie problem :)

piszące, że ceny w Kruku, Aparcie, Yes, są wyższe tak to fakt, ale od wiejskiego czy miejskiego podrzędnego złotnika nie dostaniecie certyfikatu

A co to jest "podrzędny złotnik"? ;-)
Albo gość ma odpowiednie papiery (świadectwa cechowe czy jak to się tam nazywa - powinny na ścianie wisieć w warsztacie / sklepie), albo nie. Jak ma - to bym się nie obawiał. Jak nie ma - należy postępować według prostego algorytmu:

1. Zlokalizować drzwi wyjściowe
2. Wyjść
3. Nie wracać.

#46 szymonm60

szymonm60
  • 3 postów

Napisano 03 września 2009 - 15:00

-totalnie glupia a wrecz idiotyczna to jest twoja wypowiedz!!!
Dajesz tylko dowod totalnej niewiedzy by niepowiedxiec ignorancji!!!
Moge sie z toba zalozyc o $ 100 000(ktorych ty oczysiscie nie masz)-ze za 10 lat cena zarowno zlota jak i diamentow bedzie duzo nizsza niz obecnie-jako ze ostatnio wartosc obu zostaly wywindowane do spekulacyjnych rozmiarow.Ale tego ktos taki jak ty kierujacy sie tanimi emocjami nie bierze pod uwage!
Ja mam inna mentalnosc-kieruje sie pragmatyzmem-pojales?

A wytłumaczyłbyś kobiecie, ze lepszym pomyslem na zaręczyny jest iPhone od pierścionka? Nie wydaje mi się

#47 yasiek

yasiek
  • 268 postów

Napisano 03 września 2009 - 19:58

A wytłumaczyłbyś kobiecie, ze lepszym pomyslem na zaręczyny jest iPhone od pierścionka? Nie wydaje mi się

tego nawet Steve by nie wytłumaczył ;)

#48 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2009 - 21:34

A co to jest "podrzędny złotnik"? ;-)
Albo gość ma odpowiednie papiery (świadectwa cechowe czy jak to się tam nazywa - powinny na ścianie wisieć w warsztacie / sklepie), albo nie. Jak ma - to bym się nie obawiał. Jak nie ma - należy postępować według prostego algorytmu:

1. Zlokalizować drzwi wyjściowe
2. Wyjść
3. Nie wracać.

Otóż w kwestiach kamieni szlachetnych, to muszę Wam powiedzieć, że nie ma w Polsce żadnego nadzoru państwowego nad obrotem tym towarem.
Fakt, działają różne towarzystwa gemmologiczne. Bardziej znane lub mniej, ale nie skutkuje to rękojmią.
Złotnik jeżeli ma odpowiednie papiery, to jeszcze nic nie znaczy o jakości kamienia szlachetnego. Świadectwa cechowe, o których wspomniałeś występują w obrocie jako potwierdzenie próby na wyrobie, na którym nie dało się z różnych powodów umieścić cechy probierczej.
Złotnik, jeżeli działa przyzwoicie, powinien posiadać dokument potwierdzający rejestrację jego działalności w urzędzie probierczym. Na takim dokumencie powinien znaleźć się wzór jego znaku imiennego (czyli jego podpis składający się najczęściej z inicjałów złotnika, który umieszcza na swoich wyrobach).

Dobrym wyjściem jest wizyta u złotnika "niekomercyjnego", chociaż takich prawdziwych już jest coraz mniej. Złotnik zrobi to taniej i niekiedy dużo lepiej.

#49 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 04 września 2009 - 08:49

Złotnik jeżeli ma odpowiednie papiery, to jeszcze nic nie znaczy o jakości kamienia szlachetnego. (...)

To prawda, ale jeśli złotnik jest członkiem cechu etc. to raczej nie pozwoli sobie na oszustwo. Nie wypowiadam się nt. jakości kamieni (lepszy/gorszy brylant...) - ale jeśli chodzi o uniknięcie podróbek, sprawa jest prosta: można z odebranym pierścionkiem pójść do dowolnego innego jubilera i poprosić o ocenę kamienia. Jak usłyszymy "Panie, to nie diament tylko szkiełko!" to (po potwierdzeniu tej opinii u jeszcze co najmniej jednego fachowca) idziemy na policję z rachunkeim etc. - a niezależnie od tego zgłaszamy sprawę cechowi. Raczej żaden poważny jubiler tego nie zaryzykuje.

#50 Patra

Patra
  • 87 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2009 - 13:54

Ja z punktu widzenia kobiety mogę powiedzieć tyle, że każda z nas lubi poczuć się wyjątkowa.W związku z czym najlepszy byłby pierścionek na specjalne zamówienie jedyny w swoim rodzaju.Nie musi być drogi ale musi posiadać coś co będzie go wyróżniało spośród innych np. posiadający motyw Apple jak już tak krążymy wokół iPhona.
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych