Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pierscionek zareczynowy...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#1 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 września 2009 - 18:23

Doszedlem do etapu w zyciu, ze zastanawiam sie nad pierscionkiem zareczynowym. I tu pojawia sie pytanie do Was, jakie macie podejscie Wy (badz Wasze partnerki) na temat takiego pierscionka? Przyjete jest, ze w 90% przypadkach jest to jeden kamien (diament) w zlocie. Co jesli partnerka nie jest zbytnio zachwycona taka forma pierscionka? Z jednej strony klasyka ma plusy (za 30 lat bedzie nadal piekny), z drugiej strony gdy ma sie 23 lata to czasem kobieta moze nie chciec czegos TAK klasycznego... Podejrzewam, ze czesc z Was stanela kiedys przed problemem wyboru wiec moze podzielicie sie swoimi przemysleniami. Z gory dzieki :)

#2 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 01 września 2009 - 18:30

-a ja proponuje zamiast marnowac pieniadze na bezwartosciowe swiecidelka-kupno czegos co przedstawia soba prawdziwa wartosc-np iP 3GS. Wiem cos nt temat-na boku handluje troche iP's-wiem jaki fun maja ludzie ktorym sprzedaje nietani w koncu towar.

#3 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 01 września 2009 - 18:38

-a ja proponuje zamiast marnowac pieniadze na bezwartosciowe swiecidelka-kupno czegos co przedstawia soba prawdziwa wartosc-np iP 3GS.
Wiem cos nt temat-na boku handluje troche iP's-wiem jaki fun maja ludzie ktorym sprzedaje nietani w koncu towar.

Człowieku zastanów się mocno nad tym co Ty klepiesz w internecie :) Ja już pomijam aspekt Tradycji, bądź co bądź piękna tej chwili dla Kobiety. Ale jaką na Boga wartość bedzie miał za 10 lat ten iPhone 3GS w stosunku do złota i diamentu (ani emocjonalnych ani finansowych Baaa pewnie nawet już działał nie będzie) .... Zadałeś sobie to pytanie?? - To dopiero jest bezwartościowy (choć może i praktyczniejszy) na chwilę gadget. Bez urazy ale jak czytam takie głupoty to mi się odechciewa MyApple odwiedzać.

---- Dodano 01-09-2009 o godzinie 17:40 ----

Doszedlem do etapu w zyciu, ze zastanawiam sie nad pierscionkiem zareczynowym.
I tu pojawia sie pytanie do Was, jakie macie podejscie Wy (badz Wasze partnerki) na temat takiego pierscionka?

Przyjete jest, ze w 90% przypadkach jest to jeden kamien (diament) w zlocie. Co jesli partnerka nie jest zbytnio zachwycona taka forma pierscionka?
Z jednej strony klasyka ma plusy (za 30 lat bedzie nadal piekny), z drugiej strony gdy ma sie 23 lata to czasem kobieta moze nie chciec czegos TAK klasycznego...

Podejrzewam, ze czesc z Was stanela kiedys przed problemem wyboru wiec moze podzielicie sie swoimi przemysleniami.

Z gory dzieki :)

Ja uważam że jest to jak najbardziej stosowne - jak sama nazwa wskazuje "pierścionek zaręczynowy" Pewnych zasad - tradycji tak głęboko zakorzenionych się nie zmienia. Do tego pierścionka proponuję dołączyć jakieś piękne miejsce na jego wręczenie. Nie wierze że w tej Kobiecie o której piszesz nie ma romantyzmu przez który to doceni i będzie wspominać latami patrząc na swoją dłoń :) A na gadgety o których pisze przedmówcą może i są okazję - ale jestem przekonany że nie są to zaręczyny.

#4 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 01 września 2009 - 18:41

-a ja proponuje zamiast marnowac pieniadze na bezwartosciowe swiecidelka-kupno czegos co przedstawia soba prawdziwa wartosc-np iP 3GS.
Wiem cos nt temat-na boku handluje troche iP's-wiem jaki fun maja ludzie ktorym sprzedaje nietani w koncu towar.

ahhahahah hahhahahah :D:D:D:D:D:D:D

#5 gro

gro
  • 36 postów

Napisano 01 września 2009 - 18:44

hahahah klęknąć na kolano, wyrecytować "kochanie, czy wyjdziesz za mnie" i podać pudełko z iPhonem... popłakałem się ze śmiechu... A wracając do tematu wątku, jak najbardziej pierścionek zaręczynowy - złoto + kamień jest jak najbardziej na miejscu, nawet jeżeli wybranka w tym momencie nie do końca lubi tego typu prezenty.

#6 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 01 września 2009 - 18:46

Pierścionek - jasne. Kolega Robert-cośtam chyba jednak sobie żartuje, nie wierzę żeby ktoś takie farfały na serio pisał. A co do "klasyki" i "nowości"... Wszystko zależy. Moja dziewczyna akurat nie przepadała za złotem - zdecydowanie bardziej podobało jej się srebro. Mnie też. Nasz pierścionek zaręczynowy nie był więc złoty, tylko srebrny - i nie z diamentem, tylko z rubinem (symbolika... ogień, miłość... :-) No i chyba się nie obraziła i nie poczuła niedowartościowana, bo od 10 lat jesteśmy małżeństwem. :-) To mają być Wasze zaręczyny - więc ma być tak, jak Wy ustalicie i jak będzie się Wam podobało. Tradycja ważna rzecz - ale jej twórcze przekształcanie też jest OK. :-) A w ogóle - powodzenia. To piękna chwila :-D

#7 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2009 - 18:46

Proszę - powiedz, że to był żart, albo że już jesteś po kilku głębszych. :lol: Piszę rzecz jasna do iPhone'owca. :D

#8 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 01 września 2009 - 18:49

Człowieku zastanów się mocno nad tym co Ty klepiesz w internecie :) Ja już pomijam aspekt Tradycji, bądź co bądź piękna tej chwili dla Kobiety. Ale jaką na Boga wartość bedzie miał za 10 lat ten iPhone 3GS w stosunku do złota i diamentu .... Zadałeś sobie to pytanie - To dopiero jest bezwartościowy (choć może i praktyczniejszy) na chwilę gadget. Bez urazy ale jak czytam takie głupoty to mi się odechciewa MyApple odwiedzać.

-totalnie glupia a wrecz idiotyczna to jest twoja wypowiedz!!!
Dajesz tylko dowod totalnej niewiedzy by niepowiedxiec ignorancji!!!
Moge sie z toba zalozyc o $ 100 000(ktorych ty oczysiscie nie masz)-ze za 10 lat cena zarowno zlota jak i diamentow bedzie duzo nizsza niz obecnie-jako ze ostatnio wartosc obu zostaly wywindowane do spekulacyjnych rozmiarow.Ale tego ktos taki jak ty kierujacy sie tanimi emocjami nie bierze pod uwage!
Ja mam inna mentalnosc-kieruje sie pragmatyzmem-pojales?

#9 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 01 września 2009 - 18:54

-totalnie glupia a wrecz idiotyczna to jest twoja wypowiedz!!!
Dajesz tylko dowod totalnej niewiedzy by niepowiedxiec ignorancji!!!
Moge sie z toba zalozyc o $ 100 000(ktorych ty oczysiscie nie masz)-ze za 10 lat cena zarowno zlota jak i diamentow bedzie duzo nizsza niz obecnie-jako ze ostatnio wartosc obu zostaly wywindowane do spekulacyjnych rozmiarow.Ale tego ktos taki jak ty kierujacy sie tanimi emocjami nie bierze pod uwage!

Przeczytaj raz jeszcze co napisałeś "pragmatyku". Pojąłem natomiast jedno - W swoim optymizmie posunąłem się do granic szaleństwa wierząc że coś z mojej wypowiedzi zrozumiesz. Cieszy mnie natomiast że Ty jesteś w posiadaniu takiej gotówki gdyż zapewni Ci ona godziwą emeryturę bez konieczności podejmowania jakiś ambitniejszych wyzwań w życiu. Ze swojej strony odradzałbym Ekonomię. Z mojej strony to koniec robienia OT.

#10 Grzela

Grzela
  • 950 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2009 - 19:22

To może zamiast obrączek iPody Shuffle? :)

#11 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 01 września 2009 - 19:29

-Oo!
To juz jest duzo lepszy pomysl!:lol: :lol: :lol:

#12 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 01 września 2009 - 19:30

Takie?
Dołączona grafika

Człowieku, po co tak w bawełnę owijać... wyślij wybrance SMSa z pytaniem, jak się zgodzi to wypełniasz on-line formularz na stronie USC, i za 15 min jesteście po ślubie ;-)

#13 Grzela

Grzela
  • 950 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2009 - 19:34

Koledzy nie chce mi się wierzyć, iż nie zauważyliście, że moja wypowiedź była sarkastyczna. Wierząc w waszą "spostrzegawczość" i sztukę logicznego myślenia zakładam, że również żartujecie.

#14 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 01 września 2009 - 19:59

Czyżby mała prowokacja ze strony "robertk572" ? :lol: Teraz na poważnie. Myślę, że możesz zobaczyć coś ze złota, ale... białego ( nie wiem jaka jest różnica między białym złotem a srebrem :???: ) W W.Kruk, albo Apart widziałem bardzo ładne pierścionki z jednym kamyczkiem. Oczywiście też zależy jaką gotówką dysponujesz :)

#15 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 01 września 2009 - 20:31

Łomattko, ten człowiek jednak pisał poważnie! Padnę ze śmiechu zaraz :lol:

-(...)
Moge sie z toba zalozyc o $ 100 000(ktorych ty oczysiscie nie masz) (...)

O, a Ty masz? To ile Ty tych iPhone sprzedałeś?

Kolego śmieszny, jak ktoś ma 100 tys. zielonych pod ręką, to _gwarantuję_ Ci, że raczej kupi dziewczynie pierścionek, niż zabawkę. Ale co ja będę gadać - sam się przekonasz jak już skończysz gimnazjum i kiedyś przyjdzie czas, że będziesz chciał jakąs dziewczynę o rękę poprosić. Daj jej iPhona - dostaniesz takiego kosza jak stąd do Władywostoku... :-)

-ze za 10 lat cena zarowno zlota jak i diamentow bedzie duzo nizsza niz obecnie (...)

Czy mam rozumieć, że za 10 lat cena Towjego iPhona pozostanie bez zmian? Albo inaczej (pytanie zadane prościej) - jak myślisz, co przez 10 lat bardziej straci na wartości: złoty pierścionek czy elektroniczny gadżet?

(...)Ale tego ktos taki jak ty kierujacy sie tanimi emocjami nie bierze pod uwage!

Jak kierujesz się wyłącznie pragmatyzmem, to mam nadzieję że nigdy się nie ożenisz. Bo jakby co, to z góry współczuję Twojej dziewczynie / żonie.

Czy "pragmatyzm" oznacza, że człowiek nie uznaje innych wartości poza forsą? No cóż, każdy ma takie ideały jakie sobie wybiera...

#16 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 września 2009 - 20:37

Czyżby mała prowokacja ze strony "robertk572" ? :lol:

Teraz na poważnie. Myślę, że możesz zobaczyć coś ze złota, ale... białego ( nie wiem jaka jest różnica między białym złotem a srebrem :???: )
W W.Kruk, albo Apart widziałem bardzo ładne pierścionki z jednym kamyczkiem.
Oczywiście też zależy jaką gotówką dysponujesz :)

Żadne WWKruki, Żadne Aparty - przecież tam mają ceny z d* wzięte. Wiem co mówię, bo już jestem po zaręczynach.
Owszem wybrałem sobie jeden z ich modeli i poprosiłem złotnika o wykonanie pierścionka (jest bardzo podobny ale nie taki sam)

Kamyczek jest dość czysty (VVS) w przeciwieństwie do tych używanych w obydwu sklepach i duży - ok 0,25 ct a dałem za niego 1300 zł. Możesz się przejść po tych sklepach i zobaczyć, że taki tam stoi za ok. 3000 zł

to taka mniej więcej różnica jak iPhone z allegro i prosto z Ery :)

#17 Dziadek

Dziadek
  • 185 postów

Napisano 01 września 2009 - 20:39

scurvy_shadow, zapłaczesz,oj zapłaczesz...

#18 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 01 września 2009 - 20:52

scurvy_shadow, zapłaczesz,oj zapłaczesz...

Luuudzie, nie przesadzajcie. Wartości pierścionka zaręczynowego nie mierzy się w PLN, naprawdę. Można kupić za 1300, można i za 10 000 - ale można kupić za 400 złotych i _naprawdę_ "działa tak samo" ;-)

Nasz zaręczynowy (moja żona do dziś go nosi i bardzo lubi...) ponieważ był - jak pisałem - srebrny, kosztował stosunkowo niewiele. A kiedy go szukałem widziałem całą masę baaardzo drogich pierścionków, które były po prostu brzydkie. Fakt, "bogate" (dużo złota, duży kamień, wymyślny wzór...) - ale brzydkie jak noc (nie poślubna ;-).

Naprawdę, cena to nie wszystko. Przyjrzyj się, co Twoja Dziewczyna lubi, jaki ma gust, co jej się spodoba... To jest ważne. Serce masz w to włożyć, a nie portfel! :-)

#19 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 września 2009 - 21:00

hahahah klęknąć na kolano, wyrecytować "kochanie, czy wyjdziesz za mnie" i podać pudełko z iPhonem... popłakałem się ze śmiechu...

:lol:

-3G czy 3gs ?
-3G
- ee , to nie wyjde za Ciebie
:lol:

Od klasyki sie odchodzi , ale bez przesady (iphone rzadzi , jutro opowiem w pracy z rana co wyczytalem :D )
Podobnie z wreczeniem , kwiaty , kolacja, swiece - piekne i ladne dla oka , ale to juz oklepane troche.
Moj szwagier np wzial siore do irlandi w miejsce gdzie pisal jakis pisarz ( nie wiem jaki , nie wiem o czym pisal ) ogolnie siostra sie smieje ze wiedzial jak ja podejsc - polonistka :-D

#20 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2009 - 21:12

To ja powiem tak - otóż stary, polecę Ci zupełną klasykę. Pierścionek najprostszy jaki znajdziesz, bez przypierdów i fajerwerków. Jeżeli ma być oszlifowany diament, czyli brylant, to dobrze, aby miał powyżej 0,25 karata. Mniejsze nie wyglądają już fajnie. Zwróć uwagę na parametry kamienia, bo wpływa to istotnie na cenę (czyli czystość, barwa etc). Osobiście preferuję białe złoto do takiego kamienia. Co do próby pierścionka, to poniżej 585 nie ma co się bawić. Zwróć uwagę, czy kupowany pierścionek ma cechę probierczą (czyli, czy zawartość "złota w złocie" została potwierdzona w państwowym urzędzie). Jak masz zamiar sprawdzić rozmiar? Dla mnie to był problem ;-) Poszedłem po całości i po prostu sprawdziłem to wraz z przyszłą żoną w sklepie. Simply drama ;-) Mam nadzieję, że lepiej z ego wybrniesz ;-) Poza tym okoliczności wręczania ów pierścionka mają kolosalne znaczenie. Stąd zwróć na to szczególną uwagę. Powiedziałbym, że ma to nawet większe znaczenie niż sam pierścionek. No i szarpnij się. Uwierz mi, będziesz czuł się lepiej wręczając pierścionek, za który zapłaciłeś majątek ;-) Na pewno odpowie TAK !!!

#21 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 września 2009 - 21:50

w kolejnosci, /peem Zgadzam sie z faktem, ze jesli tylko moge sobie pozwolic to wole sie szarpnac. Bynajmniej nie dlatego, ze chce "pokazac" sie ludziom, jednak z powodu tego, ze jest to rzecz na ktora mam nadzieje patrzec przez wiele lat. Co do apart/kruk vs mali zlotnicy... Coz, sam zwrocilem uwage na to, ze ceny w najwiekszych sieciach sa kompletnie z kosmosu jednak sam nie wiem. Niewatpliwym plusem jest to, ze w kruku akurat dostane prawdopodobnie spora znizke. Glowny moj problem jest jednak w tym czy sam diament, czy wogole diament i jego ksztalt. Jedno jest pewne. Piercionkow z wielkim kamieniem i koszyczkiem wystajacym pol centymetra w zyciu nie kupie. Znajac nas dwoje, bysmy sobie czyms takim zrobili krzywde. Zreszta... to mi sie kompletnie nie podoba. Kamien oczywiscie nie moze byc za maly i zgadzam sie z granica 0,25. Ponizej nie mam co schodzic. Zloto raczej wylacznie biale... Ale to moje zboczenie. Co myslicie o platynie? No i ostatnia kwestia, ze wlasnie moja piekna nie uwaza, ze diamenty to najlepszy przyjaciel. Ona prawdopodobnie chcialaby jakis inny kamyczek. Widzialem kiedys - rzucilo mi sie w oczy - sztucznie barwione diamenty. Wygladaly naprawde ladnie. Slyszeliscie cos o tym? Co do iPhona. Blagam, powiedzcie mi, ze to prowokacja? To ja juz wolalbym dac ten piercinek z motylkiem z maszyny za 2zl :)

#22 ademiu

ademiu
  • 984 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 września 2009 - 22:16

I później ludzie mówią, że fani apple to totalne odpały ...

#23 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 01 września 2009 - 22:54

Romantyczny to Ty chyba nie jesteś i z ekonomią troszkę też na bakier...

Jestem za klasycznym pierścionkiem - białe złoto lub platyna + kamień. Ważne, jak tu wspomnieli koledzy jest samo miejsce. Wybranka po latach oglądając pierścioinek, będzie wspominać klimat zaręczyn.

PS. Możesz później dodać np iP 3GS dla "fun". Czas pokaże kto miał rację:-D

#24 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 01 września 2009 - 23:44

Nie liczy się przedmiot, tylko intencja. Gustlik zaręczył się z Honoratą nakrętką na śrubę 10

#25 aureate

aureate
  • 47 postów

Napisano 02 września 2009 - 00:11

A ja Ci tak od serca proponuje... Nie myśl o zereczynach, nie myśl o ślubie, bo znając te smutne życie i tak prędzej czy pózniej się roztaniecie a pierscionek zostanie z nią ;/ Zycze Tobie jak najlepiej ale sam pewnie wiesz raz jest zajebiscie a chwile potem do dupy.. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych