Umierajace forum?
Napisano 29 października 2006 - 11:36
Napisano 29 października 2006 - 11:52
Klikasz nowe posty i wtedy masz liste tematów, w których są nieczytane przez Ciebie wpisy. Jeśli uznasz, że Cię one nie interesują, to po przeczytaniu tego co chcesz, klikasz "Oznacz fora jako przczytane" *w Szybkim Menu).
Chociaz z pewnścią przydalaby się opcja oznaczenia ignorowanych tematów, tak, by się już na tej liście nei pojawiały - rzadziej klikałbym na "oznacznie"...
Napisano 03 listopada 2006 - 11:08

Napisano 03 listopada 2006 - 11:27
Napisano 03 listopada 2006 - 12:06
Napisano 03 listopada 2006 - 12:12
Napisano 03 listopada 2006 - 12:46
Napisano 03 listopada 2006 - 12:47
Napisano 03 listopada 2006 - 12:57
Po zarejestrowaniu nowego użytkownika powinien on od razu trafić na "zieloną łączkę". I tak przez 15 (na przykład) pierwszych postów, po zalogowaniu, automatycznie byłby przenoszony na stronę z poradnikami.
Dotyczy to wszystkich nowych uzytkownikow, w tym rowniez swiezo poznanych pracownikow SADu, lub pewnej firmy z Cupertino? Jak nam sie Steve Jobs zaloguje, to sie wku.wi na te poradniki, jak nic..
Napisano 03 listopada 2006 - 13:03
Dotyczy to wszystkich nowych uzytkownikow, w tym .....
Dlatego nie piszę o "obowiązkowym" odsyłaniu ich do tego działu, a raczej o uprzejmej ale stanowczej prośbie o zapoznanie się z jego zawartością.
Napisano 03 listopada 2006 - 13:16
Napisano 03 listopada 2006 - 15:04
Napisano 03 listopada 2006 - 15:19
Napisano 03 listopada 2006 - 15:22
Na tę chwilę zmienię treść listu powitalnego jaki otrzymuje każdy nowo zarejestrowany użytkownik.
Zawrę w nim kilka cennych wskazówek i linków.
Wygląda to tak:
Witaj username
Dziękujemy za rejestrację na MyApple.pl!
Jesteśmy szczęśliwi, że zdecydowałeś się być częścią naszej społeczności.
Mamy także nadzieję, że będziesz zadowolony z pobytu tutaj.
Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci na starcie:
1. Zapoznaj się z http://myapple.pl/faq.php - znajdziesz tu "Regulamin Forum" oraz pomoc techniczą odnośnie silnika vBulletin
2. Jeśli chcesz znaleźć odpowiedź na jakieś pytanie skorzystaj z Wyszukiwarki http://myapple.pl/search.php
3. W dziale "Najczęściej zadawane pytania" http://myapple.pl/fo...isplay.php?f=88 znajdziesz wiele interesujących tematów.
4. Na początku wielu działów istnieją "Tematy Przyklejone" warto się z nimi zapoznać.
5. Jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie zadaj je w odpowiednim dziale.
Jeszcze raz pozdrawiamy, administracja MyApple.pl.
Napisano 03 listopada 2006 - 15:55
PavelM mały przykład:
używasz maca od zawsze, na twoje problemy kiedy jakieś masz mało który usser potrafi pomóc bo sam jeszcze nigdy taki problemów nie miał i długo nie będzie miał. No to może zapytam wujka google: klik klik i mam myapple.pl ale jednak wujek mnie oszukał, musze się zarejestrować i napisac nowy post a on jak na złość przekierowuje mnie na stronę gdzie są odpowiedzie na pytanie jak spuścić wodę w koszu, jak zmienić desktop i wielkość ikonek... ja bym takie forum olał...
Zatem zredukujmy obowiązkową wizytę na "oślej łączce" do pierwszego przekierowania po zarejestrowaniu.
Poza tym nigdzie nie napisałem, że nowi mają odbywać kwarantannę w zamkniętym obszarze.
Chodziło mi raczej o to, że po zalogowaniu pierwszą stroną była by ta z poradnikami (może to nawet pomogło by zagubionym), natomiast każdym kolejnym kliknięciem można by przejść do dowolnego działu. Dałby sobie z tym radę zarówno Steve, zaawansowany pracownik SADu, o innych starych wygach nie wspominając.
Napisano 03 listopada 2006 - 16:40
Pewnie i tak, tylko po co? Czy istnieje jakakolwiek racjonalna przesłanka czytanie lub dopytywania się o zawiłaści (w moim wypadku) Tygryska, jak bym pracowała z Win?Jak juz ktos gdzies pisal dowolny uzytkownik forum moze sie za makowca podawac, a pracuje na windzie. pozdr.
Jest natomiast prawdą, że logowałam sie spod Win, bo nie mogłam sie uporać z logowaniem spod OSX do tego portalu, czyli logowałam sie z tego komutera z jakiego mi było latwiej. Całkiem niedawno dzięki Code (jeszcze raz wielkie dzięki, komp loguje mi się teraz jak burza bijąc rekordy szybkosci wchodzenia na stronę. Przy okazji przyznaj, że jakis kawał mi zrobiłes, że mi nie wychodziło logowanie) udało mi sie uporac z logowaniem z OSX, ale podniosłam niewielki raban, tylko dlatego, że w promieniu chyba 2 km nie mam żadnego pieca. Przpraszam, ale po prostu nie rozumiem powyżej zacytowanej uwagi. Ze swej strony współczuje windziarzom, maja w koncu za swoje, ale nie mam nic przeciwko nim. Teź ludzie borykajacy sie z maszyną. Pozdrawiam Monika.
Napisano 03 listopada 2006 - 16:54
... że w promieniu chyba 2 km nie mam żadnego pieca.
Raj jakis :grin:
Napisano 03 listopada 2006 - 17:00

Napisano 03 listopada 2006 - 18:23
Nie chodzi o to aby na forum nikt nic nie pisał tylko o to aby "nowi" mieli świadomość istnienia wyszukiwarki - nie tylko tej forumowej a ale również Google.
Oto właśnie chodzi - o świadomość i podpowiedź. Strona z poradnikami i linkami uporządkowanymi wg jakiegoś klucza byłaby w sam raz na powitanie. I wcale nie upieram się przy tym by takie przekierowanie trwało do "pełnoletności" (wg ilości postów/wizyt).
Code zadał sobie sporo trudu by zapisać odpowiedzi na najważniejsze pytania i umieścić je w jednym temacie.
Czy skutecznie? To zależy od nowicjuszy.
Docelowo widziałbym odpowiednią stronę na powstającym portalu.
Napisano 03 listopada 2006 - 18:30
Czyli jeden dział zostanie przekierowany na stronę główną portalu jako "News"
W sumie wszystko co chcemy możemy zacząć tworzyć teraz (Porady takie jak np. ta)
Każdy taki "Tutorial" zostanie przyklejony w odpowiednim dziale.
Napisano 03 listopada 2006 - 18:40
Tak skutecznie. Nawet bardzo.Code zadał sobie sporo trudu by zapisać odpowiedzi na najważniejsze pytania i umieścić je w jednym temacie.
Czy skutecznie? To zależy od nowicjuszy.
Pozdrawiam nowicjusz'ka (- ten apostrof to pozdrowienie dla przeciwnika apostrofów z tego Forum).
Napisano 04 listopada 2006 - 05:45
Napisano 04 listopada 2006 - 08:03
Hola hola, dobrzy ludzie. Rownie dobrze mozna probowac uczyc trzyletnie dziecko poszukiwania sobie samemu odpowiedzi na pytania "a dlaczego...".
To prawda, ale sześciolatka dla jego własnego dobra, raczej należy ukierunkować na źródła zaspokojenia ciekawości. Nie widzę zatem sprzeczności, zwłaszcza przy założeniu, że czasem i sześciolatek trafi pod adres forum .
Poradnik, nawet najlepiej przygotowany, nie rozwiąże często zindywidualizowanego problemu, zatem nie uwolni od konieczności zadania pytania, które może zostać uznane za banalnie. Jest oczywistą nieprawdą twierdzenie, że nikt nie lubi czytać poradników. Chyba, że wpiszemy to w ogólną niechęć do czytania (poza wiadomościami sportowymi), ale nie trafiłam jeszcze na taki przypadek. W tym kontekście jednak poradniki mają się zresztą znacznie lepiej od innych gatunków produktów przeznaczonych do czytania.
Z poradnikami, podobnie zresztą jak z odpowiedziami jest problem w percepcji odbiorcy. Niejednokrotnie dopiero ósma (teraz ja trochę przesadziłam, ale nieznacznie) przeczytana odpowiedź na to samo pytanie spowodowała że "zaskoczyłam" ze swoim (podobnym) problemem. Nie jest bowiem jasne, gdzie i jak ?pędzą? myśli userów i na jakim stopniu przygotowania aktualnie są.
Masz problem? To nie panieruj, z patelenki mogą być równie smaczne bez panierki, ale ja już nie mam problemu. Mnie wystarczy informacja, że jest wersja 1.Ob14 (przeoczyłam?) w niej statusy działają (a działają?) To tak działa. Miałam problem już nie mam i to bez zadawania pytania. W innym miejscu tego forum Code zmaga się z klawiaturą do iPoda i to jeszcze kupioną na Allegro. Obejrzałam swojego IPoda i nie wiem o co chodzi. Ale wątek będę śledziła Może coś się dowiem. Współczuję Code, ale jeszcze bardziej Tej, która zadała to pytanie. Ma problem, który nawet (zapewne) nie potrafi opisać. Też kiedyś byłam na tym etapie i jakoś mi nie wstyd do tego się przyznać.Wiec na grzybka jasnego panierowanego mi informacja o braku opisow statusu w AdiumX 0.73, podczas gdy na dysku lezy wersja 1.0b14? W mojej wersji statusy dzialaja....
Pozdrawiam z pozycji trzylatki (dalsze, przysługujące mi siedemnaście zostawiając do późniejszego ewentualnego wykorzystania na tym Forum). Monika.
PS. 1.
Dobrnełam, czytam. Nic ciekawego (to znaczy to, że dobrnęlam i czytam, a nie że poradniki to nic ciekawego) Normalne !!Jesli ktos dobrnal do tego miejsca, znaczy ze wytwaly. A i ze poradnik oraz EULA czyta... Ciekawe.
Ps. 2.
Przez grzeczność nie zaprzeczę !!!:razz:Uff... Przesadzilem?
Napisano 04 listopada 2006 - 15:10
No dobra.. Tez czytam poradniki. Ostatnio trafilem na WikiKuchnie...
"To prawda, ale sześciolatka dla jego własnego dobra, raczej należy ukierunkować na źródła zaspokojenia ciekawości. "
Ale to szesciolatek, wiec mamy trzy lata karencji dla uzyszkodnikow.

P.S. W 1.0b14 statusy dzialaja. Nawet dla kontaktow niedostepnych.
Pozdri
Napisano 04 listopada 2006 - 17:53
Nie, to nie tak. Przecież, o to wykłócam się z Grupą Trzymającą Władzę aby nie było żadnej karencji. Ale jednocześnie nie oznacza to, że jak pojawia się po raz kolejny, głupie pytanie, nie jest konieczne aby ktoś z wielkich tego Forum od razu odstawiał kubek z kawą i rzucał się do pisania odpowiedzi uważając, że jest do tego wręcz zobowiązany.Ale to szesciolatek, wiec mamy trzy lata karencji dla uzyszkodnikow.
Tak mi się wydaje, że można liczyć na to, że jeżeli pytanie się powtarza, to w "pobliżu" znajdzie się ktoś, kto otrzymał juz na nie odpowiedź i zechce spłacić swój "dług". To może mieć pewne znaczenie dla problemu, bo taka odpowiedź będzie juz przetłumaczona na "dziecinny" język a może dodatkowo okraszona" jakimiś wskazówkami praktycznymi. Przyznaje, że często czycham na coś takiego. Pierwotna odpowiedź najczęściej rzucana jest lewa ręką przez prawie ramie. Łatwizna po prostu. Banał. No właśnie! Pewnie to prawda, że banał. Ale jak trafi się debilka to co? Zabrać komputerek i dać domek dla lalek? (w końcu szkoda przyzwoitego sprzętu. - trochę to rozumiem). Takie "dziecinnie" dialogi kończą się na ogół warknieciem Grupy Trzymające Władzę: "To było, nie zaśmiecać Forum, Zamykam wątek". I po sprawie.
Aby Forum było friendly nie tyle (nie tylko) ważna jest satysfakcja z rozwiązania problemu, jak w wcześniejszym poście wspominałeś, ale akceptacja przez społeczność. Mnie osobiście sprawiają przykrość odpowiedzi (mimo, że nie na moje pytanie) "Było, poszukaj sobie". Czasem sformułowane bardziej elegancko, ale w tłumaczeniu na normalny język i tak wychodzi mi: "Czego tu gnoju, poszedł won - nie przeszkadzaj". Trochę dziwie się, że komuś chce się udzielać takiej odpowiedzi. Przecież nie ma musu. Pewnie niektórzy nasi koledzy maja gotowce i tylko "jabłko - c" i to portaliku "jabłko - v" i załatwiony! Kto następny, no niech się tylko wychyli !!! To ja mu zarac z jabłuszka (c-v).
Po zadanym pytaniu, szczególnie po sposobie sformułowania problemu, dość łatwo jest rozpoznać, czy mamy do czynienia z trzy, czy sześciolatkiem. Trudniej jest rozpoznać neurotyka, który jedynie chce ogłosić światu swój problem. Ale .. jak się ma gotowca w stylu o którym wspomniałem wyżej, to tak samo można mieć gotowca z jakimś linkiem do poradnika w którym jest ten problem, z poradą typu starszy brat czyli: Może zaczniesz od tego? Będzie po prostu nie co bardziej miło. A moja praktyka upowaznie mnie do stwierdzenia, źe dla początkującego, nie jest takie proste - jak sie wydaje, dotarcie do pradnika.
Pozdrawiam Monika.
PS.
Miłomi, że udało mi się spełnic Twoje oczekiwania. Jeżeli będdzisz miał kiedykolweik niedostyt (złosliwości oczywiscie) to daj znać. Pod tym wzgledem zawsze gotowa.Spodziewalem sie konstruktywnej zlosliwosci, opatulonej w usmiech - i sie nie zawiodlem,
- kadargo lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych