Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#151 shutterway.pl

shutterway.pl
  • 53 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:46

dzieki :) czyli ktorko mowiac na czysto bed eisntalowal pierw tiger potem upd. leo potem update snow leo ;D si?

#152 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:49

shutterway.pl - jeżeli masz taką fantazję lub lubisz niepotrzebnie marnować czas ;) nazwałbym to inaczej, ale nie chce być niemiły ;)

#153 Belze

Belze
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:50

naprawdę tak się przejmujecie byciem "100%" legalnym nawet jeżeli chodzi o idiotyczny zapis? oszaleć można od tego :P

#154 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:53

Belze - problem w tym, że w tamtym miejscu nie ma żadnego idiotycznego zapisu to ludzie idiotycznie go interpretują

#155 Belze

Belze
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:57

nie no ja też interpretuję to jak Ty - ale jeżeli by był, niektórzy zbytnio wielką wagę do tego przykładają, padają słowa "honor", "będę sie czuł*z tym dobrze", rany :P

#156 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:02

omg;DDD ja chce takich klientow jak wy!!!;D apple jest wielkie! chyba sobie trzasne jakis maly otlarzyk z jablkiem papierowka;D

#157 halun13

halun13
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:04

iSpot Warszawa BlueCity - około 50 sztuk na półce SL czeka na nowych właścicieli ;) Właśnie odebrałem swoją i update'uję ;)

#158 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:06

Ktoś wie czy w Szczecinie da się kupić system przed 17? Bo trochę nie chce mi się tam wyruszać wieczorem ;)

#159 seemerlin

seemerlin
  • 27 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:08

Ktoś wie czy w Szczecinie da się kupić system przed 17? Bo trochę nie chce mi się tam wyruszać wieczorem ;)

Dzwoniłem do macsimus i już sprzedają, ale osobiście jeszcze nie byłem.

#160 oley_20

oley_20
  • 616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:15

dziekowac za info:)

#161 SebolNowy

SebolNowy
  • 273 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:16

Ludzie, ale wy wszyscy sobie komplikujecie życie. Przecież licencja jest też po Polsku:

2. Dozwolone sposoby wykorzystania licencji i jej ograniczenia.
A. Licencja na jedno stanowisko. O ile użytkownik nie kupił licencji typu Pakiet rodzinny lub uaktualnienie systemu Leopard, niniejsza Licencja
przyznaje Użytkownikowi ograniczone i*niewyłączne prawo do zainstalowania, używania i uruchamiania jednej (1) kopii tego Oprogramowania Apple
w tym samym czasie tylko na jednym komputerze marki Apple. Użytkownik zgadza się, że nie będzie instalował, uruchamiał i używał
Oprogramowania Apple na żadnym komputerze innym niż marki Apple, ani też nie będzie umożliwiał takiego wykorzystania Oprogramowania Apple
innym użytkownikom. Niniejsza Licencja nie zezwala na to, aby Oprogramowanie Apple było zainstalowane w tym samym czasie na więcej niż
jednym komputerze, a także nie pozwala na udostępnianie Oprogramowania Apple przez sieć, dzięki czemu mogłoby być używane przez kilka
komputerów w tym samym czasie.
B. Licencja typu Pakiet rodzinny. Zgodnie z niniejszą Licencją Użytkownik, który zakupił licencję typu Pakiet rodzinny, ma ograniczoną, niewyłączną
licencję na zainstalowanie, używanie i uruchomienie jednej (1) kopii Oprogramowania Apple na maksymalnie pięciu (5) komputerach Apple
jednocześnie, pod warunkiem, że komputery te znajdują się w tym samym gospodarstwie domowym i*używane są przez osoby w*nim zamieszkałe.
„Gospodarstwo domowe” oznacza osobę lub osoby, które wspólnie mieszkają w jednym obiekcie mieszkalnym, takim jak dom, mieszkanie, mobilny
domek kempingowy lub kondominium, w tym również obejmuje ono uczniów i studentów, którzy na stałe mieszkają w danym gospodarstwie
domowym, ale tymczasowo przebywają w oddzielnym internacie lub w miasteczku akademickim. Licencja typu Pakiet Rodzinny nie ma zastosowania
w odniesieniu do partnerów biznesowych lub handlowych.
C. Licencje na uaktualnienie systemu Leopard. Jeśli użytkownik zakupił licencję typu uaktualnienie systemu Mac OS X Leopard, wówczas zgodnie z
warunkami i ograniczeniami tej licencji użytkownik ma ograniczone i niewyłączne prawo do zainstalowania, używania i uruchamiania jednej (1) kopii
Oprogramowania Apple na jednym komputerze marki Apple, jeśli na tym komputerze zainstalowana jest licencjonowana kopia systemu Mac OS X
Leopard. Zgodnie z niniejszą Licencją, Użytkownik, który zakupił licencję typu „Pakiet rodzinny - uaktualnienie systemu Mac OS X Leopard”, ma
ograniczoną, niewyłączną licencję na zainstalowanie, używanie i urucomienie jednej (1) kopii Oprogramowania Apple na maksymalnie pięciu (5)
komputerach Apple jednocześnie, pod warunkiem, że komputery te znajdują się w tym samym gospodarstwie domowym (tak jak to określono
powyżej) i*używane są przez osoby w*nim zamieszkałe, oraz na każdym z komputerów zainstalowana jest licencjonowana kopia systemu Mac OS X
Leopard Licencjalub handlowych.

Więc wszystko jest jasne:
- masz Leoparda to kup sobie płytkę za $29 i zainstaluj, podczas instalacji możesz sobie wybrać opcję wyczyszczenia dysku jak koniecznie chcesz mieć 'świeży system'
- masz Tigera to kup Box i zainstaluj nowy system, podczas instalacji możesz sobie wybrać opcję wyczyszczenia dysku jak koniecznie chcesz mieć 'świeży system'

Zadzwoniłem też do Apple i miła Pani mi powiedziała, że jak już zainstaluję Snow Leoparda (obojętnie z której opcji) to mam legalną lecencję na Snow Leoparda i wtedy mogę sobie przeinstalowywać system kiedy chcę, bez konieczności instalowania Tigera czy Leoparda, bo nabyłem Snow Leoparda legalnie i całkowicie legalnie dokonałem pierwszej instalacji, więc nie będę łamał żadnych postanowień.

Poza tym, Leopard to nie Windows, tego nie trzeba przeinstalowywać do kilka miesięcy ;)

#162 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:18

wiecie gdzie w Toruniu/Bydgoszczy mozna snow nabyć ?

#163 kamil94

kamil94
  • 29 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:20

Jest opcja Archive&Install ? :P

#164 shutterway.pl

shutterway.pl
  • 53 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:23

shutterway.pl - jeżeli masz taką fantazję lub lubisz niepotrzebnie marnować czas ;)

nazwałbym to inaczej, ale nie chce być niemiły ;)

hehe dzieki :P:P sluchaj no to co tiger + na to SL?
sorki zakrecony ejstem jak sloik ogorkow na zime :)

#165 Amsztel

Amsztel
  • 81 postów
  • SkądToruń

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:24

Witam - jestem z Torunia i bede jechal do Lodzi po SL w poniedzialek - jakby ktos chcial to moge mu rowniez kupic. Piszcie na PW jesli ktos ma ochote na Snowa.

#166 pabloo75

pabloo75
  • 26 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:33

noo mam - instalacja zajmuje z 1h - czuć że szybciej działa - i to chyba tyle - z pierwszych wrażeń

#167 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:38

Cóż, Leopard zaktualizowany. Co ciekawe, zaczął śmigać jak mój Leo chwile po zakupie;) Także jestem pozytywnie zaskoczony. Wszystkie nowe feature'y zdecydowanie na plus. Nie mam żadnych problemów z przycinaniem się, czy nieprawidłowo wyświetlaną grafiką. Uruchamia się i zamyka dużo szybciej. Macbook Unibody 2.0 GHz z 2008 ;) Tak więc, ja z zakupu jestem jak najbardziej zadowolony.

#168 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:42

Ludzie, ale wy wszyscy sobie komplikujecie życie. Przecież licencja jest też po Polsku:
[...]
Zadzwoniłem też do Apple i miła Pani mi powiedziała, że jak już zainstaluję Snow Leoparda (obojętnie z której opcji) to mam legalną lecencję na Snow Leoparda i wtedy mogę sobie przeinstalowywać system kiedy chcę, bez konieczności instalowania Tigera czy Leoparda, bo nabyłem Snow Leoparda legalnie i całkowicie legalnie dokonałem pierwszej instalacji, więc nie będę łamał żadnych postanowień.

ej, cham i prostak z ciebie po prostu
tak brutalnie wyciągnąłeś ludzi z ich majaków(?)
;)

shutterway.pl - przeczytaj cytowany przeze mnie post i tyle

#169 Gregory

Gregory

• 2 737 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:57

Gregory, a pymplayer jest kompatybilny z 10.6? :)

Tak. Prawie. ;) Tzn. nie działa obsługa za pomocą pilota Apple — nie dotyczy to tylko samego
PYM Playera, ale wszystkich programów obsługiwanych pilotem (VLC, MPlayer itd.), ponieważ w wersji
10.6 nie można włączyć trybu wyłączności pilota. Oznacza to, że przycisk Play zawsze włącza iTunes,
a przycisk Menu zawsze otwiera Front Row i nie można tego wyłączyć.

Odtwarzanie filmów, automatyczne pobieranie napisów, przekształcanie ich na format .srt oraz
pozostałe funkcje działają bez problemów.

#170 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 11:57

Ehh... Na forum zakupiony Leopard BOX. Przed chwilą wróciłem z Galerii Mokotów w Wwie i w rączkach mam Snow Leo ;-) W ten sposób jestem legalny. YEY. Teraz tylko ibackup (jakoś timemachine mnie nie przekonuje na razie) i lecę z czystą instalką Snow Leo.

#171 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 28 sierpnia 2009 - 12:11

No ja robiłem czystą instalkę i po pierwszym uruchomieniu zapytał grzecznie czy przenieść wszystko z Backupu TM. Po jakiejś godzinie wszystko się uruchomiło i jedyne co na razie nie działa to iStat Menus (widget w Dashboardzie działa) - ale ponoć na dniach ma się ukazać update kompatybilny z SL. Update - nie działa też rowmote helper. Szkoda, bo MP nie ma pilota w zestawie a ten od iphone'owego docka nie działa z kompem.

#172 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 28 sierpnia 2009 - 12:15

ja juz zamowilem - czekam na przesylke :D

#173 luke_banks

luke_banks
  • 62 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2009 - 12:16

ja wlasnie dzwonilem do galerii krakowskiej. sprzedaz dopiero od 18:30 :( jeszcze pytanie, bo w SL ma byc dodana obsluga multi touch dla komputerow ktore wczesniej tego nie obslugiwaly. czy bialy mac early 2008 bedzie mial ta funkcjonalnosc, czy chodzi tu tylko o maci air?

#174 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 12:16

czyli za miesiąc też spokojnie będę mógł kupić wersje upgrade? nie muszę się martwić, że nagle zniknie z półek i będę skazany na wersję box, której kupować nie chcę bo iLife'08 w zupełności mi wystarczy, nie wprowadzili nic innowacyjnego w '09 co mogłoby mi się przydać, więc nie ma sensu wydawania pieniędzy ;P

#175 Barco

Barco
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 sierpnia 2009 - 12:17

Już mam. W iSpocie w Lodzi sprzedają od rana. O 18:30 będzie pokaz. Robert

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych