OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:12
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:13
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:25
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:30
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:31
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:38
Also confirmed: Installing Snow Leopard upgrade disc on Tiger is illegal
Instalacja Snow Leopard Upgrade na Tigerze, bądź na czystym dysku jest nielegalna. Więc w takim wypadku ma się tak legalny system jak ten zassany z Torrentów.
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:43
Cytat
Uwaga!
Instalacja Snow Leopard Upgrade na Tigerze, bądź na czystym dysku jest nielegalna. Więc w takim wypadku ma się tak legalny system jak ten zassany z Torrentów.
To jest głupie! Bo jak w prszyszłości będę chciał zrobić formata, to co najpierw będę musiał wgrać leo zeby zainstalowac sl? idiotyzm, w ispocie mowia ze mozna instalowac na czysty dysk z tym, że trzeba będzie wlozyc plytke z leo na chwile. co tez sie nie sprawdza wg. wczesniejszych komentarzy.
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:44
Cytat
Uwaga!
ok to jak jestem w posiadaniu box Leopard i kupię sobie nowy czysty HDD do MBP to musze pierw postawic Leoparda potem Snow ???? to absurd jakiś ???
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:48
Cytat
To jest głupie! Bo jak w prszyszłości będę chciał zrobić formata, to co najpierw będę musiał wgrać leo zeby zainstalowac sl? idiotyzm, w ispocie mowia ze mozna instalowac na czysty dysk z tym, że trzeba będzie wlozyc plytke z leo na chwile. co tez sie nie sprawdza wg. wczesniejszych komentarzy.
Jeśli masz 10.5 kupione z komputerem czy bez a 10.6 daje możliwość instalacji na czystym dysku* (mimo że zabrania tego licencja) to chyba nikt się nie przyczepi jak pokażesz legalnego Leoparda - nie popadajmy w paranoję. Przepis dotyczy raczej tych którzy mają Tigera lub nie mają nic (hakintosze) i chcieli by kupić SnowL.
*podobno daje się, nie wiem bo nie sprawdzałem, jeśli sę nie daje to oczywiście dalsza argumentacja traci sens

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:53
Jeżeli ktokolwiek chce mieć LEGALNIE zainstalowany system 10.6 Snow Leopard to musi kupić wersję BOX.
Tak wynika z licencji i nie ma już co w tej kwestii dyskutować. Czy głupie czy nie - wiedziałem, że coś będzie nie tak...
---- Dodano 28-08-2009 o godzinie 10:00 ----
Owszem, można by tak na skróty chodzić i wiedzieć, że i tak się ma Leoparda, natomiast to kwestia honoru. Wedle licencji wynikało by, że ją łamiemy, mimo, że plytka od starego Leo sobie spokojnie siedzi w szafie. Innymi słowy, chęci chęciami, natomiast by system był legalny i byśmy z niego w pełni legalnie korzystali, musimy postępować wedle licencji.
Dla mnie jest to o tyle, głupie, że do tej pory korzystałem z Tigera + Leopard Upgrade. Czyli z tego wynika, że w pełni legalny system mam po instalacji: Tiger + Leopard Upgrade + Snow Leopard Upgrade (sick!). Cholera, chyba się jednak skuszę na tego BOXa i tyle :/.
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:02
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:07
żeby mieć legalny system musisz mieć po prostu licencję na Leo
nie musisz go każdorazowo instalować na dysku przecież
"as long as that computer has a properly licensed copy of Mac OS X Leopard already installed on it."
pytanie jak to rozumieć (tu mogą być jakieś znaczenia wynikające z gramatyki)
wg. mnie wy to odbieracie na skomplikowany sposób:
legalny, jeżeli ten komputer miał już zainstalowaną legalną kopię Leoparda
(ktoś się nie zgadza z tym tłumaczeniem)
nigdzie tam nie jest napisane, że muszę posiadać leoparda na dysku przy każdej instalacji snow'a
jest tam tylko napisane, że snow za 29$ będzie legalny wtedy i tylko wtedy jeżeli komputer miał zainstalowanego wcześniej (niekoniecznie tuż przed instalacją!) leoparda. tyle.
dostałeś komputer od razu z leopardem? czyli miałeś "properly licensed copy of Mac OS X Leopard already installed on it"
zakupiłeś box'a leo i go zainstalowałeś na swoim kompie? czyli miałeś "properly licensed copy of Mac OS X Leopard already installed on it"
a jaki masz system aktualnie to nie jest ważne - ważne czy komputer działał (kiedyś!) pod kontrolą legalnej kopii Leoparda
robicie z igły widły
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:14
"properly licensed copy of Mac OS X Leopard already installed on it"
Czyli z systemem Leopard, który jest zainstalowany zgodnie ze swoją licencją. To oznacza, że nie mając nic na dysku instalujesz Snow Leoparda niezgodnie z licencją. Niestety, ale Twoja wersja rozumowania Roberto jest taka, jaką byśmy chcieli otrzymać w licencji, ale tak nie jest. Powtarzam, to kwestia jakby "honoru". Oczwiście, że można to zlać, natomiast nie będzie to zgodne z licencją.
Więc właśnie jest ważne czy komputer działał (kiedyś!) pod kontrolą legalnej kopii Leoparda.
P. S. Nie odbieramy tego w skomplikowany sposób - na Gizmodo, MacRumors, Apple Insider, na wszystkich tych forach ludzie o tym piszą. Niestety, ale dorabianie ideologii do królestwa jest po Twojej stronie. Jeżeli Amerykanie dobrze rozumieją "gramatycznie" licencję, to nie mamy już nic do gadania. Jako typowy Polak oczywiście wolałbym rozumieć licencję po swojemu, ale jeżeli nawet za oceanem wszyscy się poddają zapisowi licencji, to znaczy, że jest dokładnie tak jak ona głosi.
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:27
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:29

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:30

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:31
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:32
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:34
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:41

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:46

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:46

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:47
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:49
have already installed
przetłumaczysz mi to proszę?

zbieraj - oczywiście, że piszą. mając tygrysa nie możesz legalnie zainstalować na niego upgradu do snow leo (logiczne)
'na czystym dysku' - co rozumiesz przez czysty dysk? nie kupujesz nigdy maka z czystym dyskiem przecież
a czy komputer to dysk?
no i rozumiem, że opcja erase & install (przeniesiona do disk utility AFAIR) jest na tych płytkach po to, żeby ktoś sobie mógł złamać licencję tak na wstępie?
sprytni ci amerykanie
popadacie w paranoję panowie (ewentualnie panie), naprawdę
albo po prostu napiszcie mi jak krowie przy rowie w którym miejscu jest tam napisane:
"aby legalnie zainstalować snow leoparda legalna kopia leoparda musi się znajdować na dysku tuż przed instalacją"
bo ja tam widzę tylko, że po prostu muszę mieć komputer który miał już zainstalowanego leoparda
komputer - nie dysk!
i jasne, że jest to ważne (nikt nie mówi że nie)
ale też niech mi nikt nie wciska, że muszę mieć Leo za każdym razem tuż przed instalacją na dysku...
szukacie rzeczy, których tam po prostu nie ma
"który jest zainstalowany" - nie. który był zainstalowany
nie mam pojęcia gdzie ty tam znalazłeś czas teraźniejszy
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:49
Cytat
shutterway.pl masz ten sam przypadek co ja. Będzie to legalne pod warunkiem, że będziesz instalował Tiger + Leopard Upgrade + Snow Leopard Upgrade. Ma to tę wadę, że system na pewno będzie cięższy niż świeżo zainstalowany Snow z wersji BOX (czyli na czysto). Raz, że nie chciałoby mi się ponad 12h zajmować na instalację do Snow'a, a dwa, że się boję właśnie tego jak bardzo system będzie ciężki, co w przypadku mojej pracy na Maku może być wybitnie upierdliwe. Jaki z tego wniosek? Jestem zmuszony kupić BOX'a. Niby się wręcz opłaca, natomiast ja się tylko obawiam tego, że zaraz (w przeciągu pół roku) wypuszczą iLife X i iWork X, które będą już 64-bitowe, a na razie moje iLife '08 daje sobie radę...
Ale mozna zainstalowac system na czysto tylko przed zainstalowaniem na czysto musisz miec zainstsalowanego lepoarda
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych