Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w pi膮tek og贸lno艣wiatowa premiera

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
702 odpowiedzi w tym temacie

#376 sali128

sali128
  • 2聽873 post贸w
  • Sk膮dGdynia, Poland

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:30

Awsome,thx A jak z AppleJack?

#377 Therioon

Therioon
  • 4聽281 post贸w
  • Sk膮dZ brzucha:)

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:32

Te偶 mia艂em problem z CoverSutra i zainstalowa艂em t膮 wersje CoverSutra 2.2 Beta 4 at Sophiestication Software. W tej wersji, nie zauwa偶y艂em 偶adnych problem贸w. Wszystko dzia艂a ok, nawet mod do wy艣wietlania napis贸w po prawej stronie 艣miga bez problemu.

wszystko jest w obrazie dmg jak go usuwa膰

ale daje:
TO UNINSTALL:
If you are running AppleJack version 1.4.3 or greater, you can uninstall AppleJack simply by adding the 'uninstall' parameter when you run the script in single user mode, like this:
applejack uninstall
If you want to uninstall AppleJack without booting into single user mode, you can do it by opening a Terminal window and typing:
sudo /private/var/root/Library/Scripts/applejack.sh uninstall
Please note: The uninstall command will not remove the optional Memtest OS X files. If you selected to have them installed during the AppleJack installation, you will need to remove those files manually.

Usuwajcie applejack bo potrafi strasznie namiesza膰 przy instalacji:(

#378 dolinek

dolinek
  • 15 post贸w

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:32

w艂a艣nie kupi艂em sl w media markcie na al. krakowsiej w wawie. Jeszcze troche jest? Jak wgrywali艣cie czyst膮 instalacje bez updacie? Bo ja nigdzie nie mog艂em znale藕膰 opcji wyma偶. Wi臋c najpierw sformatowa艂em. Jest gdzie艣 ta opcja wyma偶?

#379 vinci

vinci
  • 2聽693 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:39

Hej a te SL to we szystkich media marktach sprzedaj膮?

Oj chyba nie we wszystkich - np. w Poznaniu w King Crossie kiedy艣 sprzedawali Maczki a teraz zupe艂nie nie ma - tylko iPody ;)

#380 kucyk

kucyk
  • 1聽918 post贸w

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:42

Te偶 mia艂em problem z CoverSutra i zainstalowa艂em t膮 wersje CoverSutra 2.2 Beta 4 at Sophiestication Software. W tej wersji, nie zauwa偶y艂em 偶adnych problem贸w. Wszystko dzia艂a ok, nawet mod do wy艣wietlania napis贸w po prawej stronie 艣miga bez problemu.

dzieki za linka!

#381 luke_banks

luke_banks
  • 62 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 29 sierpnia 2009 - 12:33

ja zrobilem tylko upgrade i dziala dobrze ale pojawily sie problemy z dokumentami Open Office. Ot贸偶 otwiera wszystkie pliki excel ale tylko wybrane *.doc jak tylko probuje otworzyc to automatycznie OO sie restartuje i daje raport bledow... za kazdym razem wysylam i mma nadzieje ze to naprawia!

#382 bushman.editing

bushman.editing
  • 4聽115 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:15

Oj chyba nie we wszystkich - np. w Poznaniu w King Crossie kiedy艣 sprzedawali Maczki a teraz zupe艂nie nie ma - tylko iPody ;)

Nie sprzedaj膮 od mniej wi臋cej p贸艂 roku. Sko艅czyli wsp贸艂prac臋, bo podobno tylko ba艂agan by艂, a i zyski ma艂e, czemu wcale si臋 nie dziwi臋...

#383 lantiz

lantiz
  • 1聽118 post贸w
  • Sk膮dGdansk, Poland, Poland

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:19

Czy kto艣 mo偶e powiedzie膰 jak jest z 偶ywotno艣ci膮 baterii w MBP? Wydluzyla sie chociaz odrobine?

#384 bushman.editing

bushman.editing
  • 4聽115 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:20

No to ja si臋 zapytam inaczej. Czy istnieje szansa na instalacj臋 SL bez utraty danych? Mam za ma艂y dysk Time Machine w stosunku do dysku ;)

#385 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 post贸w
  • Sk膮dSea Side

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:20

40minut? chyba na padlinie mini ^^ system zainstalowa艂em w 7minut bez sterownikow do drukarek i X11, w porownaniu do pelnej instalacji 10.5 ktora zajmowala ponad 20min to jest to dobry wynik.

Ogolnie jestem zadowolony procz kilku malych problemow system dzia艂a szybko, stabilnie i dodaje wiele przydatnych funkcji jak te chocby w Quick Time X.
Mysle ze w kolejnych aktualizacjach Apple zdecyduje sie na przepisanie wszystkich programow tak aby dzialaly w trybie 64bit, dzis niestety chocby iTunes kt贸ry jak s膮dze duzo by zyska艂 na takim manewrze, dalej dziala w 32bitach. Testy w Geekbench 32bit wykazuja wzgledem 10.5.8 wzrost o 700pkt co daje mojej maszynie ponad 5tys pkt ;)

Swoj膮 drog膮 polecam uzytkownikom SL przetestowanie ich maszyny pod wzgledem wydajnosci OpenCL.

Board Message

Teraz dalej sprawa Snow Leo i 64bit... mia艂o byc ah oh i w ogole system tylko 64bit a tu co? wszystkie maszyny apple procz Xserv i MacPro odpalaja system w 32bitach ;) nie wiem jak wy ale ja bym czul sie oszukany.

Podsumowujac, jest to zdecydowanie dobrze przypakowany Leo艣 ktory mimo wieku dzieciencego jeszcze nie okazal mi swych mankament贸w, niemniej jednak czekam na pierwszy Update, a noz zyskamy jeszcze wiecej wydajnosci. ;)

#386 pkos

pkos
  • 242 post贸w

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:32

Czy kto艣 mo偶e powiedzie膰 jak jest z 偶ywotno艣ci膮 baterii w MBP?
Wydluzyla sie chociaz odrobine?

Na oko tak :)
Przy czytaniu otwartych wcze艣niej zak艂adek w safari, na na艂adowanej na full baterii i przygaszonym ekranie i w艂膮czonym WiFi system prognozowa艂 ponad 10 godzin pracy. Leopard w takich warunkach pokazywa艂 mi 8 godzin, ale wiadomo 偶e zale偶y co si臋 robi.

#387 greggScutum

greggScutum
  • 88 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:42

No to ja si臋 zapytam inaczej. Czy istnieje szansa na instalacj臋 SL bez utraty danych? Mam za ma艂y dysk Time Machine w stosunku do dysku ;)

Ja si臋 ba艂em, 偶e co艣 si臋 posypie wi臋c wrzuci艂em sobie zdj臋cia na iPoda ale instalacja posz艂a bez najmniejszego problemu i chyba tak jest u wi臋kszo艣ci os贸b :) wi臋c raczej nie ma wyj艣cia i trzeba odwa偶nie instalowa膰, ewentualnie te najwa偶niejsze rzeczy zgra膰 na jak膮艣 p艂ytk臋 albo zbackupowa膰 w inny spos贸b, bo i tak szanse na niepowodzenie upgradu s膮 ma艂e :)

A tak przy okazji, to Snow Leo nie nazywa zrzut贸w ekranu "Obrazek" tylko "Zrzut Ekranu (data, godzina)" ;)

#388 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 post贸w
  • Sk膮dSea Side

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:47

przy pr贸bie zapisania pliku com.apple.boot.plist komputer nie chce go zapisac i odmawia dostepu. jak zatem wpisac komente do bootowania w 64 bitach?

艢ci膮gnij TextMate i edytuj plik owym... dopisz w flagach kernela -x64... ale tyle co mi wiadomo to ograniczeniem jest 32bitowe EFI :>

#389 GreaTskY

GreaTskY
  • 3聽303 post贸w
  • Sk膮dtowni?

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:51

Jestem po instalacji Leoparda Snow po przez aktualizacje, na pierwszy rzut oka od razu wida膰 skok szybko艣ci dzia艂ania systemu, wszystkie programy dzia艂aj膮 opr贸cz Onyxa i iStat Menus, nie ma opcji po weekendzie zmieni臋 na dysk SSD zobaczymy wtedy jaki b臋dzie efekt :) Og贸lnie zadowolony.

#390 luke_banks

luke_banks
  • 62 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:54

ale EFI mam 64

#391 TTymek

TTymek
  • 556 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw/K臋pno

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:55

Dobra, a czy wie kto艣 czy sprzedaj膮 SL we wroc艂awiu w MM w galerii dominikanskiej?

#392 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 post贸w
  • Sk膮dSea Side

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:56

no mi pozostale rzeczy rowniez (oprocz plugina do maila i adiuma)

Nie wiem co sie stalo ale znikly mi ikony dyskow (mam 3) z puplitu jak wrocic do tego lub jak zrobic aby te ikony byly na pulipicie?

W opcjach Findera :)

#393 mysilverR1

mysilverR1
  • 73 post贸w

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:58

Czy kupujac update w PL bede mial dalej system w ENG czy po update bedzie po PL ? :lol: PS: 29$ to za cholere nie jest 129pln :P ale to wciaz malo na tyle zeby KUPIC ORYGINAL. Tez uwazam ze uzytkownicy mac-ow podchodza troche inaczej do spraw legalnosci oprogramowania. Gdyby wiekszosc programow kosztowala rozsadne pieniadze mysle ze problem piractwa by sie znaczaco obnizyl w PL - taki maly OT.

#394 Simborek

Simborek
  • 1聽272 post贸w
  • Sk膮dZewsz膮d. Obywatel 艢wiata.

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:00

Ziomy i poziomy, a kto艣 mo偶e zainstalowa艂 Snow Leoparda na Mini z Core Duo - inaczej 32-bitowym Intelu? Warto si臋 w to pcha膰? P贸ki co siedz臋 na Tigerze ale coraz wi臋cej fajnych program贸w pojawia si臋 na 10.5 only wi臋c chyba pora zrobi膰 te dwa kroki w prz贸d...

#395 wb_wb

wb_wb
  • 8 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:22

Mam jedno pytanie - jak wyglada 偶ywotno艣膰 baterii na nowym systemie? Poprawi艂o si臋 co艣?

#396 subs

subs
  • 860 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:27

Czy kupujac update w PL bede mial dalej system w ENG czy po update bedzie po PL ? :lol:

tak, wersja PL r贸偶ni si臋 jedynie pude艂kiem z polskimi napisami.
J臋zyk ustawiasz sobie w preferencjach. Natomiast jak robisz update to nic nie musisz ustawia膰 j臋zyk zostanie taki sam jak przed aktualizacj膮.

Mam jedno pytanie - jak wyglada 偶ywotno艣膰 baterii na nowym systemie? Poprawi艂o si臋 co艣?

na moje oko po paru godzinach zabawy na 2 macach nie ma 偶adnej r贸偶nicy

Ziomy i poziomy, a kto艣 mo偶e zainstalowa艂 Snow Leoparda na Mini z Core Duo - inaczej 32-bitowym Intelu? Warto si臋 w to pcha膰?
P贸ki co siedz臋 na Tigerze ale coraz wi臋cej fajnych program贸w pojawia si臋 na 10.5 only wi臋c chyba pora zrobi膰 te dwa kroki w prz贸d...

ja mam zainstalowy na na 64bitowym MBP jak i na starym 32bitowym MB na tym drugim dzia艂a r贸wnie dobrze w sumie bez r贸偶nicy. My艣l臋 偶e nawet na starym sprz臋cie warto zainstalowa膰, ze wzgl臋du na poprawki i cen臋.

a jedyny problem jaki mam w snow to szalej膮ca korekta pisowni w cocoaspell :(

#397 vinci

vinci
  • 2聽693 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:30

Moim zdaniem niestety nic si臋 nie zmieni艂o.

#398 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:39

Simborek - dobre pytanie ;) kto艣 ma jakie艣 wra偶enia? ;]

#399 Therioon

Therioon
  • 4聽281 post贸w
  • Sk膮dZ brzucha:)

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:49

tak, wersja PL r贸偶ni si臋 jedynie pude艂kiem z polskimi napisami.
J臋zyk ustawiasz sobie w preferencjach. Natomiast jak robisz update to nic nie musisz ustawia膰 j臋zyk zostanie taki sam jak przed aktualizacj膮.

na moje oko po paru godzinach zabawy na 2 macach nie ma 偶adnej r贸偶nicy

ja mam zainstalowy na na 64bitowym MBP jak i na starym 32bitowym MB na tym drugim dzia艂a r贸wnie dobrze w sumie bez r贸偶nicy. My艣l臋 偶e nawet na starym sprz臋cie warto zainstalowa膰, ze wzgl臋du na poprawki i cen臋.

a jedyny problem jaki mam w snow to szalej膮ca korekta pisowni w cocoaspell :(

wywal cocoaspell bo jest niepotrzebny SL ma swoje sprawdzanie pisowni
checkspell te偶 jest niepotrzebny
szaleje ci bo si臋 to gryzie

#400 claus

claus
  • 20 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:53

Wiecie mo偶e gdzie mo偶na dzisiaj (sobota) kupi膰 jeszcze Snow Leopard we Wroc艂awiu? W iSpotach nie maj膮, MM w Dominika艅skiej te偶.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych

Bing (1)