Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#326 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 28 sierpnia 2009 - 21:51

A jak się zrobi upgrade z leo do snow leo to czy windows którego teraz mam na bootcampie skasuje mi się czy nie?

Windows został bez mian :)
Wnerwił mnie za to brak supportu BootCampa x64 na late 2007 (znowu będę musiał kombinować ze sterownikami)

#327 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 21:55

z tego co widzialem to jest instalka bootcampa x64 na plycie

#328 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 21:55

Apple Network Registration Update 1.0 - For Mac OS X 10.6 Server. Update is recommended for servers running Mac OS X Server version 10.6. No i zaczyna się :)

#329 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 sierpnia 2009 - 21:57

Apple Network Registration Update 1.0 - For Mac OS X 10.6 Server.
Update is recommended for servers running Mac OS X Server version 10.6.

No i zaczyna się :)

:lol:

---- Dodano 28-08-2009 o godzinie 22:58 ----
Download Apple Network Registration Update for Mac - For Mac OS X 10.6 Server. MacUpdate Mac Network Software Downloads

#330 seemerlin

seemerlin
  • 27 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 sierpnia 2009 - 21:58

Mam większość programów uruchomionych w trybie 64 ale sam kernel w 32 (tak wynika z activity monitor, w system profiler mam "64-bit Kernel and Extensions: No" , efi 64), robiłem sztuczki z internetu ale nie kernel nie uruchamia się w trybie 64, gdzieś czytałem że to z powodu że mam uruchamiane przy starcie aplikacje 32 bitowe, co o tym sądzicie ?

#331 tHE-oNE

tHE-oNE
  • 193 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:00

Nie dzialaja drivery do myszki logitech

Ściągnij Logitech Control Center ze strony producenta... najnowszą wersję 3.0. Domyślnie nie chce się zainstalować ale wejdź przez "pokaż zawartość pakietu" i dalej Contents-->Resources. Tam kliknij na ikonkę installera i będzie śmigać....

#332 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:05

Ściągnij Logitech Control Center ze strony producenta... najnowszą wersję 3.0. Domyślnie nie chce się zainstalować ale wejdź przez "pokaż zawartość pakietu" i dalej Contents-->Resources. Tam kliknij na ikonkę installera i będzie śmigać....

sterowniki logitecha na macosx to porażka więcej z nimi problemów niż pożytku
kupiłem steermouse i ma spokój
działają wszystkie funkcje jak na sterach od logitecha tylko nic ie wywala ich w kosmos
poza tym po dłuższym czasie spowalniają start kompa
to tyle z moich obserwacji

#333 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:07

Mam większość programów uruchomionych w trybie 64 ale sam kernel w 32 (tak wynika z activity monitor, w system profiler mam "64-bit Kernel and Extensions: No" , efi 64), robiłem sztuczki z internetu ale nie kernel nie uruchamia się w trybie 64, gdzieś czytałem że to z powodu że mam uruchamiane przy starcie aplikacje 32 bitowe, co o tym sądzicie ?

Ale kernel uruchamia się wcześniej i nie wie że masz 32bitowe aplikacje, zresztą potrafi je obsługiwać choćby iTunes w SL jest nadal 32bit...
Część 32bitowych aplikacji może mieć problemy np. TunnelBlick na kernelu 64bit nie zestawia kanału VPN a na 32bitowym jest OK.

#334 luke_banks

luke_banks
  • 62 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:10

przy próbie zapisania pliku com.apple.boot.plist komputer nie chce go zapisac i odmawia dostepu. jak zatem wpisac komente do bootowania w 64 bitach?

#335 seemerlin

seemerlin
  • 27 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:11

Ok, teraz co innego mnie ciekawi w jaki sposób mając 32 bitowy kernel niby uruchamiają się aplikacje 64 bitowe ? I czemu kernel nie startuje w 64 bitach ?

#336 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:11

A ja wole windows 7 =]

#337 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:12

przy próbie zapisania pliku com.apple.boot.plist komputer nie chce go zapisac i odmawia dostepu. jak zatem wpisac komente do bootowania w 64 bitach?

Zaloguj się*z prawami roota.

#338 yasiek

yasiek
  • 268 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:12

ja mam jedno pytanko (tylko nie krzyczcie odrazu :) ), paluje niebawem nabyć SL, lecz nie mam dysku zewnętrznego (przynajmniej nie z taką ilością miejsca) żeby zrobić kopię zapasową przez Time Machine, czy jest opcja abym na dysku w kompie zrobił drugą partycję i na nim zrobił kopię prze TM? Pytam bo na codzień nie używam TM.

ponawiam pytanie

#339 luke_banks

luke_banks
  • 62 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:13

Zaloguj się*z prawami roota.

a jak sie to robi?

#340 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:14

gdzie ja to czytałem że nie ma różnicy w szybkości pomiędzy 32 a 64 bitach w codziennym działaniu. jeżeli ktoś myśli inaczej to jest w błędzie
a oto dowód:
czytaliście to: O co chodzi z 64 bitami? | M@kowiec

#341 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

z tego co widzialem to jest instalka bootcampa x64 na plycie

jest, ale się nie instaluje - że niby za stary maczek (od początku mam na nim winde x64 ale ze sterownikami boot camp od maca pro ;/)

#342 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Nie dzialaja drivery do myszki logitech

No ja tam nie wiem, u mnie lcc działa. Włączałeś 64-bitowy kernel? Bo jeśli tak, to faktycznie nie będzie działać. Jeśli robiłeś czystą instalkę to nie zainstalujesz LCC normalnie z płyty - musisz wejść w pakiet i uruchomić .mpkg - wtedy zadziała.

#343 greggScutum

greggScutum
  • 88 postów
  • SkądKraków

Według odpowiedzi Terminala mam i386 więc kernel 32 bity ale prawie wszystkie aplikacje działają w 64 bitach :) , więc mam to samo pytanie co seemerlin

#344 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:15

Faktycznie dzieki !:)

#345 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:16

Reset diablo szybki - myk myk po prostu. Na razie drązni mnie, ze domyślną aplikacją do video jest Quick Time 7 - muszę coś z tym zrobić. Quick Time X nie ma preferencji - dziwne. Po odpaleniu pliku video, nie następuje automatyczny play. Z tego co widzę gładzik nie ma multitouch - a niby miał być. Użyłem programu do przełanczania kernela i teraz jest 64bit.

#346 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:16

sterowniki logitecha na macosx to porażka więcej z nimi problemów niż pożytku
kupiłem steermouse i ma spokój
działają wszystkie funkcje jak na sterach od logitecha tylko nic ie wywala ich w kosmos
poza tym po dłuższym czasie spowalniają start kompa
to tyle z moich obserwacji

A powiedz mi co daje wlasciwie steermouse ?
bo mi wlasciwie wystarcza nawet te podstawowe z OSX drivery.

#347 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:18

to samo co logitech w swoich driverach ale z jedną różnicą działają stery logitecha są wadliwe poczytaj na forum logitecha for mac

#348 monoceros

monoceros
  • 17 postów
  • Skądżory/dąbrowa górnicza

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:27

A ja mam problem W przeciwieństwie do większości nowych użytkowników Snow Leoparda u mnie pojawił się problem, nie mogę wejść na swoje konto użytkownika. Na żony wchodzę bez problemu a na moim powracam do ekranu logowania (pasek logowania pojawia się normalnie). Czyściłem hasła, naprawiałem uprawnienia z płyty CD, zmieniałem ustawienia konta (administrator/użytkownik) i na chwilę obecną skończyły mi się pomysły a dalej mnie wyrzuca. Może jakieś pomysły ???

#349 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:48

a jak sie to robi?

W „zwykłym” Leosiu odpalasz Programy->Narzędza->Narzędzie katalogowe. Klikasz kłódeczkę, podajesz hasło admina, a potem z menu edycja wybierasz „Włącz użytkownika Root”. Wymyślasz jakieś skomplikowane hasełko, wprowadzasz je i od teraz możesz korzystać z konta Roota.

Dalej możesz na dwa sposoby. Odpalasz Terminal, wpisujesz polecenie su, podajesz hasełko roota i w Terminalu możesz już wyedytować sobie ten plik będąc zalogowanym jako Root. Drugi sposób jest taki, że wylogowujesz się z systemu, klikasz ręczne wybranie danych logowania (nie pamiętam jak się to nazywało), tam podajesz roota i hasełko. Po zalogowaniu możesz już edytować w systemie absolutnie wszystko.

#350 gilson8

gilson8
  • 68 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 28 sierpnia 2009 - 22:51

czy ktos juz dostal odp z up-to-date?? ja czekam miesiac i nic ;/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych