Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#126 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:54

thozo - dobija?
have already installed
przetłumaczysz mi to proszę? ;)

"Który już ma zainstalowanego..."

zbieraj - oczywiście, że piszą. mając tygrysa nie możesz legalnie zainstalować na niego upgradu do snow leo (logiczne)
'na czystym dysku' - co rozumiesz przez czysty dysk? nie kupujesz nigdy maka z czystym dyskiem przecież
a czy komputer to dysk?

Chodzi o format. Ja rzadko, bo rzadko, ale robię (przynajmniej już mi się zdarzało). Czyli w tym przypadku muszę przechodzić horror instalacyjny 3 wersji OS X.

albo po prostu napiszcie mi jak krowie przy rowie w którym miejscu jest tam napisane:
"aby legalnie zainstalować snow leoparda legalna kopia leoparda musi się znajdować na dysku tuż przed instalacją"

Nie chce mi się po raz któryś wklejać tego co masz na stronie. Cały ten zapis, przetłumaczony na polski, da Ci Twoje zacytowane zdanie :).

szukacie rzeczy, których tam po prostu nie ma

Amerykanie na serwisach Apple'owskich też? ;) Oni jakoś rozumieją licencję ;).

#127 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:54

Hmmm przy takim podejściu to za 3-4 OS nowe wersje wierni, starzy klienci będą instalowali 7, 8 systemów operacyjnych żeby mieć najnowszy :) Ludzie macie legalne podstawy do upgrade to go róbcie, a nie uprawiajcie żonglerki płytami :)

#128 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:55

Ale mozna zainstalowac system na czysto tylko przed zainstalowaniem na czysto musisz miec zainstsalowanego lepoarda

No, wreszcie ciekawe zdanie, które faktycznie może coś zmienić :).

#129 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:01

Ale mozna zainstalowac system na czysto tylko przed zainstalowaniem na czysto musisz miec zainstsalowanego lepoarda

Jakoś to tak jest o ile się nie pomyliłem że pobożni Żydzi nie mogą w szabas podróżować lądem, więc pod siedzenie wkładają pojemnik z wodą bo wodą w szabas podróżować wolno.

Jeśli ktoś instaluje Leoparda, czyści dysk i instaluje Snow Leoparda to wypada z uśmiechem docenić jego poświęcenie :D

#130 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:02

zbieraj - to teraz poproszę o przetłumaczenie: I have already seen that movie tylko konsekwentnie - bo to ten sam czas jest

#131 piotrmi

piotrmi
  • 227 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:04

no dobrze a przypadek taki: - jest zanstalowana wersja leoparda na dysku, - start z C, użycie narzędzia dyskowego i wymazanie partycji - instalacja Snow Spełnione 2 wymogi: i był Leo i instalacja na czysto :) Spox. Nikt nie będzie się czepiał*do momentu kiedy macie licencje na co trzeba. Przecież jeśli na kompie jest Snow nikt nie bedzie szukał i co wiecej nie jest w stanie Wam udowodnić że niegdy nie było tu Leo - sprawdza tylko licencje. A poza tym kto sprawdzi Mac'a?

#132 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:06

Sprawdzl ktos juz czy sprzedaja w ispocie w zlotych tarasach?

no fajnie by bylo wiedzie :)

#133 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:06

piotrmi - no wg kolegów to jest nielegalne ;) (wg. licencji jest, ale ciii...)

#134 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:08

Roberto :D. To co Ty przedstawiasz to jest przykład manipulowania słowem :D. Konsekwentnie - ja już widziałem ten film. W licencji - która MA JUŻ zainstalowaną wersję systemu Leopard. Stary i nie sprzeczaj się - pytałem się nawet filologa już o tą licencję i nawet on przyznaje, że licencja jest prosto zapisana :). Poza tym to logiczne, że Apple tak postępuje. Dlaczego? Bo chcą rozpromować wersję BOX, która jest korzystna z wyjątkiem wersji iWork i iLife. To po prostu kasa. Pogódź się z faktem, tak po prostu jest :).

---- Dodano 28-08-2009 o godzinie 11:11 ----

no dobrze a przypadek taki:
- jest zanstalowana wersja leoparda na dysku,
- start z C, użycie narzędzia dyskowego i wymazanie partycji
- instalacja Snow

Spełnione 2 wymogi: i był Leo i instalacja na czysto :)

Spox. Nikt nie będzie się czepiał*do momentu kiedy macie licencje na co trzeba. Przecież jeśli na kompie jest Snow nikt nie bedzie szukał i co wiecej nie jest w stanie Wam udowodnić że niegdy nie było tu Leo - sprawdza tylko licencje. A poza tym kto sprawdzi Mac'a?

Bingo! I tu się pojawia kwestia najważniejsza we wszystkim - sprawa własnego honoru względem siebie. No właśnie - nikt nie sprawdza Mac'a. Po co więc kupujesz SL Upgrade, skoro możesz ściągnąć go w pełni za darmo, absolutnie nic nie płacąc, a mając tak samo ważną licencję, podczas używania? No właśnie, kto Ci sprawdzi Mac'a? Tylko pytanie, czy naprawdę jest sens wydawać jakiekolwiek pieniądze, skoro sam będziesz łamał licencję? Oczywiście, że nikt nie będzie wiedział jak postępujesz. Odpowiadasz tylko przed samym sobą.

#135 piotrmi

piotrmi
  • 227 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:12

Roberto ale czemu nie legalne? jest leo, potem instalacja w sposob na ktory pozwala dystrybucja, przeciez leo byl na jablku (already installed) a potem przeprowadzono instalacje Snow. Tam nie jest chyba nigdzie napisane ze to ma byc uaktualnienie tylko "instalacja jest możliwa na komputerze z już zainstalowanym Leo. Poza tym każdy ma dowolność, jeśli mu się wydaje że tak trzeba, niech upgrade'uje, kupi wersje retile, itp. Koledzy, czy możecie sprawdzić czu u Was przy polskim interface działa Cyber Duck? u mni enie pojawia sie okno programu, tylk o menu z wyszarzoną wiekszoscia opcji

#136 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:12

Jeśli chodzi o Poznań, wszyscy sprzedają Snowa od 9:00

#137 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:13

To ja tylko powiem, że właśnie byłem w iSpot w Galerii Mokotów i tam Snow Leoparda już sprzedają. Egzemplarzy jest sporo ;}

#138 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:14

Koledzy, czy możecie sprawdzić czu u Was przy polskim interface działa Cyber Duck? u mni enie pojawia sie okno programu, tylk o menu z wyszarzoną wiekszoscia opcji

MyApple: Lista kompatybilności programów z OSX Snow Leopard - Apple

Tu masz listę - Cyberduck nie działa.

#139 piotrmi

piotrmi
  • 227 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:16

no wlasnie dziala, ale nie z polskim GUI,

#140 Krzyk_skate

Krzyk_skate
  • 36 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:16

Ktoś wie czy we wrocławskich ispotach już sprzedają snowa?

#141 Sinus

Sinus
  • 24 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:20

no fajnie by bylo wiedzie :)

Tak, sprzedają. Wlaśnie zakupiłem swoją kopię.

#142 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:23

Tu jest spora lista kompatybilności: Snow Leopard Compatibility: Mac OS X 10.6 Snow Leopard Compatibility List . Z tego co widzę, najnowsza wersja alpha Cyberduck, działa na Snow.
Wszystkie potrzebne mi do pracy programy są zaznaczone jako OK, także mam nadzieję, że obędzie się bez niespodzianek ;) Właśnie się instaluje.

#143 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:26

Nie wiem czy już było.Dla wszystkich którzy korzystali z up-to-date. Zmienił się status na PayPal na "Zakończona", a w statucie zamówienia jest napisane "Twoje zamówienie zostało przyjęte w dniu 27.08.09 i zostanie wkrótce zrealizowane.". Pozdrawiam.

#144 mariuszp

mariuszp
  • 14 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:28

Ktoś wie czy we wrocławskich ispotach już sprzedają snowa?

Maja na bielanach i wlasnie sie tam wybieram :)

#145 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:28

Nie bede czytal wszystkich 15 stron wiec dodam od siebie choc moze juz to bylo powiedziane. Apple - albo zainwestujecie w lepszych programistow/grafikow whatever, albo znow posypie sie pelno postow podczas kazdego 10.6.n+1 na temat kolejnych krzakow graficznych, spowolnienia systemu i innych pier papierow ktore krzyzuja plany zwyklego uzyszkodnika. Nie przejde na ten system gdyz nie chce miec problemow ze swoim kompem ktory pod Tigerem dziala swietnie - zadnych krzakow, zadnych problemow. Cos mi sie wydaje ze nie uklada sie Apple z Nvidia - przypuszczam na podstawie zwolnienia Expose i krzakow w docku. Z reszta - juz widze pelno postow ze to i tamto nie dziala mi na Snow... Zenada... APPLE SCHODZI NA PSY od czasow wypuszczenia Leoparda.

#146 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:30

Roberto

ale czemu nie legalne? jest leo, potem instalacja w sposob na ktory pozwala dystrybucja, przeciez leo byl na jablku (already installed) a potem przeprowadzono instalacje Snow. Tam nie jest chyba nigdzie napisane ze to ma byc uaktualnienie tylko "instalacja jest możliwa na komputerze z już zainstalowanym Leo.

Poza tym każdy ma dowolność, jeśli mu się wydaje że tak trzeba, niech upgrade'uje, kupi wersje retile, itp.

Koledzy, czy możecie sprawdzić czu u Was przy polskim interface działa Cyber Duck? u mni enie pojawia sie okno programu, tylk o menu z wyszarzoną wiekszoscia opcji

Zgadzam się*z Roberto. Skoro producent daje możliwość wykasowania dysku, na którym jest zainstalowany leo podczas instalacji snow to ja nie widzę problemu z łamaniem licencji. Nie dajmy się*zwariować i kierujmy się*zdrowym rozsądkiem. Instalacja zostanie przeprowadzona na komputerze z zainstalowanym leo, którego nabyliśmy legalnie (a o to chyba w tej licencji chodzi) więc w czym tkwi problem ? Jeśli ktoś lubi utrudniać sobie życie jego sprawa.

#147 SebolNowy

SebolNowy
  • 273 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:35

Dla mnie jest to jeszcze bardziej chore, gdyż powtarzam, musiałbym robić Tiger + Leopard Upgrade + Snow Leopard Upgrade :D.

Nie było takiego czegoś jak 'Leopard Upgrade'. Wyszedł po prostu Leopard i każdy kto chciał instalował go, zastępując Tigera, otrzymując jednocześnie w pełni legalną kopię systemu i licencję na niego, tak więc nie wiem skąd to zamieszanie, że będzie trzeba zacząć od instalacji Tigera!

#148 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:38

piotrmi - no ja nie mam pojęcia. ja rozumiem has already installed w prost, jak to wynika z użytego czasu.

zbieraj - to nie jest konsekwentne - tam miałeś czas teraźniejszy (nie wiadomo skąd), a tu ci się nagle zmienił w przeszły. dlaczego?
present perfect - zasada użytkowania?

wg. 'twojego' tłumaczenia tej licencji mogę też używać snow leo tylko w wypadku kiedy mam leoparda na dysku (tam jest tylko przecinek pomiędzy, nie ma różnicy (wg. licencji) pomiędzy użytkowaniem a instalacją: "license to install, use and run"). czyli powinienem mieć drugą partycję z instalką Leo chyba, bo innej opcji nie widzę.

oczywiście, że jest prosto zapisana - żeby korzystać z legalnego snow leo, musiałeś wcześniej korzystać z legalnego leo na tym komputerze

tzn. wiesz, jak chcesz. to ty będziesz w momencie ewentualnej reinstalki przy zakupie tej wersji robił jakieś (niepotrzebne!) kosmiczne przekładanki żeby poczuć się lepiej/legalniej/? niż osoba która to zrobiła po ludzku i też zgodnie z licencją.
albo nie będziesz ich robił, ale będziesz mieć poczucie, że to nielegalne (nie wiem, może ciebie to jakoś jara czy coś)

#149 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:42

MyApple: Lista kompatybilności programów z OSX Snow Leopard - Apple

Tu masz listę - Cyberduck nie działa.

wlasnie cos czytalem ze jest jakas wersja juz co ze snowem dziala.
poki co to 1 program jaki nie dzialac mi bedzie na snow i zarazem jeden z najwazniejszych...

#150 yasiek

yasiek
  • 268 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:45

a ja się ze Snow wstrzymam, poczekam na opinie o tym systemie. Poza tym jakoś kasy na to za bardzo teraz nie mam, a nawet jak będę niedługo mieć i zakupie to nie będę na razie instalował. Lepiej poczekać, niż zainstalować a później marudzić, że coś nie działa. Czkało się już tyle to można poczekać jeszcze trochę ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych