OSX Snow Leopard - w pi膮tek og贸lno艣wiatowa premiera
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:12
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:13
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:25
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:30
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:31
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:38
Also confirmed: Installing Snow Leopard upgrade disc on Tiger is illegal
Instalacja Snow Leopard Upgrade na Tigerze, b膮d藕 na czystym dysku jest nielegalna. Wi臋c w takim wypadku ma si臋 tak legalny system jak ten zassany z Torrent贸w.
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:43
Uwaga!
Instalacja Snow Leopard Upgrade na Tigerze, b膮d藕 na czystym dysku jest nielegalna. Wi臋c w takim wypadku ma si臋 tak legalny system jak ten zassany z Torrent贸w.
To jest g艂upie! Bo jak w prszysz艂o艣ci b臋d臋 chcia艂 zrobi膰 formata, to co najpierw b臋d臋 musia艂 wgra膰 leo zeby zainstalowac sl? idiotyzm, w ispocie mowia ze mozna instalowac na czysty dysk z tym, 偶e trzeba b臋dzie wlozyc plytke z leo na chwile. co tez sie nie sprawdza wg. wczesniejszych komentarzy.
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:44
Uwaga!
ok to jak jestem w posiadaniu box Leopard i kupi臋 sobie nowy czysty HDD do MBP to musze pierw postawic Leoparda potem Snow ???? to absurd jaki艣 ???
Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:48
To jest g艂upie! Bo jak w prszysz艂o艣ci b臋d臋 chcia艂 zrobi膰 formata, to co najpierw b臋d臋 musia艂 wgra膰 leo zeby zainstalowac sl? idiotyzm, w ispocie mowia ze mozna instalowac na czysty dysk z tym, 偶e trzeba b臋dzie wlozyc plytke z leo na chwile. co tez sie nie sprawdza wg. wczesniejszych komentarzy.
Je艣li masz 10.5 kupione z komputerem czy bez a 10.6 daje mo偶liwo艣膰 instalacji na czystym dysku* (mimo 偶e zabrania tego licencja) to chyba nikt si臋 nie przyczepi jak poka偶esz legalnego Leoparda - nie popadajmy w paranoj臋. Przepis dotyczy raczej tych kt贸rzy maj膮 Tigera lub nie maj膮 nic (hakintosze) i chcieli by kupi膰 SnowL.
*podobno daje si臋, nie wiem bo nie sprawdza艂em, je艣li s臋 nie daje to oczywi艣cie dalsza argumentacja traci sens

Napisano 28 sierpnia 2009 - 08:53
Je偶eli ktokolwiek chce mie膰 LEGALNIE zainstalowany system 10.6 Snow Leopard to musi kupi膰 wersj臋 BOX.
Tak wynika z licencji i nie ma ju偶 co w tej kwestii dyskutowa膰. Czy g艂upie czy nie - wiedzia艂em, 偶e co艣 b臋dzie nie tak...
---- Dodano 28-08-2009 o godzinie 10:00 ----
Owszem, mo偶na by tak na skr贸ty chodzi膰 i wiedzie膰, 偶e i tak si臋 ma Leoparda, natomiast to kwestia honoru. Wedle licencji wynika艂o by, 偶e j膮 艂amiemy, mimo, 偶e plytka od starego Leo sobie spokojnie siedzi w szafie. Innymi s艂owy, ch臋ci ch臋ciami, natomiast by system by艂 legalny i by艣my z niego w pe艂ni legalnie korzystali, musimy post臋powa膰 wedle licencji.
Dla mnie jest to o tyle, g艂upie, 偶e do tej pory korzysta艂em z Tigera + Leopard Upgrade. Czyli z tego wynika, 偶e w pe艂ni legalny system mam po instalacji: Tiger + Leopard Upgrade + Snow Leopard Upgrade (sick!). Cholera, chyba si臋 jednak skusz臋 na tego BOXa i tyle :/.
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:02
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:07
偶eby mie膰 legalny system musisz mie膰 po prostu licencj臋 na Leo
nie musisz go ka偶dorazowo instalowa膰 na dysku przecie偶
"as long as that computer has a properly licensed copy of Mac OS X Leopard already installed on it."
pytanie jak to rozumie膰 (tu mog膮 by膰 jakie艣 znaczenia wynikaj膮ce z gramatyki)
wg. mnie wy to odbieracie na skomplikowany spos贸b:
legalny, je偶eli ten komputer mia艂 ju偶 zainstalowan膮 legaln膮 kopi臋 Leoparda
(kto艣 si臋 nie zgadza z tym t艂umaczeniem)
nigdzie tam nie jest napisane, 偶e musz臋 posiada膰 leoparda na dysku przy ka偶dej instalacji snow'a
jest tam tylko napisane, 偶e snow za 29$ b臋dzie legalny wtedy i tylko wtedy je偶eli komputer mia艂 zainstalowanego wcze艣niej (niekoniecznie tu偶 przed instalacj膮!) leoparda. tyle.
dosta艂e艣 komputer od razu z leopardem? czyli mia艂e艣 "properly licensed copy of Mac OS X Leopard already installed on it"
zakupi艂e艣 box'a leo i go zainstalowa艂e艣 na swoim kompie? czyli mia艂e艣 "properly licensed copy of Mac OS X Leopard already installed on it"
a jaki masz system aktualnie to nie jest wa偶ne - wa偶ne czy komputer dzia艂a艂 (kiedy艣!) pod kontrol膮 legalnej kopii Leoparda
robicie z ig艂y wid艂y
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:14
"properly licensed copy of Mac OS X Leopard already installed on it"
Czyli z systemem Leopard, kt贸ry jest zainstalowany zgodnie ze swoj膮 licencj膮. To oznacza, 偶e nie maj膮c nic na dysku instalujesz Snow Leoparda niezgodnie z licencj膮. Niestety, ale Twoja wersja rozumowania Roberto jest taka, jak膮 by艣my chcieli otrzyma膰 w licencji, ale tak nie jest. Powtarzam, to kwestia jakby "honoru". Oczwi艣cie, 偶e mo偶na to zla膰, natomiast nie b臋dzie to zgodne z licencj膮.
Wi臋c w艂a艣nie jest wa偶ne czy komputer dzia艂a艂 (kiedy艣!) pod kontrol膮 legalnej kopii Leoparda.
P. S. Nie odbieramy tego w skomplikowany spos贸b - na Gizmodo, MacRumors, Apple Insider, na wszystkich tych forach ludzie o tym pisz膮. Niestety, ale dorabianie ideologii do kr贸lestwa jest po Twojej stronie. Je偶eli Amerykanie dobrze rozumiej膮 "gramatycznie" licencj臋, to nie mamy ju偶 nic do gadania. Jako typowy Polak oczywi艣cie wola艂bym rozumie膰 licencj臋 po swojemu, ale je偶eli nawet za oceanem wszyscy si臋 poddaj膮 zapisowi licencji, to znaczy, 偶e jest dok艂adnie tak jak ona g艂osi.
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:27
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:29

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:30

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:31
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:32
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:34
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:41

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:46

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:46

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:47
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:49
have already installed
przet艂umaczysz mi to prosz臋?

zbieraj - oczywi艣cie, 偶e pisz膮. maj膮c tygrysa nie mo偶esz legalnie zainstalowa膰 na niego upgradu do snow leo (logiczne)
'na czystym dysku' - co rozumiesz przez czysty dysk? nie kupujesz nigdy maka z czystym dyskiem przecie偶
a czy komputer to dysk?
no i rozumiem, 偶e opcja erase & install (przeniesiona do disk utility AFAIR) jest na tych p艂ytkach po to, 偶eby kto艣 sobie m贸g艂 z艂ama膰 licencj臋 tak na wst臋pie?
sprytni ci amerykanie
popadacie w paranoj臋 panowie (ewentualnie panie), naprawd臋
albo po prostu napiszcie mi jak krowie przy rowie w kt贸rym miejscu jest tam napisane:
"aby legalnie zainstalowa膰 snow leoparda legalna kopia leoparda musi si臋 znajdowa膰 na dysku tu偶 przed instalacj膮"
bo ja tam widz臋 tylko, 偶e po prostu musz臋 mie膰 komputer kt贸ry mia艂 ju偶 zainstalowanego leoparda
komputer - nie dysk!
i jasne, 偶e jest to wa偶ne (nikt nie m贸wi 偶e nie)
ale te偶 niech mi nikt nie wciska, 偶e musz臋 mie膰 Leo za ka偶dym razem tu偶 przed instalacj膮 na dysku...
szukacie rzeczy, kt贸rych tam po prostu nie ma
"kt贸ry jest zainstalowany" - nie. kt贸ry by艂 zainstalowany
nie mam poj臋cia gdzie ty tam znalaz艂e艣 czas tera藕niejszy
Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:49
shutterway.pl masz ten sam przypadek co ja. B臋dzie to legalne pod warunkiem, 偶e b臋dziesz instalowa艂 Tiger + Leopard Upgrade + Snow Leopard Upgrade. Ma to t臋 wad臋, 偶e system na pewno b臋dzie ci臋偶szy ni偶 艣wie偶o zainstalowany Snow z wersji BOX (czyli na czysto). Raz, 偶e nie chcia艂oby mi si臋 ponad 12h zajmowa膰 na instalacj臋 do Snow'a, a dwa, 偶e si臋 boj臋 w艂a艣nie tego jak bardzo system b臋dzie ci臋偶ki, co w przypadku mojej pracy na Maku mo偶e by膰 wybitnie upierdliwe. Jaki z tego wniosek? Jestem zmuszony kupi膰 BOX'a. Niby si臋 wr臋cz op艂aca, natomiast ja si臋 tylko obawiam tego, 偶e zaraz (w przeci膮gu p贸艂 roku) wypuszcz膮 iLife X i iWork X, kt贸re b臋d膮 ju偶 64-bitowe, a na razie moje iLife '08 daje sobie rad臋...
Ale mozna zainstalowac system na czysto tylko przed zainstalowaniem na czysto musisz miec zainstsalowanego lepoarda
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2
0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych