Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#601 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 02 września 2009 - 19:08

Na PC odpala się defaultowo w 64 bitach.:-)

#602 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 02 września 2009 - 20:08

ktoś wie jak z dostawami snow leo w wawie? w weekend gdzieś dostanę?

#603 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 02 września 2009 - 21:08

Na PC odpala się defaultowo w 64 bitach.:-)

Od kiedy jest wersja maca na pc? :rolleyes:

#604 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 02 września 2009 - 21:23

w ispotach powinno byc, tylko nie wiadomo ile dowioza i czy wystarczy do weekendu. Do saturnow niektorych podobno tez jedzie. I mediamarkt /np na Gorczewskiej/

#605 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 02 września 2009 - 22:12

Od kiedy jest wersja maca na pc? :rolleyes:

Mniej więcej od 2005r.;)

#606 nimphe

nimphe
  • 31 postów
  • Skąd3city

Napisano 02 września 2009 - 22:26

No cóż update-owałem snow leoparda.......i niestety, wszystko działa jak kupa :(
Nagminie wywalają się : Iphoto, Imovie, Final cut 3, Motion 4, Logic 9, Pages....juz o innych nie bede wspominal, natomiast wymienione no sztandarowe aplikacje Apple za ktore trzeba bylo wydac mnostwo pieniedzy.....teraz niestety od 3 godzin siedze i przegrywam wszystko zeby zainstalowac system na czysto. Ech.....szkoda ze sie dalem namowic na update, mam nadzieje ze kogosc w pore ostrzege.

Pozdrawiam

mam taką sama opinie. póki co żałuję tej instalacji na iMacu. Błędy w grafice, nagminnie wywalające się iphoto i mail. wszystko jakby dłużej mieli.. szczególnie wolno otwierają mi się nowe karty w safari.. Czekam na update jakiś i póki co nie wrzucam tej na Macbooka :-(

#607 sander

sander
  • 10 postów

Napisano 03 września 2009 - 00:02

Również jestem po instalacji(upgrade). U mnie przebiegła bez problemu(Macbook pro 4.1). Wszystkim polecam skorzystanie z Onyxa przed instalacja. System działa znacznie sprawniej, sporo przyspieszył (włączanie, zamykanie, usypianie). Aplikacje działają płynniej. Specjalnie nie instalowałem na "świeżo" żeby mieć z czym porównać. Jak dla mnie bardzo dobrze wydanie 129zł. Pozdrawiam

#608 eliyahu

eliyahu
  • 59 postów

Napisano 03 września 2009 - 07:13

Wcześniej Leo mógł chodzić tydzień bez wyłączania i Windowsowcy przecierali oczy ze zdziwienia.. Na dzień dzisiejszy sprawniej działa mi Windows 7 na partycji bootcamp od SL a znajomi od Windy przychodzą i mówią szyderczo się uśmiechając "Co ci tak muli ten twój maczek".. Ludzie.. W ktorym miejscu ten system jest szybszy od poprzedniego bo ja nie ogarniam.. wszystko mialo byc przynajmniej 50% szybsze.. Apple na konferencji tak sie przechwalało i gardziło Windows 7, że to to samo co vista i te same problemy.. Na tę chwilę widzę, że teraz apple się potknął.. i zrobił swoją Vistę.. :/

#609 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 03 września 2009 - 07:18

no niezle. Na tej stronie mamy juz 3 jednoznacznie negatywne opinie o Snow... Hm, no to juz sam nie wiem. Dla samej predkosci na pewno warto, ale jezeli ja byc o 5% lepiej plus maja nie dzialac Elements na przyklad, to chyba nie warto. I teledyski na Onecie tez jednak podobno nie zaczely chodzic

#610 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 03 września 2009 - 07:38

Ludzie mają różne odczucia, ja od początku nie zauważyłem poprawy prędkości... co mi z tego że Safari uruchamia się ciut szybciej jak w trakcie przeglądania czasem przestaje reagować na kilka sekund... przejście z karty do karty albo jest od razu albo za 3 sekundy i niekoniecznie strony są we flashu. Teledyski z Onetu zaczęły podobno chodzić - podobno to dobre określenie :) Natomiast moje odczucia są tez takie że bateria mi na dłużej starcza, czego z kolei większość komentujących SL nie zauważyła. Reasumując albo zrobi ktoś testy na różnych modelach albo będziemy mówili o odczuciach - które niekoniecznie są prawdziwe :)

#611 alchemic

alchemic
  • 93 postów
  • SkądPolska

Napisano 03 września 2009 - 07:48

Zrobiłem up, i wszystko śmiga bardzo ładnie, system jest stabilny i chodzi widocznie szybciej, uruchamianie się aplikacji jest zdecydowanie szybsze, Aperture, Photoshop działają bez problemu, nie wiem dlaczego u niektórych użytkowników są takie problemu.

#612 jacek_mini

jacek_mini
  • 79 postów

Napisano 03 września 2009 - 10:00

Wczoraj tj. środa był już w Cortlandzie, zamówiłem mailowo we wtorek a w środę odebrałem

#613 filemoon

filemoon
  • 137 postów
  • SkądDublin

Napisano 03 września 2009 - 11:59

Jedna pozytywna cecha u mnie to safari w koncu przestalo sie wywalac, wczesniej (w zasadzie od czasow tygrysa) to jak pochodzilo 30 min bez zwisu to byl cud. A co do CoolBooka to pod SL chodzi ale przy jajku 32 bitowym. jak sie uruchomi 64 to jakis chodzic nie chce :). Ogolnie system zdaje sie miec wieksze zapotrzebowanie na pamiec. Takie moje pierwotne odczucia. Wykazuje tez wieksza aktywnosc przy dostepie do dysku - czesciej cos tam doczytuje. No nic, poczekamy do 2go -3go uaktualnienia. Leopold tez na pcozatku byl wybitnie slaby jak go wydali potem sie ustabilizowal. :)

#614 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 września 2009 - 12:28

Jedna pozytywna cecha u mnie to safari w koncu przestalo sie wywalac, wczesniej (w zasadzie od czasow tygrysa) to jak pochodzilo 30 min bez zwisu to byl cud.

Nigdy Safari 3 mi nie wywalilo, a siedze wylacznie na Tigerze. Za to wersja z numerkiem 4 znacznie zepsula jakosc przegladania www przez co musialem format robic.

#615 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 03 września 2009 - 13:12

Ja już próbowałem wszystkich metod na odpalenie systemu w trybie 64-bit, ale się nie udaje, mimo, że mam EFI 64. (tak, metodę z plikiem com.apple.Boot.plist też testowałem)

#616 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 03 września 2009 - 16:07

Jakby jednak nie patrzeć - mniejsze zło.
Zrobię tak samo, a powód jest prozaiczny - jestem uczniem i nie mam kasy na cały Mac Box Set. A jeżeli mam podjąć decyzję czy kupić 'nośnik' (bez odpowiedniej licencji) za 129 złotych, czy ściągnąć z TorrentStore - wybiorę to pierwsze.
Jak będę zarabiał to dam jeszcze Apple zarobić... ;)

Nie wierz we wszystko co jest napisane na forach takich jak to.
Apple przegrało z firmą Psystar która instalowała Leoparda na PC'tach, a jak wiemy w iSpocie nigdy nie kupisz systemu innego niż uaktualnienie, ponieważ pełną wersję dostajesz wyłącznie przy zakupie nowego komputera.

#617 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 września 2009 - 18:37

Nie wierz we wszystko co jest napisane na forach takich jak to.
Apple przegrało z firmą Psystar która instalowała Leoparda na PC'tach, a jak wiemy w iSpocie nigdy nie kupisz systemu innego niż uaktualnienie, ponieważ pełną wersję dostajesz wyłącznie przy zakupie nowego komputera.

No to chyba to dotyczy wylacznie SL bo ja jakos mam wersje 10.4 na PPC a plytek z kompem nie mialem bo kupilem PM uzywke. A 10.5 sciagnalem z neta, choc i tak trzymam sie zdaleka od niego...

#618 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 03 września 2009 - 20:24

w wawie dzis dowiezli do ispota i saturna w Arkadii. 30 sztuk w saturnie, jedna moja

#619 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 września 2009 - 20:52

Ja dziś zakupiłem w RCS w Krakowie.

#620 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 03 września 2009 - 21:14

wejdzcie sobie na stone isource i poszukajcie "gdzie kupic" sklepow jest od pyty a na saturnach sie swiat nie konczy. ja kupilem w tachobisie w poniedzialek na luzie :) SL nie odpala sie domyslnie w 64b bo malo jest softu 64b i prawie w ogole sterownikow. to samo bylo z winda xp64b. inna sprawa po co ludziom te 64b... to mi przypomina ped za megapikselami w aparatach foto...nie wazna optyka aby mial miliard megapikseli :D smutne ze niektorzy doswiadczyli zgrzytow przy przesiadce choc biorac pod uwage stosunek niezadowolonych do zadowolonych to jest i tak bardzo dobrze.

#621 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 03 września 2009 - 21:17

Zrobilem juz update (na razie bez czystej instalki). Wszystko poszlo bezproblemowo. Niektore programy sie po prostu nie odalily (np iStat nie dziala i odinstalowalem). Ale generalnie jest faktycznie ZAUWAZALNA roznica w szybkosci. Zwolnilo mi tez okolo 8-9Gb na dysku. Calosc chodzi szybko. Kolory jakies takie wyrazniejsze tez sa, choc nie wiem czy to nie zludzenie. Jestem zadowolony i polecam! PS. Jak wszystko bedzie chodzic ok, to nie robie czystej instalki. Moze jednak ten update jest glownie przygotowany pod update? :)

#622 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 03 września 2009 - 21:20

kolory to gamma 2.2 na "zwyklym leo" tez mozna bylo to ustawic.

#623 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 03 września 2009 - 21:21

A, ok. No to nie wiedzialem.

---- Dodano 03-09-2009 o godzinie 20:29 ----

Zrobilem juz update (na razie bez czystej instalki). Wszystko poszlo bezproblemowo. Niektore programy sie po prostu nie odalily (np iStat nie dziala i odinstalowalem).

Okazalo sie ze jest antidotum. Zainstalowalem sobie zamiat na pasku iStat na Dashboard: iStat pro, a Dashboard Widget by iSlayer

#624 Opoya

Opoya
  • 63 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2009 - 21:37

iStat Menus już jest* w wersji pod SL - właśnie sobie zainstalowałam, działa bez problemów. :)

*iStat Menus

#625 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 września 2009 - 21:49

Koledzy (i koleżanki) mam pytanie odnośnie SL: gdzie się podziały moje programy, które miałem w Tigerze (oczywiście instalacja nowa, oddzielna), ale chodzi o np. Comic Life, Omni Outliner, których pełne wersje miałem w Tigerze. Co z nimi?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych