Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#376 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:30

Awsome,thx A jak z AppleJack?

#377 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:32

Też miałem problem z CoverSutra i zainstalowałem tą wersje CoverSutra 2.2 Beta 4 at Sophiestication Software. W tej wersji, nie zauważyłem żadnych problemów. Wszystko działa ok, nawet mod do wyświetlania napisów po prawej stronie śmiga bez problemu.

wszystko jest w obrazie dmg jak go usuwać

ale daje:
TO UNINSTALL:
If you are running AppleJack version 1.4.3 or greater, you can uninstall AppleJack simply by adding the 'uninstall' parameter when you run the script in single user mode, like this:
applejack uninstall
If you want to uninstall AppleJack without booting into single user mode, you can do it by opening a Terminal window and typing:
sudo /private/var/root/Library/Scripts/applejack.sh uninstall
Please note: The uninstall command will not remove the optional Memtest OS X files. If you selected to have them installed during the AppleJack installation, you will need to remove those files manually.

Usuwajcie applejack bo potrafi strasznie namieszać przy instalacji:(

#378 dolinek

dolinek
  • 15 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:32

właśnie kupiłem sl w media markcie na al. krakowsiej w wawie. Jeszcze troche jest? Jak wgrywaliście czystą instalacje bez updacie? Bo ja nigdzie nie mogłem znaleźć opcji wymaż. Więc najpierw sformatowałem. Jest gdzieś ta opcja wymaż?

#379 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:39

Hej a te SL to we szystkich media marktach sprzedają?

Oj chyba nie we wszystkich - np. w Poznaniu w King Crossie kiedyś sprzedawali Maczki a teraz zupełnie nie ma - tylko iPody ;)

#380 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 11:42

Też miałem problem z CoverSutra i zainstalowałem tą wersje CoverSutra 2.2 Beta 4 at Sophiestication Software. W tej wersji, nie zauważyłem żadnych problemów. Wszystko działa ok, nawet mod do wyświetlania napisów po prawej stronie śmiga bez problemu.

dzieki za linka!

#381 luke_banks

luke_banks
  • 62 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2009 - 12:33

ja zrobilem tylko upgrade i dziala dobrze ale pojawily sie problemy z dokumentami Open Office. Otóż otwiera wszystkie pliki excel ale tylko wybrane *.doc jak tylko probuje otworzyc to automatycznie OO sie restartuje i daje raport bledow... za kazdym razem wysylam i mma nadzieje ze to naprawia!

#382 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:15

Oj chyba nie we wszystkich - np. w Poznaniu w King Crossie kiedyś sprzedawali Maczki a teraz zupełnie nie ma - tylko iPody ;)

Nie sprzedają od mniej więcej pół roku. Skończyli współpracę, bo podobno tylko bałagan był, a i zyski małe, czemu wcale się nie dziwię...

#383 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:19

Czy ktoś może powiedzieć jak jest z żywotnością baterii w MBP? Wydluzyla sie chociaz odrobine?

#384 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:20

No to ja się zapytam inaczej. Czy istnieje szansa na instalację SL bez utraty danych? Mam za mały dysk Time Machine w stosunku do dysku ;)

#385 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:20

40minut? chyba na padlinie mini ^^ system zainstalowałem w 7minut bez sterownikow do drukarek i X11, w porownaniu do pelnej instalacji 10.5 ktora zajmowala ponad 20min to jest to dobry wynik.

Ogolnie jestem zadowolony procz kilku malych problemow system działa szybko, stabilnie i dodaje wiele przydatnych funkcji jak te chocby w Quick Time X.
Mysle ze w kolejnych aktualizacjach Apple zdecyduje sie na przepisanie wszystkich programow tak aby dzialaly w trybie 64bit, dzis niestety chocby iTunes który jak sądze duzo by zyskał na takim manewrze, dalej dziala w 32bitach. Testy w Geekbench 32bit wykazuja wzgledem 10.5.8 wzrost o 700pkt co daje mojej maszynie ponad 5tys pkt ;)

Swoją drogą polecam uzytkownikom SL przetestowanie ich maszyny pod wzgledem wydajnosci OpenCL.

Board Message

Teraz dalej sprawa Snow Leo i 64bit... miało byc ah oh i w ogole system tylko 64bit a tu co? wszystkie maszyny apple procz Xserv i MacPro odpalaja system w 32bitach ;) nie wiem jak wy ale ja bym czul sie oszukany.

Podsumowujac, jest to zdecydowanie dobrze przypakowany Leoś ktory mimo wieku dzieciencego jeszcze nie okazal mi swych mankamentów, niemniej jednak czekam na pierwszy Update, a noz zyskamy jeszcze wiecej wydajnosci. ;)

#386 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:32

Czy ktoś może powiedzieć jak jest z żywotnością baterii w MBP?
Wydluzyla sie chociaz odrobine?

Na oko tak :)
Przy czytaniu otwartych wcześniej zakładek w safari, na naładowanej na full baterii i przygaszonym ekranie i włączonym WiFi system prognozował ponad 10 godzin pracy. Leopard w takich warunkach pokazywał mi 8 godzin, ale wiadomo że zależy co się robi.

#387 greggScutum

greggScutum
  • 88 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:42

No to ja się zapytam inaczej. Czy istnieje szansa na instalację SL bez utraty danych? Mam za mały dysk Time Machine w stosunku do dysku ;)

Ja się bałem, że coś się posypie więc wrzuciłem sobie zdjęcia na iPoda ale instalacja poszła bez najmniejszego problemu i chyba tak jest u większości osób :) więc raczej nie ma wyjścia i trzeba odważnie instalować, ewentualnie te najważniejsze rzeczy zgrać na jakąś płytkę albo zbackupować w inny sposób, bo i tak szanse na niepowodzenie upgradu są małe :)

A tak przy okazji, to Snow Leo nie nazywa zrzutów ekranu "Obrazek" tylko "Zrzut Ekranu (data, godzina)" ;)

#388 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:47

przy próbie zapisania pliku com.apple.boot.plist komputer nie chce go zapisac i odmawia dostepu. jak zatem wpisac komente do bootowania w 64 bitach?

Ściągnij TextMate i edytuj plik owym... dopisz w flagach kernela -x64... ale tyle co mi wiadomo to ograniczeniem jest 32bitowe EFI :>

#389 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:51

Jestem po instalacji Leoparda Snow po przez aktualizacje, na pierwszy rzut oka od razu widać skok szybkości działania systemu, wszystkie programy działają oprócz Onyxa i iStat Menus, nie ma opcji po weekendzie zmienię na dysk SSD zobaczymy wtedy jaki będzie efekt :) Ogólnie zadowolony.

#390 luke_banks

luke_banks
  • 62 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:54

ale EFI mam 64

#391 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:55

Dobra, a czy wie ktoś czy sprzedają SL we wrocławiu w MM w galerii dominikanskiej?

#392 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:56

no mi pozostale rzeczy rowniez (oprocz plugina do maila i adiuma)

Nie wiem co sie stalo ale znikly mi ikony dyskow (mam 3) z puplitu jak wrocic do tego lub jak zrobic aby te ikony byly na pulipicie?

W opcjach Findera :)

#393 mysilverR1

mysilverR1
  • 73 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:58

Czy kupujac update w PL bede mial dalej system w ENG czy po update bedzie po PL ? :lol: PS: 29$ to za cholere nie jest 129pln :P ale to wciaz malo na tyle zeby KUPIC ORYGINAL. Tez uwazam ze uzytkownicy mac-ow podchodza troche inaczej do spraw legalnosci oprogramowania. Gdyby wiekszosc programow kosztowala rozsadne pieniadze mysle ze problem piractwa by sie znaczaco obnizyl w PL - taki maly OT.

#394 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:00

Ziomy i poziomy, a ktoś może zainstalował Snow Leoparda na Mini z Core Duo - inaczej 32-bitowym Intelu? Warto się w to pchać? Póki co siedzę na Tigerze ale coraz więcej fajnych programów pojawia się na 10.5 only więc chyba pora zrobić te dwa kroki w przód...

#395 wb_wb

wb_wb
  • 8 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:22

Mam jedno pytanie - jak wyglada żywotność baterii na nowym systemie? Poprawiło się coś?

#396 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:27

Czy kupujac update w PL bede mial dalej system w ENG czy po update bedzie po PL ? :lol:

tak, wersja PL różni się jedynie pudełkiem z polskimi napisami.
Język ustawiasz sobie w preferencjach. Natomiast jak robisz update to nic nie musisz ustawiać język zostanie taki sam jak przed aktualizacją.

Mam jedno pytanie - jak wyglada żywotność baterii na nowym systemie? Poprawiło się coś?

na moje oko po paru godzinach zabawy na 2 macach nie ma żadnej różnicy

Ziomy i poziomy, a ktoś może zainstalował Snow Leoparda na Mini z Core Duo - inaczej 32-bitowym Intelu? Warto się w to pchać?
Póki co siedzę na Tigerze ale coraz więcej fajnych programów pojawia się na 10.5 only więc chyba pora zrobić te dwa kroki w przód...

ja mam zainstalowy na na 64bitowym MBP jak i na starym 32bitowym MB na tym drugim działa równie dobrze w sumie bez różnicy. Myślę że nawet na starym sprzęcie warto zainstalować, ze względu na poprawki i cenę.

a jedyny problem jaki mam w snow to szalejąca korekta pisowni w cocoaspell :(

#397 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:30

Moim zdaniem niestety nic się nie zmieniło.

#398 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:39

Simborek - dobre pytanie ;) ktoś ma jakieś wrażenia? ;]

#399 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:49

tak, wersja PL różni się jedynie pudełkiem z polskimi napisami.
Język ustawiasz sobie w preferencjach. Natomiast jak robisz update to nic nie musisz ustawiać język zostanie taki sam jak przed aktualizacją.

na moje oko po paru godzinach zabawy na 2 macach nie ma żadnej różnicy

ja mam zainstalowy na na 64bitowym MBP jak i na starym 32bitowym MB na tym drugim działa równie dobrze w sumie bez różnicy. Myślę że nawet na starym sprzęcie warto zainstalować, ze względu na poprawki i cenę.

a jedyny problem jaki mam w snow to szalejąca korekta pisowni w cocoaspell :(

wywal cocoaspell bo jest niepotrzebny SL ma swoje sprawdzanie pisowni
checkspell też jest niepotrzebny
szaleje ci bo się to gryzie

#400 claus

claus
  • 20 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:53

Wiecie może gdzie można dzisiaj (sobota) kupić jeszcze Snow Leopard we Wrocławiu? W iSpotach nie mają, MM w Dominikańskiej też.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych