Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Snow Leopard w sprzedaży już od 28 sierpnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
289 odpowiedzi w tym temacie

#101 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 03:30

Za 4 dni bede mial! :)))

To chyba tak jak kazdy, jak bys mial wczesniej to inna rozmowa :)

#102 mauser

mauser
  • 21 postów
  • SkądLimerick Ireland

Napisano 25 sierpnia 2009 - 06:27

Watpie zebys dostal preinstalowany, bedzie raczeej dozucona plytka z snow leopard upgrade, ja tak mialem jak byla premiera leoparda zamowilem w drugi dzien po premierze w apple online store jak chcesz miec preinstalowany i miec nowe plytki to poczekaj jeszcze kilka dni po premierze

#103 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 06:59

Mauser z tą wielkością plików to było ogłaszane że w SL będą inaczej przeliczane jednostki 1000 zamiast 1024.

#104 mauser

mauser
  • 21 postów
  • SkądLimerick Ireland

Napisano 25 sierpnia 2009 - 07:10

hmmm a gdzie takie ogłoszenie widziales? jak narazie to w finderze takie przeliczanie widzialem w Terminalu jest tak jak trzeba, wedlug mnie to jest niespujnosc i wprowadza w blad, bede szukal rozwiazania tego "problemu" tak by bylo po staremu

#105 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 07:12

Nie pamiętam gdzie ale widziałem :)

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 08:16 ----

Nie pamiętam gdzie ale widziałem :)

Ale w sumie nie pamięta czy było to oficjalne info czy spostrzeżenia użytkowników...

#106 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 25 sierpnia 2009 - 07:28

A nikt nie skomentuje tego opisu SLeo?

Szybsza, bardziej niezawodna instalacja
(...) A zarazem uczynił go pełniejszym i bardziej niezawodnym.2 Każdy program sprawdzany jest na przykład pod kątem kompatybilności a wszystkie niezgodne aplikacje są od razu wykluczane(...)

Apple - Mac OS X Snow Leopard - Udoskonalony interfejs uĹźytkownika

Albo takie niby nic ale okazuje sie, ze nie wszystko udalo sie im zrobic po nowemu.
Nie wszystko czyli truth 64bit - to nadal pieśń przyszlosci.

(...) System Mac OS X jest pod wieloma względami przygotowany do przetwarzania 64-bitowego. Twórcy Snow Leopard poszli jednak krok dalej, zapisując niemal wszystkie programy w kodzie 64-bitowym i umożliwiając systemowi korzystanie z ogromnej pamięci operacyjnej. Teraz system Mac OS X jest jeszcze szybszy, bezpieczniejszy, a także w pełni przygotowany na przyszłe innowacje. (...)

Te "Przyszłe innowacje" oznacza m.in., że to na pewno krok na przód szczególnie obiecujące Grand Central Dispatch.
ale to nadal przyszłość, pewnie kiedy programiści i duże firmy np Adobe zaczną się z tym zmagać powstanie mnóstwo poprawek i kolejnych wersji, które będą poprawnie i realnie działać szybciej i multicor'owo.

Rzecz polega na tym, że system jest ale nie do końca 64 Bit, programów na niego jeszcze nie ma, programiści zaczną od uczenia się i zwykłych tricków ze wspomnianym Grand Central Dispatch, a do tego nie wszystko działa 64 bit więc nie wiadomo co tak naprawdę będzie działać 64 bit.

Z tych powodów pewnie nadal mamy Kolejną wersję OS X, a nie OS XI truth 64Bit jak na XXI w przystało.
Marudzę bo tak naprawdę bardzo chciałbym mieć truth 64 bit do pracy, a jak widzę to dopiero przyszły rok i to na wersję połowiczne a dopiero może jakiś 2013 to może prawdziwe wydajny warsztat 64 bit z działającym systemem i oprogramowaniem do profesjonalnych zastosowań tego systemu. Wcześniej należy oczekiwać głownie problemów wieku dziecięcego.

Czy ktoś z was ma doświadczenie programistyczne i potrafi ocenić autentyczną wartość i jakość Grand Central Dispatch?

#107 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 07:45

Oczywiście, jeszcze go nie ma - standardowo jak to z apple bywa.

#108 yasiek

yasiek
  • 268 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 08:06

A ja mam takie pytanie (może już było ale nie przeczytałem wszystkich komentarzy): ja mam Leo na takich dwóch płytkach, które dostałem razem z MB rok temu, czy również jestem uprawniony to tego upgrade'u za 29$ (129zł) czy to tylko dla tych co mają wersję box?

#109 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 sierpnia 2009 - 08:07

Witam, nie przypominam sobie zeby byla opcja, archive & install,
co do blędow ktore znalazlem

I na takich podstawach potem buduje się opinie, że coś jest fajne albo be i wszyscy się dziwią, że Apple nie udostępnia publicznie bety systemu (ja im się wcale nie dziwię), przemyślcie to sobie internetowi malkontenci i zastanówcie, czy warto wyrabiać sobie opinie na podstawie treści na forum internetowym ;-)

nie bardzo pamietam co mi tam jeszcze przeszkadzalo i nawalalo, ale np. jesli damy get info naprzyklad pliku filmu gdzie jego rozmiar jest 700MB pod leopardem tu juz w Snow Leopardzie mamy 733MB, mam dysk 320GB gdzie w leopardzie jest widziany jako rzeczywiste 297.77GB to juz w snow leopardzie jest to 320GB !!! co mnie bardzo irytuje mam nadzieje ze to poprawili a jak nie to moze da sie jakimis tajnymi komendami ustawic poprawne jednostki,

Niech kolega poczyta sobie o systemach dziesiętnych, szesnastkowych, binarnych, mieszanych, bitach, bajtach itd. itp...

To nie jest bug a celowe działanie, po to, aby jak tego typu użytkownik kupi dysk 320GB, to mu komputer mówił że ma 320GB, a nie żeby wydzwaniał i trzeba było mu przez telefon tłumaczyć pół godziny czemu jego dysk ma mniejszą pojemność niż pisze na opakowaniu. Kwestia podziału. Jakbyś chciał cofnąć ten "bug" to trzeba by się w czasie przenieść paręnaście ładnych lat temu, tylko że wtedy ludzie mający do czynienia z komputerami wiedzieli na ich temat coś więcej, niż na ilu płytach jest system i jakie są w nim tapety, i nie było takich problemów ;)

Bez urazy oczywiście - tylko zwracam uwagę na to że mechanik nie powinien zabierać się za przeszczep serca itp. :wink:

#110 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 08:19

..

To nie jest bug a celowe działanie, po to, aby jak tego typu użytkownik kupi dysk 320GB, to mu komputer mówił że ma 320GB, a nie żeby wydzwaniał i trzeba było mu przez telefon tłumaczyć pół godziny czemu jego dysk ma mniejszą pojemność niż pisze na opakowaniu.

Można powiedzieć że to także kapitulacja przed marketingiem producentów dysków :) Piszę żartobliwie bo w innych systemach też jest ten "problem". Był okres że z wersji na wersję jądra Linuxa raz było 1024 raz 1000, w tej chwili nawet nie wiem...

Jeśli w systemach operacyjnych będzie już wszędzie przelicznik 1000 to założę się że jakiś ambitny producent dysków zacznie podawać 1024... a za nim podąży konkurencja :)

#111 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 08:37

Chyba będę musiał poczekać ze Snow do wymiany sprzętu. Tuż przed zamówieniem upgrade'u zainstalowałem testowo (432) i wszystko niby jest OK. Jednak po wejściu w Expose niestety entuzjazm opadł. Niby nic ale animacji prawie nie ma. Po podłączeniu drugiego monitora zanika prawie całkowicie. Jest stan pierwotny okien, potem może jedna klatka pośrednia i stan końcowy. MB Early 2008 z GMA X3100. Może jeszcze spróbuję czystej instalacji ale generalnie jestem zawiedziony. Może ktoś na podobnym sprzęcie ma inne doświadczenia?

#112 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 sierpnia 2009 - 08:47

A ja mam takie pytanie (może już było ale nie przeczytałem wszystkich komentarzy): ja mam Leo na takich dwóch płytkach, które dostałem razem z MB rok temu, czy również jestem uprawniony to tego upgrade'u za 29$ (129zł) czy to tylko dla tych co mają wersję box?

Było wiele razy to już poruszane - jak masz Leo box lub Leo razem z komputerem to przysługuje Tobie SL za 29$. SL za 29$ nie przysługuje tylko tym którzy mają Tigera.

#113 klub13

klub13
  • 18 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 09:15

Co to znaczy "kup w Apple Online Store" ? - mamy taki w Polsce ?

#114 yasiek

yasiek
  • 268 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 09:35

vinci dzięki za odpowiedź

#115 bogdan840

bogdan840
  • 80 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 09:47

Było wiele razy to już poruszane - jak masz Leo box lub Leo razem z komputerem to przysługuje Tobie SL za 29$. SL za 29$ nie przysługuje tylko tym którzy mają Tigera.

Orientujesz się może co z osobami, które upgradeowały Tigera do Leo z programu Up-To Date? Taki Leopard Up-To-Date nie jest ani boxem ani nie był dołączony do komputera.

#116 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 10:40

up-to-date to to samo co z komputerem

#117 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 25 sierpnia 2009 - 10:45

@enjoylajcik mam wlasnie tiger->leo (UtD)->snow leo(UtD)

#118 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 sierpnia 2009 - 11:06

@enjoylajcik
mam wlasnie tiger->leo (UtD)->snow leo(UtD)

W takim razie Snow Leoparda kupisz box (za 29$), SL up-to-date kosztuje 9,95$ ;)

#119 klub13

klub13
  • 18 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 11:17

Ponawiam pytanie może to ktoś też zauważył że na stronie polskiego appla jest info dotyczące sposobów kupienia Leoparda a brzmi ono: "kup w Apple Online Store" ? - mamy taki w Polsce ? nie uważacie panowie że to ciekawe ? bo mnie to zaciekawiło.... hmmmmm... pozdrawiam wszystkich czekających na "Snieżnego" ! :)

#120 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 11:33

@enjoylajcik
mam wlasnie tiger->leo (UtD)->snow leo(UtD)

ciekawe jakim cudem, skoro akcja uptodate dotyczy komputerów kupionych z leopardem po którymś tam (8) dniu czerwca br :)

#121 drobiu

drobiu
  • 6 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 11:35

wydaje mi sie ze to poprostu byk przy tlumaczeniu....

#122 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 25 sierpnia 2009 - 11:44

soyerski dlaczego uwazasz ze Polska lezy w Ameryce?
przelicznik dla europy wyglada tak:
29€ * 4,11 = 119,19
+ vat = 145,41

Tiaaa, stara śpiewka o VAT...
Krew mnie zalewa, gdy czytam takie posty.
Cena 29Euro jest kwotą BRUTTO:!:
Nadal chcesz doliczać do tego nasz VAT?

#123 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 25 sierpnia 2009 - 12:22

klub13
moze tu ??

https://sklep.ispot..../iSpotStore.woa

#124 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 12:26

darekmil - 29$ też jest wg ciebie kwotą brutto? czemu w takim razie doliczają podatek do zamówienia przy zamawianiu?

#125 dogiela

dogiela
  • 70 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 25 sierpnia 2009 - 12:46

a pytanie z innej beczki...jak sobie kupię ten upgrade za 129zł to on bez kasowania całego kompa zaktualizuje mi system do nowszego czy będę musiał przeinstalować cały komputer tak jak się to robi w przypadku windy? może głupie pytanie ale używam MAC'a od lutego

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych