Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Snow Leopard w sprzedaży już od 28 sierpnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
289 odpowiedzi w tym temacie

#151 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:55

komputer czyścisz podczas instalacji nie musisz wcześniej, więc nie widzę problemu a instalator będzie sprawdzał czy jest Leo na dysku albo pewnie Snow Leo więc nadal nie widzę problemu

#152 chmielowy

chmielowy
  • 123 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:00

czyli że jak teraz zainstaluję Snow Leo i potem coś mi się schrzani z systemem wystarczy że wrzucę płytkę ze Snow Leo i zainstaluje go. nie będę musiał*wgrywać najpierw Leo, a potem z niego upgradować do Snow?

#153 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:03

raczej tak wydaje mi się że on sprawdza czy jest 10.5 lub 10.6 na dysku ale żeby nabrać 100% pewności możesz poprosić kogoś z DVD Leo up-to-date żeby teraz włożył i sprawdził czy mu bangla (nie musi instalować przecież tego systemu ;])

#154 chmielowy

chmielowy
  • 123 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:07

oby tak było. nie wyobrażam sobie jakiegoś*kombinowania z dwoma systemami, starym i nowym. choć może to tylko śnieg spadł na stary, ale ja wolę od razu zimę, a nie od lata czekać aż coś spadnie

#155 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:24

oby tak było. nie wyobrażam sobie jakiegoś*kombinowania z dwoma systemami, starym i nowym. choć może to tylko śnieg spadł na stary, ale ja wolę od razu zimę, a nie od lata czekać aż coś spadnie

Zaraz zaraz gdzie jest zapisane ze sprawdza z dysku Snow starego Leo ?
to byla by jakas bzdura tu chodzi o to ze upgrade jest licencyjny a nie softwarowy przeciez.

#156 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:28

Hektor - a miałeś ten box za 29$ w łapkach, że już wiesz? ;]

#157 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:43

Hektor - a miałeś ten box za 29$ w łapkach, że już wiesz? ;]

NIe ale wyjasnij mi jak zainstalujesz na czystym komputerze (majac starego leona w szafie) Snow-a ? no chyba ze poprosi na chwile o wlozenie starego ale to juz by byl debilizm.
Moze ktos mi pokazac jakies oficjalne info z appla o tym ?

#158 marcin07

marcin07
  • 97 postów
  • SkądZewszad

Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:45

SL jest built 10A432 czy 10A438?

#159 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:59

jeżeli kupiłem wersję za 29$ to znaczy, że mam Leo i robię jego upgrade do Snow to tak jak z up-to-date z Tygrysa do Leo a tak naprawdę jak to będzie rozwiązane to się dopiero zobaczy

#160 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 25 sierpnia 2009 - 19:43

a tak naprawdę jak to będzie rozwiązane to się dopiero zobaczy[/QUOTE] Wlasnie. zreszta polityka appa jest prosta tutaj wszystko sie opiera na zaufani nie ma kluczy do systemu bo i tak wiedza ze to ludzie zlamia.

#161 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:09

http://snowleopard.wikidot.com/start

#162 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:13

kucyk - ta lista aplikacji to była już chyba n+1 razy

#163 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:13

ciekawe jakim cudem, skoro akcja uptodate dotyczy komputerów kupionych z leopardem po którymś tam (8) dniu czerwca br :)

Czytaj ze zrozumieniem. Kolega z forum pytal sie czy mozna zrobic upgrade juz upgradowanego systemu (czy ja mialem UtD LEO i teraz mam UtD SL)
Jasne?!

#164 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:22

to byla by jakas bzdura tu chodzi o to ze upgrade jest licencyjny a nie softwarowy przeciez.

Snow Leo nie można zainstalować na nowej partycji bo system się nie uruchomi - instalator uruchamia się z poziomu Leo, po przekopiowaniu plików instalacyjnych trzeba zrestartować komputer, a ten nie uruchomi się jeśli na partycji nie będzie postawionego wcześniej systemu. Czyli wychodzi na to, że jest to prawdziwy upgrade.

#165 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:25

Tak wlasnie jest. Najpierw musisz miec na dysku LEO zeby zainstalowac SL. Tak samo bylo z Tigerem i UtD LEO. Musialem zainstalowac LEO jako UtD a pozniej moglem normalnie formatowac partycje systemowa i instalowac czystego LEO. Prawdopodobnie bedzie tak samo.
SL sprawdzi czy masz LEO i dopiero wtedy bedziesz mogl zaistalowac.

Kilka stron wstecz duzo osob pyta o update. Otoz w mojej wersji wyglada to tak (z LEO bylo to samo).
Kupilem iMaca z Tigerem + mozliwosc upgradu do LEO za okolo 10e (+-) To jest kwota koncowa (podatek, darmowa przesylka). Zeby zainstaowac LEO musialem miec Tigera bo na czystym dysku LEO nie chcial sie zainstalowac. kilka dni temu kupilem MacaPro z mozliwoscia upgradu do SL za okolo 10e(+-). do utd potrzebowalem tylko nr seryjny urzadzenia (zadnych paragonow, faktur itp). zakupilem rowniez wersje za 50e (family pack) dla reszty komputerow w domu (zadnego dowodu ze mam Leo nie chcieli - ver UtD). z doswiadczenia wiem ze czystego SL bez wczesniejszego Leo nie zainstalujecie w ver utd.

Pozdrawiam

#166 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:44

kucyk - ta lista aplikacji to była już chyba n+1 razy

Sorry :)

#167 mauser

mauser
  • 21 postów
  • SkądLimerick Ireland

Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:23

Tak wlasnie jest. Najpierw musisz miec na dysku LEO zeby zainstalowac SL. Tak samo bylo z Tigerem i UtD LEO. Musialem zainstalowac LEO jako UtD a pozniej moglem normalnie formatowac partycje systemowa i instalowac czystego LEO. Prawdopodobnie bedzie tak samo.
SL sprawdzi czy masz LEO i dopiero wtedy bedziesz mogl zaistalowac.

Kilka stron wstecz duzo osob pyta o update. Otoz w mojej wersji wyglada to tak (z LEO bylo to samo).
Kupilem iMaca z Tigerem + mozliwosc upgradu do LEO za okolo 10e (+-) To jest kwota koncowa (podatek, darmowa przesylka). Zeby zainstaowac LEO musialem miec Tigera bo na czystym dysku LEO nie chcial sie zainstalowac. kilka dni temu kupilem MacaPro z mozliwoscia upgradu do SL za okolo 10e(+-). do utd potrzebowalem tylko nr seryjny urzadzenia (zadnych paragonow, faktur itp). zakupilem rowniez wersje za 50e (family pack) dla reszty komputerow w domu (zadnego dowodu ze mam Leo nie chcieli - ver UtD). z doswiadczenia wiem ze czystego SL bez wczesniejszego Leo nie zainstalujecie w ver utd.

Pozdrawiam

Nie zgadzam się z kolegą bo kupilem 2 lata temu dokladnie tak samo i na czystym dysku moge postawic Leoparda (Mac OS X Upgrade), przed chwilka z ciekawosci na czystym dysku postawilem Snow Leoparda 10.6 build A432, wszstko OK, wiec nie obawiam sie o SL Upgrade za 29$
Pozdrawiam

#168 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:25

Snow Leo nie można zainstalować na nowej partycji bo system się nie uruchomi - instalator uruchamia się z poziomu Leo, po przekopiowaniu plików instalacyjnych trzeba zrestartować komputer, a ten nie uruchomi się jeśli na partycji nie będzie postawionego wcześniej systemu. Czyli wychodzi na to, że jest to prawdziwy upgrade.

to idiotyzm w takim razie.
jesli pozniej chce format zrobic to pozniej musze znowu zainstalowac 10.5 zeby zainstalowac 10.6 ? mogli po prostu zrobic tzw checka z innej plyty ze sie ma 10.5

#169 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:28

Nie zgadzam się z kolegą bo kupilem 2 lata temu dokladnie tak samo i na czystym dysku moge postawic Leoparda (Mac OS X Upgrade), przed chwilka z ciekawosci na czystym dysku postawilem Snow Leoparda 10.6 build A432, wszstko OK, wiec nie obawiam sie o SL Upgrade za 29$
Pozdrawiam

Okolo 2tyg temu chcialem postawic swiezy system na nowym dysku ktory wymienilem w iMacu i UtD LEO DVD nie chcial sie zainstalowac. Musialem przeniesc obraz ze starego dysku na nowy.
Mozesz to wyjasnic?

post z myapple.pl 05.01.2008 ROBERTO
płytki z Leo up-to-date na czystym dysku nie zainstalujesz, bo sprawdza ona czy masz tygrysa

@mauser Jak Ci sie udalo zainstalowac czytsego 10.5 na czystym dysku to nie wiem. Wystarczy google.
http://mojejabluszko.pl/?p=2814

Marek Wojtaszek napisał(a):

Sprawa z instalacja wyglada tak:

Podczas instalacji nowego systemu instalator sprawdza, czy na dysku znajduje sie poprzednia wersja Mac OS X. Jezeli jej nie znajdzie, to przerywa dzialanie i wyswietla stosowny komunikat.

Jezeli poprzednia wersja bedzie zainstalowana, to instalator moze wyczyscic dysk kasujac poprzednia wersje (jest to jedna z dostepnych opcji instalacyjnych) i na czystym dysku zainstalowac nowy system.

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 21:30 ----

to idiotyzm w takim razie.
jesli pozniej chce format zrobic to pozniej musze znowu zainstalowac 10.5 zeby zainstalowac 10.6 ? mogli po prostu zrobic tzw checka z innej plyty ze sie ma 10.5

Jesli masz juz 10.5 zainstalowanego to mozesz jak najbardziej z poziomu instalacji zrobic format dysku i zainstalowac 10.6. Tylko przy bootowaniu na dysku docelowym musi byc 10.5 wtedy wybierasz narzedzia dyskowe->formatujesz i instalujesz czysty system.

Biorac na "chlopski rozum" to chyba wersja UtD ktora sprawdza czy posiada sie wersje poprzednia systemu jest jak najbardziej logiczna. Przy zakupie UtD nikt nie pyta sie przeciez czy posiadasz wersje poprzednia.

#170 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:33

w złotych Snow bedzie dostępny od 18.30 (piątek oczywiście)

#171 piotrex90

piotrex90
  • 251 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:01

na Allegro pojawiły się pierwsze oferty ze Snow Leopardem za 649 złotych A także wersje Leopard + upgrade Snow Leopard za 499 i 639 złotych

#172 mauser

mauser
  • 21 postów
  • SkądLimerick Ireland

Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:08

Do: msh Naprawde pisze powaznie nie mialem zadnych problemow, jedyny problem jaki napotkalem kiedys to jak probowalem zainstalowac leo z plytek od macbooka pro na imacu, to wtedy wywalilo mi komunikat, ze jest to wersj tylko dla macbokapro czy cos takiego. W piatek 28 sierpnia o godzinie 10:00 rano powinienem dostac paczke z Snow Leopardem za 29 euro, pierwsze co zrobie to zainstaluje go na zupelnie wyczyszczonym dysku, odlacze tez internet by nie byla mozliwa zadna weryfikacja numerow seryjnych itp, (jesli takowa jest, bo niewiem tego), jestem ciekaw jaka to bedzie wersja w tej chwili pisze z 10A432 ciekawe czy bedzie to wspomniana juz wyzej 10A438 ?? Zobaczymy wkrotce, wczesniej bedą wiedziec o tym macuserzy z Japoni 8-)

#173 maff

maff
  • 89 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:14

to ja mam pytanie, ktore juz padalo, ale nikt na nie nie odpowiedzial - czy majac teraz zainstalowanego Leoparda, moge zaisntalowac SN bez straty tego co mam (soft, komunikatory, maile, pliki, itd)? Chetnie podmienilbym system, ale nie chcem mi sie tego wszystkirgo zrzucac recznie (a i tak wszystkiego na pewno sie nie uda bo o czyms zapomne). Wiec jak, mozna?

#174 mauser

mauser
  • 21 postów
  • SkądLimerick Ireland

Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:14

Do msh: co do dysku ktory wymieniles i probowales zainstalowac nowy system,
jedyne to co przychodzi mi na mysl, to to ze dyski firmowo maja mape partycji MBR,
a Maci uzywaja GPT, mozna utwozyc system plikow HFS+ na takiej partyji, ale nie wstanie,
jak zrobiles odtworzenie z obrazu to prawdopodobnie program odwzorowal mape partycji na nowy dysk, ale to tylko moja zdani

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 22:24 ----

to ja mam pytanie, ktore juz padalo, ale nikt na nie nie odpowiedzial - czy majac teraz zainstalowanego Leoparda, moge zaisntalowac SN bez straty tego co mam (soft, komunikatory, maile, pliki, itd)? Chetnie podmienilbym system, ale nie chcem mi sie tego wszystkirgo zrzucac recznie (a i tak wszystkiego na pewno sie nie uda bo o czyms zapomne). Wiec jak, mozna?

Zrobilem tez taka probe, zrobilem upgrade do 10A432 i prawie wszystko sie udalo z tego co pamietam, (robilem to na kopii systemu zeby w razie czego nic nie stracic) poczta, kontakty, itunes, ical, iphoto itd. ladnie sie uaktualnilo, mialem problem z interfejsami sieciowymi, pozamienialy mi sie, przez dluzszy czas nie wiedzialem co sie dzieje ze internet nie chce dzialac, ale w ustawieniach sieci wykasowalem, wszystkie stare i utworzylem od nowa i OK, upgrade trwal jakies 40-50 minut, instalacja na swierzo jakies 15minut tak dla porownania, cos tam mialem jakies problemy z kilkoma programami na PowerPC ale system poprosil o doinstalowanie Rossety i uruchomily sie, byly to jakies male programy nie CS czy cos takiego

#175 dolinek1987

dolinek1987
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:25

chyba nie czytałeś od początku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych