Snow Leopard w sprzedaży już od 28 sierpnia
Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:55
Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:00
Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:03
Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:07
Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:24
oby tak było. nie wyobrażam sobie jakiegoś*kombinowania z dwoma systemami, starym i nowym. choć może to tylko śnieg spadł na stary, ale ja wolę od razu zimę, a nie od lata czekać aż coś spadnie
Zaraz zaraz gdzie jest zapisane ze sprawdza z dysku Snow starego Leo ?
to byla by jakas bzdura tu chodzi o to ze upgrade jest licencyjny a nie softwarowy przeciez.
Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:28
Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:43
Hektor - a miałeś ten box za 29$ w łapkach, że już wiesz? ;]
NIe ale wyjasnij mi jak zainstalujesz na czystym komputerze (majac starego leona w szafie) Snow-a ? no chyba ze poprosi na chwile o wlozenie starego ale to juz by byl debilizm.
Moze ktos mi pokazac jakies oficjalne info z appla o tym ?
Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:45
Napisano 25 sierpnia 2009 - 18:59
Napisano 25 sierpnia 2009 - 19:43
Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:13
Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:13
ciekawe jakim cudem, skoro akcja uptodate dotyczy komputerów kupionych z leopardem po którymś tam (8) dniu czerwca br
Czytaj ze zrozumieniem. Kolega z forum pytal sie czy mozna zrobic upgrade juz upgradowanego systemu (czy ja mialem UtD LEO i teraz mam UtD SL)
Jasne?!
Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:22
to byla by jakas bzdura tu chodzi o to ze upgrade jest licencyjny a nie softwarowy przeciez.
Snow Leo nie można zainstalować na nowej partycji bo system się nie uruchomi - instalator uruchamia się z poziomu Leo, po przekopiowaniu plików instalacyjnych trzeba zrestartować komputer, a ten nie uruchomi się jeśli na partycji nie będzie postawionego wcześniej systemu. Czyli wychodzi na to, że jest to prawdziwy upgrade.
Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:25
Tak wlasnie jest. Najpierw musisz miec na dysku LEO zeby zainstalowac SL. Tak samo bylo z Tigerem i UtD LEO. Musialem zainstalowac LEO jako UtD a pozniej moglem normalnie formatowac partycje systemowa i instalowac czystego LEO. Prawdopodobnie bedzie tak samo.
SL sprawdzi czy masz LEO i dopiero wtedy bedziesz mogl zaistalowac.
Kilka stron wstecz duzo osob pyta o update. Otoz w mojej wersji wyglada to tak (z LEO bylo to samo).
Kupilem iMaca z Tigerem + mozliwosc upgradu do LEO za okolo 10e (+-) To jest kwota koncowa (podatek, darmowa przesylka). Zeby zainstaowac LEO musialem miec Tigera bo na czystym dysku LEO nie chcial sie zainstalowac. kilka dni temu kupilem MacaPro z mozliwoscia upgradu do SL za okolo 10e(+-). do utd potrzebowalem tylko nr seryjny urzadzenia (zadnych paragonow, faktur itp). zakupilem rowniez wersje za 50e (family pack) dla reszty komputerow w domu (zadnego dowodu ze mam Leo nie chcieli - ver UtD). z doswiadczenia wiem ze czystego SL bez wczesniejszego Leo nie zainstalujecie w ver utd.
Pozdrawiam
Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:44
kucyk - ta lista aplikacji to była już chyba n+1 razy
Sorry

Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:23
Tak wlasnie jest. Najpierw musisz miec na dysku LEO zeby zainstalowac SL. Tak samo bylo z Tigerem i UtD LEO. Musialem zainstalowac LEO jako UtD a pozniej moglem normalnie formatowac partycje systemowa i instalowac czystego LEO. Prawdopodobnie bedzie tak samo.
SL sprawdzi czy masz LEO i dopiero wtedy bedziesz mogl zaistalowac.
Kilka stron wstecz duzo osob pyta o update. Otoz w mojej wersji wyglada to tak (z LEO bylo to samo).
Kupilem iMaca z Tigerem + mozliwosc upgradu do LEO za okolo 10e (+-) To jest kwota koncowa (podatek, darmowa przesylka). Zeby zainstaowac LEO musialem miec Tigera bo na czystym dysku LEO nie chcial sie zainstalowac. kilka dni temu kupilem MacaPro z mozliwoscia upgradu do SL za okolo 10e(+-). do utd potrzebowalem tylko nr seryjny urzadzenia (zadnych paragonow, faktur itp). zakupilem rowniez wersje za 50e (family pack) dla reszty komputerow w domu (zadnego dowodu ze mam Leo nie chcieli - ver UtD). z doswiadczenia wiem ze czystego SL bez wczesniejszego Leo nie zainstalujecie w ver utd.
Pozdrawiam
Nie zgadzam się z kolegą bo kupilem 2 lata temu dokladnie tak samo i na czystym dysku moge postawic Leoparda (Mac OS X Upgrade), przed chwilka z ciekawosci na czystym dysku postawilem Snow Leoparda 10.6 build A432, wszstko OK, wiec nie obawiam sie o SL Upgrade za 29$
Pozdrawiam
Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:25
Snow Leo nie można zainstalować na nowej partycji bo system się nie uruchomi - instalator uruchamia się z poziomu Leo, po przekopiowaniu plików instalacyjnych trzeba zrestartować komputer, a ten nie uruchomi się jeśli na partycji nie będzie postawionego wcześniej systemu. Czyli wychodzi na to, że jest to prawdziwy upgrade.
to idiotyzm w takim razie.
jesli pozniej chce format zrobic to pozniej musze znowu zainstalowac 10.5 zeby zainstalowac 10.6 ? mogli po prostu zrobic tzw checka z innej plyty ze sie ma 10.5
Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:28
Nie zgadzam się z kolegą bo kupilem 2 lata temu dokladnie tak samo i na czystym dysku moge postawic Leoparda (Mac OS X Upgrade), przed chwilka z ciekawosci na czystym dysku postawilem Snow Leoparda 10.6 build A432, wszstko OK, wiec nie obawiam sie o SL Upgrade za 29$
Pozdrawiam
Okolo 2tyg temu chcialem postawic swiezy system na nowym dysku ktory wymienilem w iMacu i UtD LEO DVD nie chcial sie zainstalowac. Musialem przeniesc obraz ze starego dysku na nowy.
Mozesz to wyjasnic?
post z myapple.pl 05.01.2008 ROBERTO
płytki z Leo up-to-date na czystym dysku nie zainstalujesz, bo sprawdza ona czy masz tygrysa
@mauser Jak Ci sie udalo zainstalowac czytsego 10.5 na czystym dysku to nie wiem. Wystarczy google.
http://mojejabluszko.pl/?p=2814
Marek Wojtaszek napisał(a):
Sprawa z instalacja wyglada tak:
Podczas instalacji nowego systemu instalator sprawdza, czy na dysku znajduje sie poprzednia wersja Mac OS X. Jezeli jej nie znajdzie, to przerywa dzialanie i wyswietla stosowny komunikat.
Jezeli poprzednia wersja bedzie zainstalowana, to instalator moze wyczyscic dysk kasujac poprzednia wersje (jest to jedna z dostepnych opcji instalacyjnych) i na czystym dysku zainstalowac nowy system.
---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 21:30 ----
to idiotyzm w takim razie.
jesli pozniej chce format zrobic to pozniej musze znowu zainstalowac 10.5 zeby zainstalowac 10.6 ? mogli po prostu zrobic tzw checka z innej plyty ze sie ma 10.5
Jesli masz juz 10.5 zainstalowanego to mozesz jak najbardziej z poziomu instalacji zrobic format dysku i zainstalowac 10.6. Tylko przy bootowaniu na dysku docelowym musi byc 10.5 wtedy wybierasz narzedzia dyskowe->formatujesz i instalujesz czysty system.
Biorac na "chlopski rozum" to chyba wersja UtD ktora sprawdza czy posiada sie wersje poprzednia systemu jest jak najbardziej logiczna. Przy zakupie UtD nikt nie pyta sie przeciez czy posiadasz wersje poprzednia.
Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:33
Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:01
Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:08
Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:14
Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:14
jedyne to co przychodzi mi na mysl, to to ze dyski firmowo maja mape partycji MBR,
a Maci uzywaja GPT, mozna utwozyc system plikow HFS+ na takiej partyji, ale nie wstanie,
jak zrobiles odtworzenie z obrazu to prawdopodobnie program odwzorowal mape partycji na nowy dysk, ale to tylko moja zdani
---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 22:24 ----
Zrobilem tez taka probe, zrobilem upgrade do 10A432 i prawie wszystko sie udalo z tego co pamietam, (robilem to na kopii systemu zeby w razie czego nic nie stracic) poczta, kontakty, itunes, ical, iphoto itd. ladnie sie uaktualnilo, mialem problem z interfejsami sieciowymi, pozamienialy mi sie, przez dluzszy czas nie wiedzialem co sie dzieje ze internet nie chce dzialac, ale w ustawieniach sieci wykasowalem, wszystkie stare i utworzylem od nowa i OK, upgrade trwal jakies 40-50 minut, instalacja na swierzo jakies 15minut tak dla porownania, cos tam mialem jakies problemy z kilkoma programami na PowerPC ale system poprosil o doinstalowanie Rossety i uruchomily sie, byly to jakies male programy nie CS czy cos takiegoto ja mam pytanie, ktore juz padalo, ale nikt na nie nie odpowiedzial - czy majac teraz zainstalowanego Leoparda, moge zaisntalowac SN bez straty tego co mam (soft, komunikatory, maile, pliki, itd)? Chetnie podmienilbym system, ale nie chcem mi sie tego wszystkirgo zrzucac recznie (a i tak wszystkiego na pewno sie nie uda bo o czyms zapomne). Wiec jak, mozna?
Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:25
to ja mam pytanie, ktore juz padalo, ale nikt na nie nie odpowiedzial - czy majac teraz zainstalowanego Leoparda, moge zaisntalowac SN bez straty tego co mam (soft, komunikatory, maile, pliki, itd)? Chetnie podmienilbym system, ale nie chcem mi sie tego wszystkirgo zrzucac recznie (a i tak wszystkiego na pewno sie nie uda bo o czyms zapomne). Wiec jak, mozna?
chyba nie czytałeś od początku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych