Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Snow Leopard w sprzedaży już od 28 sierpnia

• Please log in to reply
289 replies to this topic

#201 mbytom

mbytom
  • 404 posts

Posted 26 August 2009 - 11:04

Hektor Nie ma sprawy :)

#202 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 26 August 2009 - 11:19

Koleżka ma już zainstalowanego Snow Leoparda. Ma oryginał. Nie wiem z jakiego źródła ale oryginał jest. Czyli mozna sie spodziewać ze w Polsce premiera też szybko nadejdzie. Bawiłem się trochę tym systemem i powiem Wam że wiele nowego nie wnosi.Nie wiele szybciej sie uruchamia, niby mniej zajmuje - to fakt co mi sie podoba, na plus jest też akcja z wysuwaniem płyty, ile razy włozyliście uszkodzoną płytę do napędu i nie mogliście jej wyjąć? Pewnie kilka razy wam się to zdarzyło, tu 10.6 wyrzuca taką płyte bez problemu. To tyle plusów. Jest szybszy, ale tylko dla programów 64bitowych i wielowątkowych których jest jak na lekarstwo. Na razie przesiadac się nie mam zamiaru. Do Ableton Live i CS4 wystarcza 10.5. A jako że mam oryginalne nośniki tak więc się nie boję o utknięcie a i programy są 32-bitowe. Jak wyjdzie Ableton Live i Creative Sute w wersji 64 bit to bez namysłu kupie nowy system :)

#203 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 August 2009 - 11:23

zelmer - premiera 28 tak jak w reszcie świata

#204 zbieraj

zbieraj
  • 1016 posts

Posted 26 August 2009 - 11:26

Koleżka ma już zainstalowanego Snow Leoparda. Ma oryginał. Nie wiem z jakiego źródła ale oryginał jest.
Czyli mozna sie spodziewać ze w Polsce premiera też szybko nadejdzie. Bawiłem się trochę tym systemem i powiem Wam że wiele nowego nie wnosi.Nie wiele szybciej sie uruchamia, niby mniej zajmuje - to fakt co mi sie podoba, na plus jest też akcja z wysuwaniem płyty, ile razy włozyliście uszkodzoną płytę do napędu i nie mogliście jej wyjąć? Pewnie kilka razy wam się to zdarzyło, tu 10.6 wyrzuca taką płyte bez problemu. To tyle plusów. Jest szybszy, ale tylko dla programów 64bitowych i wielowątkowych których jest jak na lekarstwo. Na razie przesiadac się nie mam zamiaru. Do Ableton Live i CS4 wystarcza 10.5. A jako że mam oryginalne nośniki tak więc się nie boję o utknięcie a i programy są 32-bitowe. Jak wyjdzie Ableton Live i Creative Sute w wersji 64 bit to bez namysłu kupie nowy system :)

Znaczy ma wersję beta ;), takich na forum tutaj jest dużo. Co do pakietu CS 4, to niestety mnie boli, że wersja 64-bit jest tylko na Windows :(.

#205 mbytom

mbytom
  • 404 posts

Posted 26 August 2009 - 11:27

a odp mi ktos na to? : a jak to sie ma do Time Machine? Moge zrobic instalke nowego systemu i odzyskac wsio ( WSZYTKO !!! ustawienia kont, maili, itd, itp ) z Time Machine bez problemu tak? NIe bedzie sie plul apropo zgodnosci niektorych programow z nowym Leosiem?

#206 LB1989

LB1989
  • 244 posts
  • SkądSzczecin/Stargard

Posted 26 August 2009 - 12:16

A tak BTW, z okazji premiery Snow Leoparda Apple dało chyba najładniejszy jak do tej pory baner na swojej stronie. :D

#207 zbieraj

zbieraj
  • 1016 posts

Posted 26 August 2009 - 12:32

Jakby ktoś miał lenia, to chodzi o to ;)

Posted Image

#208 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 posts
  • SkądKrzeczowice

Posted 26 August 2009 - 12:56

Jak myślicie czy w nowym Leo zobaczymy iTunes 9?

#209 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2009 - 13:07

Cholera. Też mnie kusi kupno w iStore w USA zestawu Mac Box Set (SL, iwork, ilife) za te 170$. Akurat za niecały miesiąc kolega jedzie do stanów na 3 tygodnie i na 100% będzie w miejscu gdzie jest sklep Apple. Mam tylko pytanie, cyz nikt mi się nie przyburzy do takiej kopii systemu? Bez sensu brać coś 100zł-150zł taniej, liczyć na farta i cieszyc się tylko w duchu z licencji.

#210 dogiela

dogiela
  • 70 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 26 August 2009 - 13:23

a odp mi ktos na to? :

a jak to sie ma do Time Machine? Moge zrobic instalke nowego systemu i odzyskac wsio ( WSZYTKO !!! ustawienia kont, maili, itd, itp ) z Time Machine bez problemu tak? NIe bedzie sie plul apropo zgodnosci niektorych programow z nowym Leosiem?

też jestem ciekaw czy Time Machine pozwoli mi na przeniesienie danych z Leo na Snow Leo bez utraty czegokolwiek a zwłaszcza bez utraty ustawień. Nie chce mi się przeinstalowywać całego kompa. A może gdy kupię ten upgrade za 129zł to system się tylko zauktalizuje nie naruszając pilków?

#211 petr

petr
  • 332 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2009 - 13:27

Ludzie 2 wyjscia: 1. instalujesz od nowe, na koniec pyta sie czy z ostatniej kopii z Time Machine ściagnac usatwienia, maile, programy duperele 2. updateujesz system i masz stare pliki w nowym snow.

#212 mbytom

mbytom
  • 404 posts

Posted 26 August 2009 - 13:39

Ludzie

2 wyjscia:

1. instalujesz od nowe, na koniec pyta sie czy z ostatniej kopii z Time Machine ściagnac usatwienia, maile, programy duperele
2. updateujesz system i masz stare pliki w nowym snow.

Skoro to takie proste jak wlasnie napisales i faktycznie sie pyta na koncu o przywrocenie wszystkiego to git, lepiej byc nie moze.No to chyba zrobie instalke na swiezo

#213 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 26 August 2009 - 14:00

Ktos wie jak bedzie z aplikacjami 32bit pod tym systemem? Beda chodzic np: jako 32bit czy nie beda w chodzic w ogole. ?

#214 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 26 August 2009 - 14:03

Będą chodzić jako 32 bity.

#215 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 26 August 2009 - 14:06

Ludzie

2 wyjscia:

1. instalujesz od nowe, na koniec pyta sie czy z ostatniej kopii z Time Machine ściagnac usatwienia, maile, programy duperele
2. updateujesz system i masz stare pliki w nowym snow.

A powiedz czy takie update spowalnia system w stosunku do czystej instalacji ?.

#216 klub13

klub13
  • 18 posts

Posted 26 August 2009 - 14:08

Ponawiam pytanie może to ktoś też zauważył że na stronie polskiego appla jest info dotyczące sposobów kupienia Leoparda a brzmi ono: "kup w Apple Online Store" ?
- mamy taki w Polsce ?
nie uważacie panowie że to ciekawe ? bo mnie to zaciekawiło.... hmmmmm...
pozdrawiam wszystkich czekających na "Snieżnego" ! :)

Niestety nie ma już tej opcji na polskiej stronie... została usunięta....
( mam zrzut ekranu który pokazuje możliwość kupienia SL w Apple online Store ale nie wiem jak tu go wkleić...)

#217 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 26 August 2009 - 14:15

A powiedz czy takie update spowalnia system w stosunku do czystej instalacji ?.

Nie spowalnia ;) ale moim zdaniem nie przyspiesza
najalepiej od zera zainstalowac wszystkie rzeczy.

#218 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 26 August 2009 - 14:23

A opcja Archive & instal jest dobrym rozwiązaniem nie mając TM? Mam obecnie na dysku Leo wolne 175 GB zajęte 122 GB

#219 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 26 August 2009 - 14:33

Jak myślicie czy w nowym Leo zobaczymy iTunes 9?

w nowym leo pewnie szybciej zobaczymy wbudowanego antywirusa od firmy Symantec
ano właśnie czy już wiadomo coś więcej o tym?

#220 Belze

Belze
  • 71 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2009 - 14:43

Mam takie pytanie - czy update systemu w przeciwieństwie do instalki na czystym systemie różni się czymś? Logicznie rzecz biorąc nie, więc chyba w moim przypadku (nowy imac) - nie opłaca się czyścić 2 tygodniowego systemu tylko po to żeby zainstalować snow? Update nadpisze mi tylko system, programy (jeżeli kompatybilne) będą*hulać ze starymi ustawieniami?

#221 mbytom

mbytom
  • 404 posts

Posted 26 August 2009 - 14:54

w nowym leo pewnie szybciej zobaczymy wbudowanego antywirusa od firmy Symantec
ano właśnie czy już wiadomo coś więcej o tym?

Na razie slyszalem tylko o tym:

"New anti-malware feature spotted in Snow Leopard"

pisza o tym na Macworld

#222 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 26 August 2009 - 15:08

Nie spowalnia ;) ale moim zdaniem nie przyspiesza
najalepiej od zera zainstalowac wszystkie rzeczy.

Chociaż akurat w przypadku snow wydawac by sie moglo ze wlasie moze byc szybciej koncu przechodza na 64 bity, ktore maja przyspieszyc caly system. Pytanie teraz moze byc takie: czy wzrost wydajnosci nie bedzie mniejszy po update na starym.

#223 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 August 2009 - 15:23

same 64 bity raczej nie przyśpieszają systemu same 64 bity dają możliwość zaadresowania większej ilości pamięci i dokładniejszych obliczeń ewentualnie to procesory 64 bitowe są szybsze od 32 z racji użytych technologii ale raczej nie z racji ilości bitów

#224 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 26 August 2009 - 15:41

"Umożliwia także komputerom wykonywanie dwukrotnie większej liczby instrukcji w pojedynczym cyklu zegara, co może znacznie przyspieszyć wiele obliczeń i innych zadań. "

cytat z:

Apple - Mac OS X Snow Leopard - Nowe technologie w systemie Snow Leopard

pozdrawiam

#225 zbieraj

zbieraj
  • 1016 posts

Posted 26 August 2009 - 16:39

A co do antywirusa:
Snow Leopard zawiera ?program? antywirusowy i anty-malware - Apple Blog

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users