Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Snow Leopard w sprzedaży już od 28 sierpnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
289 odpowiedzi w tym temacie

#126 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 12:49

Mnie interesuje jak będzie wyglądać kwestia zgodności z pakietem CS3

#127 dzigi

dzigi
  • 241 postów
  • SkądSK [PL]

Napisano 25 sierpnia 2009 - 13:00

Mnie interesuje jak będzie wyglądać kwestia zgodności z pakietem CS3

Snow Leopard Compatibility: Mac OS X 10.6 Snow Leopard Compatibility List i wygląda, że będzie okej. Pózniej może pojawi się jakis UPDATE ze strony ADOBE do CS3 i innych pakietów :)

#128 dolinek1987

dolinek1987
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2009 - 13:01

cs3 dziala, ale już cs2 nie

---- Dodano 25-08-2009 o godzinie 14:02 ----
Snow Leopard Compatibility: Mac OS X 10.6 Snow Leopard Compatibility List tym to potiwerdzam

#129 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 13:11

dolinek1987 - szok po prostu - CS2, który był napisany pod PPC nie działa na Snow Leo, który jest Intel Only? ;] a pod Rosettą na pewno nie zabangla?

#130 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 13:19

Niech kolega poczyta sobie o systemach dziesiętnych, szesnastkowych, binarnych, mieszanych, bitach, bajtach itd. itp...

To nie jest bug a celowe działanie, po to, aby jak tego typu użytkownik kupi dysk 320GB, to mu komputer mówił że ma 320GB, a nie żeby wydzwaniał i trzeba było mu przez telefon tłumaczyć pół godziny czemu jego dysk ma mniejszą pojemność niż pisze na opakowaniu. Kwestia podziału. Jakbyś chciał cofnąć ten "bug" to trzeba by się w czasie przenieść paręnaście ładnych lat temu, tylko że wtedy ludzie mający do czynienia z komputerami wiedzieli na ich temat coś więcej, niż na ilu płytach jest system i jakie są w nim tapety, i nie było takich problemów ;)

Bez urazy oczywiście - tylko zwracam uwagę na to że mechanik nie powinien zabierać się za przeszczep serca itp. :wink:

Oprócz czysto marketingowego posunięcia warto też zwrócić uwagę na inny aspekt tej zmiany.
Warto zwrócić uwagę, że tak naprawdę dopiero teraz wszystko jest poprawnie. Skrót GB to 10^9 bajtów i tak właśnie teraz Snow Leo liczy. Dawniej za skrót GB podstawiano Gibibajty, które poprawnie należy oznaczać skrótem GiB, co oznacza 2^30 bajtów.
Warto radzić innym kolegom poczytanie o jednostkach jeżeli samemu się o nich poczytało, kolego :)

#131 klub13

klub13
  • 18 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 13:23

liroyek wydaje mi się że to co innego niż iSpot.... a przynajmniej mam nadzieję..... nawet nie chcę głośno mówić , ale powiem: czyżby szykował nam się polski Apple Online Store ? to byłoby coś ! poczekamy zobaczymy....

#132 darekmil

darekmil
  • 757 postów
  • SkądWarszawa PL

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:06

darekmil - 29$ też jest wg ciebie kwotą brutto? czemu w takim razie doliczają podatek do zamówienia przy zamawianiu?

Pisałem o Euro - przecież jesteśmy w Unii.
Wiesz, po prostu niektóre tłumaczenia polskich cen zawarte w postach każą sugerować, że polscy dystrybutorzy żeby nam cokolwiek sprzedać, zaopatrują się np. w niemieckich sklepach ;)

Różnica w cenie za upgrade 29Euro vs 129PLN może nie jest drastyczna, ale liczy się fakt, że nadal jesteśmy najdroższym krajem chyba na świecie jeśli chodzi o makowe produkty.

#133 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:09

A nikt nie skomentuje tego opisu SLeo?

Szybsza, bardziej niezawodna instalacja
(...) A zarazem uczynił go pełniejszym i bardziej niezawodnym.2 Każdy program sprawdzany jest na przykład pod kątem kompatybilności a wszystkie niezgodne aplikacje są od razu wykluczane(...)

Apple - Mac OS X Snow Leopard - Udoskonalony interfejs uĹźytkownika

Takie niby nic ale okazuje sie, ze nie wszystko udalo sie im zrobic po nowemu. Pytanie więc ile jest truth 64bit - czyżby to nadal pieśń przyszlosci.

(...) System Mac OS X jest pod wieloma względami przygotowany do przetwarzania 64-bitowego. Twórcy Snow Leopard poszli jednak krok dalej, zapisując niemal wszystkie programy w kodzie 64-bitowym i umożliwiając systemowi korzystanie z ogromnej pamięci operacyjnej. Teraz system Mac OS X jest jeszcze szybszy, bezpieczniejszy, a także w pełni przygotowany na przyszłe innowacje. (...)

Te "Przyszłe innowacje" oznacza m.in., że to na pewno krok na przód szczególnie obiecujące Grand Central Dispatch.
ale to nadal przyszłość, pewnie kiedy programiści i duże firmy np Adobe zaczną się z tym zmagać powstanie mnóstwo poprawek i kolejnych wersji, które będą poprawnie i realnie działać szybciej i multicor'owo.

Rzecz polega na tym, że system jest ale nie do końca 64 Bit, programów na niego jeszcze nie ma, programiści zaczną od uczenia się i zwykłych tricków ze wspomnianym Grand Central Dispatch, a do tego nie wszystko działa 64 bit więc nie wiadomo co tak naprawdę będzie działać 64 bit.

Z tych powodów pewnie nadal mamy Kolejną wersję OS X, a nie OS XI truth 64Bit jak na XXI w przystało.
Marudzę bo tak naprawdę bardzo chciałbym mieć truth 64 bit do pracy, a jak widzę to dopiero przyszły rok i to na wersję połowiczne a dopiero może jakiś 2013 to może prawdziwe wydajny warsztat 64 bit z działającym systemem i oprogramowaniem do profesjonalnych zastosowań tego systemu. Wcześniej należy oczekiwać głownie problemów wieku dziecięcego.

Czy ktoś z was ma doświadczenie programistyczne i potrafi ocenić autentyczną wartość i jakość Grand Central Dispatch?

#134 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:29

Warto radzić innym kolegom poczytanie o jednostkach jeżeli samemu się o nich poczytało, kolego :)

przecież napisałem... :wink:

#135 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:52

A ja mam pytanie jak zapłacić w Apple Store te 29$ jeżeli konto mam w złotówkach ?

#136 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 25 sierpnia 2009 - 14:54

A ja mam pytanie jak zapłacić w Apple Store te 29$ jeżeli konto mam w złotówkach ?

Kartą kredytową najlepiej :) możesz też z polskiego konta spróbować wysłać, ale dochodzi Ci do tego wysoka opłata za przelew i przewalutowanie w dniu przelewu ;)

#137 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 25 sierpnia 2009 - 15:02

hmm system po złożeniu zamówienia pyta mnie o podanie danych ale nie mogę podać tam danych z USA bo przecież mieszkam w Polsce kurde 1 raz z Apple Store...

#138 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 15:15

hmm system po złożeniu zamówienia pyta mnie o podanie danych ale nie mogę podać tam danych z USA bo przecież mieszkam w Polsce kurde 1 raz z Apple Store...

Za ten update za $9 płacili PayPalem, a szczerze mówiąc to nie sprawdzałem czy apple.com ma wysyłkę za granicę (z UK i krajów UE, wiem, że tak).

btw. chcesz z US zamawiać Snow Leo do PL?

#139 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 25 sierpnia 2009 - 15:48

no tak jest niedoczytac do konca i sie lapac za Apple Store, poczekam do 28 sierpnia i kupie za 129 zl :)

#140 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 15:58

no tak jest niedoczytac do konca i sie lapac za Apple Store, poczekam do 28 sierpnia i kupie za 129 zl :)

Szybciej z US i tak by nie przyszła paczka, a i nawet jakby było tanie to i pewnie niewiele - bo skoro jesteś w PL to nie wiem dlaczego chciales z US go zamawiać.

#141 Octave007

Octave007
  • 107 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:15

ok Wlasnie kupilem Snow Leopard w przed-sprzedazy cena w UK to 25 funtow..... :) pewnie w srode go dostane.... ale to dobrze bo mam czas zeby zgrac wszystkie moje dane z kompa.... a troche tego jest.. :) zastanawia mnie jedna kwestia co z licencjami i kompatybilnoscia zakupionch programow ktore mam zainstalowane na Leo? chodzi mi o TRAKTOR PRO???? :)

#142 daniel87

daniel87
  • 53 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:20

no wlasnie! jak juz bedziesz mial Snow Leo to daj znac, czy Traktor Pro/Scratch Pro działa jak nalezy, bo dla mnie to rowniez bardzo wazne :) Pozdrawiam

#143 Octave007

Octave007
  • 107 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:20

ok znalazlem cos takiego dla osob zainteresowanych compatybilnosci TRACTORA PRO.
Traktor Scratch Pro & Snowleopard (10.6) - NI User Forums
ogolnie TRakor dziala na Snoe Leo ale sa problemy z aktywacja licencji... :)

#144 daniel87

daniel87
  • 53 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:28

no to ladnie... bedzie Snow Leo i demo Scratch Pro :P zapewne bedzie to szybko naprawione, ale poki co nie bede ryzykowal ;) dzieki za info.

#145 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:41

a jaka forme ma ten upgrade za 29$/129zł? pobiera się to czy przysyłaja na wskazany adres ?

#146 Octave007

Octave007
  • 107 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 16:50

mi wysla plyte dvd z Snow Leo... na wskazany adres...:)

#147 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:28

W sumie wiecej by zarobili bezposrednio od ludzi w formie platnej aktualizacji z SU albo aplikacja co pobiera i wypala plyte. Platne paypalem/karta kredytowa i nie trzeba by bylo kosztow na wypalanie plytek (bo kupujacy sam by to zrobil), opakowania, druk instrukcji, przesylki itp. A tak to... juz zamowilem plytke. Chociaz z drugiej strony - mamy kryzys a tak nakrecaja koniunkture firmom kurierskim, drukarni itp. itd. :)

#148 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:31

Można się spodziewać, że kupiony we wrześniu REFURBISHED Mac będzie miał na dysku SL ew. dołączoną płytę-upgrade?

#149 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:46

Ciekawe w jaki sposób w PL będzie można kupić Snow Leoprarda

#150 chmielowy

chmielowy
  • 123 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 17:51

mnie zastanawia kwestia poruszona kilka stron wstecz. na czym polega upgrade dla posiadaczy Leo (nie tych z nowymi komuterami). jakiś kwitek, pudełko Leoparda czy co mam okazać żeby kupić Snowa za 29$ (129 zł). Napisałem do jednego z iSpotów, co mam mieć ze sobą gdy przyjdę kupić Snowa. Dostałem odpowiedź, że nic, oni nie muszą wiedzieć czy mam go zainstalowanego czy nie, ten Snow wymaga zainstalowanego Leoparda na komputerze. Cytuję: "Wersja w sprzedaży jaka pojawi się w piątek będzie wymagała do zainstalowania już Leoparda na komputerze. Podczas zakupu nie sprawdzamy czy ma Pan ten system u siebie czy nie" Powiedzcie mi zatem czy jest możliwe zainstalowanie Snow Leoparda od zera, czy będę musiał najpierw zainstalować Leo żeby potem zupgradować na Snow Leo (mówię o przyszłości, gdybym chciał oczyścić komputer i zainstalować goły system od zera).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych