Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Handel piratami na Allegro - moja walka

• Zamknięty Temat jest zamknięty
341 odpowiedzi w tym temacie

#101 Grzeczny

Grzeczny
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 10:07

Brawo To bardzo cenna akcja. Mam tylko małą uwagę. Póki co Apple uważa jailbreak za nielegalny. Tobie to jakoś nie przeszkadza... A co będzie jeśli inny kapuś uzna, że Apple przesadza w sprawie zapłaty za QuickTime Pro? Albo jakiś gorliwy ormowiec dojdzie do wniosku, że powinniśmy płacić za wszystko z wyjątkiem Pages? W szukaniu pokrętnych uzasadnień dla swoich działań (walczysz przecie o Twoje pieniądze), ludzka hipokryzja nie ma zaiste granic.

#102 silent neuf

silent neuf
  • 183 postów
  • SkądWarszawa / Yelonky

Napisano 24 sierpnia 2009 - 10:09

Cześć Emporio

Jestem za bo sami wydajemy aplikacje ..
może lepiej zgłosić to do:
Business Software Alliance
bedzie szybsza reakcja , albo bynajmniej pomogą w interwencji

w 100 % popieram

#103 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 10:25

To bardzo cenna akcja. Mam tylko małą uwagę. Póki co Apple uważa jailbreak za nielegalny. Tobie to jakoś nie przeszkadza...

Jailbreak jest złamaniem licencji którą zaakceptowaliśmy kupując i korzystając z produktu jakim jest iPhone. Tu powstaje jednak konflikt pomiędzy Apple, a właścicielem sprzętu (kupującym). Poszkodowany (Apple) może więc wytaczać sprawy z powództwa cywilnego. To co mi się nie podoba i z czym walczę jest przestępstwem ściganym z urzędu.

A co będzie jeśli inny kapuś uzna, że Apple przesadza w sprawie zapłaty za QuickTime Pro? Albo jakiś gorliwy ormowiec dojdzie do wniosku, że powinniśmy płacić za wszystko z wyjątkiem Pages?

Coś już się chyba zamotałeś :) O czym Ty w ogóle piszesz?

W szukaniu pokrętnych uzasadnień dla swoich działań (walczysz przecie o Twoje pieniądze), ludzka hipokryzja nie ma zaiste granic.

Ale tak było, jest i będzie. Gdybyś widział, że biją kogoś na ulicy jaka byłaby szansa, że zadzwonisz na policję? Nawet niech będzie to 80% (chociaż pewnie kilka razy mniej). A jeśli chodziłoby o Ciebie to jestem przekonany na 100%, że byś walczył, dzwonił na policję i chodził po sądach. Taka nasza ludzka natura.

[url=http://www.bsa.org/country.aspx?sc_lang=pl-PL]Business Software Alliance[/url]

O kurcze, lecę dzwonić :)

---- Dodano 24-08-2009 o godzinie 11:34 ----

[url=http://www.bsa.org/country.aspx?sc_lang=pl-PL]Business Software Alliance[/url]

Dzwoniłem do BSA w Polsce. Apple jest członkiem BSA, więc są w stanie zająć tymi procederami. Mam przesłać linki do aukcji na maila do działu prawnego. Wątpię w ich działania, ale nic nie zaszkodzi spróbować.

#104 kleskus

kleskus
  • 821 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 10:42

Próbuj i relacjonuj na bieżąco :)

#105 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 11:01

Witam,
Chcę zabrac głos jako osoba która oferuje swoje usługi na allegro o których poniekąd jest mowa.Pragnę odrazu zaznaczyć iż nie oferuje pirackiego oporgramowania na moich aukcjach i go nie wgrywam.Jedyne do czego można się tak naprawdę przyczepić to to iż moje aukcje są nie w tych kategoriach w których powinny być.Pozatym również oferują usługę a nie samo oprogramowanie lub też płytki z programami itp.Żeby nie być gołosłownym zamieszczam linki do moich aukcji których nie wykasowałem ani nie zmieniłem opisu z racji tego iż nie mam poco gdyż tak jak jeszcze raz to powiem nie oferują pirackiego oprogramowania:
Jailbreak Simlock iPhone 3,0,1 Wawa [2g/3g/3gs] (720570395) - Aukcje internetowe Allegro
Profesjonalny serwis jailbreak navi iPhone 3G/3GS (720570930) - Aukcje internetowe Allegro
Jestem jak najbardziej za tym aby tępić piractwo i również popieram tą akcje aczkolwiek sądzę że nie można wrzucać wszystkich do jednego worka i nazywać ich oszustami złodziejami itp.
Napisałem do kolegi emporio armani maila w celu wyjaśnienia oco chodzi ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.

#106 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 11:08

bo takie aukcje sa ok, tutaj w temacie jest mowa o aukcjach gdzie ktos razem z jb wgrywa tony pirackiego oprogramowania

#107 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 11:10

ale Pan emporio armani również do mnie wysłał maila iż moje aukcje będą zgłoszone na policje i dlatego pozowliłem sobie zabrać głos w tym wątku i chciałbym wyjasnienie czemu chce zgłosić moje aukcje.

#108 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 11:14

byc moze wysylal z automatu wszedzie tam gdzie w opisie pojawilo sie slowo nawigacja ;)

#109 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 11:15

Mam nadzieję iż zaraz rozwieje moje wątpliwości czy to tu na forum czy też na mojego maila.

#110 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 11:42

Mam nadzieję iż zaraz rozwieje moje wątpliwości czy to tu na forum czy też na mojego maila.

Na akcji widnieje:

Oferuję również wgrania najnowszego oprogramowania 3.0.1 i innych aplikacji które by Państwu pozwoliły na pełne korzystanie z możliwości iPhonów czyli aplikacji umożliwiających:
- Nawigacje(iDa lub Navigon,bez internetu z komendami w języku polskim)

Więc sprawa raczej jasna. Z resztą dość częstą praktyką jest nie pisanie wprost o wgrywaniu gier i programów, a zamieszczanie screenów z najpopularniejszych gier z App Store. Ja już nie mam możliwości przesłuchania osób które kupiły taką usługę i dowiedzenia się czy wgrane zostały te aplikacje czy też nie, ale policja ma.

#111 adamch

adamch
  • 497 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 11:49

Siema,
no wiec poszedlem na calosc i chyba jutro sie umowie z jednym mistrzem z krakowa ktory oferuje wgranie mi wszystkiego za 35 zł :D ciekaw jestem, ponoc tez nawigon w pakiecie ^^. Czyli robi to 10 razy taniej niz powinien :).
Wczoraj w nocy i dzis rano przegladalem duzo ofert tych ludzi na allegro, i musze powiedziec, ze znalazlem tez o dziwo pare ofert, do ktorych nie ma zastrzezen. Nie wiem czemu piszecie ze wszyscy sa źli, jak juz ktos powiedzial nie ma co wrzucac wszystkich do 1 worka. Wpisalem "iPhone jailbreak" w wyszukiwarke i:

maniek13-91 Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro zakladajac ze rzeczywiscie 10$ jest wliczone w cene to jest ok
Qbuch_2008 Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro nie widze nic zlego w jego aukcjach (moze poza ceną do engocjacji co na allegro jest nielegalne)
xjanq Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro ten koleś też jest ok
mariuszrudek Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro tez ok
kaem-gsm Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro koles pisze ze iphony robi 10 lat :P ale poza tym jest ok
www_PDAserwis_pl Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro wszystko wydaje się legal

Nie wiem, moze czegos nie widze, moze jak sie u nich kupi to wgraja tez piraty, ale ja nic zlego w ich opisahc nie wiedze? Moze jestem slepy :P

I chce zaznczyc ze nie to że ich bronie albo mam ukryty interes czy umowe z nimi czy coś tylko po prostu, tak z przyzwoitości :P przejzalem wiele ofert, i te wydają mi sie spoczko.

---- Dodano 24-08-2009 o godzinie 12:52 ----

Więc sprawa raczej jasna. Z resztą dość częstą praktyką jest nie pisanie wprost o wgrywaniu gier i programów, a zamieszczanie screenów z najpopularniejszych gier z App Store.

Ej no dobra, no ale to nie przestepstwo? Wiara ktora prowadzi serwisy GSM tez ma na ultokach czy stronach www zdjecia iphonow czy google phonow a naprawiaja tez stare nokie :D

#112 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 11:54

owszem jest tak napisane i nie ma w tym nic nielegalnego gdyż: iDa jest to prgram który ma 7 dni wersji testowej więc wgranie jej do iPhone'a nie jest łamaniem praw licencyjnych. A co do Navigona oczywiście powinnienm uściślić że klient go kupuje i pomaam mu go wgrać a nie wgrywam go ze swoich zasobów.Jeszcze raz apeluje nie wrzucaj prosze wszytskich do jednego worka gdyż nie jest to miłe.Zaraz naniosę poprawkę na aukcję aby nie było żadnych wątpliowści. Koledze admach dziękuje za poparcie iż nie ma w mojej aukcji nic co byłoby nielelgalne.

#113 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 24 sierpnia 2009 - 11:54

Ja już nie mam możliwości przesłuchania osób które kupiły taką usługę i dowiedzenia się czy wgrane zostały te aplikacje czy też nie, ale policja ma.

Mam wrażenie, że dziura ozonowa w Polsce jest większa niż przypuszczano. Słońce jak widać grzeje w główkę. Bawisz się w Chucka Norris'a? Chciałoby się przesłuchać... oj by się chciało.

Jakoś w swojej nieskończonej odwadze... zabrakło Ci jej aby skomentować w pełni ów wpis:

To bardzo cenna akcja. Mam tylko małą uwagę. Póki co Apple uważa jailbreak za nielegalny. Tobie to jakoś nie przeszkadza... A co będzie jeśli inny kapuś uzna, że Apple przesadza w sprawie zapłaty za QuickTime Pro? Albo jakiś gorliwy ormowiec dojdzie do wniosku, że powinniśmy płacić za wszystko z wyjątkiem Pages?
W szukaniu pokrętnych uzasadnień dla swoich działań (walczysz przecie o Twoje pieniądze), ludzka hipokryzja nie ma zaiste granic.

Oczywiście również nie odniosłeś się do tego wpisu:

Akcja ok (choć to trochę jak dla mnie nadgorliwe - ale może Steve się dowie i przyśle koledze złote jabłko za obywatelską postawę :) - polecam artykuł w sobotnim Dzienniku, w dodatku Magazyn), ale ja proponuje autorowi wątku, skoro już tak bardzo chce walczyć o prawa autorskie itp., by zmienił swój nick, który jest jawnym nadużyciem i publicznym wykorzystaniem i posługiwaniem się zarezerwowaną nazwą marki - nie sądzę by autor wątku miał zgodę od Armaniego na wykorzystywanie publicznie jego znaku towarowego.

Z mojej strony, życzę aby "mundurowi" dobrali się do większości iPhone'ów z Jailbreak'iem i okazałoby się jak nieskalana jest społeczność Apple. Wtedy pewnie trzy osoby zostałyby aby pisać na tym forum, bo reszta znalazłaby się "na dołku".

#114 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 12:03

ok w tym momencie nie ma już w moich aukcjach do czego się przyczepić ani nikt nie ma wątpliwości co będzie miał wgrane.W sumie dziękuje za wskazanie i poruszenie tego iż dzięki temu mogłem się z opisu pozbyć drażliwych informacji które mogły wzbudzać wątpliwości. Pozdrawiam

#115 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 12:43

śledziłem wątek od pierwszego postu. Tak jak zgadzam się z akcją tępiąca handlarzy piratami za przyzwoleniem Allegro, tak kompletnie przestałem popierać niejakiego Emporio Armani. Kolega chyba załapał się albo na okres upałów we Włoszech, w Polsce albo ostatnich w Hiszpanii. Nie wiem czy kolega wie, że w polskim prawie jest zasada domniemania niewinności. Mi się wydaje że kolega zapomniał kompletnie o tym. Samo zamieszczenie obrazków iphona z wgranymi aplikacjami do nawigacji miałoby być już zaczątkiem do wysłania na Policje? Przecież to jest głupota do potęgi N. Równie dobrze można domniemać, że kolega Emporio Armani celowo przybrał nick aby na tym zarobić i zyskać rozgłos kosztem innej marki, lub o zgrozo, że pracuje dla jakiejś mafii która najpierw wykosi konkurencję na Allegro a później zdominuje rynek. Do tego jeszcze nasuwa mi się pomysł, że może kolega Emporio Armani zamierza zbierać haracze od mniej lub bardziej świadomych "serwisików" za niezgłaszanie spraw na Policję? Zastosowałem dokładnie ten sam głupi sposób snucia insynuacji jaki zastosował kolega pseudo "Emporio Armani". Jak już napisałem w samej akcji (z wyjątkami) widzę sens, ale forma jaką ta akcja przyjęła (przynajmniej z tego co kolega pisze) jest nieakceptowalna. Mówię o generalizowaniu i wrzucaniu wszystkich do jednego kosza za np. sam tylko obrazek nagranej aplikacji. Czy jeżeli kupuję np. nowy model samochodu z reklamy gdzie w tle jest np. jakiś sklep mam prawo skarżyć firmę że sprzedała mi tylko to co opisała (samochód) bez sklepu który był w tle reklamy?? p.s. Nie jestem pracownikiem żadnej z firm. Nie oferuję żadnych usług na allegro. Lubię zdrowo-rozsądkowe pojeście do spraw. Przeginanie w dobrą jak i złą stronę jest niedobre.

#116 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 12:50

tab0reqq to jest chyba najbardziej wywazone stanowisko jakie tu przeczytalem..

#117 gro

gro
  • 36 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 12:59

Też jestem twórcą oprogramowania, ale ludzie nie popadajmy ze skrajności w skrajność - nie wszyscy sprzedawcy z allegro pojawiający się pod hasłem "jailbreak" instalują pirackie oprogramowanie - a screenshoty, podejrzewam, że są tam m.in. po to, aby przyciągnąć klientów. Oczywiście, że są osoby handlujące, ale dlaczego wszystkich wrzucać do jednego worka to nie wiem. Żeby rozwiać wątpliwości - nie handluje na allegro, nie mam już jailbreak`a.

#118 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 24 sierpnia 2009 - 13:07

prawdopodobnie sluszna inicjatywa ale to mnie bawi

Jailbreak służy do modyfikowania iPhone (co narusza licencje apple, a nie polskie prawo)

Samo oferowanie instalowania JB. jest fair, bo i tak jak mówisz wgranie JB to jakaś tam umiejętność.

A co ma policja do jailbreak'a? To nie jest przestępstwo, a złamanie licencji, więc jeśli sprawa to tylko z powództwa cywilnego

no i de facto autor sam popelnil przestepstwo kupujac programy itd o ile nie jest przedstawicielem organow scigania

#119 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2009 - 13:08

tab0reqq to jest chyba najbardziej wywazone stanowisko jakie tu przeczytalem..

Nie ukrywam, że zainspirował mnie pseudo "Emporio Armani". Poszedłem o krok dalej. Tylko, że ja nikogo nie pozywam do sądu, nie zgłaszam na policję i nie osądzam.

Zasada jaką stosuje pseudo "Emporio Armani" jest iście stalinowska. Dajcie mi podejrzanego a paragraf się znajdzie. Uważam to za niesprawiedliwe. Kolego pseudo "Emporio Armani" szanuję to że jesteś developerem i dbasz o swoje nie przebierając w środkach. Mimo wszystko nieśmiało życzę Ci abyś trafił na firmę która nie sprzedaje piratów, nie instaluje ich. Nieśmiało życzę Ci abyś właśnie takiej firmie zabrał cenny czas. Abyś zmarnował jej czas przez stawianie się w sądzie i na policji. Na koniec nieśmiało życzę Ci tego, aby ta firma równie gorliwie jak ty to robisz, podliczyła czas jaki zmarnowała przez Ciebie i wystosowała pozew o odszkodowanie.

Nikt mi nie powie chyba że to niezgodne z prawem? Przecież w tym czasie jakiś klient mógł przyjść :-)

Od miecza wojujesz kolego i od miecza możesz zginąć - pamiętaj o tym w swojej krucjacie ;-)
Niestety ale nie mogłem powstrzymać się od bycia równie zawziętym wojownikiem o sprawiedliwość jak założyciel tematu. Jego krystaliczność i brak skrupułów był dla mnie wzorem podczas pisania tego posta. Nieugiętość i surowość w ferowaniu wyroków będzie światłem dla moich dalszych działań w życiu. Stanę się lepszym obywatelem. Hip hip hurra.

Nie żyje wódz! Niech żyje rewolucja! "Niech żyje nam Towarzysz Stalin, co usta słodsze ma od malin [... itd ...] "

#120 stasiak24

stasiak24
  • 19 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 13:11

Nie ukrywam, że zainspirował mnie pseudo "Emporio Armani". Poszedłem o krok dalej. Tylko, że ja nikogo nie pozywam do sądu, nie zgłaszam na policję i nie osądzam.

Zasada jaką stosuje pseudo "Emporio Armani" jest iście stalinowska. Dajcie mi podejrzanego a paragraf się znajdzie. Uważam to za niesprawiedliwe. Kolego pseudo "Emporio Armani" szanuję to że jesteś developerem i dbasz o swoje nie przebierając w środkach. Mimo wszystko nieśmiało życzę Ci abyś trafił na firmę która nie sprzedaje piratów, nie instaluje ich. Życzę Ci abyś właśnie takiej firmie zabrał cenny czas. Abyś zmarnował jej czas przez stawianie się w sądzie i na policji. Na koniec życzę Ci tego, aby ta firma równie gorliwie jak ty to robisz, podliczyła czas jaki zmarnowała przez Ciebie i wystosowała pozew o odszkodowanie.

Nikt mi nie powie chyba że to niezgodne z prawem? Przecież w tym czasie jakiś klient mógł przyjść :-)

Od miecza wojujesz kolego i od miecza możesz zginąć - pamiętaj o tym w swojej krucjacie ;-)

AMEN

#121 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 24 sierpnia 2009 - 13:21

Zgadzam się co do nadużycia nicka przez "Emporio Armani", tak samo jak nie życzę sobie, żeby ktoś*podpisywał sie czy zakładał sobie np. konto na NK z moim imieniem i nazwiskiem czy nazwą mojej firmy..
Sama akcja jednak mi się*podoba - nie wierzę w uczciwość "firm" proponujących na Allegro jailbreakowanie iPhona i wgranie oprogramowania, kiedy wypisują otwarcie, że np. za 120 zł dostanę odblokowany telefon i 4gb aplikacji w tym n.im Navigon. (http://allegro.pl/it...k_wroclaw.html). Sama nawigacja kosztuje circa 50E czyli koło 205 zł. W opisie nie ma innych informacji na temat dodatkowej opłaty za oprogramowanie - vide zakupy w iTunes Store.
Jeśli nie jest to piractwo, to co?

PS. Jailbreaka nie mam i nie planuję ;)

#122 xxxxmarekxxxx

xxxxmarekxxxx
  • 220 postów
  • SkądLipnica Mała

Napisano 24 sierpnia 2009 - 13:32

zgłoście
KRAKÓW iPhone 2G/3G SIMLOCK NAWIGACJA JAILBREAK!! (714935202) - Aukcje internetowe Allegro

---- Dodano 24-08-2009 o godzinie 14:33 ----
PEŁNA POMOC TECHNICZNA/JAILBREAK NAVI IPHONE WAW (710658826) - Aukcje internetowe Allegro

---- Dodano 24-08-2009 o godzinie 14:33 ----
iPhone SOFT 3.01 2g 3g 3gs USŁUGA SERWIS Wrocław (711620965) - Aukcje internetowe Allegro

#123 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpnia 2009 - 13:58

Co można zrobić zatrzymanemu gówniarzowi ? Jeśli złapią go z TT za $ 140 i poza postępowaniem karnym będzie musiał bulnąć 3 x 420 zł..No to już coś..Ale nikt się takimi ludźmi nie będzie zajmował. Pionków nikt nie rusza, BSA ze swoimi czarnymi workami zagląda raczej w oczy wielkim instytucjom, firmom graficznym i reklamowym, gdzie wartość oprogramowania sięga tysięcy dolarów. Za 5 aplikacjami za 5 dolarów nikt się nie ruszy

#124 bajej

bajej
  • 360 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 14:09

TheHX, a zdziwlbys sie, znajomy kupił taki soft na płytce dvd na allegro i została mu wytoczona sprawa w sądzie (ktora skonczyla sie upomnieniem) ale mimo wszystko nie można czuć sie pewnym ze nic mu nie zrobią.

#125 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 14:24

Cześć Emporio

Jestem za bo sami wydajemy aplikacje ..
Business Software Alliance

w 100 % popieram

a bsa nie zajmuje się kontrolowaniem przedsiębiorstw?

---- Dodano 24-08-2009 o godzinie 14:44 ----

TheHX, a zdziwlbys sie, znajomy kupił taki soft na płytce dvd na allegro i została mu wytoczona sprawa w sądzie (ktora skonczyla sie upomnieniem) ale mimo wszystko nie można czuć sie pewnym ze nic mu nie zrobią.

wszystko zależy od Sędziego. Trafi się taki ostrzejszy i ... :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych