Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Handel piratami na Allegro - moja walka

• This topic is locked This topic is locked
341 replies to this topic

#26 Goku

Goku
  • 1586 posts
  • SkądGorlice

Posted 23 August 2009 - 18:36

Sam niewiele zdzialasz :)
Świata nie zmienisz ..

widać że zdziałał. niektórzy już zaczeli kasować aukcje.

Za pare dni kiedy sprawa ucichnie wszystkie aukcje wrócą na allegro:):)

#27 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 23 August 2009 - 18:41

Świata nie zmienisz ..

widać że zdziałał. niektórzy już zaczeli kasować aukcje.

#28 Buebaka

Buebaka
  • 586 posts

Posted 23 August 2009 - 18:43

Zdziała wiele - jak sprawi, że z Allegro zniknie choćby 1 oszust to będą należały mu się podziękowania. Nie wiem czemu, ale jesteście wszyscy nauczeni, że "samemu" to nic nie można. Jednak potem potraficie zrobić sobie niechciane dziecko, upić się do nieprzytomności czy się z kimś pobić. Ludzie myślą że nic nie mogą zdziałać jak trzeba ruszyć dupę, a jak trzeba się przymknąć to robią za pięciu ;-) Niech każdy z Was poświęci 3 minuty na znalezienie jakiegoś rzezimieszka na allegro i zgłoszenie go - już będzie zdziałane dużo. Cześć !

#29 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 posts

Posted 23 August 2009 - 18:54

Za pare dni kiedy sprawa ucichnie wszystkie aukcje wrócą na allegro:):)

Ale ja już przestałem zgłaszać to tylko do Allegro, więc za kilka dni to oni dostaną wezwania na policję i raczej im się odechce jak będą płakać przed sądem i płacić kary.

---- Dodano 23-08-2009 o godzinie 20:03 ----

Świata nie zmienisz ..

A ja wierzę, że zmienię. Sporo aukcji już zniknęło, dostałem dużo "płaczących" maili. Aukcje autoryzowanego serwisu "najlepsze darmowe gry iClinic" też zniknęły.

#30 Goku

Goku
  • 1586 posts
  • SkądGorlice

Posted 23 August 2009 - 19:07

Ale ja już przestałem zgłaszać to tylko do Allegro, więc za kilka dni to oni dostaną wezwania na policję i raczej im się odechce jak będą płakać przed sądem i płacić kary.

Znając polskie władze wątpie w taki obrót sprawy:):)

Zgodnie z polskim prawem ściągnięte pliki posiadające prawa
autorskie można przechowywać na dysku przez 24h. Jeśli chcesz pobrać
pliki musisz po 24h (od momentu pobrania ich na dysk) skasować je ze swojego komputera.

W roli ścisłości: Popieram Cie jednak uważam walke z piractwem za walke z wiatrakami

#31 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 posts

Posted 23 August 2009 - 19:16

Znając polskie władze wątpie w taki obrót sprawy:):)

A znasz działanie polskich władz z autopsji czy filmów? :) Bo ja i z tej i z tej. I wiem, że będę się bujał po sądach, ale te osoby nie będą już kraść.

#32 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 23 August 2009 - 19:20

Emporio: Popieram. Sam jak widzę takie aukcje to zgłaszam do allegro. Chociaż, jak piszesz - skutek tego zwykle jest mizerny, może Twoja akcja przyniesie jakiś skutek.

#33 michael.belfast

michael.belfast
  • 203 posts
  • SkądNY /Belfast/ W-wa

Posted 23 August 2009 - 19:20

Ja tez jestem za walka z piratami w 100% chociaz z samych opisow aukcji nie wynika nic, co mogloby narazic te osoby na jakakolwiek odpowiedzialnosc. Chociaz jezeli ci sie uda udowodnic ze te osoby dokonuja Jailbreak-a co firma Apple uznala za lamanie ich praw autorskich to moze te osoby poniosa jakas kare natomiast co do programow to juz sprawa wydaje sie troche prostsza bo dostajesz z nimi plyte i instrukcje jak je zainstalowac, chyba ze dostajesz oryginalne oprogaramowanie kupione przez nich i teraz to twoja rola polega na jego zlamaniu i zainstalowaniu wg instrukcji ktora np znajduje sie na jakiejs stronie www a nie jest dostarczona bezposrednio razem z oprogarmowaniem. Ale brawo!!!!!

#34 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 posts

Posted 23 August 2009 - 19:30

chyba ze dostajesz oryginalne oprogaramowanie kupione przez nich i teraz to twoja rola polega na jego zlamaniu i zainstalowaniu wg instrukcji ktora np znajduje sie na jakiejs stronie www a nie jest dostarczona bezposrednio razem z oprogarmowaniem.
Ale brawo!!!!!

Sprzedawanie kupionych przez nich aplikacji XX osobom to także przestępstwo.

#35 Goku

Goku
  • 1586 posts
  • SkądGorlice

Posted 23 August 2009 - 19:38

Oferowanie odblokowania instalacji nielegalnych gier chyba nie jest przestępstwem Zapewne następnie pojawiające się aukcje będą opisywane tylko w ten sposob ;> i nic na to nie poradzisz

#36 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 posts

Posted 23 August 2009 - 19:39

Ja tez jestem za walka z piratami w 100% chociaz z samych opisow aukcji nie wynika nic, co mogloby narazic te osoby na jakakolwiek odpowiedzialnosc.

Większosc pisze że oferuje możliwosc odblokowania instalcji nielegealnych gier nie ich instalacje (w ten sposob nie lamią prawa)
Zapewne następnie pojawiające się aukcje będą opisywane tylko w ten sposob ;>

Ta, jasne:

[url=http://allegro.pl/item717597069_iphone_2g_3g_3gs_3_01_jailbreak_gry_navi_wroclaw.html]iPhone 2g 3g 3gs 3.01 JAILBREAK GRY NAVI WROC�AW (717597069) - Aukcje internetowe Allegro[/url]

Otrzymasz ode mnie 2 płyty DVD:
1) ponad 4GB programów i gier, które instalujesz na swoim iPhone !! m.in kultowa gra WORMS'y.
2) dwie różne automapy, NAVIGON i SYGIC (w tym jedna z polskim lektorem). Obie posiadają mapy całej EUROPY.

[url=http://allegro.pl/item711515359_iphone_3g_3gs_wymiana_szybki_szczecin_gry_simlock.html]iPhone 3G 3GS wymiana szybki Szczecin GRY SIMLOCK (711515359) - Aukcje internetowe Allegro[/url]

Cała mapa Europy 1.5GB w twoim iPhone, bez jakiegokolwiek pobierania danych z internetu.
Navigon. Jedna z najlepszych aplikacji która bez problemu zaprowadzi Cię do celu.
Aplikacja w języku angielskim. Posiada mapy Polski.

[url=http://allegro.pl/item720979810_iphone_nawigacja_odblokowanie_simlok_serwis_katowi.html]Iphone Nawigacja Odblokowanie Simlok Serwis KATOWI (720979810) - Aukcje internetowe Allegro[/url]

Chcesz zmienić swojego iPhona w Play Station - trafiłeś idealnie, mogę wgrać najnowsze gry.
UWAGA!!!! Nr 1 w polsce NAWIGACJA na iPhona z polskimi komendami głosowymi!!!!Mapy teleatlas - cała europa

ITD, ITD...

Większosc pisze że oferuje możliwosc odblokowania instalcji nielegealnych gier nie ich instalacje (w ten sposob nie lamią prawa)
Zapewne następnie pojawiające się aukcje będą opisywane tylko w ten sposob ;>

Ale kiedy wylicytuję ich aukcję i poproszę o wysłanie programu do domu - zrobią to. A gdy się z nimi spotkam - wgrają mi programy.

#37 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 23 August 2009 - 20:03

Dobrze! Brawo! O to chodzi. Przecież to zwykła kradzież, ktoś kupuje nawigona albo nfs i sprzedaje go potem... chore... Czemu windowsa nie sprzedają? A moze by akcje przeprowadzic? Zaczac kupowac u nich na allegro i jak przysla płyty to wszystko na policje dac? Takie pospolite ruszenie :-)... Kazdy z nas kupi 1 i sie koszty rozłożą... Nie chce pytac ile ty kupiles tego Armani, ale pewnie troche kosztow poniosles ;-)... Wszystko dla dobra Apple :). A w ogole to z jakiego miasta kupowales? Bo moze by sie podzielic? Kazdy z innego by kupil i jechane?

#38 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2009 - 20:04

Oni nie kupują - oni pobierają za darmo i instalują ludziom za pieniądze...

#39 home theatre

home theatre
  • 91 posts

Posted 23 August 2009 - 20:06

nie zrozumiałem chyba...

Możliwe, Krzysiek....postaram się jaśniej wytłumaczyć.

Ke? Przecież płacą za to, więc jakich darmowych? Płacą złodziejowi, a nie autorowi.

Ke :D Moge łopatologicznie....
Samo oferowanie instalowania JB. jest fair, bo i tak jak mówisz wgranie JB to jakaś tam umiejętność. JB daje możliwości którymi nas jeszcze Apple nie uraczył. A po za tym JB stale przyczynia się do rozwoju IP.

Niestety w wiekszości przypadków, ludzie biąrą udział w aukcji przede wszystkim kuszeni ofertą "Iphone albo JB + DARMOWE gry, mapy, dzwonki, tapety, aplikacje, wszystko to za FREE", a to juz jest tępe złodziejstwo. Bo oprócz oferowania usługi kusi się ofertą nielegalnego często drogiego softu.
Łatwo zatem wywnioskować że analogicznie mógłbym zaoferować np. naprawę rozrządu a jako zakąskę zaproponować gratisowe kołpaki które wczoraj ukradłem na parkingu. Jeżeli to jest dla kogoś ok i porównuje takie zachowania do zwykłej usługi......dla mnie to mylenie pojęć

.i prosze mi nie ke-kować ? :D

Ps. Też zgłosiłem 6 aukcji...w grupie siła :)

#40 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 posts

Posted 23 August 2009 - 20:20

Nie chce pytac ile ty kupiles tego Armani, ale pewnie troche kosztow poniosles ;-)... Wszystko dla dobra Apple :)

Nie dla dobra Apple, a developerów, którym sam jestem.

A w ogole to z jakiego miasta kupowales? Bo moze by sie podzielic? Kazdy z innego by kupil i jechane?

Kupowałem w Warszawie, Krakowie, Strzelcach Opolskich i kilku innych. Możecie robić tak jak ja. Na komisariacie siedzi się nie więcej jak 40-60 minut, na jedną sprzedaż, więc w miarę OK.

Samo oferowanie instalowania JB. jest fair, bo i tak jak mówisz wgranie JB to jakaś tam umiejętność. JB daje możliwości którymi nas jeszcze Apple nie uraczył. A po za tym JB stale przyczynia się do rozwoju IP.

Ale ja się nie czepiam JB.

Niestety w wiekszości przypadków, ludzie biąrą udział w aukcji przede wszystkim kuszeni ofertą "Iphone albo JB + DARMOWE gry, mapy, dzwonki, tapety, aplikacje, wszystko to za FREE", a to juz jest tępe złodziejstwo. Bo oprócz oferowania usługi kusi się ofertą nielegalnego często drogiego softu.

Nie do końca. W tytułach aukcji i treściach jest wiele pozycji, więc ja zainteresowany jedną uważam, że wybieram sobie to czym jestem zainteresowany i płacę tyle ile jest w "Kup Teraz". A to, że zostaję nabity w butelkę i dostaję piraty... to już mnie nie boli :)

#41 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 23 August 2009 - 20:23

Możliwe, Krzysiek....postaram się jaśniej wytłumaczyć.

Ke :D Moge łopatologicznie....

Łatwo zatem wywnioskować że analogicznie mógłbym zaoferować np. naprawę rozrządu a jako zakąskę zaproponować gratisowe kołpaki które wczoraj ukradłem na parkingu. Jeżeli to jest dla kogoś ok i porównuje takie zachowania do zwykłej usługi......dla mnie to mylenie pojęć

.i prosze mi nie ke-kować ? :D

Ps. Też zgłosiłem 6 aukcji...w grupie siła :)

przeciez to wiadomo od samego prawie początku wątku.

#42 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 23 August 2009 - 20:27

Nie dla dobra Apple, a developerów, którym sam jestem.

A to przepraszam :)

Możecie robić tak jak ja. Na komisariacie siedzi się nie więcej jak 40-60 minut, na jedną sprzedaż, więc w miarę OK.

To ci niezle musi zalezec... Jak np kupiles 3 to juz siedzisz 3 godziny na policji :roll: kobieta sie ciebie nie dopytuje co przeskrobales? :) Ja chyba 1 kupie, bo wiecej nie wysiedze...

Ale jednego nie rozumiem:

Kupowałem w Warszawie, Krakowie, Strzelcach Opolskich i kilku innych.

Nigdy szczególnie rozgarniety w szkole nie bylem, ale z Warszwy do Krakowa chyba troche jest??? To jak to mamy robic, jak ty robiles? Czy ci przysylali to na plytach dvd? Czy mailem? No bo chyba nie jezdziłeś specjalnie po polsce?!

#43 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 23 August 2009 - 20:33

Akcja bardzo fajna. Popieram takie dzialania (mimo ze nie mam czasu siedziec na posterunkach i skladac zeznania) ale aukcje allegro klikam do weryfikacji zawsze. Jedno mnie ciekawi, czy Twoja akcja z zamawianiem nie podchodzi pod przestepstwo paserstwa?

#44 mAsHER

mAsHER
  • 210 posts
  • SkądBytom

Posted 23 August 2009 - 20:33

Moim zdaniem dobra akcja , tylko znajac nasza polska "kochana" policje to skonczy sie na jakims upomnieniu albo grzywnie 100zł a zarobił dotychczas np 600zł wiec i tak bedzie sie cieszyc. Chca sciagac pirackie oprogramowanie , gry itd to niech sciagaja ich sprawa ale czerpanie z tego korzysci materialnych juz nie jest fajne. Mam nadzieje ze wam sie uda cos z tym zrobic chociaz 1 pokonacie to drugi rozpocznie.

#45 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 23 August 2009 - 20:49

Akcja bardzo fajna. Popieram takie dzialania (mimo ze nie mam czasu siedziec na posterunkach i skladac zeznania) ale aukcje allegro klikam do weryfikacji zawsze.
Jedno mnie ciekawi, czy Twoja akcja z zamawianiem nie podchodzi pod przestepstwo paserstwa?

jak BSA w firmie znajduje pirackie oprogramowanie to nie jest sądzone o paserstwo, tylko musi zapłacić za to oprogramowanie razy 3x czy 4x

#46 Emporio Armani

Emporio Armani
  • 32 posts

Posted 23 August 2009 - 20:55

To ci niezle musi zalezec... Jak np kupiles 3 to juz siedzisz 3 godziny na policji :roll: kobieta sie ciebie nie dopytuje co przeskrobales? :) Ja chyba 1 kupie, bo wiecej nie wysiedze...

Stary, jest niedziela - dzień który wiecznie się dłuży. Idziesz na posterunek i rozmawiasz z policjantami. To są też ludzie, można z nimi przy okazji ciekawie porozmawiać. Uwierz mi, że czas tam szybko i przyjemnie mija. Oczywiście jak jesteś poszkodowany w takiej sprawie, a nie jako podejrzany ;)

Nigdy szczególnie rozgarniety w szkole nie bylem, ale z Warszwy do Krakowa chyba troche jest??? To jak to mamy robic, jak ty robiles? Czy ci przysylali to na plytach dvd? Czy mailem? No bo chyba nie jezdziłeś specjalnie po polsce?!

Piszesz sprzedawcy, że nie jesteś z Krakowa, żeby przysłał płytę z programem.

Akcja bardzo fajna. Popieram takie dzialania (mimo ze nie mam czasu siedziec na posterunkach i skladac zeznania) ale aukcje allegro klikam do weryfikacji zawsze.
Jedno mnie ciekawi, czy Twoja akcja z zamawianiem nie podchodzi pod przestepstwo paserstwa?

Paserstwo nieumyślne byłoby wtedy gdybym nic z tym nie zrobił. Ale ja dostaję taką płytę i wiem co jest grane. Idę więc na policję i składam doniesienie o popełnieniu przestępstwa oraz oszustwie.

Moim zdaniem dobra akcja , tylko znajac nasza polska "kochana" policje to skonczy sie na jakims upomnieniu albo grzywnie 100zł a zarobił dotychczas np 600zł wiec i tak bedzie sie cieszyc.

Nie dostanie grzywny 100 zł, tylko w najlepszym wypadku zapłaci wielokrotność ceny oprogramowania które sprzedał. A że są to dziesiątki/setki programów to kwota robi się ciekawa. Wyrok w zawieszeniu dyskwalifikuje w wielu zawodach...

#47 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 23 August 2009 - 21:01

patrzcie jak szybko znikneły oferty z allegro:
gry iphone na Allegro - Wyniki wyszukiwania - Aukcje internetowe Allegro

zostało już tylko kilka ;) dobrze że google trzyma czasami kopie - ale nie wiem czy policja może coś zrobić na podstawie tylko archiwum google :(

#48 anti8

anti8
  • 148 posts
  • SkądBytom

Posted 23 August 2009 - 21:02

Ja mysle, ze mozna by dodatkowo wysylac link do tego watku tym ludzia z allegro, zaraz zaczna srac w gacie, jak zobacza ze kupujesz i idziesz z tym na policje :)

#49 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 23 August 2009 - 21:03

Stary, jest niedziela - dzień który wiecznie się dłuży. Idziesz na posterunek i rozmawiasz z policjantami. To są też ludzie, można z nimi przy okazji ciekawie porozmawiać. Uwierz mi, że czas tam szybko i przyjemnie mija. Oczywiście jak jesteś poszkodowany w takiej sprawie, a nie jako podejrzany ;)

Ja akurat mam z policją inne doświadczenia...

Piszesz sprzedawcy, że nie jesteś z Krakowa, żeby przysłał płytę z programem.

Ja akurat do Krakowa codziennie do roboty dojeżdżam :) wiec moze cos sie zalatwi, chyba ze ty już kraków cały przeczysciles :D jutro sie okaze ze nikt juz w calym miescie nie sprzedaje :D

---- Dodano 23-08-2009 o godzinie 22:05 ----
Ale zaraz, pisałeś ze na komende w Warszawie poszedles? To skad Krakow?

Ja chyba czegos nie rozumiem :) wybaczcie, pozna pora i w dodatku niedziela

#50 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 23 August 2009 - 21:08

Bardzo szczytna inicjatywa obywatelska - dowód na to, że przy odrobinie uporu każdy z nas może zmieniać świat na lepsze. Trzymam kciuku, liczę też na większą współpracę ze strony kierownictwa Allegro.pl

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users