Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup Apple Care

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
312 odpowiedzi w tym temacie

#126 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 31 marca 2011 - 13:41

no wiem ze nie od rys itp :) chodziło mi o to że generalnie dbam o sprzęt i oprócz lekko świecącej klawiatury, i wczesniej wspomnianym micro wgniotku, wygląda jak wyjęty z pudełka. No ale złośliwość rzeczy martwych i coś moze się zje..... :), o ile dysk to nie problem i koszt nie duży to płyta główna to już masakra :). no i cena odstrasza, zawsze owy dysk czy nawet matryce można zmienić i nie przewyższ to ceny applecare ... pzdr. Łukasz

#127 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 31 marca 2011 - 15:42

Więc tak naprawdę jakie uszkodzenie spowoduje, że Apple Care nam się zwróci ? Na dobrą sprawę to tylko wtedy jeżeli padnie płyta główna - z ciekawości ile znacie przypadków, że komuś padła płyta główna ? Oczywiście teoretycznie każdego z nas może to trafić, ale obecnie zacząłem się poważnie zastanawiać nad sensownością zakupu Apple Care. Z reguły jeżeli w laptopie jest jakieś uszkodzenie często występujące (vide pękająca obudowa czy też przegrzewająca się karta graficzna lub bateria) to i tak producent robi generalną wymianę niezależnie od tego czy jest na gwarancji czy nie :) Na dobrą sprawę to nawet przy uszkodzeniu płyty głównej pewnie gdzieś dało by radę znaleźć gdzieś za rozsądne pieniądze :) Tak jak nie będę oszczędzał na 13 syna i kupię ORO z Cortlandu (duuuużo tańsze) to teraz po przeczytaniu ostatnich postów zaczynam się mocno zastanawiać nad AC dla mojej 15 (nie mogę kupić w Cortlandzie bo laptop jest z Anglii) bo suma 1400 zł to jednak bardzo dużo.

#128 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 31 marca 2011 - 16:04

A co to to ORO ??, i ile to kostet ?

znalazłem już http://www.cortland....product_id=7528

pytanie na ile to wiarygodnie i sprawdzone ??, i tam coś piszą, że trzeba dać komputer na serwis w celu bezpłatnej diagnozy ?? czy to konieczne do zakupu tej gwarancji czy nie ??, komp jest sprawny i dalej na gwarancji APPLA ??

dzwoniłem do cortlandu ... w tej sprawie, kompa trzeba dać na jakieś śmieszne testy , nie ważne że wyglada jak nówka i jest 100% sprawny i dalej na gwarancji appla, więć oki nie ma problemu ale mogę im go dać w sobotę, to nie bo nie ma ciecia który umie to zrobić. Mam zadzwonić jutro koło 14:00 to "może" drugi pracownik podejmie się tego w sobotę, bo to pewnie są STRASZNIE trudne skomplikowane testy, i trzeba mieć 4 fakultety, żeby odpalić program diagnostyczny który zrobi całą robotę ...., nie mogę oddać go w inny dzien tygodnia gdyż nie mieszkam w kato a w wolinie, a w katowicach jestem w szkole co weekend stąd w sobotę mogę podjechać. .... nie no co za kraj.... co za firma ,,,, to się w pale nie mieści człowiek chce iść wydać kasę to łachę ktoś robi, że odpali za przeproszeniem pierdolnięty program testowy który zrobi całą robotę ....

pzdr. Łukasz

#129 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 31 marca 2011 - 18:52

Takie mają zasady. Ja akurat o nich wiedziałem. Cena jest dużo lepsza niż Apple Care więc warto znieść kilka udogodnień.

#130 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 31 marca 2011 - 19:04

ale ja CHCE je znieść ... tylko oni nie chcą ... łaskę robią, że jakiś cieć który za to bierze kasę zrobi to w sobotę jak mają czynne ....., nie ma nigdzie napisane, że połowa usług jest w takie i takie dni a połowa w takie a w weekendy siedzimy i pijemy kawe a klientów mamy w dupie ..., a tak to niech se testują ile chcą ...., choć nie rozumiem co tu testować jak ktoś im przynosi kompa na gwarancji od appla, wyglądającego w dodatku jak nowy i normalnie działającego ... pzdr. Łukasz

#131 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 01 kwietnia 2011 - 08:42

No Cortland obronił się w moich oczach, po rozmowie na GG z głównym serwisem, dziś zamówiłem gwarancję i umówiłem się na autoryzacją 11.04.2011r. Zamówienie jest PRZED upływem terminu przedłużenia gwarancji natomiast sama autoryzacja będzie parę dni po. No zobaczymy czy wywiążą się, ale mam nadzieję że tak. Czyli widać wszystko się da, i znowu się przekonuję, że problem leży w ludziach zatrudnianych w danych firmach a nie samej firmie .... Opiszę co i jak po 11kwietnia. pzdr. Łukasz

#132 wookie85

wookie85
  • 33 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 09:41

Tylko mnie kolega poinformowal ze owszem w Cortlandzie taniej , ale komputer musi byc z ich dystrybucji zeby wykupic gwarancje. Wiec wszelkie sciagane sprzety odpadaja na starcie.

#133 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 01 kwietnia 2011 - 10:05

ja mam z Ispota. W sumie nie wiem czy tu chodzi o sciagany nie sciagany, oni i tak muszą zrobić diagnostyke własną, i komp musi być miesiać przed koncem gwarancji appla, wiec może DA się sprzęt z importu objąć gwarancją. pzdr. Łukasz

#134 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 01 kwietnia 2011 - 10:15

Tak chyba nie do końca. Mnie w Cortlandzie poinformowali, że muszę okazać się fakturą z polskiego sklepu, a gwarancję muszę wykupić miesiąc przed upływem gwarancji Appla - oczywiście po ich sprawdzeniu.

#135 wookie85

wookie85
  • 33 postów

Napisano 01 kwietnia 2011 - 10:20

Nie da sie objac sprzetu zza granicy. Pozostaje tylko Applecare

#136 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 04 kwietnia 2011 - 07:49

w sumie przy zaoszczędzeniu na sprzęcie ( cena ) z zakupem applecare wyjdzie prawie 1:1 jak kupić lapka w polsce z gwarancją Cortlandu :) a Co do miesiąca przed to owszem jest to prawdą ale ja się dogadałem z cortlandem, że KUPIĘ ponad miesiąc przed upływem a AUTORYZUJĄ mi ją gdzieś tydzień po to upływie tego miesięcznego terminu, ale ma być DATA zakupu ok. Po prostu mieszkam DALEKO od nich a jeżdżę na studia i po po prostu termin z racji moich wyjazdów się przesunął trochę. Co z tego wyjdzie dam znać w next poniedziałek. pzdr. Łukasz

#137 pisar

pisar
  • 140 postów
  • Skąd666

Napisano 04 kwietnia 2011 - 08:31

w sumie przy zaoszczędzeniu na sprzęcie ( cena ) z zakupem applecare wyjdzie prawie 1:1 jak kupić lapka w polsce z gwarancją Cortlandu :)

Nie do końca to wychodzi 1:1...lapek z usa to dużo więcej oszczędności niż 1200-1500pln (mówię o MBP 15").
Szkoda tylko, że trzeba mieć sprzęt z pl by u Cortlanda kupić ochronę.

#138 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 04 kwietnia 2011 - 08:50

Nie do końca to wychodzi 1:1...lapek z usa to dużo więcej oszczędności niż 1200-1500pln (mówię o MBP 15").
Szkoda tylko, że trzeba mieć sprzęt z pl by u Cortlanda kupić ochronę.

Niestety w pełni podzielam Twoją opinię :( Trochę poszukałem na eBay, sklepach internetowych i właściwie nie powinno być problemu, żeby zakupić Apple Care za kwotę rzędu 800 zł (po przeliczeniu). W Polsce z tego co wiem trafiają się oferty nawet 3 cyfrowe. Na szczęście muszę zakupić AppleCare dopiero w czerwcu więc mam jeszcze trochę czasu. Z drugiej strony tak jak pisałem wcześniej zastanawiam się czy ją wogóle kupować - ale to temat na inne rozważania - metafizyczne :)

#139 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 04 kwietnia 2011 - 08:56

Pisar pytanie jeszcze o FV, :), co do APPLECARE za kwotę 1400 to zaporowa kwota, jak wczesniej pisałem w sumie padnięcie płyty głownej zwróciło by jej koszt, bo tak to raczej cała reszta jednostkowo 1 razowo wymieniona jest tańsza, na upartego 2 wymiany dysku też wychodzą taniej. pzdr. Łukasz

#140 pisar

pisar
  • 140 postów
  • Skąd666

Napisano 04 kwietnia 2011 - 09:39

wyspiarz: zakładam, że nikt normalny i przy zdrowych zmysłach nie płaci na własne życzenia vatu i opłat jak wraca z usa z nowym lapkiem. Mam oczywiście na myśli osobiste przywiezienie a nie wysyłki bo z tymi różnie bywa.

#141 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 19:48

APP w moim odczuciu się opłaca. Mi wymienili baterię, klawiaturę, trackpad. Jakby nie patrzeć jestem do przodu. Czy ktoś miał ORO i wymieniał komplet? Jak podchodzą do wymian?

#142 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 kwietnia 2011 - 18:02

Pff, mi wymienili topcase, bottomcase, ramkę od wyświetlacza, wiatrak i baterię w MB 1,1 po trzech latach użytkowania i to bez AppleCare. Zapłaciłem tylko za baterię. Ale AppleCare naprawdę się opłaca. Zwłaszcza jeśli ktoś kupuje sprzęt w Apple Store ze zniżką studencką - na AppleCare jest jej 80%! Problem tylko taki, że na baterie dają 1,5 roku gwarancji, a nie 3 lata tak jak na resztę sprzętu.. przynajmniej tak było rok temu.

#143 pisar

pisar
  • 140 postów
  • Skąd666

Napisano 07 kwietnia 2011 - 18:04

internex: czy dobrze Cię zrozumiałem? Tj. student zakupując w usa AC dostaje 80% zniżki? Tylko rozumiem, że trzeba od razu kupić kompa + AC?

#144 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 kwietnia 2011 - 19:32

Tak, trzeba kupić od razu AC. Ja ponad rok temu jak kupowałem poprzedniego MBP dostałem £199 zniżki na AC. Z tego co pamiętam, to wtedy normalną ceną AC było £260. Oczywiście zniżka dotyczy wyłącznie studentów Brytyjskich uczelni w Apple Store'ach w UK.

#145 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 08 kwietnia 2011 - 07:39

A już się łudziłem, że w Polsce też będzie AppleCare ze zniżką 80% :) Ale życie toczy się dalej :) Natomiast ciekawi mnie czy jest zniżka 6% na AppleCare czy ona dotyczy tylko zakupu komputera ?

#146 pisar

pisar
  • 140 postów
  • Skąd666

Napisano 08 kwietnia 2011 - 09:21

internex: dzięki za info. Szkoda, że tego nie wiedziałem 2 miesiące temu jak kupowałem mbp : )

#147 merdenoms

merdenoms
  • 9 postów

Napisano 03 maja 2011 - 14:16

Kupiłem jakoś we wrześniu zeszłego roku MacBooka na eBayu z UK, przysłali mi go bez problemu po czym mailowo zaproponowali applecare po okazyjnej cenie. Zgodziłem się po miesiącu i dostałem numer (transakcja poza ebay - mea culpa), jednak jak wiadomo przy rejestracji przez tel w Polsce chcą skan numeru z pudełka. Sprzedawca w ebaya proponował zwrot kasy, jednak jak już na to przystałem to przestał się odzywać. Mam pytanie czy da się mój przypadek jakoś rozwiązać czy tez nie ma szans. Pozdrawiam

#148 simonszop

simonszop
  • 29 postów

Napisano 20 maja 2011 - 11:09

Dla zainteresowanych - kupiłem wczoraj Apple Care na tej aukcji:

Apple Care Protection Plan Macbook, MB Pro 13" und Air | eBay

Dostałęm skan kodu rejestracyjnego (alfanumeryczny) i numeru seryjnego z pudełka,
dzisiaj rejestrowałem przez tel i odbyło się wszystko bez jakichkolwiek problemów,
także w sumie mogę śmiało polecić, tym bardziej, że cena zachęcająca - 600zł za APP na MBPro 13"!

Pozdr

#149 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 21 maja 2011 - 13:28

@pisar, ja bym tak uczynił. VAT i tak bym odzyskał z tytułu działalności gospodarczej a dodatkowo wciągnął bym go w koszty i miałbym dodatkowe 19% zwrotu.

#150 mehmed efendi

mehmed efendi
  • 120 postów
  • Skądinąd

Napisano 01 czerwca 2011 - 14:45

Około 640 netto netto wychodzi przy dzialalności gospodarczej.

I jeszcze inne.
Apple Care PP für MacBook Pro - Preisvergleich (Preis ab € 185,99) - Diverses A-Z

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych