iMac czy Mac Pro.
Napisano 17 października 2006 - 17:59
Uzywam komputera do zagadnien typowo normalnych. Zadnych ciezkich prac, wielkich grafik czy zadan chemiczno fizycznych. Ogladam filmy, zgrywam i nagrywam, slucham muzyki i bawie sie... Czasem obrabiam zdjecia do mojej strony lub porobie cos innego na srednio trudnym poziomie...
Chcialbym miec duzy ekran - minimum te 20'' - oraz aby to wszystko bylo funkcjonalne.
Pojawil sie problem czy iMac czy mac pro. Oczywiscie cenowo lepiej wypada iMac ale...
No wlasnie... Nie jestem wielkim graczem, ale lubie czasem pograc, co moze skutecznie blokowac mi niemozliwosc wymiany karty grafiki w imac'u. Zapewne zakupilbym 20'', a tam chyba nie ma mozliwosci tej karty 256mb, myle sie?
Do tego, problem z glosnikami. Imac ma wyjscie tylko standardowego stereo jacka. Ja uzywam 6.1 systemu gdzie brak karty muzycznej mnie troche denerwuje. Kupowanie zewnetrznych kart muzycznych? Kompatybilne takie rozwiazanie?
Przez te problemy zwrocilem uwage na mac pro. Zdecydowanie lepsza jednostka oraz bardzo przyszlosciowa - moge zawsze wymienic wiekszosc podzespolow. Cena jednak przeraza :/ A jest to cena bez monitora...
Co prawda kupowalbym za 2 miesiace zapewne a wtedy moze pojawia sie juz uzywane maszyny na sprzedaz - nawet teraz na allegro jest mac pro za 7 777zl. Ale chyba wolalbym nowy sprzet.
Co Wy byscie zrobili na moim miejscu?
Napisano 17 października 2006 - 18:02
Napisano 17 października 2006 - 18:04

Napisano 17 października 2006 - 18:15
Napisano 17 października 2006 - 18:19
Napisano 17 października 2006 - 18:21

Napisano 19 października 2006 - 12:59
Napisano 19 października 2006 - 13:11
Napisano 19 października 2006 - 13:33
Napisano 19 października 2006 - 13:52
Napisano 19 października 2006 - 14:27
Napisano 19 października 2006 - 14:31
Napisano 19 października 2006 - 14:56
Te maci pro za 7777 są bez gwarancji bo nie jest zapłacony za nie polski vat , dolicz 22% a będziesz miał prawdziwą cene z gwarancją , kontaktowałem się już z jedną osoba która sprzedawała MacPro za 7500 ale powiedział że jak nie zapłace vatu to nie uznają mi gwarancji w sadzie. Ja polecam do typowych zastosowań iMaca 24' naprawde imponujeCoz, stwierdzilem, ze zaczyna mi brakowac maszyny na burku, ktora by miala ciut wiecej niz te 13,3'' i zaczalem rozmyslac...
Uzywam komputera do zagadnien typowo normalnych. Zadnych ciezkich prac, wielkich grafik czy zadan chemiczno fizycznych. Ogladam filmy, zgrywam i nagrywam, slucham muzyki i bawie sie... Czasem obrabiam zdjecia do mojej strony lub porobie cos innego na srednio trudnym poziomie...
Chcialbym miec duzy ekran - minimum te 20'' - oraz aby to wszystko bylo funkcjonalne.
Pojawil sie problem czy iMac czy mac pro. Oczywiscie cenowo lepiej wypada iMac ale...
No wlasnie... Nie jestem wielkim graczem, ale lubie czasem pograc, co moze skutecznie blokowac mi niemozliwosc wymiany karty grafiki w imac'u. Zapewne zakupilbym 20'', a tam chyba nie ma mozliwosci tej karty 256mb, myle sie?
Do tego, problem z glosnikami. Imac ma wyjscie tylko standardowego stereo jacka. Ja uzywam 6.1 systemu gdzie brak karty muzycznej mnie troche denerwuje. Kupowanie zewnetrznych kart muzycznych? Kompatybilne takie rozwiazanie?
Przez te problemy zwrocilem uwage na mac pro. Zdecydowanie lepsza jednostka oraz bardzo przyszlosciowa - moge zawsze wymienic wiekszosc podzespolow. Cena jednak przeraza :/ A jest to cena bez monitora...
Co prawda kupowalbym za 2 miesiace zapewne a wtedy moze pojawia sie juz uzywane maszyny na sprzedaz - nawet teraz na allegro jest mac pro za 7 777zl. Ale chyba wolalbym nowy sprzet.
Co Wy byscie zrobili na moim miejscu?

Napisano 19 października 2006 - 15:51
Napisano 19 października 2006 - 17:41
W Cortlandzie rozbudowa do 256MB VRAM kosztuje 300 zł.
Bo w Gravisie te modele roznia sie nie tylko vramem. Ten drozszy o 200 euro ma 2 GB ramu (2x1 GB), a ten tanszy 2x512 mb - sloty!
Drozszy ma tez bezprzewodowa myche i klawiature, ale nie jestem pewien czy ten drugi faktycznie nie ma (uzylem opcji vergleichen).
Reszta bez zmian: CoreDuo 2160 itd itd
Napisano 19 października 2006 - 18:23
Długie miałeś wakacje :-Dwiem, ze imponuje. Zdazylem w te wakacje pracowac na 24'' imac'ach. :]
Może się uda, ale gwarancji nie masz.Heh, jak ktosjuz napisal na forum jesli masz gwarancje podstemplowana i odpowiednio w glowie to mozna w sad'zie naprawic wszystko.
iMaca można sprzedać i kupić nowego z jakimś Core 4 i GeForce 9600.Wiem, ze rozwiazanie mac pro + ekran to rozwiazanie duzo drozsze jednak takze o wiele bardziej przyszlosciowe. Imac - jesli chodzi o grafike - w ciagu najblizszych 2lat stanie sie nie wydajny, natomiast mac pro daje mi ta magiczna mozliwosc rozbudowy.
Jeśli chodzi o gry to PS3 rozkłada wszystko na łopatki.Konsole? Odpada, sorry ale nigdy nie przekonalem sie do grania na takim czyms. W domu mam od dawna ps2, ale nie uzywalem tego dluzej niz 15minut... :/
Napisano 19 października 2006 - 19:18

Napisano 20 października 2006 - 17:24
Gość_tygrysio_*
Napisano 25 stycznia 2007 - 00:20

Napisano 25 stycznia 2007 - 03:37
Napisano 25 stycznia 2007 - 07:25
Mam podobny problem otóż planuje za jakis czas zmienic swojego iMaca 17 na 24" lub w podobnej cenie MacaPro i ACD 20 ...Dylemat ........
Bardziej skłaniam sie ku MacPro (troszke grywam a X1900 zrobi swoje a i mozliwości rozbudowy nie sa tu bez znaczenia) dodatkowo bede mogł podłaczyc np. XBOXa czy inne zewnetrzne użadzenie do ACD ... niestety iMac pozbawi mnie takiej przyjemności.... Zaletami iMaca 24 natomiast bedzie 24" matryca i ilośc zajmowanego miejsca co nie jest bez znaczenia bo komp stoi w sypialni
W sumie moze to 7600Gt ktore jest w iMacu montowane za dopłata nie było by złym rozwiazaniem ??
.... a moze szykuje sie jakaś zmiana w konfiguracjach iMac- ów ??
Xboxa nie podłączysz do ACD.
7600GT nie da rady z 1920x1200 w nowszych grach.
Bierz Mac Pro z "normalnym" monitorem. Mac Pro będzie miał zmiany w configach prędzej niż iMac raczej, wtedy za cenę iMaca 24" dostaniesz Mac Pro z wyprzedaży w podstawowej wersji z monitorem 24" od innej firmy.
Napisano 25 stycznia 2007 - 08:06
Gość_tygrysio_*
Napisano 25 stycznia 2007 - 08:39
Lack dobrze mowi, ale z tym Xbox to nie wiem bo ja podlaczalem. Potrzebujesz tylko przejsciowke HDMI do DVI
Ale dlaczego nie podłącze XBOX-a skoro mam do niego kabel zakończony końcówka DVI ?? wtedy tylko przejściowka .... chyba ze sie mylę :roll: .... co do tej 7600GT to zawsze mozna zjechac z rozdzielczością :roll: (qrde te względy estetyczne iMaca ehhhh)
Napisano 25 stycznia 2007 - 09:25
Ale dlaczego nie podłącze XBOX-a skoro mam do niego kabel zakończony końcówka DVI ?? wtedy tylko przejściowka .... chyba ze sie mylę :roll: .... co do tej 7600GT to zawsze mozna zjechac z rozdzielczością :roll: (qrde te względy estetyczne iMaca ehhhh)
Masz do xboxa 360 kabel z DVI? Skąd?
Napisano 25 stycznia 2007 - 10:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych